SteelSeries Arctis 9: Trådløs gamingheadset: TEST

FRONTBILLEDE_SteelSeries_Arctis_9
Det er efterhånden ved at være noget tid siden vi sidst stiftede bekendtskab med det danske gamerbrand SteelSeries – men dette laver vi om på i denne test. Vi har modtaget deres seneste headset i deres Arctis line-up, nærmere betegnet deres Arctis 9. Bag navnet gemmer der sig et trådløst gamer headset, som både kan bruges til PlayStation og PC. Der er også support for Bluetooth og designet er klassisk SteelSeries, med andre ord behøver dette headset ikke yderligere præsentation – så lad os med det samme komme i gang!


1_SteelSeries_logo_highres.jpg

Specifikationer og features

Eftersom at vi har modtaget headsettet før lancering, var der naturligvis ikke meget information om det på SteelSeries hjemmeside. Derfor må i nøjes med de lidt sparsomme specifikationer som der er listet op i min reviewers guide – here goes:

  • Type: Trådløst overear gamer headset
  • Bluetooth og 2.4 GHz trådløs tilslutning
  • Discord certificeret mikrofon: 100 – 6.500 Hz
  • Airweave stof puder på ørebøfferne
  • DTS Headphone:X v2.0 support
  • Chatmix volume hjul indbygget
  • Frekvensgang: 20 – 20.000 Hz
  • Impedance: 32 Ohm
  • 20+ timers batterilevetid
  • Support for følgende: PC, PS4 og PS5 (når den udkommer)

features_billede_arctis_9_steelseries.JPG

 

Unboxing og en tur rundt om Arctis 9

Med styr på de tekniske detaljer, kan vi nu vende blikket mod selve headsettet, eller rettere kassen dertil. Som stort set alle andre SteelSeries produkter, kommer Arctis 9 i en kasse med hvide og orange farver. På fronten finder vi et stort billede af selve headsettet, samt en række specifikationer og features listet op.

2_kasse_front_Steelsereies_Arctis_9_wireless_gaming_headset

På bagsiden af kassen er der yderligere informationer om headsettet, med beskrivende tekst dertil – så som Discord certificeringen, DTS Headphone:X og konsol support.

SteelSeries Arcits 9: Trådløs gaming headset

Inde i kassen, finder vi endnu en kasse i skrigene orange, med teksten ”For Glory”. Lad os få åbnet denne kasse op og se hvad man får med til Arctis 9 headsettet, som hører til i den lettere tunge ende af skalaen, når vi snakker udelukkende pris.

SteelSeries Arcits 9

Nedenfor ser vi alt indholdet fra kassen, lagt ud på bordet. Ud over selve Arctis 9 headsettet, finder vi den trådløse USB-dongle/modtager, et Micro-USB ladekabel samt en quickstart guide/manual og det er faktisk det hele. Ingen transport taske, jack-kabler eller andet ekstra udstyr inkluderet her, hvilket jeg faktisk er en anelse skuffet over, prisen taget i betragtning.

SteelSeries Arcits 9 gaming headset

Vi tager lige et hurtigt kig på både ladekabel og USB-modtageren, for her er jeg nødt til at stille SteelSeries nogle spørgsmål. Først og fremmest, hvorfor i alverden har i valgt at lave USB-stikket på USB-modtageren vinklet? Dette giver absolut ingen mening, og skaber ikke andet end problemer når vi snakker brug sammen med computere. Du risikerer at blokere andre porte på computeren, eller slet ikke at kunne få stikket i, når stikket har den udformning som det har. Kablet er permanent fastgjort til modtageren, så kan ikke udskiftes – dette er jeg absolut ikke fan af.

En anden ting jeg heller ikke er fan af, er det gamle og trælse Micro-USB stik som SteelSeries har valgt at bruge når Arctis 9 skal oplades. Vi skriver snart sidste kvartal af 2020, hvor langt de fleste headsets i denne prisklasse bruger USB-C som både er lettere at have med at gøre og mere holdbart – så hvorfor Micro-USB?

gaming headset SteelSeries Arcits 9

Med de to lettere sure opstød overstået, kan vi bevæge os videre, nærmere betegnet til bunden på den trådløse modtager. Som udgangspunkt forbinder headsettet sig altid automatisk til modtageren, men skulle dette ikke ske, er der en ”Connect” knap på undersiden af modtageren. Her finder vi også en anden knap som gør det muligt at vælge om headsettet bruges til PC eller Playstation.

