MSI GE76 Raider - Kraftig gaming laptop

msi-ge76-raider-gaming-laptop
Gaming i en kompakt formfaktor kan både være et praktisk behov, men også bare et simpelt ønske, hvis man vil game på farten. Heldigvis er det, med de nye generationer af grafikkort, blevet lettere at få kraftigt gaming hardware klemt ned i en kompakt form.

GE76 Raider fra MSI er et bud på en gaming laptop, som er pakket med high end hardware, men som stadig lever op til navnet bærbar. Den er pakket med en Intel 10870H CPU og et RTX 3080 grafikkort.  

Den konstante udvikling indenfor hardware betyder, at delene bliver mere og mere effektive. Der kan klemmes mere ydelse ud den nye hardware og samtidigt er den mindre og køligere end tidligere generationer. 

I en full blown gaming PC, der står hjemme på bordet, betyder det måske ikke så meget, da der som regel er god plads til køling. Hvis man gerne vil have sin gaming med på farten eller bare ikke har pladsen til et stort system, så kan det være en fordel, hvis ikke man vil slæbe en gaming laptop på størrelse med en mindre traktor. 

Heldigvis er selv meget kraftige gaming laptops efterhånden ved at være nede i en størrelse, der reelt er til at have med på farten og have i en normal taske. Det er netop sådan et system vi skal se nærmere på i dag, når jeg tester en GE76 Raider gaming laptop fra MSI. 


Specifikationer: 

GE76 Raider kan findes i flere forskellige konfigurationer, men den maskine som MSI har sendt forbi til test er i vores konfiguration sat op med følgende specifikationer: 


  • CPU: Intel Core i7-10870H
  • RAM: 32 GB DDR4
  • Lager: 2TB NVMe SSD
  • Grafikkort: Nvidia RTX 3080 med 16 GB GDDR6 RAM
  • Skærm: 17,3” Full HD (1920x1080) op til 300 Hz

GE76 Raider kan også findes i en lignende konfiguration, men med et RTX 3060 grafikkort i stedet for og en 240 Hz skærm, hvis man kan klare sig med lidt mindre. 


Design: 

Hvis vi kigger på den fysiske stil på GE76 Raider fra MSI, så er der umiddelbart ikke meget der skriger Gaming laptop på den. I modsætning til tidligere gaming laptops fra MSI, så har de skiftet til et noget mere afdæmpet design. Det ydre er udført i en farve som MSI selv kalder Titanium Blue. Det er suppleret af er ret afdæmpet sølv MSI logo på bagsiden af skærmen. Alt i alt et lækkert look på maskinen.

MSI GE76 Raider Gaming Laotop design

GE76 Raider fylder selvfølgeligt lidt, da det alt andet lige er en 17,3” laptop. Den er dog ikke specielt tyk og lander lige under 26mm i tykkelse. Det er en verden til forskel fra nogen af de gaming laptops, vi har kigget på tidligere her på Tweak.

Når man starter maskinen op så afslører gaming DNAet sig dog ret hurtigt, da der på fronten er en RGB LED strip, der løber i hele maskinens bredde. Hvor meget bling og flash der skal være her, kan man selv bestemme, da det kan styres via software. 

Der er naturligvis også fuld RGB lys i tastaturet, som også har fået plads nok til at inkludere et numpad. Tastaturet er lavet i samarbejde med SteelSeries, og opsætningen kan klares via deres SteelSeries GG software, som vi ser nærmere på lidt senere. 

GE76 Raider RGB LED lys

Af andre måske lidt mere praktiske features er GE76 Raider også udstyret med en USB 3.2 Gen2 Type C, der også kan bruges som DisplayPort udgang, en USB 3.2 Gen2 Type A, to USB 3.2 Gen1 Type A og en enkelt USB 3.2 Gen2x2 Type C. Ud over det er der en HDMI port, der kan klare 4K op til 60 Hz, en mini DisplayPort, et RJ45 netværksstik, en SD kort læser og et 3,5mm kombineret mikrofon og headsetstik. 

