ASUSTOR AS6302T NAS server

NAS er et område, som vi ikke kommer så tit omkring, selvom der faktisk er et kæmpe marked for NAS i alverdens størrelser. ASUSTOR har derfor tilsendt os to forskellige modeller fra deres nye serie, der henvender sig til to forskellige segmenter. Først på banen har vi ASUSTOR AS6302T, som vi skal kigge meget mere på her i dag.

ASUSTOR er et datterselskab stiftet af selveste ASUS. ASUSTOR er blevet oprettet som ASUS' netværksafdeling, der specialiserer sig i lager netværksløsninger. AS6302T er en ny 2-bays NAS i ASUSTOR's 6000 serie, der kommer med opdateret hardware og seneste ADM 3.0 styresystem.

 

tweak_dk_asustor_logo

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_01

 

Specifikationer:

  • Hardware Specifications
    CPU: Intel Celeron J3355 Dual-Core 2.0 GHz (brust up 2.5GHz) Processor
    Memory: 2GB SO-DIMM DDR3L (1GB x2, Expandable. Max 8GB)¹
    HDD: 2x HDD 2.5" / 3.5" SATA II/ III or SSD Compatibility
    Maximum Internal Raw Capacity: 20 TB (10 TB HDD X 2, Capacity may vary by RAID types)
    Expansion: USB 3.0 x 4 (Type A x3, Type C x1)
    Network: Gigabit Ethernet x 2
    Output: HDMI 2.0 x 1, S/PDIF x1
    System Fan: 70mm x 1
    Infrared Receiver
    Audio Output: S/PDIF
    Power Supply Unit / Adapter: 65W x1
    Input Power Voltage: 100V to 240V AC
    Certification: FCC, CE, VCCI, BSMI, C-TICK
  • Operation
    Power Consumption: 13.8 W (Operation);
    7.2 W (Disk Hibernation);
    0.34 W (Sleep Mode) ²
    Noise Level: 17.7dB (HDD idle)
    Operation Temperature: 0°C~40°C (32°F~104°F)
    Humidity: 5% to 95% RH
  • ASUSTOR Hightlight
    System Migration
    EZ Connect
    Dr.ASUSTOR
    2-way Backup
    Task Monitor
  • Backup Solutions
    Rsync (Remote Sync) Backup
    Cloud Backup
    FTP Backup
    External Backup
    One Touch Backup
  • Network
    TCP/IP (IPv4 & IPv6)
    Link Aggregation: Supports 802.3ad and Six Other Modes for Load Balancing and/or Network Failover
    Jumbo Frame (MTU)
    VLAN
    EZ Connect
    Wireless Network³
    DDNS and EZ-RouterCompatibility
    Supports Wake-on-LAN (WOL)
  • Storage Management
    Support Multiple Volumes with Spare Disks
    Volume Type: Single disk, JBOD, RAID 0, RAID 1
    Support for Online RAID Level Migration
  • Security
    AES 256-Bit Encryption
    Firewall: Prevent Unauthorized Access
    Alert Notifications: E-mail, SMS
    Encrypted Connections: HTTPS, FTP over SSL/TLS, SSH, SFTP, Rsync over SSH
    Built-in Hardware Encryption Engine: AS70/64/63//62/61/31/32/10 Series
  • External Devices Compatibility
    Supports USB/eSATA3 External Storage Devices
    USB Wi-Fi Dongle Support
    Bluetooth Dongle/Speaker Support
    USB Printer Support
    USB DAC/IR Receiver/Keyboard/Mouse Support
    CD ROM Drive/DVD ROM Drive/Blu-Ray ROM

 

ASUSTOR AS6302T er en NAS i SOHO segmentet, der dog primært henvender sig til privatsegmentet. Med 6000 serien tager ASUSTOR brugeren med helt frem i 2017 med ny hardware og seneste ADM 3.0 styresystem.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_05

 

I DS6302T finder vi en Intel Celeron fra Apollo Lake serien, som er Intels 6. generation af mobile dual-core processorer med en clock frekvens på 2.5 GHz. En solid performance forbedring i forhold til tidligere serier på cirka 30%.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_04

 

Med til Intel Apollo Lake processoren følger der en Intel HD iGPU, der udover højere performance også gemmer på HEVC og VP9 support og derfor også H.265 codec support. Fordelen ved H.265 fremfor H.264 er især komprimeringsforholdet, som er forbedret. Derved kan vi presse samme kvalitet ned på mindre plads. En klar fordel, når man tænker på den plads, som 4K materiale og Blu-Ray generelt kræver.

