SteelSeries Rival 3 - Budget Gamermus

steelseries_front_3_rival
SteelSeries laver gaming produkter i alle prisklasser og i denne test skal vi hilse på en af deres mus i budgetsegmentet. Nærmere betegnet har vi modtaget deres seneste udgave af Rival 3 som skal en tur på testbænken. Vi har at gøre med en solid gamermus, på trods af det beskedne prisskilt på under 300,- DKK – eller sådan forholder det sig i hvert fald på papiret. I denne test skal vi se nærmere på hvordan tingene forholder sig i praksis. Er Rival 3 reelt set så god en deal som SteelSeries får det til at se ud til? Læs med når vi går musen efter i sømmende i denne test!


1_SteelSeries_logo_highres.jpg

Specifikationer og features

I dette afsnit har jeg som altid været en tur forbi producentens hjemmeside og fundet lidt talguf til jer der ude bag skærmen. Nedenfor har jeg listet specifikationerne på Rival 3 musen op, samt et enkelt billede der viser hvilke grebstyper der anbefales, samt dimensionerne overall:

  • Type: Kablet gamermus
  • Materialer: ABS plastik
  • Sensor: SteelSeries TrueMove Core (optisk)
  • DPI: 100 – 8.500 (indstilles i intervaller på 100)
  • IPS: 300 (på SteelSeries Qck måtter)
  • Maksimal acceleration: 35G
  • Polling rate: 1000 Hz / 1 ms
  • Hardware acceleration: N/A – ægte 1:1 tracking
  • Designet til: Claw eller fignerspids greb (se billede nedenfor)
  • Antal knapper: 6
  • Kontakt type: SteelSeries mekaniske musekontakter (60 millioner klik levetid)
  • RGB-lys: Ja, tre zoner der kan styres individuelt
  • Vægt: 77 gram uden kabel
  • Kabel: 1.8 meter gummi - fastmonteret
  • Dimensioner: Tjek billedet nedenfor
  • OS support: Windows, Mac, Xbox og Linux (kræver USB-port)
  • Software: SteelSeries Engine 3.15.1 eller nyere

2_features_grip_type_rival_3_mus.jpg

 

En tur rundt om SteelSeries Rival 3

Med styr på alt det tekniske kan vi nu tage næste skridt i vores gennemgang af Rival 3 musen fra SteelSeries. Som altid skal vi først lige en tur rundt om kassen, inden at vi selvfølgelig kan få pakket sagerne ud. Som på stort set alle SteelSeries produkter, finder vi orange og hvide farver på kassen, og det er ingen undtagelse ved Rival 3. Ud over et billede af selve musen på fronten, er der listet lidt features og modelnavnet op.

3_kasse_front_steelseries_rival_3_gamer_mus_fps_letvægt.JPG

På bagsiden af kassen får vi mere eller mindre de samme informationer som på fronten, blot med et andet billede, og lidt uddybende tekst – så nok om dette for nu. Lad os i stedet få pakket musen ud og tage et kig på hvad man får med i kassen.

4_kasse_bagside_rival_3_mus_computermus_steelseries_gaming.JPG

Nedenfor ser vi alt indholdet fra kassen, hvilket faktisk ikke er alverden. Ud over selve musen, er det eneste andet man får med, nemlig en lille manual – og det er det hele. Der sidder en lille slip monteret på kablet ved USB-stikket der henviser til at man henter Engine 3 softwaren når man tilslutter musen, for at få det meste ud af den hvilket er en fin lille detalje.

5_indhold_kasse_steelseries_rival_mus_3_gaming_rgb.JPG

Lad os kaste blikket mod musen og tage en kort tur rundt om nogle af de detaljer der er at se. Nedenfor starter vi ud med et overbliksbillede set skråt oppe bagfra. Formen på Rival 3 er symmetrisk, men alligevel henvender musen sig kun til brug i højre hånd, da der kun er knapper på den ene side. Farven er mat sort og hele musen er fremstillet i solid ABS-plastik med et SteelSeries logo i bagenden.