På den trådløse side er den udstyret med 802.11 ax Wi-Fi 6E og Bluetooth 5.2

Ports MSI GE76 Raider Gaming

Alt det er samlet i en laptop, der svinger vægten op på 2,9 kilo og som har et 99,9 Whr batteri. Det er meget praktisk LIGE under grænsen for, hvornår man må have den med på et fly. 

Til at drive det hele følger der en relativt stor 208W strømadapter med. 

Alt i alt er det en, på papiret, solid samling hardware vi har fået med i GE76 Raider, i den konfiguration der er landet til test her. Alt det er naturligvis ikke specielt meget værd, hvis ikke det yder som det skal. Det er altid det som er det spændende med en gaming laptop. God hardware kan se rigtigt fin ud på papiret, men hvis det er samlet i en pakke der bliver for varm eller er begrænset på strømmen, så er det ikke meget værd i den virkelige verden. 


Software: 

Inden vi kaster os over selve testen, så ville jeg dog lige bruge lidt tid på at tale om den inkluderede software på maskinen. MSI har et ry for at fylde deres maskiner op med en del bloatware og det er desværre også tilfældet på GE76 Raider. Der er et par af tingene, som er meget fine at have og som er nødvendige, hvis man vil tilpasse for eksempel RGB lyset på maskinen. 

Der er dog også unødige ting, som jeg helst så ikke var installeret. Hvis det død og pine skal være med, så smid det som et tilbud på et USB stick, så man selv kan vælge om man vil have det. På vores maskine var der for eksempel to forskellige versioner af PhotoDirector, som er et program til billedbehandling. Ud over det er der også programmer til lydredigering og colorgrading af videoer. Undskyld men hvad fan*** skal det gøre godt for, at smide det på en laptop solgt til gaming? Oven i det kommer der en version af Norton Security, som selvfølgeligt kun fungerer optimalt, hvis man betaler for en abonnement hos dem.

ALT for meget bloatware msi

MSI selv er ikke meget bedre med ikke mindre end fire forskellige programmer, der dækker over alt fra deres Dragon Center til en App Player, der gør det muligt at bruge Android apps på din maskine. 

Alt i alt er der omkring 15 programmer installeret på maskinen, oven i alt det rod, som følger med en standard installation af Windows 10 Home. Når jeg køber en GAMING maskine, så har jeg ikke brug for så meget ragelse på maskinen. Det er programmer der i værste tilfælde sløver den ned og skaber konflikter.

Jeg vil virkeligt anbefale alle, der køber en maskine som den her, at gå den igennem med den store trimmer, som noget af det første for der er MEGET ragelse der ligger og fylder. 

SteelSeries GG Engine

Hvis man vil styre og tilpasse RGB lyset eller lave specielle indstillinger på sit keyboard, så skal man igennem SteelSeries GG software, som er installeret på maskinen. Selve engine delen af programmet, hvor man kan tilpasse taster og lys er rigtigt god. Der er masser af muligheder for at indstille tingene lige nøjagtigt som man gerne vil have det. Man kan lave et hav af macroer og opsætte forskellige profiler. Samtidigt kan det hele bindes op på RGB LED lyset og kombineres i et hav af muligheder.

SteelSeries GG Engine RGB LED lys

Jeg ville dog ønske at Engine delen kom for sig selv og ikke rullet ind i GG software pakken. Her er igen en del bloat, som mange sandsynligvis ikke får brug for. Det er blandet andet rigtigt meget reklame for andre SteelSeries produkter og en video/game capture program. Igen… hvis jeg skal bruge det, så skal jeg nok selv installere det… Når eller HVIS jeg skal bruge det!