 

 

ASUSTOR AS6302T fylder ikke voldsomt meget i stuebilledet, og udover nogle LED's i fronten er der ikke meget at sige her. En relativt stilren front, som ikke tiltrækker sig megen opmærksomhed. Dog er drive bays synlige på fronten, hvilket er standard ASUSTOR. Det ser på ingen måde dårligt ud, men det giver stadig mere kant og gør den mere "synlig" i stuealteret.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_08

 

ADM styresystemet er kompatibelt med rigtig mange netværksprotokoller, og derfor kan man også tilgå den fra alverdens forskellige styresystemer. Ens data vil til hver en tid være tilgængelig via computer eller mobile enheder.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_09

 

På undersiden har vi fire gummidutter til at skridsikre NAS'en, og ellers har vi ikke en masse her. Det glæder mig at se, at ASUSTOR ikke er gået med i køen af producenter, som laver luftindtag i bunden. Det er nemlig en vej til masser af støv inde i systemet.

 

 

På fronten har vi en power- og en reset knap med LED lys i til at signalere aktivitet. Vi har også to drive bays, og AS6302T understøtter både 2.5"- og 3.5" harddiske. Vi har derfor også mulighed for at anvende en SSD som systemdisk med en større 3.5" mekanisk disk som lagerdisk. AS6302T kan håndtere op til 20 TB lagerplads fordelt på 2* 10 TB.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_12

 

ASUSTOR AS6302T har to 1 Gbit netværks RJ45 porte, og den understøtter også Link Aggregation, der tillader at kombinere de to porte til en netværksforbindelse for at højne dataoverførslen. Vi har desværre ikke mulighed for at teste dette, da vi ikke har netværksudstyr med Link Aggregation.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_13

 

ASUSTOR har masser af sikkerhedsprotokoller på ADM 3.0 styresystemet, og deriblandt AES 256-bit kryptering af data samt antivirus og firewall. Den rummer også VPN og SSL-certificeret forbindelser samt automatisk logout ved inaktivitet for at forhindre uvedkommende adgang, hvis man glemmer at logge ud.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_14

 

Selve ASUSTOR AS6302T ikke kommer med USB 3.1 support, har ASUSTOR valgt at inkludere et Type C stik, der giver mulighed for at anvende mange forskellige enheder med sin NAS server. En såkaldt fremtidssikring, eftersom flere og flere enheder vil gå over til Type-C tilslutning.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_16

 

Piller man siden af, kan man i første omgang faktisk ikke se ret meget af NAS'en. Hardwaren er nemlig gemt ind bag en aluminiumsramme for at beskytte det hele. Dog kan man ved hjælp af en skruetrækker og et par skruer hurtigt komme til hardwaren, da det er muligt at opgradere AS6302T til 8 GB RAM. Som standard kommer den nemlig "kun" med 2 GB SO-DIMM DDR3L RAM.

 

 

Til at køle AS6302T ned har ASUSTOR installeret en 70 mm. 12 V blæser, der som standard er indstillet til at køre så lydsvagt som muligt. Generelt syntes jeg ikke under testfasen, at jeg oplevede nogen synderlig støj fra blæseren. Min primære interesse ved AS6302T har hele vejen igennem været at opsætte den som mediecenter for at se, hvordan den klarede opgaven, og her oplevede jeg intet støj, som filmen jeg afspillede ikke kunne overdøve uden problemer. 

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_18_02

 

ASUSTOR har udviklet ACC softwaren, der scanner ens netværk for ASUSTOR NAS servere. Her kan vi se, at der er blevet fundet en AS6302T NAS på netværket, som endnu ikke er blevet opsat.  Ved et hurtigt dobbeltklik på serveren på listen blev jeg kastet direkte videre til opsætningen.

 

Opsætning af firmware og installation af ADM OS:

 

 

Vi starter ud med at installere ADM på ASUSTOR AS6302T. Første trin er selvfølgelig at installere harddiske og dernæst at sætte serveren i gang med at hente den senest tilgængelige firmware og ADM. Det er muligt at vælge sin egen opdateringsfil, hvis man ønsker, men ASUSTOR Live Update fungerer ganske glimrende, og den vælger altid den korrekte fil. 

Efter en kort opdateringsproces på cirka 10 minutter, genstarter systemet, og vi kan gå videre med opsætningsproceduren.

 

 

Næste skridt i opsætningen er at oprette en administratorkonto til en ADM styresystem samt opsætte ens harddiskopsætning. Har man en SSD som systemdisk, skal man huske ikke at vælge Maximum Capacity, da diskene her bliver lagt sammen. Men da vi anvender almindelige pladediske, vælger vi denne løsning.

