Olympus DS-9500 diktafon

Vi har i dag besøg af Olympus, og deres nye dikatafon, der går efter titlen som den bedste professionelle diktafon med fokus på produktivitet på arbejdspladsen. Læs med i dagens test, for at få et indblik i hvad Olympus DS-9500 har at byde på.

Kodeordet for Olympus nye lancering er “workflow” og diktafonen har fået det mundrette navn Olympus DS-9500. Og vi stiller vi skarpt på lige præcis flow i arbejdet senere i testen, hvor vi går i dybden med diktafonen.

 

Vi har tidligere testet en række forskellige diktafoner, i forskellige prisklasser. Den diktafon vi ser på i dag, lander i en prisklasse der er sammenlignelig med en anden producents produkt, som vi var ovenud imponeret over. Der er derfor lagt op til store forventninger og skarp konkurrence.

 

En diktafon kan kun én ting, men anvendelsen af den kan heldigvis være meget alsidig. Er du på udkig efter en diktafon, har du sandsynligvis et behov for at kunne tage effektive noter på farten, eller et travlt kontorliv, og søger at strukturere det en smule ved at arbejde aktivt med dit workflow.

 

størrelse_olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

Olympus DS-9500 diktafonen har et væld af features, men nogle af dem vi har valgt at fokusere på i dag, er blandt andet muligheden for at skifte batteri, integreret hukommelse, kryptering af optagelser, mulighed for at udvide hukommelsen med SD kort, lav vægt, let at have med på farten og prikken over i’et, er selvfølgelig den indbyggede WiFi integration, der gør det muligt at overføre optagelser til din PC via WiFi. Vi bukker og takker, det er en meget eftertragtet funktion.

 

Du kan via Quicklinksmenuen herunder manøvrere rundt i dagens test, hvis du hellere vil soringe direkte til konklusionen:

 

Videopræsentation

De hurtige informationer

Specifikationer

Indhold i kassen

Funktioner og test

Pris

Konklusion

 

Men inden du læser videre, vil vi opfordre dig til at tage et kig på vores videopræsentation af Olympus DS-9500 diktafonen, så du får syn for sagen, og ser nogle af dens features i brug.

 

 

De hurtige informationer:

  • Dobbelt stereo mikrofon
  • 10,5 times optagelse på batteri
  • Ladetid ca. 2 timer i dock
  • Vejer kun 117 g. inkl. batteri
  • 2.4” TFT farveskærm
  • 2 GB indbygget hukommelse
  • SD-kort udvidelsesport
  • Understøtter DSS/PCM/MP3 formater


Specifikationer:

  • Trådløs overførsel: til netværk via WLAN & via e-mail
  • Kablet overførsel: via LAN & USB
  • Støjreduktion med Duo-Mic Beamforming
  • Triple layer sound studio pop filter
  • Optagemodus: Dictation 1 (stille miljø), Dictation 2 (støjfuldt miljø), konference
  • DSS Pro: QP [12kHz, 13.7kbps, mono], SP [16kHz, 28kbps, mono]
  • PCM: 22.05 kHz, 16bit, stereo
  • MP3: Mono (44. 1 kHz, 64kbps, mono) Stereo (44. 1 kHz, 128kbps, stereo)
  • Diktation status på enhed: ja
  • Multi ID: op til 10
  • Typer: op til 20
  • Slide switch med 4 positioner
  • Full audio filredigering: Insert/overwrite/append/cut
  • Indbygget hukommelse
  • Extern SD-kort slot
  • 1,5 m stød-resistent
  • Batteri: 1350mAh Li-ion
  • Lade tid: 2 timer via adapter, 4 timer via USB

Sikkerhed:

  • Dictation File Encryption (256Bit AES)
  • Device lock via PIN code
  • DLP - Data Loss Prevention Mode (USB read only mode)
  • WEP, WPA/WPA2 Personal / Enterprise

Olympus DS-9500 Diktafonen kommer i en ret enkel indpakning, lavet i farvet pap, og med en masser af extraudstyr. Der er selvfølgelig selve diktafonen, DS-9500, som har en størrelse der passer rigtigt godt i en ganske almindelig voksenhånd. Den fylder meget lidt, ser ikke ud af meget, men den er virkelig lækker i brug, specielt på grund af den flotte farveskærm der giver et lækkert overblik i brug. Udover diktafonen, medfølger der et USB kabel, et case der beskytter under transport, samt en dockingstation, der kan kobles direkte på LAN hvis det ønskes. Både USB kablet og docken fungerer som oplader, hvor docken tager betydeligt kortere tid at lade DS-9500 helt op.