6_overblik_top_steelseries_gamingmus_rival_3_fps.JPG

Med musen drejet, kan vi se venstre og højreklik knapperne hvor hjulet er placeret i midten sammen med endnu en knap. Alle knapperne på Rival 3 kan naturligvis tilpasses i Engine 3 softwaren som vi skal kigge på lidt længere nede. Kablet der er monteret på musen er 1.8 meter langt og fremstillet i gummi, ingen stofbeklædning her. Dog er kablet forholdsvis blødt, hvilket er et klart plus i bogen.

7_overblik_front_omron_gaming_mus_steel_series_rival_3.JPG

Vender vi blikket mod den venstre side på musen, kan vi her se de velkendte frem/tilbage knapper som oftest bruges når man surfer på nettet og skal navigere hurtigt rundt. Ved første øjekast virker placeringen og størrelsen på disse ganske fornuftige, men der var en ting som gik mig på flere gange – dette vender vi tilbage til når vi når til test afsnittet lidt senere.

8_venstre_side_rival_3_mus_computermus_Gamingmus_steelseries.JPG

Som nævnt henvender Rival 3 sig kun til at blive brugt i højre hånd. Derfor finder vi heller ikke nogle knapper på den højre side af musen, som blot er blank således at ringe – og lillefingeren har et sted at støtte op af, selvom fladen blot er lige og uden nogen speciel form til dette.

9_højre_side_steelseries_gamingmus_mus_rgb_truemove_rival_3.JPG

Hjulet på Rival 3 hører til den lille størrelse, men har faktisk en overraskende god feedback både ved rul og tryk på hjulet. Det har desuden også en god overflade, der sikrer at ens finger ikke glider, men ruller på hjulet hver gang – præcis som det er tænkt. Knappen bagved hjulet har standardfunktionen at skifte mellem de forskellige DPI-hastigheder der kan indstilles i softwaren, men kan naturligvis også ændres.

10_hjul_gamingmus_steelseries_rival_3_computermus_letvægt.JPG

På trods af at være fremstillet i udelukkende plastik, virker byggekvaliteten på Rival 3 faktisk ganske solid og musen er godt skruet sammen. I bunden finder vi én stor teflon fod i bagenden, samt to mindre mod fronten. Disse skal sikre at musen glider ubesværet over enhver overflade, således at den kan klare alle opgaver, hvad end du ønsker at spille, surfe eller noget helt tredje.

11_bunden_teflonfødder_gamingmus_letvægt_steelseries_rival_3.JPG

Sensoren der er monteret i bunden af Rival 3 er SteelSeries egen TrueMove Core sensor, som er en optisk model der er i stand til maksimal at køre med 8.500 DPI som bør være nok for langt de fleste. Ud over denne og de førnævnte fødder er der ikke yderligere at finde i bunden, ud over klistermærket med serienummer og lidt andre informationer.

12_Truemove_sensor_rival_3_gaming_mus_computer_mus_steelseries.JPG

 

Softwaren – Engine 3

Da vi nu har været hele turen rundt om Rival 3 musen fysisk, er det næste skridt en hurtig gennemgang af softwaren, inden at vi rammer test afsnittet. Som stort set alle andre SteelSeries produkter, gør Rival 3 brug af deres Engine 3 software hvor du har en række funktioner at lege med. Har du mere en et understøttet SteelSeries produkt tilsluttet din computer, vil det komme frem på listen i softwaren som også er hvad man får frem når denne åbnes – tjek nedenfor.

13_software_steelseries_engine3_rival3_1.jpg

Herfra vælger man så hvilket produkt man ønsker at foretage ændringer på. Da vi kun har Rival 3 som mulighed, er det naturligvis denne vi vælger. Vi kommer dernæst ind på billedet som vi kan se nedenfor. Herfra har vi faktisk mere eller mindre alle funktionerne i softwaren på en og samme side. Ude til venstre kan funktionerne på knapperne tilpasses, og i den højre finder vi mulighed for at justere de to eller flere DPI-niveauer, acceleration samt polling rate.

