De bedste processorer til arbejdscomputere 2019

amd_ryzen_9_3900x_3rd_generation_zen_2_12_cpu_pins.jpg
De fleste processorer kan håndtere stort set alle opgaver de stilles overfor, så længe de får nok tid. Men hurtigere CPU’er (med flere kerner eller hurtigere clockfrekvens) tygger sig hurtigere igennem tungere opgaver, hvilket i sidste ende sparer tid.

En processor, der brillerer i gaming er ikke altid det bedste valg når det kommer til produktivitets-fokuserede opgaver. Derfor har vi kompileret en liste over processorer, der repræsenterer de bedste køb indenfor alméne produktivitetsopgaver. 

Hurtige købstips

Når du er på udkig efter en ikke-gaming-fokuseret CPU er det godt at have følgende for øje:

- Vær bekendt med hvilke apps du bruger: Hvis dine apps kan udnytte AMD’s overlegne kerner / tråde per krone, så ville du have gavn af at kigge på en chip fra AMD. Men bruger du i stedet programmer, der drager mindre nytte af flere tråde, fx Adobe-produkter, så er Intel værd at overveje.

- Køb den nyeste generation: Du sparer ikke særligt meget ved at vælge noget fra forrige generations sortiment.

- Gør dig tanker omkring bundkortet: De dyreste CPU’er kræver dyrere bundkort sammenlignet med de billigere chips. 

- Vær cool: De fleste dyre chips kommer uden en køler, hvilket du så må købe separat. 


3036517-a.jpg

1. Intel Xeon W-3175X

Den bedste workstation-CPU

Arkitektur: Skylake-SP | Sokkel: LGA 3647 (Socket P) | Kerne/Tråde: 28/56 | Basisfrekvens: 3,1 GHz | Top boostfrekvens: 4,3 GHz | TDP: 255 W

Fordele: Høj ydelse i let-trådede applikationer - Høj ydelse i multi-trådede applikationer - Ulåst multiplier gør det nemmere at overclocke. 

Ulemper: Dyrt bundkort er påkrævet - Skyhøjt strømforbrug - Høj pris per kerne rammer værdiforslaget

Hvis du er en vaskeægte IT-professionel, for hvem tid er penge, så har du behov for det ypperligste når det kommer til computer-hardware. Denne type hardware rækker langt ud over hvad Intel og AMD kan byde på med deres HEDT-processorer (High-End Desktop Computing) og er i en klasse for sig når det kommer til workstation-udstyr. Denne workstation-platform understøtter også brugen af ECC (Error Correcting Code memory), ligesom AMD’s Threadripper også gør det, for at beskytte mod datakorruption. 

Silicium, der er designet til at behandle denne type professionelle arbejdsopgaver så hurtigt som muligt kommer ikke billigt. Men såfremt du virkelig har behovet, så kan en top-end workstation godt betale sig.

Intels overclockbare 28-kernede og 56-trådede Xeon W-3175X sidder i øjeblikket på tronen indenfor dette segment. Forudsigelige resultater er et must når det kommer til professionelle arbejdsopgaver, og W-3175X leverer en overlegen cocktail af performance, både indenfor let- og tungt-trådede applikationer. Som det er tilfældet med de fleste af Intels high-end processorer, så koster det en del, at blive den glade ejer af en sådan. Men i bytte får du med en Xeon en uforlignelig oplevelse.

Dem der er på udkig efter masser af kerner til lavere priser bør kaste et blik på AMDs nye Ryzen 3000-serie, der udkom her i juli. AMD lover med disse chips en 15% stigning på instruktioner per cyklus (IPC) og en top boostfrekvens på 4,6 GHz på 12 kerner og 24 tråde når det kommer til den 499 dollars dyre Ryzen 9 3900X. Men den største nyhed, for dem, som higer efter masser af kerner og tråde, er Ryzen 9 3950X, der blev annonceret ved E3. Den huser nemlig 16 kerner og 32 tråde med en boostfrekvens på 4,7 GHz. AMD har melder ud, at den kommer på markedet i løbet af september til en vejledende pris på $749. Det vil naturligvis komme an på en masse tests før vi kan bedømme disse CPU’er, men kombineret med de billigere X570- og X470-bundkort, så giver det helt klart de billigere Threadripper-løsninger noget at byde ind med.

