Wi-Fi Extender vs Mesh Netværk: Hvad er forskellen?

tp_link_deco_m5_three_part_package_front_tweak_dk
Wi-Fi Extender, Wi-Fi range extender, Wi-Fi repeater; denne enhed har mange navne, men opgaven for en Wi-Fi Extender er basalt set at forlænge rækkevidden på dit trådløse signal. Den samme gør sig i princippet gældende for et Mesh netværk, som du har nogle ekstra finesser, som vi gennemgår, når vi stiller spørgsmålet: Wi-Fi Extender vs Mesh Network: Hvad er forskellen?


Mesh netværkssystemer er en fantastisk måde til at eliminere døde områder i dit hustand, hvor det trådløse signal ikke kan dække. Men hvordan adskiller de sig fra extenders, og er de den ekstra omkostning værd. 

Det fleste af os oplever fra tid til anden problemer med netværket, og i særdeleshed det trådløse signal. Det være sig udfald, manglende dækning og til problemer med hastigheden på forbindelsen. Det er vigtigt at notere sig, at Wi-Fi Extender og Mesh systemer ikke kan løse alle vores problemer med et trylleslag, men at de i mange tilfælde kan gøre en markant forskel. 

Hvis dit problem er forårsaget af overbelastning fra dine naboer, en dårligt placeret router eller en billig internetløsning med langsomme hastigheder, vil et Mesh system ikke vil løse dit problem.

Mesh-systemer og Wi-Fi Extender er primært designet til at løse et problemer med dårlig signalstyrke og rækkevidde, men før du foretager en investering i et potentielt dyrt Mesh Wi-Fi-system, skal du kontrollere, om du har problemer med signalstyrken på de steder, hvor du har brug for at bruge Wi-Fi.


InSSIDer Lite kan blive din nye bedste ven

Der findes en del værktøjer til at kortlægge hjemmets trådløse dækning. InSSIDer Lite kan bruges - når du bevæger dig rundt i huset. Med værktøjet kørende, skal du notere alle steder, der har dårligt signal. 

Signalstyrker mellem -67 og -30 dBm er god. Når signalet falder ned under -67 eller -70 dBm, vil ydelsen begynde at falde. Under -80 dBm vil udfald komme. Husk, det er negative tal, så -80 dBm er lavere end -67 dBm.

Hvis du ikke finder dead spots, er problemet typisk kædet sammen med din internetpakke/ISP i stedet for dit Wi-Fi-netværk. Hvis du finder døde pletter i hjemmet, skal du sørge for, at din router er optimalt placeret i det åbne, et centralt sted, hvor signalet er så centreret i boligen som muligt. Hvis routeren er gemt væk i et skab i den ene ende af huset, kan du muligvis løse dit problem ved at flytte routeren i stedet for at købe ny hardware.

Hvis du har brug for hjælp til at udvide dit Wi-Fi, skal du vælge mellem en rækkeforlænger og et Mesh system. Wi-Fi extenders opretter typisk forbindelse til dit eksisterende trådløse netværk, sender et nyt netværksnavn og videresender uden videre trafik tilbage til din trådløse router. Dette betyder normalt, at du vil se to netværksnavne: et netværk, der tilbydes af din trådløse router, og et andet netværk, der tilbydes af extender.

Navngivningen er naturligvis individuel, men tager vi udgangspunkt i et hus med 2 etager, kunne man navngive ”1. sal” og ”stueplan”. Dine enheder ofte på samme net, indtil de er helt uden for rækkevidde. Dette betyder, at du stadig har langsom Wi-Fi på flere områder i dit hus, medmindre du manuelt skifter frem og tilbage mellem netværk, mens du bevæger dig rundt, hvilket vil være en frustrerende proces.