Test: 

Efter den lille rant om software, er vi klar til at rykke videre til selve testen af GE76 Raider maskinen. Jeg installerede et udvalg af forskellige spil, for at få et fornuft udvalg af forskellige typer. Spillene, som jeg har brugt som referance i denne omgang, var Call of Duty: Black Ops Cold War, Overwatch, Cyberpunk 2077 og Outriders. Det er en god blanding af nye og lidt ældre spil, og et god spænd i, hvor krævende de kan være grafike. 

Ingen jeg kom i gang med at spille noget som helst, gjorde jeg mig dog lidt af en opdagelse. Selv under normalt desktop brug, hvor jeg ikke foretog mig ret meget andet end installere spil og surfe lidt rundt på computeren, lød det som om den kæmpede med varmen. 

Så jeg startede Hardware info op, for at se lidt nærmer på det, og fik desværre min frygt bekræftet. Under en måling på på omkring 15 minutter, landede jeg med en gennemsnitstemperatur på 79 grader på CPUen. Den havde dog også afstikkere der var betydeligt højere end det og peakede med 98 grader som det varmeste. Det var ikke specielt længe af gangen, men trods alt nok til at jeg faktisk kunne måle, at systemet oplevede et thermal throttle. Altsammen ved normalt desktop brug vel at mærke!

MSI GE76 Raider Cyberpunk 2077

Så allerede her var jeg ikke i tvivl om, at systemets svaghed skulle findes i kølingen. Det er naturligvis affødt af, at MSI har valgt at holde designet relativt kompakt. Desuden er Intels CPUer ikke ligefrem kølige, når vi har med de mere high end dele at gøre. Det er otte kerver og 16 tråde, på en ikke specielt effektivt 14nm arkitektur, som altså genererer en del varme under belastning. 

Jeg gik videre til en stresstest med Superposition benchmark programmet. Den lod jeg køre i 30 minutter på high indstillingen. Her boostede CPUen fint til et sted imellem 4,3 og 4,4 Ghz i løbet af stresstesten, og lå med en temperatur på 75-80 grader. Relativt fornuftige resultater, som affødte gennemsnitlige FPS resultater på 56 FPS. RTX 3080 grafikkortet lå bundstabilt på 1700 MHz og 80 grader igennem testen.

Cyberpunk 2077

Selv om Cyberpunk 2077 har fået en meget blandet modtagelse og en del kritik, så er det svært at komme uden om, at det har været et meget omtalt og længeventet spil. Desuden er det også et spil, der grafisk kan udfordre selv de mest kraftige systemer. Derfor valgte jeg at tage det med i testen her, for at se hvor meget man kunne klemme ud af en spil, som det med den hardware vi har i GE76 Raider maskinen. 

benchmarks-gr76-raider-rtx3080-cyberpunk2077.jpg

Med et preset at på High, kom der solide og bestemt spilbare resultater ud af testen. Et gennemsnit på 103 FPS er rigtigt godt klaret, når man tager i betragtning, hvor krævende et spil der er tale om. Samtidigt var der også fornuftige 1% resultater på 70 FPS i gennemsnit. 

Call of Duty: Cold War

Næste spil er taget med, fordi Call of Duty serien er et af de mest spillede spil på PC, og derfor meget naturligt vil være på mange liste over spil, man ønsker at spille på sin nye gamingmaskine. Det er ikke helt så krævende som Cyberpunk 2077, men på grund af konkurrence elementet, som kommer ind i billedet når man spiller online multiplayer, betyder ydelsen rigtigt meget. 

benchmarks-gr76-raider-rtx3080-call-of-duty-cold-war.jpg

Med et preset på ultra kom jeg rigtigt godt igennem min test af CAll of Duty. 141 FPS i gennemsnit med stort set alle indstillinger på max er ikke dårligt. 1% tallene ser dog ikke helt så gode ud på papiret, men det var reelt set ikke noget jeg synes jeg kunne mærke mens jeg spillede.

