Fractal Design Vector RS Dark Tempered Glass

design_fractal_front_vector_RS
Vi fortsætter vores lille stime af Fractal Design produkter, med et kig på endnu et af deres kabinetter. Denne gang er det deres Vector RS der står for tur, som byder på et noget anderledes design end hvad vi er vandt til at se fra Fractal Design. Linjerne er mere aggressive og så kommer det også med indbygget adresser bart RGB-lys. Hærdet glas, modulært layout og gode kabelføringsmuligheder er naturligvis standard. Læs med når vi går Vector RS kabinettet efter i sømmende, og ser om det er pengene værd.


Specifikationer og features

Efter en tur forbi Fractal Designs hjemmeside, fandt jeg lidt oplysninger på Vector RS kabinettet til jer. Jeg har listet specifikationerne op herunder, samt et billede der viser nogle af kabinettets unikke features, samt radiator support:

  • Type: ATX Miditower
  • Dimensioner: 552 x 233 x 498 mm (LxBxD)
  • Vægt: 12.64 kilo
  • Materialer: Metal, plastik og glas
  • Udgaver/versioner: Standard og med mørkt glas
  • Bundkort support: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX og E-ATX
  • Frontpanel: 2x USB 3.0, 1x USB Type-C og lyd ind/ud
  • PCI-slots: 7+2 (vertikal grafikkort montering muligt)
  • Maksimal CPU-køler højde: 185 mm
  • Grafikkort maksimal længde: 440 mm (med frontblæser)
  • Kabelføringsplads: 23 mm
  • 2.5”/3.5” combi pladser: 6 inkluderet, 11 max
  • Dedikerede 2.5” pladser: 2 inkluderet, 4 max

Blæser support:

  • Front: 3 x 120/140 mm (2 x Dynamic X2 GP-14 inkluderet)
  • Bund: 2 x 120/140 mm
  • Top: 3 x 120/140 mm (med vandkølingsbeslag monteret)
  • Bagende: 1 x 120/140 mm (1 x Dynamic X2 GP-14 inkluderet)

Radiator support: 

  • Front: 120/140/240/280/360 mm
  • Bund: 120/140/240/280 mm
  • Top: 120/140/240/280/360/420 mm
  • Bagende: 120 mm

2_fractal_design_vector_rs_features_v2.JPG

 

En tur rundt om Vector RS kabinettet

Med styr på de tekniske detaljer på kabinettet, kan vi med det samme gå i gang med at se på det udvendige design, og bevæge os indenfor efterfølgende. Nedenfor ser vi Vector RS pakket ud af kassen, og ved første øjekast, skulle man ikke tro at vi havde med et Fractal Design kabinet at gøre. Deres kabinetter kan nemlig ofte genkendes ved at være stilrene firkantede kasser, hvor at Vector RS nærmest er det stikmodsatte. Vi finder aggressive linjer og skarpe hjørner, samt et stort sidepanel i hærdet glas på den venstre side.

Fractal Design Vector RS Dark Tempered Glass

Den højre side byder ikke på meget spændende, da der heromme blot er en sort blank falde i metal. Bemærk de små grå fødder i bunden, samt ventilationen der løber ned langs frontpanelet på begge sider af kabinettet. Dette er alt hvad blæserne i fronten har at arbejde med, så airflowet ser ud til at være ret begrænset umiddelbart.

Fractal Design Vector RS Dark Tempered Glass kabinet

Frontpanelet finder vi placeret på toppen af Vector RS i den højre side. Dette består naturligvis af en power og resetknap. Derudover finder vi dedikerede jackstik til lyd ind/ud, to USB 3.0 porte samt en enkelt USB Type-C port. Sidst nævnte er et kærkomment syn, da der stadig ikke er mange nyere kabinetter der tilbyder dette – tommel op.