14_software_steelseries_engine3_rival3_2.jpg

Ved at trykke på en af knapperne på musen i softwaren, får du menuen op som vises herunder. Det er her fra muligt at omprogrammere funktionen på den pågældende knap, hvis du ønsker den skal have en anden funktion end den normale.

15_software_steelseries_engine3_rival3_3.jpg

I den venstre side af softwaren er det også muligt at åbne macro-editoren som er stedet hvor du både kan optage, redigere og slette dine marcroer. Disse kan derefter knyttes til en eller flere knapper på musen – præcis som vi kender det fra stort set alle andre produkter fra SteelSeries, eller andre producenter for den sags skyld.

16_software_steelseries_engine3_rival3_4.jpg

Det sidste menupunkt kræver at man aktivt trykker på feltet ”Illumination” oppe i midten. Det giver næsten sig selv, men her efter bliver man sendt til menuen på billedet vi kan se herunder. Det er herfra muligt at ændre på lyset i de tre zoner Rival 3 er udstyret med uafhængigt af hinanden, hvis man skulle have lyst. Der er en række forskellige effekter at vælge imellem og du kan tilpasse hastighed, lysstyrke og meget mere.

17_software_steelseries_engine3_rival3_5.jpg

Med det sagt, er det nu blevet tid til at vi skal have sat nogle ord på hvordan at Rival 3 musen rent faktisk var at bruge. Inden vi starter dette afsnit, runder vi lige vores tur rundt om musen og softwaren af med billedet nedenfor – og lad os så komme videre.

18_testen_billede_side_rival_3_rgb_lys_logo_steelseries.JPG

 

Testen – Brugen og Komfort

Som sagt ovenfor er vi nu nået til det tidspunkt i testen, hvor vi rent faktisk skal teste så at sige. Det er blevet tid til at knytte nogle ord til hvordan Rival 3 musen var at bruge i den tid jeg havde den på mit skrivebord. Jeg har efterhånden haft en del forskellige mus imellem mine hænder, så jeg skulle selv mene at jeg ved hvad der er go og no-go. Hvis vi starter ud med komforten på Rival 3 musen, så skriver SteelSeries her selv at musen henvender sig til claw og fingerspids grebet, hvilket jeg i den grad giver dem ret i. Vi har at gøre med en ret lille mus, som i min optik ikke egner sig til personer med større hænder som blandt andet mig selv – med mindre at du tager fingerspids grebet yderst seriøst. Jeg kunne dog godt se for mig at personer med normale eller mindre størrelse hænder ville kunne lide formen og størrelsen på Rival 3. Den ligger godt i hånden, men er bare for lille til mig personligt.

19_forskellige_rgb_farver_steelseries_rival_3_oppe_bagfra.JPG

Der var dog en ting som selv personer med mindre hænder uden tvivl også ville opleve frustrerende ved Rival 3 – eller det vil jeg i hvert fald tro. Jeg nævnte i min gennemgang længere oppe, at jeg ville knytte nogle ord til frem/tilbage knapperne på venstre side, så det gør vi nu. Selvom at udformningen, størrelsen og placeringen af disse knapper er som den skal være, endte de alligevel med at irritere mig i det lange løb. Dette skyldes simpelthen manglen på feedback når de trykkes ind. Der var ikke nok vandring i knapperne, og især den forreste knap var ikke særlig tilfredsstillende at trykke på. Historien var dog en helt anden med de normale højre og venstreklik knapper, som både leverede god feedback og var tilpas støjsvage – ganske som hjulet også var tilfældet.

20_rgb_lys_farver_steelseries_rival_3_forfra_computermus_gaming.JPG

Men hvad så med sensoren? Det er første gang at jeg stifter bekendtskab med SteelSeries TrueMove Core sensoren, så jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle, eller kunne forvente. Der er ikke tale om nogen highend sensor på nogen måde, men mere en budget en af slagsen som klarer opgaven og leverer fornuftig performance. Den sætning passer meget godt på hvordan Rival 3 var at arbejde med. TrueMove Core sensoren gjorde hvad den skulle og leverede præcision og hastighed som man forventede.