 

dock_forfra_olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

I vanlig stil, finder vi derfor et billede af Olympus DS-9500 på forsiden, og masser af sager når vi åbner op for kassen.

 

 

Indhold i kassen:

  • Olympus DS-9500 diktafon
  • Dock
  • USB kabel
  • Carry case
  • Brugervejledning

Funktioner og test:

Olympus DS-9500 er superlet at bruge, med tryk på super. Det er en højrehånd-diktafon, hvor slideren der styrer det hele er at finde på højre side, hvor tommelfingeren hviler. Skubber du slideren helt frem, starter den en optagelse, og de tre forangående positioner dækker rewind, play og stop. Det kan næsten ikke være mere enkelt. Når du er klar til at starte en ny optagelse, kan du klikke på den ene knap over slideren, for at gøre klar til en ny optagelse. Bagpå Olympus DS-9500 er der er on/off knap, til at tænde og slukke diktafonen.

 

 

Foran, under displayet på 2,4”, finder vi F1-, F2- og F3-knapperne, samt en almindelig menu, med mulighed for at bevæge sig rundt med de fire retningstaster på omkring den centrale menu-knap. I bunden af diktafonen er der en mikro-USB indgang, og et stik der passer med dockingstationen. Materialet på Olympus diktafonen er lavet slidstærkt og er drop-testet fra 1,5 meters højde. Det skulle den kunne holde til, men jeg har simpelthen ikke turde teste den del med vilje, da det “kun” er plastik der er tale om. Overfladen er dækket af en maling som kan tåle rengøring med alkohol, hvorfor Olympus DS-9500 egner sig til kliniske miljøer, hvor den nemt kan rengøres for bakterier.

 


Olympus DS-9500 henvender sig først og fremmest til professionelle med et dagligt behov for at kunne tage diktat eller stemme memoer i hverdagen på kontoret, eller på farten. Den har et ret heftig prisskilt, men man får til gengæld fuld valuta for pengene, i form af avancerede funktioner og muligheder. Olympus DS-9500 diktafonen har spæde dimensioner på blot 120,8 mm x 49,8 mm x 18,6 mm.

 

diktat_olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

Diktafonen er udført i hårdfør plastik, som er skabt til at kunne klare en hidsig rengøring med alkohol, hvis det er nødvendigt. Vægten lander på 116,5 gram inklusive batteriet, hvilket er en helt pæn størrelse efter min mening. Den føles let, og ligger rigtig godt i hånden.

Foran på Olympus DS-9500 finder vi det store 2,4” TFT farvedisplay. Jeg behøver ikke at lægge skjul på, at det er det bedste display jeg endnu har oplevet på en diktafon. Opløsningen er på 240 x 320 pixel, og er yderst brugervenlig. Den er letlæselig og har skarpe farver. Og så gør det bestemt ikke noget, at det er let at finde rundt i Olympus UI. Menuerne er meget lette at manøvrere rundt i og sætte op, således at man får Dansk sprogpakke, kobler på WiFi. Man navigerer som sagt rundt i menuerne via de retningsbestemte knapper lige under skærmen.

 

 

I menuen kan man blandt andet tilgå de optagede filer, og gå i gang med at redigere de optagede lydbidder. Knapperne på diktafonen føles dog meget stive, da de ikke kan trykkes ned. De reagerer prompte, men er anderledes at bruge, da der ikke er et “klik” når man trykker på dem. Med mere brug, vender man sig hurtigt til det, og sætter pris på at knapperne ikke er højlydte. I bunden på forsiden af Olympus DS-9500 diktafonen finder vi en mindre højttaler, som kan bruges til play back af optagede segmenter. Den vinder nok aldrig nogle lyd awards, men gør arbejdet ganske godt, når der er behov for det.