Derudover er der også en 3.5 mm minijack ”Line-out” samt ”Game In” på bagsiden af modtageren hvor kablet går ind.

gaming SteelSeries Arcits 9 headset trådløs

Lad os få lagt tilbehøret til siden for nu, og vende blikket mod selve Arcits 9 headsettet. For dig der er bekendt med resten af Arctis produkterne fra SteelSeries, er der ikke meget nyt under solen her. Headsettet ligner mere eller mindre alle de andre, hvilket bestemt ikke er nogen dårlig ting, da det er et design man kender, som hverken er for meget eller kedeligt. Farverne er sort, mat sort og med detaljer i hvid.

gaming SteelSeries Arcits 9 headset wireless

Størrelsen på ørebøfferne har ikke ændret sig længe, hvilket heller ikke er nødvendigt. De har en god størrelse og har plads til selv større ører. De er godt polstrede og benytter SteelSeries Airweave stoffet som tillader at ørerne kan ånde, i forhold til hvis man bruger kunstlæder som typisk er normalt at se på gamer headsets.

9_standard_design_Arctis_steelseries_9_headset_Gaming_konsol.JPG

Puderne er dejligt bløde med memory skum og det før nævnte Airweave stof. Man kan skimte de Ø40 mm store enheder inde i ørebøfferne på billedet herunder, som har en frekvensgang på 20 – 20.000 Hz. Altså ingen Hi-Res support eller noget ekstraordinært her.

10_airweave_stof_ørepuder_komfort_arcits_9.JPG

De hvide detaljer jeg nævnte før, finder vi på båndet der skal ligge på hovedet. Hvor mange normale headsets kan indstilles i siderne, er det en anden sag med Arctis serien fra SteelSeries – og sådan har det været i mange år efterhånden. Som demonstreret på billedet nedenfor, er båndet elastisk og kan derved tilpasses til din hovedform uden nogen støttende bøjle.

justering_solid_metal_konstruktion_steelseries_headset_arctis_9_wireless

Hvis elastikken ikke passer, er der et område med velcro i den ene side, som kan løsnes eller strammes efter behov, så at Arctis 9 sidder bedst muligt på netop dit hoved. Rammen der løber imellem det elastiske bånd, er i solidt metal, hvilket giver en lækker følelse af kvalitet og en overall solid byggekvaltiet på headsettet.

simpel_justering_velcro_arctis_9_steelseries_headset_gaming_PS5_PC

Lad os tage et hurtigt kig på de knapper og stik som Arctis 9 er udstyret med – vi starter nedenfor ud med hvad vi kan finde på den højre ørebøf. Jeg har sammensat to billeder herunder, som begge er fra højre ørebøf, men der er så mange stik og knapper at jeg ikke kunne fange det hele på ét billede. Hvis vi starter øverst, finder vi et normalt volumehjul som IKKE er synkroniseret med lydstyrken i Windows, denne styres separat. Ved siden af dette hjul finder vi en knap til at tænde/ slukke for den indbyggede mikrofon.

Fortsætter vi rundt (nederst på billedet), finder vi her en Bluetooth parrings-knap, indikator diode samt power-knappen. Til højre for disse er micro-USB stikket for opladning og til sidst en 3.5 mm udgang hvor du kan dele din lyd med en makker der benytter kablet headset. Det havde været rart hvis denne også havde kunne fungere som en lydindgang så at headsettet kunne bruges kablet når det var løbet tør for strøm, men dette er desværre ikke tilfældet.

knapper_og_tilslutninger_højre_ørebøf_steelseries_Arctis_9_gaming_headset

Tingene på den venstre ørebøf er noget mere begrænsede, da vi her kun finder en ting – ud over mikrofonen, nemlig Chatmix hjulet. Dette er faktisk en ret genial feature som jeg faktisk har savnet lidt, efter jeg skiftede væk fra SteelSeries til fordel for Corsair Virtuoso RGB SE headsettet. Det går i alt sin enkelthed ud på at headsettet faktisk består af to lyd ind/udgange kaldet ”Game” og ”Chat”. Hvis du vælger Game til din systemlyd og Chat til Discord for eksempel, kan du ved at dreje på hjulet hurtigt styre lydstyrken mellem de to input, således at lydstyrken i spillet eller chat, hurtigt kan skrues op/ned – genial feature i min optik. Bemærk dog at dette kun fungerer på PC, ikke konsol!