 

Dertil følger en opsætningsrunde, der også tager nogle minutter, inden serveren er klar til første opstart. Ved opstarten kan man registrere sin NAS for at kunne modtage bedre teknisk support og lignende. Det springer vi dog over, da dette er en udlånt NAS. 

 

Ved første opstart bliver man gjort opmærksom på, at ADM 3.0 er tilgængeligt som opdatering, og uden at give 2.XX versionerne megen tanke, sprang vi selvfølgelig direkte på 3.0. En detalje med ADM 3.0 er dog, at filsystemet er blevet ændret, og det er dermed ikke muligt at rulle tilbage til en tidligere version uden at skulle reformatere systempartitionen og miste al data. 

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_26

 

AMD 3.0 kommer med et helt nyt design med mulighed for at skifte temaer, som man ønsker det via kontrolpanelet. 

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_26_02

 

Skrivebordet i ADM 3.0 er blevet optimeret for bedre udnyttelse af systemet. Dette sker blandt andet ved brug af App genveje og en forbedret optimering af opdateringssystemet. 

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_26_03

 

ASUSTOR lover en løbende opdatering af samtlige apps i ADM til version 3.0. En opdatering af omtalte apps bliver netop en nødvendighed grundet omskrivningen af filsystemet i forhold til ADM 2.XX.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_27

 

Den nye brugerflade er superlækker at se på, og blandt andet ikonerne er blevet afrundede i kanterne. Generelt ser vi et mere afrundet og lækkert UI.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_28

 

App Central er ASUSTOR's central med apps til ADM styresystemet. Her kan man se en totalliste over samtlige apps, ligesom man også kan få en kategoriseret oversigt. Det er især media oversigten, der interesserer mig med denne model.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_30

 

Både Kodi og Plex er understøttet af ASUSTOR AS6302T, hvilket er to velkendte og store mediastreamings tjenester. Jeg vil i denne anmeldelse give mig i kast med Kodi som streamingstjeneste. DLNA- og UPnP er selvfølgelig også en mulighed til lokal streaming af indhold.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_29

 

Der findes også en lang stribe af mobile apps til at nyde sit indhold på AS6302T og ikke mindst som fjernbetjening til serveren. Der er desuden også en download manager, som kan bruges til at downloade materiale til streaming.

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_adm_30

 

ASUSTOR har lavet en Live Demo af ADM 3.0, hvor man rent faktisk kan få lov til at betjene og nyde det nye styresystem via sin browser. Derfor kan I klikke på banneret ovenfor og blive sendt til omtalte Live Demo.

Brugernavn: demo

Kodeord: asustor

 

Test:

 

Til test af ASUSTOR AS6302T har vi anvendt Intel NAS Performance Toolkit og udtaget diverse benchmarks herfra til at teste serverens performance. Da vi desværre ikke har netværksudstyr med Link Aggregation vil der ikke blive testet performance her.

 

Testsetup

  • ASUS ROG Strix X299-E Gamin
  • Intel Core i9-7900X
  • 16 GB Crucial Ballistix 2666 MHz DDR4
  • NVIDIA GeForce GTX 1080Ti
  • 256 GB Samsung EVO 960 NVMe M.2 SSD
  • Seasonic Prime Titanium 850 watt PSU
  • ASUSTOR AS6302T NAS

Intel NAS Performance Toolkit - Dataoverførsler

 

 

Ved overførsel af én stor fil bliver der brugt en 1,4 GB fil med 64 kb. block size. Filen overføres fra min PC og til serveren i write tests og omvendt ved read tests. Resultaterne er, som man kan forvente, med en mekanisk harddisk og via gigabit LAN forbindelse uden Link Aggregation.

 

 

Ved testen med små filer bliver der oprettet et bibliotek med knap 3000 filer med en samlet filstørrelse på 250 MB. Filerne varierer i størrelse, og der anvendes ingen queue depth. Her bliver AS6302T virkelig presset, hvilket som sådan også er forventet, når der ikke anvendes queue depth. Men der er godt nok pres på her, og det går ikke rasende stærkt.

 

 

I HD Video PlayBack testen bliver der oprettet en fiktiv videofil på serveren på 2 GB med 256 kb. block size, der bagefter overføres til min PC. Det minder nogenlunde om en HD videofil med 1280x720 pixel opløsning, der skulle streames.

 

Omvendt bliver der skrevet samme type fil på harddisken i HD Video Record testen fra min PC. Resultaterne her er ganske glimrende, og det burde derfor heller ikke blive noget problem at streame højopløseligt medieindhold via Kodi til mit Smart TV.