Outriders

Endnu et nyere spil, som også er til den lidt krævende side er Outriders. Her er det også et online multiplayer spil, men i modsætning til Call of Duty er det Co-Op i stedet for. Det er dog et FPS spil, og derfor kan oplevelsen af spillet i høj grad afhænge af ydelsen. 

 
benchmarks-gr76-raider-rtx3080-outriders.jpg

Igen kunne jeg uden problemer bruge et preset sat til Ultra, hvilket gav et spil der så rigtigt lækkert ud. Desværre er 1% tallene her også til den lidt dårlige side, men igen var det ikke noget, som jeg synes havde en direkte negativ indvirkning på min oplevelse af spillet. Så det er reelt mest en problem på papiret, og ikke under reelt spil.

Overwatch

Sidste spil på listen er Overwatch, som er et super populært spil. Igen er vi i FPS generen og med masser af online spil, som kan stille krav til ydelsen, hvis man vil have mest muligt ud af spillet. Heldigvis er det ikke et spil, der er specielt krævende grafisk.

benchmarks-gr76-raider-rtx3080-overwatch.jpg

Det kan vi også se på resultaterne, da Overwatch som det eneste spil var i nærheden af at bruge de 300 Hz på skærmen maksimalt. Et Ultra preset er ikke det mindste problem i et spil som det her. Vi kan også se på 1% tallene at tingene kører rigtigt godt. Fordelen ved Overwatch er også, at det efterhånden har en del år på bagen og derfor er meget optimeret. 

Alt i alt synes jeg at GE76 Raider har ydet rigtigt fornuftigt under min test. Det var dog også en forventning, når man tager en inkluderede hardware i betragtning. 


Lyd:

Lyd er lidt en todelt overvejelse på en maskine som den her. Dels er der lyden, som de indbyggede højtalere kan levere, og så er der den lyd som maskinen i sig selv leverer via kølesystemet. 

Hvis vi skal starte med den første del, så er der i GE76 Raider indbyggede Dynaudio højtalere. De sidder på hver side af tastaturet. Det betyder, at de sidder noget nær optimalt og ikke er gemt væk i fronten eller undersiden, som man ser på mange andre laptops. 

Højtalere MSI GE76 Raider

De to højtalere leverer en solid og robust lyd, som i den grad kan mærkes på trods af den lille størrelse. Der er ingen tvivl om, at de er tunet til gaming med en god dyb bund, der passer godt til de fleste action spil. Samtidigt er de også i stand til at spille højt, uden at der er nogen nævneværdig forvrængning eller tab af kvalitet. 

MSI GR76 Raider Dynaudio

Det har de også brug for at kunne, hvis de skal overdøve lyden af maskinens køling, hvilken er den anden side af lydbilledet på en maskine som GE76 Raider. Den larmer! Det er ikke til at komme uden om, når man skal have både et high end grafikkort og CPU, klemt sammen i en ret lille og slank pakke.

Jeg havde ikke andet end forventet, at en gaming laptop af den her type, ville larme når den er under belastning. Det er en del af gamet når man køber en gaming laptop, og det må forventes. Desværre så synes jeg dog også, som jeg tidligere var inde på, at den lidt for ofte blev nød til at skrue op for kølingen selv under almindeligt desktop brug. Specielt CPUen i maskinen er en varm djævel, og det betyder at kølesystemet skal på arbejde og det genererer støj. 

Hvis man husker at indstille maskinen på Silent indstillingen via MSIs Dragon Center, eller sætte maskinen i strømspare indstilling, når man bare laver almindelige desktop opgaver, kan man imødekommende en del af larmen. 


Pris:

MSI angiver selv den vejledende udsalgspris på den model, som vi har haft til test, til 25.500 kroner. Det lyder naturligvis som mange penge, hvilket det jo også er, men hvis man ser nærmere på det holder prisen faktisk meget fint. Jeg prøvede bare som en sammenligning, at samle et tilsvarende system med "almindelig" hardware, og kunne ikke gøre det meget billigere. Oven i det var det stort set umuligt, rent faktisk at finde et RTX 3080 grafikkort til salg. Dem jeg kunne finde slugte næsten halvdelen af budgettet. 