chatmix_hjul_venstre_ørebøf_steelseries_hovedtelefon_mikrofon_headset_arctis

Nu nævnte jeg at mikrofonen også var placeret i den venstre ørebøf, så lad os tage et kort kig på denne også, inden vi springer videre til softwaren. Som på stort set alle andre Arctis headsets, trækkes denne let ud af ørebøffen, og placeres foran munden. SteelSeries bruger en ”ClearCast” mikrofon – det er i hvert fald hvad de selv kalder den. Rent teknisk er der tale om en bidirectional mikrofon der kan håndtere 100 – 6.500 Hz og har en Discord certificering.

udtrækkelig_mikrfon_arctis_9_gaming_headset_Steelseries_PS4_PS5_PC

Den er desuden yderst fleksibel og kan derfor let tilpasses din ansigts form/størrelse, således at den altid er placeret korrekt for bedst mulig lyd overfor dem du snakker/spiller med.

fleksibel_mikrofon_discord_certificeret_arctis_9_steelseries

 

Softwaren – Engine 3

Inden vi skal sidde nogle ord på hvordan Arctis 9 headsettet rent faktisk er at bruge og lytte til, skal vi først en hurtig tur forbi softwaren. For dem der allerede kender SteelSeries Engine 3, er der ikke meget nyt under solen her. Der er tale om en simpel software, som alt efter hvilket produkt der er tilsluttet, godt kan være lidt sparsom med hvilke funktioner der er tilgængelige.

Nedenfor starter vi ud med et billede af menuen man først mødes af når softwaren åbnes. Hvis du har flere understøttede SteelSeries enheder tilsluttet vil de komme frem på listen her. Fra denne menu kan du hurtigt skifte mellem de profiler du måtte have til både mus, tastatur eller headset som her – uden at skulle videre ind i indstillingerne.

softwaren_engine_3_steelseries_hovedmenuen

Hvis vi trykker på ”Arctis 9”, kommer billedet herunder frem, med menuen kaldet ”Audio”. Herfra er det muligt at indstille på den indbyggede equalizer, du kan høre hvordan mikrofonen lyder direkte i headsettet, indstille lydstyrken for denne, samt sidetonen. For dem der ikke ved hvad sidetonen er, er det kort sagt om du ønsker at kunne høre dig selv i headsettet når mikrofonen bruges, og i så fald hvor meget. SteelSeries har indstillet denne til ”Low” fra standard, personligt foretrækker jeg den til at være ”Off” – altså slukket.

menupunkt_1_equalizer_mikrofon_indstillinger_steelseries_engine_3

Klikker vi på fanen kaldet ”Settings” kommer menuen nedenfor frem. Her kan du indstille hvor lang tid der skal gå inden at headsettet går automatisk i standby, samt om Bluetooth skal være tændt eller slukket, når at headsettet bliver tændt – og det er faktisk alt man kan i Engine 3 softwaren til Arcits 9. Det er ikke mange funktioner der er, sammenlignet med andre SteelSeries produkter. Men da der heller ikke er noget RGB lys, virtuel surround eller andet, er der vel egentlig hvad man har behov for. Bruger du headsettet sammen med PlayStation, har du ingen af disse funktioner til rådighed.

artis 9 profiler_i_software_standby_bluetooth_steelseries_engine

 

Testen – Lyden, brugen og komfort

Vi er nu nået til det punkt i testen, hvor vi rent faktisk skal i gang med at teste – så at sige. Med andre ord skal Arctis 9 på hovedet og der skal siddes nogle ord på hvordan lyden og ikke mindst komforten er, lad os starte med sidstnævnte først. Som jeg startede ud med at skrive i denne test, er designet på Arctis serien af headsets let genkendelig, da det er helt sit eget. Det betyder derfor også at komforten på alle disse headsets er meget lig hinanden, da udformningen og justeringsmulighederne er identiske.