Fractal Design Vector RS Dark Tempered Glass midi tower kabinet

Toppen på kabinettet består af to paneler, som mødes i en skarp vinkel. Den højre side som vi lige har kigget på er i metal, mens at den venstre består af et stort panel i hærdet glas som er let tonet og med sort kant for et stilrent look. Sammen med den ret aflukkede front, tegner det ikke særlig godt for airflowet i Vector RS ved første øjekast, men kabinettet har et trick oppe i ærmet – dette vender vi tilbage til lidt senere.

hærdet glas Fractal Design Vector RS kabinet midi rgb

I bagenden finder vi det efterhånden velkendte layout, som betyder at vi har strømforsyningen monteret i bunden, efterfulgt af 7+2 PCI-slots ovenover, samt hul til bundkort I/O panelet øverst, sammen med en 140 mm præinstalleret blæser. Det er naturligvis også muligt at montere en 120 mm blæser heromme, eller sågar en 120 mm radiator hvis man er hoppet på vandvognen. Begge sidepaneler er fastgjort med to tommelskruer, som kan løsnes her omme også.

hærdet glas Fractal Design Vector RS kabinet vertikal grafikkort midi rgb

Med bunden i vejret af Vector RS, så at sige. Kan vi se at der hernede er ét enormt støvfilter som løber i hele længden af kabinettet. Dette kan trækkes ud via fronten for let rengøring, hvilket er lækkert at se da man på den måde ikke skal til at flytte på ens computer for at rengøre dette. De grå fødder giver kontrast til det ellers sorte kabinet og er fremstillet i plastik, med gummi monteret for at minimere vibrationer, samt sikre at Vector RS står fast.

8_bund_Støvfilter_vector_rs_fractal_kabinet_stilrent_Design_miditower.JPG

Ved at tage fat i bunden at give et lille ryk, kan frontpanelet afmonteres. Dette gemmer på to 140 mm blæsere, som er af samme type som den vi fandt i bagenden. Alle tre blæsere er Fractal Designs egne, og i rigtig fornuftig kvalitet. Der er mulighed for at montere op til tre 120 / 140 mm blæsere i fronten, eller op til en 360 mm radiator.

køling Fractal Design Vector RS kabinet 140 mm fans midi rgb

Jeg beklager det mørke billede herunder, men nu er det blevet tid til at fortsætte vores tur indenfor i Vector RS kabinettet. For dem der kender til nyere Fractal Design kabinetter, er der ikke meget nyt under solen her, da layoutet er meget det samme, hvilket dog ikke er nogen dårlig ting. Byggekvaliteten overall på Vector RS er rigtig lækker, også selvom at der er nogle plastikdele her og der.

Layout åben Fractal Design Vector RS kabinet gaming modulær midi rgb

Hvis vi starter i bagenden indenfor i Vector RS, kan vi her se at alle 7+2 PCI-slots er ventilerede, og fastgjorte med tommelskruer. Det integrerede PSU-cover har også ventilation indbygget og kan ikke afmonteres.

Vector Design RS kabinet gaming modulær midi rgb Fractal

Vi finder strategisk placerede kabelføringshuller på dette cover, hvor det ene er med gummi for at give en pænere afslutning. Det er desuden også muligt at montere to SSD’er på coveret via separate beslag. Der medfølger to af disse til kabinettet, som er placeret på bagsiden. Hvis du ønsker at gøre brug af alle fire pladser, skal du investere i to ekstra beslag yderligere.

Vector ventileret psu cover Design RS kabinet gaming modulær midi kabinet Fractal

Vender vi blikket mod fronten inde i Vector RS kabinettet, ser layoutet en anelse lukket ud, hvilket det også er når man får pakket det ud. Men her er der mulighed for at ændre betydeligt på det indre layout, hvilket vi kigger på lidt senere. Bemærk de fire skuffer der svæver på den store plade nedenfor. Disse er til at montere harddiske på, hvad end der er tale om 2.5” eller 3.5” modeller. Vector RS kan faktisk huse op til 11 3.5” diske, dog kun 6 når du får det fra fabrikken, da du selv skal købe ekstra harddiskskuffer, hvis du ønsker at montere flere.

