Olympus RecMic II RM-4100S diktafon

Tweak.dk formår at favne bredt, når det handler om test af udstyr, og vi skal i dag på en tur til det professionelle miljø, med fokus på workflow, diktering og transskribering. Vi tester i dag Olympus nyeste diktafon, RecMic II RM-4100S.

tweak_dk_olympus_logo_576px 

 

Vi skal i dag tage hul på en lidt anderledes test, og vi bevæger vi os hen til det professionelle miljø, med fokus på produktivitet, workflow og diktering. Vi tester i dag Olympus nyeste diktafon, RecMic II RM-4100S.

 

olympus_rm_diktafon_4100s_recmic_tweak_dk

 

Vi har tidligere testet en række diktafoner fra Philips. Denne gang skal vi stifte bekendtskab med Olympus, som i dag lancerer deres nyeste diktafon, målrettet det professionelle segment, med behov for diktering, eller stemmestyring af computeren. RecMic II RM-4100S bryster sig af mange funktioner, såsom talegenkendelse, et mikrofonsystem i høj kvalitet og mulighed for personlig konfigurering af diktafonen. Meget mere om det senere.

 

Inden vi kommer alt for godt i gang, så vil vi gøre opmærksom på, at hvis du er mere interesseret i at læse konklusionen, så kan du hoppe direkte dertil, via quicklinks menuen herunder.

 

Specifikationer

Design

Test

Pris

Konklusion

English summary

 

Da der er tale om en demomodel som vi har testet i denne omgang, er der desværre ikke mulighed for at lave en unboxing. Dog har vi hvad der medfølger i pakken, som i denne omgang er Olympus RecMic II RM-4100S og en stander, som man kan have diktafonen til at stå i, ved skrivebordet, eller monteret andre steder den er belejlig at have placeret.

 

olympus_produktivitet_rm_4100s_recmic_tweak_dk

 

Specifikationer:

  • Frequency Response: 200 – 9.000Hz
  • Mikrofon sensitivitet: -39dBV
  • Maximum Output: 350mW
  • Mikrofon /Speaker diameter: 8mm/28mm
  • Funktionsknapper: 7
  • Mikrofon: omni-direktionel
  • Sensor: acceleration
  • Kabellængde: 2,5 m
  • Dimensioner: 171mmx43,2mmx32mm
  • Indbygget højttaler: ja
  • Vægt: 170 g inkl. kabel

Der er tale om en diktafon der har meget tilfælles med Philips SpeechMike serie af diktafoner, og den virker da også med de samme typer af software. Men inden vi kommer så langt, så lad os tage et kig på selve diktafonen.

 

Design:


Olympus RecMic II RM-4100S minder meget om den klassiske Logitech laserpointer, bare en del større. Diktafonen har et ergomisk design, hvor den er rund i håndfladen, og er formet så den passer til både et højrehånds- eller venstrehåndsgreb. I toppen af diktafonen finder vi den omni-direktionelle mikrofon, der er gemt bag ved et mikrofongitter. I bunden af diktafonen finder vi den indbyggede højttaler.

 

olympus_rmdiktafon_arbejde_4100s_recmic_tweak_dk

 

Olympus RecMic II RM-4100S er lavet i plastik, og klokker ind med en kampvægt på lige under 170 gram, hvis man ser bort fra USB ledningen. Den er hverken for let, eller for tung, og har vist sig at være af en acceptabel kvalitet under testen. Der er ikke noget at være utilfreds med i forhold til byggekvaliteten. Men det havde vi også forventet, når det drejer sig om en diktafon i topklasse fra Olympus.

 

Diktafonen har ingen indbygget hukommelse, ej heller et batteri, da det er en USB diktafon. Det betyder at man aldrig kan komme mere end 2,5 meter væk fra en computer, når man bruger diktafonen. Og det er både godt og skidt. For diktafonen kræver at man køber sig til en softwareløsning, som kan arbejde sammen med diktafonen. Og der er vi selvfølgelig hurtige og peger på det samme program vi har brugt med de sidste tests, nemlig Dragon Naturally Speaking, der er standarden inden for tale-til-tekst og talegenkendelse.