Vi finder metalrammen på toppen, med den elastiske strop som støtter på hovedet og let kan tilpasses. Ørekopperne er i en god størrelse og airweave stoffet gør det behageligt at have headsettet på – selv i længere tid af gangen. Alle disse ting har vi været inde på i vores forrige tests af Arctis headsets fra SteelSeries og Arctis 9 er ingen undtagelse. Komforten er behagelig og da headsettet mere eller mindre ”justerer sig selv” når man tager det på, er det let hurtigt at få det perfekte fit. Trykket på hovedet er tilpas hårdt, til at headsettet sidder godt fast selvom man bevæger sig meget, således at det ikke falder af med mindre du tager det af. Kort sagt er alt som forventet hvad angår komforten på Arctis 9, som er et behageligt headset at have på hovedet.

testen_komfort_model_steelseries_Arctis_9

Men hvordan med lyden? En ting er at et headset sidder godt på hovedet, men det er jo kun det halve af det. Mindst lige så vigtigt, er jo nemlig hvordan lyden i headsettet er. I gamer headsets som Arctis 9 jo er, er lyden ofte meget lys og kan godt være lidt ”tynd” at lytte til. Dette er en lydprofil der typisk vælges af producenterne, da det gør det lettest muligt at høre skridt og detaljer i FPS-spil som Counter Strike eller lignende, hvor det kan være et spørgsmål om liv eller død om man kan høre fjenden. Denne lydprofil finder vi også i Arctis 9, hvor jeg faktisk blev en anelse skuffet første gang jeg tog dem på hovedet og smed et stykke musik på. Lyden var ganske vidst velopløst med høj detaljegrad, men der manglede bund og de dybe toner, som gjorde lidt tungere genrer af musik ret kedeligt at lytte til, for at sige det lige ud.

Heldigvis kunne dette fikses ved at installere Engine 3 softwaren og give sliderne i venstre side en tur op af – så kom der bund og bas i lyden, og Arctis 9 blev nu et helt andet og ganske musikalsk headset at lytte til. Det er naturligvis meget en smagssag hvordan man ønsker lyden skal være, så måske du er tilfreds med lyden ud af kassen. Dette er du i hvert fald nødt til at være hvis du skal bruge Arctis 9 sammen med din PlayStation, da der her ingen software eller equalizer muligheder er, hvilket i min optik er lidt en skam men også forståeligt.

21_anonymt_design_lygout_steelseries_arctis_headset_Gaming

Jeg testede naturligvis også Arctis 9 i noget gaming, da det jo nu engang er hvad det er lavet til. Da jeg ikke selv er den store PlayStation gamer, foregik dette på computer i form af noget PlayerUnknow’s Battlegrounds også kendt som PUBG. Ligesom i Counter Strike, kan det være et spørgsmål om liv og død, om man kan høre hvor i banen fjenden befinder sig. Dette var ikke noget problem med Arctis 9 på hovedet, som leverede en lydoplevelse lige efter bogen – især med det ekstra boost på bassen, lød eksplosioner og rekyl fra våbnene også super fedt. Historien var den samme med musik, som også lød ganske lækkert og sprødt, så længe der var justeret lidt op for bassen via softwaren.

Mikrofonen på Arctis 9 er også hvad jeg vil kalde ganske fin. Stemmerne gik ganske klart igennem og der var god støjreduktion fra tastatur og lignende, således at dine teammates hører din stemme og ikke en masse unødvendigt larm. Med mute-knappen på den ene ørekop, var det også let hurtigt at slukke for mikrofonen, og når den ikke skulle bruges kunne den let proppes tilbage i headsettet – selv mens man havde det på hovedet.

Alt i alt vil jeg sige at Arctis 9 fra SteelSeries leverede et ganske lækkert resultat overall. God komfort, fin mikrofon og velopløst klar lyd som dog godt kan mangle lidt bas, hvilket kan justeres i softwaren enkelt. SteelSeries skriver at batterilevetiden er +20 timer og det vil jeg faktisk give dem ret i. Nu timede jeg det ikke præcist, men jeg brugte headsettet hver dag i over en uge, flere timer af gangen og havde stadig batteri tilbage – så tommel op. Lad os få taget en kort snak om prisen, og runde af med en konklusion nedenfor.

22_klassisk_arctis_steelseries_Design_headset_sort_komfort

 

Pris

Da vi skriver denne test under NDA, betyder det at Arctis 9 headsettet endnu ikke er lanceret. Derfor er det naturligvis heller ikke muligt at finde det hos nogle forhandlere endnu. Vi har dog fået prisen på 199,- Euro oplyst af SteelSeries som er den pris Arctis 9 rammer markedet med. Direkte omregnet svarer dette til omkring 1500,- DKK hvilket er forholdsvis mange penge for et headset. I denne ende af prisskalaen er der hård konkurrence, og der findes derfor alternativer fra andre producenter man også bør tage med i sine overvejelser inden man trykker køb.