Fra Intel har man annonceret en Core i9-9900KS, der lover 8 kerner, der alle kører med 5 GHz ud af kassen. Men vi kender ikke til de væsentlige detaljer endnu, så som pris og lanceringsdato, eller hvor let-tilgængelige disse binnede versioner af Intels eksisterende Core i9-9900 flagskibschips vil være.

Slutteligt, så er en mulig 3. Generations af AMD’s Threadripper forsvundet fra deres roadmap, hvilket har sat spekulationer i gang om hvorvidt vi overhovedet kommer til at se en ny udgave af AMD’s HEDT-chip. Dog, så udtrykte AMD’s CEO, Lisa Su, ved et pressemøde ved Computex i Taipei, i maj, at firmaet ville producere flere Threadripper-processorer i fremtiden, men hun nævnte ikke noget om hvornår dette ville ske.


tweak_dk_amd_ryzen_threadripper_2_2920x_2950x_processor_02.jpg

2. AMD Threadripper 2950X

Den bedste high-end desktop-CPU (HEDT)

Arkitektur: Zen+ | Sokkel: TR4 | Kerne/Tråde: 16/32 | Basisfrekvens: 3,5 GHz | Top boostfrekvens: 4,4 GHz | TDP: 180 W

Fordele: Fornuftig pris per kerne - Masser af hestekræfter pakket ind i en 16K/32T-konfiguration - Solid forbedring fra forrige generation - Indium-lodning mellem varmeaflederen og mikrochippen - Ulåst multiplier til overclockning

Ulempe: Dyr platform

Hvis du ofte har med workstation-størrelse arbejdsopgaver at gøre, eller blot kan klassificeres som semi-professionel, så er en high-end desktop-processor (HEDT) den bedste løsning. Intel’s X299 og AMD’s X399-platforme byder på robuste tilslutningsmuligheder, såsom udvidede PCIe lanes, der understøtter andre tilføjelser som fx højhastigheds-LAN, flere grafikkort og quad-channel-hukommelse. Intel’s Skylake-X-familie byder på en bred vifte af kerne-antal der imødeser stort set alle scenarier, men du vil skulle betale en klækkelig sum. Intel begrænser også deres Core i9-modeller til 44 PCIe lanes, hvilket ikke kan konkurrere med AMD’s loft på hele 60 PCIe lanes.

AMD’s første og anden generation af Threadripper-serien byder på en række modeller med forskelligt antal kerner, men overordnet betaler du markant mindre per kerne i forhold til Intel’s processorer. Intel har stadig fordelen når det kommer til ydelse per kerne, men AMD’s lavere prissætning tilgodeser denne forskel i ydelse. Eftersom den anden generation af Threadripper-modeller er kommet på markedet er det tilmed muligt at opstøve første generation-Threadrippers til favorable priser. 

Selvom vi stadig anbefaler de mere mainstream Ryzen 7 2700X og Core i7-8700K til gaming, så hersker der ingen tvivl om, at de ikke kan følge med Threadripperen i produktivitets-orienterede applikationer. Intel’s Skylake-X-processor er stadig voldsomt stærk, men du betaler også premium for at få lov at eje sådan en. Threadripper 2950X tilbyder en del mere ydelse til en lavere pris i forhold til første-generations-Threadripperen da den først udkom, men vi ville nu ikke anbefale en direkte opgradering fra 1950X til 2950X. Hvis du pønser på at opgradere fra en endnu ældre CPU til denne velbalancerede processor, så skuffer AMD’s Ryzen Threadripper 2950X på ingen måde.

Læs test af AMD Threadripper 2950X


amd_ryzen_9_3900x_3rd_generation_zen_2_07_ryzen_9_front.jpg.jpg

3. AMD Ryzen 9 3900X

Bedste mainstream desktop-CPU (under 4.100 kr.)