Vector psu cover Design RS kabinet gaming afskærmet kabinet Fractal

På bagsiden mødes vi af synet nedenfor. Her kan vi se at der er rig mulighed for kabelføring, og at velcrobånd er præmonteret for at gøre dette lettere. Jeg undskylder igen det ret mørke billede. De førnævnte SSD-beslag, kan ses på billedet nede i højre hjørne, og kan altså flyttes om ovenpå PSU-coveret, hvis man ønsker at vise sine diske frem. Der er 23 mm plads at trække kabler på heromme, hvilket sammen med de mange fastgøringspunkter og godt placerede kabelføringshuller, bør gøre hardwaremontering til en leg.

RS Vector harddisk SSD Design kabinet gaming afskærmet kabinet Fractal

Der er desuden også en blæser-HUB monteret heromme, hvilket gør det muligt at samle alle dine blæsere på et og samme sted, og derved kun tilslutte et enkelt PWM-stik til dit bundkort. Denne lille blæser-HUB skal blot have tilsluttet SATA-strøm, og så har du adgang til tre dedikerede PWM-tilslutninger, samt seks normale 3-pin blæserstik – altså ni blæsere til et og samme sted.

Fractal SSD RGB blæsere PSU Design Vector RS Dark Tempered Glass

Som jeg nævnte tidligere da vi kiggede på toppen af Vector RS, har det et lille trick i ærmet i forhold til at forbedre airflowet betydeligt. Løsningen ser vi nedenfor, i form af en tilbehørskasse som medfølger til kabinettet. Der er simpelthen tale om et ekstra toppanel i metal med ventilation, i stedet for det præmonterede panel i glas – fed detalje.

Tilbehørspakke fractal Design vector Rs gaming kabinet

Med alt ude af tilbehørskassen, kan vi se nedenfor hvad den alt indeholder. Vi finder et beslag hvor blæsere/radiatorer kan monteres, et støvfilter der dækker hele toppen, samt selve toppanelet. Derudover er der naturligvis også nogle skruer med til Vector RS, således at du kan montere dit hardware og andre komponenter uden problemer.

kabinet Tilbehørspakke fractal Design vector Rs gaming

Manualen der medfølger kabinettet er let og ligetil, og med tydelige billeder og farver der fremhæver de dele der henvises til. Det gør det legende let at ændre på det interne layout på Vector RS kabinettet, også for personer uden den store erfaring indenfor computer byggeri.

kabinet Design fractal vector Rs gaming Tilbehørspakke

Nedenfor ser vi kabinettet med standard toppanelet afmonteret, sammen med det ekstra ventilerede panel. For at udskifte dette, skal fronten afmonteres, som vi allerede har haft gjort tidligere. Der efter er der to skruer inde bagved frontpanelet som skal løsnes, og så kan toppanelet slides let af, som vi har gjort det på billedet herunder.

RS Vector Tempered Glass SSD Design miditower afskærmet kabinet Fractal

For at montere det ekstra ventilerede toppanel, har vi at gøre med en tretrins proces. Først monteres beslaget hvor blæsere/radiator skrues fast til. Dernæst skal støvfilteret klikkes på, og sidst men ikke mindst slides toppanelet på plads, og de to skruer holder det på plads – dejlig simpelt og ligetil. Jeg har vist de tre trin på billedet herunder.

Fractal toppanel SSD RGB Design Vector RS Dark Tempered Glass

Men det modulære aspekt i Vector RS kabinettet slutter langt fra her. Der er mange flere paneler og ting der kan skiftes og flyttes rundt efter ønske og behov. Nedenfor har jeg skruet stort set alle paneler løst på kabinettet, hvilket giver en indikation på hvad der er muligt i dette kabinet. I standardkonfigurationen, er det indre layout ret lukket og tillader at en masse harddiske kan monteres, men dette kan let laves om.

21_fuldt_modulært_design_mange_paneler_fra_lukket_til_åbent_Design_fractal_Vector_rs.JPG

Pladen der sidder monteret ude mod det venstre sidepanel, kan nemlig rykkes tilbage, således at det indre layout bliver betydeligt mere åbent og at der nu er fri passage fra blæserne i fronten, og hen til resten af komponenterne. Bemærk dog at denne konfiguration stjæler alle pladserne til 3.5” diskene, således at du nu må nøjes med de to 2.5” pladser bagved bundkortet, og eventuelt tilkøbe yderligere to af disse beslag – eller gå med NVMe diske som jo monteres direkte på bundkortet.