 

Når man holder diktafonen i korrekt hånden, peger alle knapperne på diktafonen mod brugeren. I denne model, Olympus RecMic II RM-4100S, er der 7 programmérbare knapper og en håndfuld ikke programmérbare knapper, samt en slider der styrer om man optager lyd, afspiller lyd, eller kan bruges til at spole tilbage i et lydspor.

 

diktafon_olympus_rm_4100s_recmic_tweak_dk

 

Knapperne kan tildeles funktioner i Windows, så man kan bruge dem som en integreret del af sit daglige workflow, og Windows genvejsfunktioner kan ligeledes tildeles knapperne, så man kan styre de fleste af diktafonens funktioner fra et tastatur. Det er ret smart, og super enkelt at gå til.

I dagens test, har vi benyttet os af Dragon Naturally Speaking til at teste diktafonen i praksis, men inden vi kommer så langt, skal vi have set på bagsiden af diktafonen, og mikrofonen. Mikrofonen er en omni-direktionel mikrofon, med støjreduktion, så man kan bruge den selvom der er en vis mængde baggrundsstøj. På bagsiden finder vi en enkelt trigger knap, lidt i stil med aftrækkeren på en pistol, som er endnu en af de konfigurérbare knapper.

Herunder kan du se en oversigt over de forskellige knapper og funktioner som Olympus RecMic II RM-4100S rummer. Vi tager dem fra toppen og bevæger os ned.

 


På slideren fidner vi Play, Stop, Record og rewind funktionen. På siden af slideren finder vi knapperne New, Ins/Ovr, Pause, FF. Under slideren finder vi de fire F taster, samt en central B tast, som i Windows 10 kan bruges til at åbne Cortana, når diktafonen er sat i ”Windows mode”. Med de fire F knapper, F1-F4, kan man nemlig vælge hvilken mode man gerne vil have ens Olympus RecMic II RM-4100S skal operere i. De fire modes der er tale om, er F1 = Olympus Mode, F2 = Custom Mode, F3 = Dragon Mode og F4 = Windows SR Mode. Det betyder også, at selvom du ikke har et program installeret til at arbejde med tale-til-tekst, kan du med et hurtigt klik på F4, gå direkte til Windows mode, og gå i gang med arbejdet. Den er designet som en ren ”plug’n’play” diktafon, som er let at gå til for begyndere, såvel som avancerede brugere af diktafoner med det samme.

 

Layoutet på Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen kan man selv konfigurere, så det er som man ønsker det i Custom Mode. Det er forholdsvis enkelt, og kræver blot at man henter et gratis program fra Olympus hjemmeside. Det tager ikke lang tid at sætte op, hvis man ønsker et custom setup til sin diktafon.

 

mikrofon_olympus_rm_4100s_recmic_tweak_dk

 

Test:
Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen får strøm fra det forbundne USB kabel, og derfor starter testen med at tilslutte diktafonen til computeren. Diktafonen er dermed klar til brug, uden at man nødvendigvis skal installere yderligere software. Programmet vi har testet med, er Dragon Naturally Speaking, som er en standard inden for tale-til-tekst, eller almindelig talegenkendelse på computeren. V i har testet diktafonen både i hånden, men også med den medfølgende holder til skrivebordet.

 



Optagefunktionen er let at finde ud af. Når man skubber slideren op, starter man optagelsen. Man har under optagelserne mulighed for at pause disse, og genoptage optagelserne senere, hvis det ønskes. I Dragon Naturally Speaking kan man diktere i real-time, og det går meget hurtigere end hvis man skriver. Det er helt klart anbefalelsesværdigt, hvis man skriver meget.