 

olympus_ds-9500_professionel_diktafon_tweak_dk

 

I toppen finder vi noget af det mest interessante, nemlig de to stereo mikrofoner, der står for at levere kvaliteten, bag 3 filtre, for at sikre optimal lyd. Mikrofonerne er rigtigt gode, og fanger lyden klart og tydeligt, til gengivelse på et senere tidspunkt. Her kan man kun være ovenud tilfreds med resultatet. Ved siden af de to mikrofoner, er der også mulighed for at tilslutte enten et headset, en mikrofon, eller begge dele, hvis man har behov for at udvide under for eksempel et møde, hvor det kan være en fordel med en ekstern mikrofon, der er bedre egnet til møder ved et bord, istedet for de to stereo mikrofoner vi finder på Olympus DS-9500. Man behøver ikke at tale direkte ned i diktafonen for at fange lyden, hvilket også helt klart er en fordel, hvis man sidder og arbejder ved skrivebordet, og har diktafonen til at ligge og optage mens man taler.

 

mikrofoner_olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

På bagsiden er der mulighed for at fjerne et cover, som giver adgang til Li-ion batteriet på 1.350 mAh. Det er faktisk en pænt stor kapacitet, i forhold til andre diktafoner vi har testet. Der er tænkt på alle de små detaljer her, og muligheden for at skifte batteriet er en rigtig god idé, da der er op til cirka 10,5 timers optagetid på et fuldt opladet batteri.

 

Transskriptionssofware kan købes fra Olympus, og går under det mundrette navn ODMS R7. Det kræver en licens at installere, og koster desværre ikke gratis. Der er tale om en dedikeret dictation workflow software, som har mulighed for talegenkendelse. Man kan importere de optagede lydfiler fra diktafonen, og redigere i dem, eller sende dem direkte via email til de personer det optagede vedrører. Det er let at enkelt at få overblik over funktionerne for dem der ikke er avancerede brugere.

 

 

Diktafonen fra Olympus kommer dog kun med 2 GB intern hukommelse, men der er heldigvis mulighed for at udvide hukommelsen op til 32 GB med et SD-kort. Det betyder at der er mere end rigeligt med tid til at optage på, da man kan køre batteriet tør, inden man har fyldt de første 2 GB på den interne hukommelse. Brugervenligheden af Olympus DS-9500 er ekstrem, og selvom jeg har brugt diktafoner sporadisk, og meget i nogle perioder, ville jeg ikke have problemer med at bruge den.

 

olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

Temaet for Olympus DS-9500 diktafonen er workflow, men brugervenligheden er i fokus i en sådan grad, at jeg kunne stikke den i hånden på enhver person på kontoret, og så ville de kunne bruge den uden at blinke en eneste gang. Jeg har tidligere testet topmodellen fra en anden producent, og Olympus DS-9500 minder om den på mange punkter, fra den højre-orienterede slider, til muligheden for at skifte batteri. De grundlæggende specifikationer ligger også meget tæt op ad hinanden, at . Det er let at gå til både diktafonen, men også den medfølgende software. Om man er helt ny bruger af diktafoner, eller mere avanceret bruger, så er det en intuitiv brugermenu, som er let at gå til, og logisk bygget op.

 

optagemodus_olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

DS-9500 mikrofonen er beskyttet af et tre-lags pop-filter, der fjerner pustelyde på optagelser, så man får klare og tydeligere diktater. Olympus diktafon DS-9500 har flere indstillinger på mikrofonen, så man kan indstille den efter forskellige forhold. En til optagelse i støjende omgivelser og en til stille miljøer. Du kan derfor regne med at få optagelser i den bedste kvalitet uanset om du laver interview på et åbent kontor, eller skal dokumentere mødet i konferencelokalet.

 

på_tur_olympus_ds-9500_diktafon_tweak_dk

 

Mikrofonerne er henholdsvis direktionelle og omnidirektionelle og er gode til at opfange lyden. De har hver deres force, og bliver også aktiveret forskelligt, alt efter hvilken type diktering man sætter op. I diktattilstand 1 til et stille miljø, optager den omnidirektionelle mikrofon, og kan optage inden for en radius på 360 grader. I diktattilstand 2, til støjende miljøer, er begge mikrofoner aktive, og den ene hjælper med at frafiltrere støjen, for at opfange den retningsbestemte lyd. I diktattilstand 3, er der mulighed for at lave konferenceoptagelser, hvor lydstyrken automatisk justeres til de talende stemmer. Under testen, har jeg personligt været mest til diktattilstand 2, hvor jeg kan gå og snakke ned i diktafonen.