RS Vector glas SSD Design miditower kabinet Fractal SSD montering

 

Montering af hardware og RGB-lyset

Vi er nu nået til sidste etape inden at vi skal snakke pris og konkludere. Jeg har derfor samlet Vector RS kabinettet igen, og bragt det tilbage til den oprindelige konfiguration som det havde, da vi pakkede det ud i starten af testen. Når det kommer til montering af harddiske og strømforsyningen, skal du have skruer frem til det hele. Harddiske monteres på beslag, hvor 3.5” modeller har gummi imellem for at minimere vibrationer. Strømforsyningen monteres på et beslag, og skubbes derefter ind i bagenden af kabinettet. Derfor kan det her være en god ide at montere alle de kabler du regner med at få brug for, INDEN du monterer strømforsyningen – hvis du altså bruger en modulær en af slagsen, som os.

RS Vector glas SSD Design miditower kabinet Fractal SSD montering vertikal grafikkort

Vi ville normalt gå direkte videre til monteringen af bundkortet her, og vise et billede af bagsiden med kabelføring, men Fractal Design syntes at det skulle være lidt anderledes. Derfor sendte de også deres Flex VRC-25 beslag med til Vector RS kabinettet. Her er der tale om et stykke tilbehør til omkring 300,- DKK, som gør det muligt at montere sit grafikkort vertikalt i kabinettet, således at det bedre kan ses igennem sidevinduet.

RS Vector tilbehør SSD Design gamer kabinet Fractal SSD montering grafikkort

For at montere denne, skal der monteres to afstandsstykker på PSU-coveret, hvor efter adapteren/beslaget skrues fast til disse, og PCI-Express stikket monteres i bundkortet, som vist nedenfor. Når dette er gjort, er man klar til at montere sit grafikkort, så at det kan vises frem bedst muligt.

RS Vector tilbehør SSD Design gamer installation Fractal SSD køling grafikkort

Inden vi når dertil, tager vi dog lige et billede af bagsiden med alt hardwaren monteret. Hullerne til kabelføring har gode størrelser og placeringer, og der er masser af steder hvor at kablerne kan fastgøres, deriblandt de medfølgende og præmonterede velcrobånd. Alle overskydende kabler kan let gemmes væk i kælderen under PSU-coveret, således at selv uerfarende byggere kan opnå rigtig fine resultater.

RS Vector SSD Design gamer Fractal SSD køling grafikkort

Lad os vende Vector RS kabinettet 180 grader og tage et kig på den anden og noget sjovere side. For en gangs skyld har vi faktisk at gøre med et kabinet der ser ret fyldt ud, især nu hvor at vi har grafikkortet monteret vertikalt så at det optager en del mere plads end normalt. Ligeledes har vi også kabinettet sat op i det standard og lukkede layout, således at der er plads til en masse 3.5” diske.

RS Vector SSD Design gamer Fractal SSD køling færdigt system

Når det kommer til CPU-kølere understøtter Vector RS luftkølere med en maksimal højde på 185 mm, hvilket også betyder at der er plads nok til selv store grafikkort, hvis disse monteres på traditionel vis. Bruges den vertikale adapter som vi her har gjort, er der masser af plads at gøre med i højden, men tykkelsen på kortet må maksimalt være to et halvt slot, for ikke at blive helt kvalt oppe af det venstre sidepanel i glas.

27_vertikal_gpu_montering_kabinet_fractal_gaming_vector_rs_highend_Gamer.JPG

Der er support for grafikkort på op til hele 440 mm i længden, både i åben og lukket konfiguration. Dog skal du være opmærksom på hvor vidt der er plads til PCI-Express strømkablerne, hvis du monterer grafikkortet normalt uden vertikal adapter. Ligeledes skal du også være opmærksom på at grafikkortet vil stjæle nogle af dine harddiskpladser, hvis at du benytter et meget langt et af slagsen. Disse er der heldigvis langt i mellem nu til dages.