Arkitektur: Zen2 | Sokkel: AM4 (1331) | Kerne/Tråde: 12/24 | Basisfrekvens: 3,8 GHz | Top boostfrekvens: 4,6 GHz | TDP: 105 W

Fordele: Medfølgende køler - Ulåst multiplier - Kompatibel med X470-bundkort - Indium-loddet

Ulemper: Kræver dyre X570 for officielt at understøtte PCIe 4.0 - Begrænset overclocking-potentiale

AMD fortsætter stilen med så meget som muligt fuld bagudkompatibilitet, hvilket de nyder fin anerkendelse for fra store dele af entusiast-skaren. Samtidig harmonerer dette med deres tilgang til værdiforslag og dét at tilbyde mere for mindre. Ryzen 9 3900X kommer med en fornem Wraith Prism-køler, der endda giver mulighed for en smule overclocking. 

Ligeledes fortsætter AMD også stilen med fuldt ud ulåste processorer på alle Ryzen-modellerne, og tillader overclocking på selv budget-bundkort, hvilket i lang tid har været et ømtåleligt punkt for entusiaster, der har måttet betale fuld premium for at få adgang til Intel’s samlede overclocking-muligheder. Derudover har AMD introduceret Precision Boost Overdrive og AutoOC, der giver mainstream-forbrugere let adgang til overclocking-værktøjer ved blot få kliks via Ryzen Master-softwaren. Intel troner dog fortsat som overclocking-kongen, men det er efterhånden ved at blegne i forhold til alternativerne, der byder på op til dobbelt så mange kerner til en lignende pris.

Ryzen 9 3900X, med sine monstrøse 12 kerner og 24 tråde, er med til at redefinere vores antagelse om hvad en mainstream desktop skal bestå af. Samtidig repræsenterer den et fantastisk værdiforslag hvis du er ude efter en velafrundet løsning, der også er i stand til at tackle selv de mest tungt-trådede opgaver. De ekstra kerner og tråde vil i stor stil kunne betale sig i produktivitets-applikationer og den solide ydelse i mere almindelige let-trådede applikationer vil være mere end nok for de fleste brugere.

Læs test af AMD Ryzen 9 3900X


amd_ryzen_7_3700x_3rd_generation_ryzen_zen_2_02_kasse.jpg.jpg

4. AMD Ryzen 7 3700X

Den bedste mainstream-CPU (under 3.000 kr.)

Arkitektur: Zen2 | Sokkel: AM4 (1331) | Kerne/Tråde: 8/16 | Basisfrekvens: 3,2 GHz | Top boostfrekvens: 4,4 GHz | TDP: 65 W

Fordele: Medfølgende køler - Ulåst multiplier - Kompatibel med X470-bundkort - Indium-loddet

Ulemper: Kræver dyre X570 for officielt at understøtte PCIe 4.0 - Begrænset overclocking-potentiale

AMD fortsætter stilen med så meget som muligt fuld bagudkompatibilitet, hvilket de nyder fin anerkendelse for fra store dele af entusiast-skaren. Samtidig harmonerer dette med deres tilgang til værdiforslag og dét at tilbyde mere for mindre. Ryzen 7 3700X kommer med en fornem Wraith Prism-køler, der endda giver mulighed for en smule overclocking. 

Ligeledes fortsætter AMD også stilen med fuldt ud ulåste processorer på alle Ryzen-modellerne, and tillader overclocking på selv budget-bundkort, hvilket i lang tid har været et ømtåleligt punkt for entusiaster, der har måttet betale fuld premium for at få adgang til Intel’s samlede overclocking-muligheder. Derudover har AMD introduceret Precision Boost Overdrive og AutoOC, der giver mainstream-forbrugere let adgang til overclocking-værktøjer ved blot få kliks via Ryzen Master-softwaren. Intel troner dog fortsat som overclocking-kongen, men det er efterhånden ved at blegne i forhold til alternativerne, der byder på op til dobbelt så mange kerner til en lignende pris.

Ryzen 7 3700X, med sine 8 kerner og 16 tråde, er en solid kandidat til mainstream-systemer. Den tilbyder en fantastisk strømeffektivitet, kombineret med en stærk ydelse. Denne fuld ulåste processor understøtter også PCIe 4.0, og kommer med en heftig Wraith Spire RGB-køler. De af os, der værdsætter et stærkt værdiforslag, vil sætte pris på bagudkompatibiliteten med X470-bundkort.

Læs test af AMD Ryzen 7 3700X


amd_ryzen_2_2700x_cpu_tweak_dk.jpg

5. AMD Ryzen 5 2600

Bedste budget-CPU (under 1.100 kr.)