Ved at skubbe slideren ned i en anden position, kan man spole tilbage og afspille lydklippet man lige har optaget, og hvis det ønskes, kan man derefter arbejde videre i lydfilen, eller man kan lave en ny fil at arbejde videre i.

 

Det er alt sammen meget let at gå til, og man ender med diktater i høj kvalitet. Det er dejligt at selv den mest teknologiforskrækkede person kan gå lige til den, da den styres af den meget enkle slider. Mikrofonen er omni-direktionel, så den kan opfange lyden i en radius af 360 grader. Og faktisk består mikrofonen af hele to mikrofoner, for at sikre en høj lydkvalitet. I testen stod det dog hurtigt klart, at det er bedst at tale direkte ned i diktafonen hvis man holder den i hånden, og ikke bare sætte den på bordet hvor man arbejder.

På diktafonen sidder der en højttaler i hånden, som computeren bruger som standard, når diktafonen er tilsluttet via USB kablet. Det er ikke en imponerende lydkvalitet, og arbejde man fra en bærbar computer, vil jeg til enhver tid anbefale at man bruger den indbyggede højttaler heri. Højttaleren i diktafonen spiller ikke ret højt, og det lyder ikke specielt godt. Men det er der, og det virker, hvis det er den eneste mulighed man har.

 

desk_olympus_rm_4100s_recmic_tweak_dk


Når en optagelse er færdig, kan man få den transkriberet via Dragon Naturally Speaking, som kan købes separat, eller man kan benytte en af de andre lignende serivces til det. Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen er nemlig lavet således, at den kan bruges frit til alle transkribtionsprogrammer der findes.

 

Det er både en styrke og en svaghed, da man som ny bruger ofte leder efter en fungerende pakke. Det får man ikke med Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen desværre. Dog kan man helt selv vælge hvad man foretrækker og derfra skabe et workflow der passer til en. Diktering, transskribering, email notifikationer og meget andet plejer at være standard i sådanne pakker, og med lidt personlig opsætning kan man skabe et yderst produktivt arbejdsmiljø.

 

 

Vi runder dagens test af her. Olympus RecMic II RM-4100S er en diktafon der er meget let at bruge, for nybegyndere udi transskribering, såvel som de mere avancerede brugere. Det er en diktafon der er designet til at øge produktiviteten og skabe et godt workflow, og det er i den grad også hvad den gør. Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen har gennem vores test givet prøver på hvad den kan, og vi har været meget tilfreds med hvad den har vist, både på brugervenlighed, men alsidighed. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad diktafonen fra Olympus kan bruges til, og så det ”korte” kabel på sølle 2,5 m.

 

Pris:

Prisen på Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen, er på lanceringstidspunktet sat til 1799DKK.

Du kan finde en forhandler af diktafinen HER

 

Er du mere interesseret i at læse mere om Olympus eller andre af deres produkter, kan du klikke på Olympus banneret herunder.

 

tweak_dk_olympus_logo_576px

 

Konklusion:
Samlet set, så har det været en spændende diktafon at have i hænderne, men jeg vil også med det samme påpege, at jeg synes at der er både fordele og ulemper, ved at Olympus ikke sælger det som en pakke med medfølgende software. Jeg kan se rationalet bag frihed til at vælge, specielt for større virksomheder, men som privatperson mangler man en del af pakken.

 

Byggekvaliteten af diktafonen er fremragende, med responsive knapper som man kan konfigurere præcis som man ønsker. Slider-systemet til at styre diktafonen og optagelser er meget let at gå til, og man kan transskribere direkte gennem Dragon Naturally Speaking, eller et andet lignende program, hvis det ønskes. Derudover er der også mulighed for at styre en Windows computer via talegenkendelse og samarbejde med Cortana.

Den omni-direktionelle mikrofon opfanger klart bedst lyd når man taler lige ned i den, men kan sagtens opfange lyden selvom man har den til at stå på skrivebordet man arbejder ved.