28_lukket_design_front_fractal_gaming_vector_design_Rs_rgb_gaming.JPG

Hvis du vælger at benytte det ekstra medfølgende toppanel med ventilation, har du mulighed for at montere op til tre 120 / 140 mm blæsere, eller sågar en 420 mm radiator her oppe. Der er også fornuftigt med plads ned til bundkortet, således at du ikke bør løbe ind i pladsproblemer. Vær dog stadig opmærksom på højden på dine RAM og køleprofiler på bundkortet, for at være sikker på at du har plads nok.

29_plads_over_bundkort_fractal_desgin_Gaming_vector_kabinet_rs_layout_miditower.JPG

Et billede af det færdige system i alt sin pragt, med vertikalt monteret grafikkort, som ser hammer godt ud. Men der mangler da noget gør der ikke? En fed feature i Vector RS kabinettet er nemlig det indbyggede RGB-lys som løber langs toppen og fronten. Med mulighed for at tilslutte til et normalt 5V ARGB stik på et moderne bundkort, har du mulighed for fuld kontrol over lyset via software. Hvis ikke du har et bundkort med det rette stik, inkluderer Fractal Design en lille RGB-controller i kassen.

30_færdige_system_fractal_Design_vector_Rs_gaming_tower_kabinet.JPG

Vi tager lige tre hurtige billeder af lyset i Vector RS kabinettet, for at vise hvad der er muligt. Til billederne brugte jeg blot den medfølgende RGB-controller som tilsluttes SATA-strøm. Ved at tilslutte lyset til et bundkort, vil du uden tvivl kunne få endnu flere effekter i lyset. Billedet nedenfor er sammensat af tre separate billeder, og viser tre forskellige effekter med løbelys i striben i fronten af kabinettet.

31_rgb_lyset_indbygget_vector_Rs_kabinet_fractal_gaming_design_miditower.JPG

Denne RGB-stribe fortsætter oppe i toppen, og løber imellem de to paneler her oppe, på billederne mellem glasset og metalpanelet. Effekterne kører i en flydende overgang fra bagerst i kabinettet og ned langs fronten, hvilket ser virkelig flot og farverigt ud i virkeligheden – billederne retfærdiggør ikke lys gengivelsen.

32_rgb_lys_toppen_indbygget_fractal_vector_rs_kabinet_Gaming_tower_ARGB.JPG

Et sidste billede der viser nogle faste farver i stedet for løbelyset, både med RGB og en fast statisk farve hvis man er mere til dette. Mulighederne i lyset er mange, og vi har kun vist en brøkdel af hvad der er muligt. Hvis du tilslutter ARGB-stikket til et bundkort, vil du som nævnt kunne få nærmest uanede mængder af effekter, som kan synkroniseres med blæsere eller andet lys i din computer. Med det sagt, er det nu blevet tid til at vi tager skridtet videre og tager et hurtigt kig på prisen, og runder af med konklusionen derefter.

33_overall_rgb_lys_effekter_gaming_kabinet_Fractal_Design_vector_Rs_miditower_prisen.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 26/02 2020 kan Fractal Design Vector RS kabinettet findes på nettet til omkring 1700,- DKK. Dette er mange penge for et miditower kabinet, som kan være svært at retfærdiggøre for de fleste normale mennesker. Med det sagt, så har Fractal Design her også skabt et solidt og lækkert kabinet, med mange lækre og unikke features. Designet er også noget helt andet end hvad vi er vandt til at se, hvilket er et friskt pust i forhold til de firkantede kasser Fractal Design normalt laver. Selvom der er mange features, og fede features, er prisen en smule for høj i min optik, og der findes andre billigere kabinetter med lignende features som man bør have med i sine overvejelser, inden man trykker på aftrækkeren her.

Ønsker du alle detaljerne på Vector RS kabinettet fra Fractal Design, kan du finde flere informationer på deres hjemmeside. Klik HER, og bliv sendt direkte til siden hvor alle oplysninger på kabinettet kan findes.