Slim profile MSI Ge76 Raider

MSIs GR76 Raider version med stort set samme specifikationer, men med et RTX 3060 grafikkort, er sat med en pris på 18500 kroner. Man kan altså spare lidt der, hvis man kan klare sig med mindre hestekræfter. Hvis man sammenligner med markedet generelt kan man også finde billigere alternativer, hvis man er villig til at se på modeller med en mindre skærm. Hvis man ønsker en gaming laptop med en skærm i den her størrelse, og samme hardware til at bakke den op, så er det dog svært at slå prisen vi finder her. 


Konklusion: 

Der er ingen tvivl om at MSI har skabt en lækkert udseende maskine, som er pakket med gode features. Den er samtidigt pakket i en relativt lille pakke, som er let at have med. Det er dog også her at en af svaghederne ligger. Systemet kæmper med kølingen, og det ender med at begrænse ydelsen en anelse i denne konfiguration.

Jeg oplevede under min test en CPU ,der kunne ende med thermal throttle selv under alm desktop brug. Paradoksalt nok var det ikke helt så udpræget under gaming, da flaskehalsen her tit endte med at være grafikkortet og CPUen ikke var fuldt belastet af denne årsag. 

Et RTX 3080 grafikkort i en gaming laptop, med en 1920x1080 skærm kan virke som overkill, men når skærmen så er en 300 Hz model, så er der lidt balance i tingene igen. Grafikkortet endte ind imellem dog også med at være begrænset. Her var det dog ikke temperaturen der var stopkloden, men derimod strømmen. Den nye 30 serie af grafikkort fra Nvidia, og specielt dem der er lavet til og tunet til brug i laptops, klarer temperaturerne fint alt taget i betragtning. Men den medfølgende 208W strømforsyning kan simpelthen ikke forsyne det med strøm nok til at yde optimalt. Derfor oplevede jeg et par gange, at grafikkortet løb ind i power limit. Det var ikke noget der ødelagte oplevelsen, men trods alt en begrænsning på grund af formfaktoren på systemet. 

Køling MSI GE76 Raider gaming laptop

Samlet set har det dog været en god oplevelse at have GE76 Raider maskinen på besøg. Det er en smuk maskine, som er pakket med features og som trods sine begrænsninger yder super solidt, og kan give en rigtigt god transportabel gaming oplevelse. Det ER en dyr maskine, men alt taget i betragtning, så er det ikke slemt sammenlignet med, hvad tilsvarende hardware til et stationært system ville koste. Alt det naturligvis under forudsætning af, at man kan skaffe delene, hvilket med et RTX 3080 grafikkort kan være meget svært lige for tiden. 

Personligt synes jeg, at sammensætningen af hardware virker lidt skæv. Hvis jeg selv skulle have pengene op af lommen tror jeg, at jeg ville nøjes med den version af GE76 Raider, som kommer med RTX 3060 grafikkort og “kun” 240 Hz skærm. Jeg spiller typisk ikke nogen spil, hvor min oplevelse bliver forbedret af kunne klemme, så høje FPS tal ud. Til en 1020x1080 skærm burde et RTX 3060 kort være mere end rigeligt, hvis man kan leve med lavere FPS, og så kan man spare en del penge. 

Vi lander med en endelig karakter på otte for en solid og smuk maskine som dog også er lidt begrænset af sit smukke slanke ydre.

Godt: 

  • Lækkert kompakt design der ikke nødvendigvis SKRIGER gaming
  • Solid ydelse selv i krævende spil
  • Lækkert tastatur og mange muligheder for opsætning

Skidt: 

  • MEGET bloatware!
  • CPUen er udfordret på køling
  • Ikke et stille system


Vores partnere