 

 

Olympus DS-9500 er en diktafon der er kælet for rent hardwaremæssigt, med to fremragende mikrofoner, og et stort batteri. Den har et meget brugervenligt UI, som alle kan finde ud af at navigere i, takket være det flotte store display og de intuitive menuknapper. Skal jeg sætte fingeren på en enkel ting, er det helt klart at valget er faldet på en finish i plastik, og ikke metal. Olympus DS-9500 kan efter sigende holde til en del skrammer, den føles bare ikke helt så solid, når man står med den i hænderne. Docken er en superlækker tilføjelse, specielt hvis du har sådan et behov i hverdagen. Olympus DS-9500 diktafonen er helt klart anbefalelsesværdig, men den kommer også med et prisskilt derefter.

 

olympus_ds-9500_diktafon_professionel_tweak_dk

 

Pris:
Prisen på Olympus DS-9500 inklusive dock løber op i 4.175,00.- DKK inklusive fragt, på tidspunktet vi testede. Det er en meget høj pris for en diktafon, men man får til gengæld også mere funktionalitet, specielt via den medfølgende dock, end man gør andre steder. Du betaler for den, men prisen matcher kvaliteten, og den matcher fint prislejet på de nærmeste konkurrenter.

 

Konklusion:
Olympus DS-9500 er en diktafon der kan alt, og har alt. Næsten da. Den har generelt specifikationer i topklasse, og det kan vi bestemt ikke klage over. Jeg har ingen kvaler ved at sige, at den matcher de fedeste diktafoner vi har haft mulighed for at teste, både på funktionalitet, men også brugervenlighed. Der hvor den kommer til til kort, er i dens finish, som desværre kun er i plastik, og ikke noget der føles lidt mere eksklusivt. Til det prisskilt, synes jeg at det ville have været på sin plads med for eksempel aluminium. Investerer du i software, kan den rigtigt meget, og fokus er da også på workflow og produktivitet. Olympus DS-9500 er den rette partner, hvis du har brug for at kunne præstere i alle miljøer, hvad enten du sidder på kontoret, er til et møde, eller er på vej mellem A og B.

 

Det er svært at gå galt i byen med Olympus DS-9500, det skulle da lige være hvis du er på udkig efter en streaming mikrofon, og ikke en diktafon. Prisen lander på knap 4.200,00.- DKK, hvilket er et ret høj prisskilt, så du skal have et reelt behov, for at det kan betale sig, for det er i bund og grund en en pæn slat penge for et stykke hardware. Men man får hvad man betaler for, og Olympus DS-9500 kan alt du kaster efter den.

 

Diktafonen kommer i en slank indpakning med top specifikationer. Et stort batteri, en stor skærm, og knapper der er placeret lettilgængelige og er intuitive at benytte. Batteriet kan skiftes i et snuptag hvis der er behov for det, hvilket jeg personligt synes er et kæmpe plus, og en af de ting der virkelig taler for Olympus DS-9500. Optagelserne bliver desuden beskyttet med 256 bit AES kryptering, når du anvender DSS-format til optagelse, hvilket kan være meget ønskværdigt for gruppen denne diktafon bliver markedsført til. Og det mest lækre af det hele, er den indbyggede WiFi funktion, så alle optagelser kan overføres trådløst til din PC. DS-9500 giver en meget stor fleksibilitet i dagligdagen. Det bliver bare ikke nemmere!

 

Tilslutningen til PC er plug’n’play, og Olympus dictation softwaren er enkel at bruge. Vi satte den til at importere lyden automatisk ved første opstart, og det er faktisk det. Den henter automatisk filer ind, så man kan sende dem til transcribering hvis det ønskes.

 

Vi runder dagens test af Olympus DS-9500 af med en karakter på 9,5 ud af 10 og en Great Product Award.

 

Pros:

  • Lav vægt
  • Ergonomi i top
  • Lækkert design
  • Brugervenlighed
  • Stor og klar skærm
  • To mikrofoner af høj kvalitet
  • Intuitivt OS
  • Stor batterikapacitet
  • Mulighed for udskiftning af batteri
  • Udbygning af extern hukommelse via SD-kort op til 32 GB
  • 2 GB indbygget hukommelse
  • Medfølgende dock
  • WiFi transfer

 

Cons:

  • Lavet i plastik - føles ikke så solid
  • (Pris - for nogen)

Vores partnere