1_Fractal_design_new_logo_highres.jpg

 

Konklusion

Slutningen på vores test af Vector RS kabinettet fra Fractal Design er nået, og det er blevet tid til at samle tankerne og få konkluderet. Nu var jeg så heldig også at få lov til at anmelde det helt nye Define 7 kabinet, som satte baren højt for hvad jeg kom til at forvente af Vector RS – især eftersom at dette kabinet er omkring 400,- DKK dyrere end Define 7. Men blev disse forventninger så indfriet? Jeg vil her sige, både og, da Vector RS ganske vidst er et lækkert og ikke mindst anderledes kabinet fra Fractal Design. Men jeg kan ikke helt se hvor de 400 ekstra kroner er brugt. Der er lidt flere glaspaneler og noget RGB-lys men det er næsten også det.

Det indvendige layout på de to kabinetter minder utrolig meget om hinanden, hvor Define 7 dog har taget det et skridt eller to videre. Det betyder at det indre design er yderst modulært, således at du kan tilpasse tingene efter behov og ønske. Du kan vælge et åbent layout for maksimalt airflow, eller lukket, hvis du har tonsvis af harddiske der skal monteres. Byggekvaliteten fejler absolut intet, og Vector RS er skruet virkelig lækkert sammen, også selvom der er en del plastikdele her og der. Det integrerede RGB-lys løber i nogle striber på toppen og ned langs fronten på kabinettet, hvilket giver en fed effekt. Dette lys bruger et normalt 5V ARGB-stik, som er at finde på de fleste moderne bundkort – ellers finder vi også en lille RGB-controller inkluderet i kassen.

En fed detalje, er muligheden for at skifte toppanelet ud. Som standard leveres Vector RS med et glaspanel monteret her oppe, men der medfølger også både støvfilter og et ventileret toppanel i kassen – så du kan altså her vælge om du går all in på looks, eller ønsker airflow. Personligt havde jeg nok valgt sidstnævnte, da der er i forvejen er ret begrænset med airflow i kabinettet, eftersom at fronten også er et lukket panel hvor der kun er luftindtag i siderne. Vi finder desuden tre blæsere i høj kvalitet inkluderet fra fabrikken, samt et frontpanel som er op til 2020 standarden, med USB Type-C stik integreret. Ønsker du ligesom os, at montere dit grafikkort vertikalt, kan du tilkøbe VRC-25 beslaget til omkring 300,- DKK.

Dette bringer dog også prisen op på omkring 2000,- DKK for den samlede pakke med Vector RS kabinet og beslaget som vi her har testet. Det er utrolig mange penge for blot et kabinet, for den normale forbruger, som kan blive meget svært at retfærdiggøre. Især nu hvor Define 7 er lanceret som gør alt hvad Vector RS kan, bare bedre – så længe at man kan leve uden RGB-lys og det noget anderledes design end hvad vi ellers er vandt til at se fra Fractal Design.

Dette gør også at vi denne gang lander på en samlet score på 8/10. Vector RS er et rigtig lækkert og anderledes kabinet fra Fractal Design, men prisen er i min optik for høj, sammenlignet med hvad der ellers er på markedet til færre penge, med lignende features. Vector RS er derfor kun for dig der ønsker et Fractal Design kabinet som skiller sig ud fra de andre, og som har flot indbygget RGB-lys og et smart modulært layout. Kan du leve uden RGB-lys og ”nøjes” med en firkantet kasse, er Define 7 et bedre kabinet – uden diskussion.

 

Godt

  • Fedt og anderledes design
  • Lækker byggekvalitet
  • Modulært layout indvendigt
  • Flot integreret RGB-lys
  • Ventileret toppanel medfølger
  • Mulighed for vertikalt grafikkort (ekstra tilbehør)
  • Tre blæsere i høj kvalitet medfølger
  • Frontpanel med USB Type-C
  • God hardware og kølingssupport
  • Støvfiltre alle tænkelige steder

Knap så godt

  • Prisen er for høj
  • Begrænset airflow – mange glaspaneler

Score: 8

 34_konklusionen_fractal_design_vector_rs_gaming_rgb_kabinet.JPG

Seneste kabinet

Vores partnere