Arkitektur: Zen+ | Sokkel: AM4 (1331) | Kerne/Tråde: 6/12 | Basisfrekvens: 3,6 GHz | Top boostfrekvens: 4,2 GHz | TDP: 65 W

Fordele: Stort ydelses-fremskridt fra forgængeren Ryzen 5 1600 - Bagudkompatibelt med forrige generation af bundkort - Indium-lodning mellem mikrochippen og varmeaflederen - Medfølgende køler bidrager til værdiforslaget

Ulemper: Ydelsestab ift. en stock Ryzen 7 2700 - Kræver en bedre køleløsning ved seriøs overclocking - Kun en smule billigere end den større 95 W Ryzen 5 2600X

Den lavere ende af processor-markedet er meget konkurrencepræget, især med de rigelige kerner, bundlede kølere og ulåste multipliers, der er at finde i AMD’s portefølje. Intel’s processorer tilbyder den bedste én-trådede ydelse ved standardinstillinger, og eftersom de ikke kan overclockes er de velegnede til de billigere B- og H-serie bundkort, der heller ikke understøtter overclockning. 

Forhandlerne har ladet priserne på Ryzen 5 2600 falde gevaldigt, hvilket betyder at du kan få en 6-kernet og 12-trådet Zen+-processor for en rekordlav pris. Den ihærdige 2600-processor har en basisfrekvens på 3,4 GHz og en boostfrekvens på op til 3,9 GHz i let-trådede opgaver, alt imens de forbedrede multikerne turbo-egenskaber hjælper med at afvikle tungere arbejdsopgaver. 

Som med alle AMD Ryzen-processorer, kan du overclocke med X- og B-serie-bundkort. Den attraktive 65 W Wraith Stealth-køler er fin til stock-køling, men har begrænset overclocking-potentiale. Så forbered dig på at købe en bedre tredjeparts-køler, hvis du har planer om at tune processoren.

Læs test af AMD Ryzen 5 2600


tweak_dk_amd_ryzen_3_2200g_ryzen_5_2400g_soc_apu_01.jpg

6. AMD Ryzen 3 2200G

Bedste begynder-CPU (under 700 kr.)

Arkitektur: Zen+ | Sokkel: AM4 (1331) | Kerne/Tråde: 4/4 | Basisfrekvens: 3,5 GHz | Top boostfrekvens: 3,7 GHz | TDP: 65 W

Fordele: Fantastisk pris-per-ydelse og funktioner - Højere clockfrekvenser - Solid 720p gaming-ydelse - Ulåst multiplier

Ulemper: Otte PCIe lanes - Kræver bundkort-BIOS-kompatibilitet - Kræver bedre køleblok ved overclocking

AMD’s mindre restriktive feature-pakke giver Ryzen-processorerne den ubestridte føring indenfor dette segment af markedet. Ryzen 3 2200G befinder sig i den lave ende af prisskalaen med en pris under 700 kr., men dens understøttelse af AVX-instruktioner og fire fysiske kerner gør at den nemt slår Intel’s Pentium-serie. 

Den 4-kernede og 4-trådede Ryzen 3 2200G er særligt attraktiv for dem der bygger eller opgraderer budget-gaming-maskiner. I multi-trådede arbejdsopgaver er de sammenlignelige Pentium dual-core-modeller ingen match til Ryzen 3 2200G’s fire fysiske kerner. 2200G’s én-trådede ydelse er også ekstremt konkurrencedygtig, og det er endda før vi tager højde for overclockning. AMD understøtter også AVX-instruktioner med alle sine processorer, hvilket er en vigtig tanke at gøre sig, ift. Produktivitets-fokuserede arbejdsopgaver, hvor Intel har valgt at deaktivere denne funktion i sin Pentium-serie. 

Den ca. 700 kroner dyre Ryzen 3 2200G-processor kommer med en kraftig integreret Radeon Vega grafik-motor, og passer ind i de billige 300-serie-bundkort (efter en påkrævet BIOS-opdatering), hvilket skaber et stærkt grundlag for en ganske fornuftig og egnet lavpris-PC. Den er også ulåst, så med rimelig køling kan både grafik-enheden og CPU’en tunes efter dit behov.

Læs test af AMD Ryzen 3 2200G

Vores partnere