Gentagelse af hele Wi-Fi-signalet er også ineffektivt – da extender lytter kun til hver datapakke og genudsender den. Der er ingen intern logik, der sender pakker til den rigtige sti.

tweak_dk_TP-Link_RE200_4.jpg

Vigtigere er det imidlertid, at Wi-Fi extenders ofte kan bremse tingene. Trådløst er "halv duplex", hvilket betyder, at en trådløs enhed ikke kan sende og modtage oplysninger på samme tid - hver enhed på den samme kanal skal skiftevis ”snakke”, inklusive enheder på din nabos Wi-Fi-netværk. Range extenders forværrer denne ineffektivitet, da de er nødt til at gentage hver eneste ting, de ”hører” - som en person, der følger dig hele dagen og gentager alt det, du siger, før en anden kan tale.

Ofte er bøvlet at styre disse extenders. Mange routere kræver, at du tilgår til en webside for at ændre indstillinger eller downloade opdateringer, og hvis din extender er fra et andet mærke, har du at gøre med to sæt software. I mange tilfælde kan denne software også føles lidt kompliceret.

Der er naturligvis undtagelser. Nogle Wi-Fi extenders har mere moderne software og kan derfor mindre komplicerede, når de er parret med routere fra samme producenter, der er designet til at blive brugt sammen. Men der er ingen garanti for, at du kan gøre det med din eksisterende router.

I modsætning til en extender, som du kan tilføje til et eksisterende Wi-Fi-netværk, er der med Mesh systemer typisk tale om en komplet udskiftning/opsætning, og du kan bruge disse med din eksisterende router (ingen regler uden undtagelser)


Mesh WiFi system

Mesh netværksløsninger er designet til at erstatte din komplicerede router-og-extender-opsætning med flere identiske enheder placeret omkring dit hus, der bruges sammen.

Dette giver dem nogle fordele i forhold til traditionelle extensions. Mesh systemer som Google Nest WiFi og TP-Link Deco bruger mesh ”accesspoints”, som alle er opmærksomme på hinandens tilstedeværelse og trådløst kan videresende trafik rundt på netværket efter behov. De udsender alle det samme netværksnavn, som gør det muligt for dine Wi-Fi-enheder som telefoner og laptops at surfe mellem mesh-accesspoints, for hele tiden at have bedst tænkelige dækning. 

TP-Link_Deco_M9_Plus_mesh_wifi_system_Tweak_dk_37.jpg

En satellit fra TP-Link Deco M9 

Eftersom mesh-enheder alle kører den samme software, er de desuden i stand til at videresende trafik meget mere intelligent end Wi-Fi extenders. 

Nogle Mesh systemer kan have tre radioer. En radio dedikeret til backhaul-kommunikation til routeren og to radioer til kommunikation med bærbare computere, telefoner og andre klientenheder. Dette er især nyttigt, når du har en masse enheder på netværket.

TP-Link_Deco_M9_Plus_mesh_wifi_system_Tweak_dk_10.jpg

Endelig er det meget lettere med opsætning og styring af dit netværk med moderne mesh-systemer. I stedet for at håndtere flere konfigurationssider, kan du administrere hele netværket fra en brugervenlig smartphone-app. Mange mesh-systemer opdaterer også deres firmware automatisk, hvilket er en hurdle for de fleste routere, som kræver, at du kontrollerer producentens webside for opdateringer, downloader en fil og sender den til din router manuelt. De fleste brugere gennemgår ikke engang denne vanskelige proces, hvilket efterlader dem sårbare over for sikkerhedstrusler.

Med et alt-i-et-mesh-system er det mere sandsynligt, at du får regelmæssige opdateringer, hvilket forbedrer brugervenlighed og sikkerhed. 

Mesh-netværk bliver mere almindelige - og med overkommelige priser. Her kan vi især anbefale TP-Link Deco M9 Plus, som vi har testet på Tweak.dk

Her får du:

- Super enkel opsætning via app

- Let og enkel administration af netværket

- Imponerende dækning med gode hastigheder

- Mulighed for tilslutning af USB-enheder

- Integreret Smart HUB med Alexa

Læs vores test af TP-Link Deco M9 Plus


Vores partnere