 

 

I HD Video Combi testen bliver der sendt videomateriale i begge retninger på samme tid og lavet en gennemsnitlig dataoverførselstest. Det ser stadig ganske stabilt ud, og serveren er fint i stand til at håndtere flere datastrømme på en gang.

 

 

I Photo Album testen simuleres der en stribe mindre billeder i en mappe, hvor serveren skal læse Meta data på billederne, generere thumbnails og vise billederne on-screen. Det vil sige, at der i testen kun bliver indlæst de billeder, som vises på skærmen, mens der foretages scroll, så serveren hele tiden skal behandle nye billeder. Det giver serveren en del mere at arbejde med, men vi ligger stadig i området af 40 MB pr. sekund. Et udmærket resultat, som ikke springer i øjnene på nogen speciel måde.

 

tweak_dk_kodi_banner

 

Kodi er et Open Source Media Center, der er frit tilgængeligt på nettet til mange forskellige platforme. Det understøtter både Windows, Linux, Android, Arm og flere andre systemer. Der findes forskellige andre media centre på nettet med Kodi som baggrund, da Sourcekoden er frit tilgængelig. 

 

Jeg har valgt at smide netop Kodi på ASUSTOR AS6302T via App Central for at se, om de syntetiske tests holder stik. Til formålet har jeg simpelthen valgt at lave et lossless backup af en Blu-Ray film og streame den til mit Sony Bravia KD-65X8505B Smart TV. Blot for at gøre det lidt mere interessant valgte jeg at smide indholdet i en .iso fil, så Kodi og derved serveren også skulle udlæse data fra .iso filen. Ydermere har jeg valgt H.265 codecet for at teste AS6302T's evne til at håndtere de nyeste codecs. Slutteligt har jeg sat min PC til at overføre store mængder data til serveren på samme tid, så vi kan se, om den kan klare flere brugere med forskellige formål på samme tid.

 

Selv med de trange kår, som jeg har valgt at udsætte AS6302T for, oplevede jeg ikke nogen buffering- eller stuttering problemer ved afspilning af filmen undervejs. Selvfølgelig tog det lidt af overførselshastighederne af omtalte data, da harddisken skulle varetage flere ting på en gang. Men altså slet ikke nok til at det kunne give mig nogen problemer. Enten formår serveren selv at prioritere, eller også er den bare stærk nok til det, og harddisken kan følge med til begge dele. Med optisk lydudgang og HDMI 2.0 for at fremtidssikre serveren til 4K materiale og umiddelbart masser af råstyrke til at varetage opgaverne undervejs kan ASUSTOR AS6302T sagtens anbefales til den mere seriøse NAS entusiast.

 

Pris:

 

I skrivende stund, den 13/11-2017, er ASUSTOR AS6302T set med et prisskilt på 3.362,00 DKK hos Proshop.dk

 

I kan også læse om ASUSTOR AS6302T på ASUSTOR's hjemmeside ved at klikke på banneret herunder.

 

tweak_dk_asustor_logo

 

Konklusion:

 

ASUSTOR AS6302T er en fed 2-bays NAS med power under motorhjelmen. Intel Celeron processoren, der kan clocke til 2.5 GHz, er klar til at tage fat, når man som bruger har brug for det. Med gode opgraderingsmuligheder er der også mulighed for at få ekstra kræfter ind i systemet ved hjælp af flere RAM. Med HDMI 2.0 og optisk udgang giver serveren i sig selv anledning til at skulle agere mediecenter i hjemmet. Det klarede den absolut også til topkarakter, og støjen fra serveren under de tungere streaming- og transcodingopgaver var ikke et problem, da man her alligevel har god lyd i gang fra sin film eller serie. Den generelle performance var tilfredsstillende, hvis man selvfølgelig ser bort fra, at AS6302T ikke var imponeret over at skulle håndtere små filer uden queue depth. Men ellers har den kun imponeret mig hele vejen igennem. Det skal dog siges, at ASUSTOR AS6302T er dyr i forhold til, at den er en 2-bays NAS. Men man får virkelig også, hvad man betaler for. Alt i alt vil jeg give ASUSTOR et flot 9-tal og en Great Product Award med ud af døren.

Godt:

  • Elegant design
  • Yder generelt godt
  • Klarer opgaven som mediecenter rigtig godt
  • Godt fremtidssikret med nyeste hardware og codec support
  • Masser af sikkerheds features

Knapt så godt:

  • ...små filer var en prøvelse
  • Prisskiltet er højt for en 2-bays NAS

Score: 9 + Great Product Award

 

tweak_dk_asustor_as6302t_nas_01

 

Sponsereret indhold

Vores partnere