Dermed ikke sagt at Arctis 9 ikke er noget lækkert headset, for det er det så absolut. Er du hardcore SteelSeries fan, skal der ikke herske nogle tvivl om at dette headset passer perfekt ind i deres line-up – især hvis du allerede har mus og tastatur fra dem.

1_SteelSeries_logo_highres.jpg

 

Konklusion

Vi er nu nået til konklusionen og det er blevet tid til at samle tankerne og hvad vi har fundet ud af omkring Arctis 9 headsettet fra SteelSeries. Langt hen af vejen har det været en fornøjelse at teste dette headset, men der er også nogle ting som jeg mener SteelSeries kunne have gjort anderledes, eller ting man skal have med i overvejelserne, inden man trykker køb – lad os starte med disse.

Først og fremmest er jeg meget uforstående overfor, hvorfor at SteelSeries har valgt at bruge Micro-USB i et helt nyt headset i 2020, hvor USB-C for alvor har fundet vej i mange nye produkter. Jeg er med på at PlayStation 4 bruger dette stik til opladning af sine controllere, men PlayStaion 5 kommer lige om lidt som uden tvivl benytter USB-C og så har vi også supporten for computer. Derudover forstår jeg virkelig ikke hvorfor at USB-stikket på den trådløse modtager skal være vinklet? Dette er et stort problem hvis man bruger headsettet til computere, hvor det på PlayStation måske giver mening? – det skal jeg ikke gøre mig klog på, men et lige stik havde gjort at der ingen problemer var.

Med disse ting overstået, kan vi snakke om de mere positive ting ved dette headset, som der heldigvis er en del af. Først og fremmest er der det traditionelle Arctis design og velkendte byggekvalitet som Arctis 9 naturligvis også er en del af. Lyden er også som vi kender den fra SteelSeries, velopløst og klar – dog kræves der i min optisk lidt justering i equalizeren før at headsettet lyder så godt som det kan. Dette gør mig som sådan ikke noget, så længe man blot bruger headsettet til computer. Tilsluttes det til en konsol, må du nøjes med den normale lyd, uden nogen form for indstilling.

Det er et klart plus at du både kan bruge Arctis 9 med både den medfølgende USB-dongle, men også Bluetooth – og så på samme tid. Discord certificeringen på mikrofonen er også ganske velfortjent, da mikrofonen lyder ganske fint og er velopløst, ligesom lyden i selve headsettet. Chatmix hjulet er en feature som SteelSeries har på deres større modeller, som er genial og andre producenter i min optik gerne måtte lære mere af. Det gør det dejlig let at justere spil – kontra chatlyd uden at skulle i software. Bemærk dog at dette lige som equalizeren kun fungerer på computer, ikke konsol.

Alt i alt har jeg valgt at give Arctis 9 fra SteelSeries en samlet score på 8/10, samt vores Safe Buy award. Denne score og award er valgt på baggrund af at der er tale om et ganske potent headset som lyder godt, har god komfort og samtidig en masse andre spændende muligheder. Men vi kommer ikke udenom at der er klare ”fejl/mangler” såsom Micro-USB til opladning, som virkelig burde være USB-C. Derudover kommer vi ikke udenom at 1500,- DKK også er mange penge for et headset. Selvom Arctis 9 er lækkert, bør man i den grad kigge på hvad andre producenter også tilbyder i det prisleje inden man vælger at smide dette headset i indkøbskurven og køre kortet igennem.

 

Godt

  • Klassisk Arctis layout og design
  • Den velkendte SteelSeries lyd
  • Tilslutning via Bluetooth og 2.4 GHz trådløs – samtidigt
  • Support for både PC, PS4 og PS5 (når den kommer)
  • Discord certificeret mikrofon
  • Kan spille højt uden at forvrænge
  • Chatmix volume hjul
  • Airweave stof puder lader ørerne ånde
  • Overall rigtig lækkert headset…

Knap så godt

  • … men der findes andre alternativer til prisen
  • Micro-USB til opladning – ingen USB-C?
  • Vinklet USB-stik på modtagerenheden

Score: 8 + Safe buy

23_konklusion_arctis_9_steelseries_gaming_headset_ps4_ps5_PC.JPG


Vores partnere