Selvom den ”kun” er i stand til at arbejde ved op til 8.500 DPI er dette stadig nok for næsten alle normale forbrugere – hvornår har du sidst haft din mus skruet højere op? Personligt plejer jeg at have min mus ved omkring 1000-1200 DPI på skrivebordet, og 400 DPI når jeg spiller eller laver præcist arbejde. Med Rival 3 indstillet på disse hastigheder var der absolut ingen ko på isen når det kom til sensor performance – den leverede præcis hvad jeg forventede. Så overall en ganske fornuftig oplevelse med Rival 3 musen, som uden tvivl havde været endnu bedre hvis mine hænder havde været lidt mindre. Med det sagt, går vi nu videre til en hurtig snak om prisen og dernæst konklusionen.

21_prisen_oversigt_oppe_rgblys_gaming_steelseries_mus_computermus.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 15-04-2020 kan Rival 3 findes på nettet til lige omkring 300,- DKK. Dette er en yderst skarp og nærmest fordelagtig pris for en mus med de kvaliteter som der her tilbydes her. Så længe du ikke har store hænder, men ønsker en fornuftig gamingmus som ikke vælter budgettet, er Rival 3 fra SteelSeries et rigtig godt bud på en solid en af slagsen. Her får du en solid sensor, fin komfort og de indstillinger de fleste har brug for.

Ønsker du alle detaljerne på Rival 3 fra SteelSeries selv, kan du blot trykke på banneret nedenfor og blive sendt direkte til deres hjemmeside i en ny fane.

1_SteelSeries_logo_highres.jpg

 

Konklusion

Vi skal nu have sat de sidste ord på vores test af Rival 3 musen fra SteelSeries. Det er ikke særlig tit at vi her på Tweak.dk kigger på helt billige produkter, så det var faktisk for en gangs skyld sjovt at se hvad man kan få af mus når vi snakker omkring 300,- DKK – det viste sig at jeg blev en lille smule overrasket. Rival 3 musen er en virkelig potent mus til prisen, her får du den velkendte SteelSeries kvalitet, en solid sensor samt support for deres Engine 3 software som tilbyder en række fede muligheder.

Fysisk er Rival 3 musen ret lille og kompakt, hvilket i min optik faktisk nok er en af de største negativer. Jeg har personligt lidt større hænder, hvilket betød at musen ikke føltes så godt i min hånd som den kunne have gjort hvis den var en smule større. Dette er modsat dog en god ting for folk med mindre eller normale hænder som ønsker en kompakt mus med en rigtig lav vægt på blot 77 gram – uden kabel vel og mærke. Dette kombineret med SteelSeries TrueMove Core sensoren og de mekaniske musekontakter og man har en god kombination og en solid mus. Et sted hvor jeg dog gerne havde set en opgradering var på knapperne på den venstre side. Mens at størrelse og placering var fine, manglede der i den grad feedback ved tryk, hvilket var lidt en skam.

Overall har jeg valgt at give Rival 3 fra SteelSeries en samlet score på 8/10 samt vores Safe Buy award. Hvis du er i markedet efter en mus til omkring 300,- DKK og ikke har vanvittigt store hænder, er Rival 3 lidt en no-brainer og kan varmt anbefales at give et nærmere kig. Her får man en bundsolid gamermus som ud over at være kompakt og let, også byder på en solid optisk sensor og en række gode muligheder i den inkluderede software. Dette gør Rival 3 fra SteelSeries til en yderst imponerende mus til prisen, på trods af sine småfejl.

 

Godt

  • Pænt neutralt udseende
  • Meget kompakt design (for nogen)
  • Fornuftig sensor – SteelSeries TrueMove Core
  • DPI-hastigheder fra: 100-8.500
  • Engine 3 software understøttelse
  • Hjulet gør det godt til både rul og klik
  • Utrolig lav vægt (77 gram uden kabel)
  • Rigtig god til prisen!

Knap så godt

  • Frem/tilbage knapperne mangler feedback
  • Meget kompakt design (for nogen)
  • Ikke ideel til store hænder


 Score: 8 + Safe Buy award

22_konklusion_steelseries_rival_3_gaming_fps_mus_letvægt_truemove.JPG

Vores partnere