Diktafonen har som sådan ikke nogle mangler, men den har nogle begrænsninger, hovedsageligt fordi der ikke er noget indbygget hukommelse, den er kablet med et kabel på 2,5 meter. Det er selvfølgelig mere end nok når man er ved en stationær arbejdsplads, men jeg ville personligt ønske at der var en mere mobil løsning. Derudover savner jeg som privatperson også at der medfølger software til Olympus diktafonen. Men det er ikke en mangel ved selve diktafonen, men det giver nogle begrænsninger i forhold til brugen.

 

Det er en diktafon der opfylder alle krav man måtte have, hvis man savner en diktafon til kontorbrug. Det er i høj grad en diktafon til professionelle og derfor bliver det nok heller aldrig et problem at der ikke medfølger software. De fleste firmaer der benytter sig af transskriberingsløsninger, har allerede en IT afdeling som har valgt de systemer de arbejder med.

Der kommer en række produkter i den nye RecMic II serie, som Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen er en del af, og her er der blandt andet mulighed for at vælge en model med trackball eller intern hukommelse. Savner man derfor manglen på en trackball på denne model, skal man ikke fortvivle.

 

Jeg runder testen af med at give Olympus RecMic II RM-4100S diktafonen en karakter på 9 ud af 10. Diktafonen fra Olympus leverer på mange parametre, og bør opfylde behovet for de fleste brugere. Den har en masse funktioner, og en stor grad af frihed, hvor man kan konfigurere den præcis som man ønsker.

Godt:

  • God mikrofon
  • Let at bruge
  • God størrelse
  • Frihed til at vælge software
  • Windows mode
  • Ergonomisk
  • Pris?

Mindre godt:

  • Kablet
  • Ingen intern hukommelse
  • Software
  • Pris?

 

English summary:
Overall, it has been exciting experiencing the dictaphone, but I also want to point out that I think there are both pros and cons to the Dictaphone, because Olympus does not sell it as a bundle, with software. I can see the idea behind having the freedom to choose, especially for larger companies, but as a private individual you are going to miss a part of the package.

 

The build quality of the dictaphone is excellent, with responsive buttons that you can configure any way you want. The slider system for controlling the dictation and recordings is very easy to access, and you can transcribe directly through Dragon Naturally Speaking, or another similar program, if desired. In addition, it is also possible to control a Windows computer through speech recognition and collaboration with Cortana.

The omni-directional microphone clearly captures the best sound when speaking right into it, but can easily capture the sound, even if you have it on the desk you are working on.

The dictaphone as such has no shortcomings, but it has some limitations, mainly because there is no built-in memory, it is wired with a 2.5 meter cable. Of course, it's more than enough when you're at a stationary workplace, but I would personally wish there was a more mobile solution. In addition, as a private person, I also miss the software for the dictaphone. But it is not a defect in the actual recorder, but it gives some limitations in use for a regular Joe.

 

It is a dictaphone that meets all the requirements you may have, if you miss a dictaphone for office use. It's largely a professional dictation player and therefore it's never a problem that software is not included. Most companies that use transcription solutions already have an IT department that has chosen the system they work with.

 

There are a number of products in the new RecMic II series, which the Olympus RecMic II RM-4100S dictation is part of, and here you can choose a model with trackball or internal memory. If you miss the lack of a trackball on this model, do not despair.

 

I conclude the test by giving the Olympus RecMic II RM-4100S dictaphone a score of 9 out of 10, though without the final price. The dictaphone delivers on many parameters and should meet the needs of most users. It has many features and a high degree of freedom, where you can configure it to meet your every need.

Pros:

  • Good microphone
  • Easy to use
  • Good size
  • Freedom to choose software
  • Windows mode
  • Ergonomic
  • Price?

Cons:

  • The cable
  • No internal memory
  • No software
  • Price?

olympus_diktafon_rm_4100s_recmic_tweak_dk

Vores partnere