Sådan tjekker du om overvågningskameraet er hacket

cyber-security-cybersecurity-computer-security-internet-security
Sikring af vores hjem herunder familie og vores ejendele står højt på de flestes tjekliste. Derfor har alarmbranchen guldrandede tider. Det typiske sikringsscenarie, handler om alarmen på vinduer og døre, som typisk kobles sammen med overvågningskameraer, som du enten selv kan holde styr på via en app, eller tilkobling til en alarmcentral. Nu er det store spørgsmål så: kan uvedkommende hacke dit overvågningskamera, og vende det hele på hovedet, og i stedet overvåge dig? Sådan tjekker du om overvågningskameraet er hacket.


Hacks er en ongoing battle inden for næsten enhver niche af IT-segmentet, hvad enten det er i professionel regi eller hos den private forbruger, hvor, når der tales om videoovervågning, handler om uautoriseret skaber sig adgang til overvågningskameraet. 

I nedenstående artikel belyser vi de mest gængse problematikker, så du kan spotte om du er blevet hacket?

Ukendte lyde eller stemmer

Hvis hackere bevidst ønsker at tilkendegive deres tilstedeværelse, vil du opleve de taler gennem dit kamera ved hjælp af kameraets tovejskommunikationsfunktion. Størstedelen af kameraerne tilbyder denne funktionalitet, så folk kan chatte med den, der befinder sig i hjemmet. Oplever du derfor mærkelige lyde - eller stemmer, kan dette være et tegn på uautoriseret adgang til dit overvågningskamera.

LED-lampen er tændt

I langt de fleste tilfælde har videoovervågning typisk LED-lys, der angiver, om kameraet er aktivt. Her vil nogle modeller på markedet tænde, når der er bevægelse i rummet, hvorimod andre kun aktiverer dioden, når kameraet er i brug. Tænder dioden, og er af typen der kun tænder ved aktivitet, kan det være et tegn på overvågningskameraet er hacket af uautoriseret personer. 

Relaterede artiklel:

Alarm til hjemmet: Hvad skal du være opmærksom på

G5 villapakke fra Sikkerthjem


Panorering eller vippefunktioner

Mens de fleste indendørs kameraer er statiske, og tilbyder vidvinkellinser, der dækker et bestemt område i boligen, er der også modeller på markedet, som giver mulighed for panorering eller vippefunktion af overvågningskameraet. Dette giver blandt andet mulighed for at justere kameraets view for en bedre dækning af rummet overvågningskameraet monteres i.

Denne form for overvågningskameraer vil typisk også afgive en form for støj, når kameraet panorerer eller vipper, hvilket giver dig en hørbar indikation om, at der noget galt.

placering af logoer.jpg


Adgangskoden til din konto er ændret

Når du konfigurerer et overvågningskamera første gang, bliver du normalt bedt om at oprette en ny konto via en medfølgende service. Vil du efter noget tids-brug af videoovervågningen, blive nægtet adgang til din konto, kan det være en indikation af, at dit kamera er blevet hacket (medmindre du bare har glemt koden) 

Selvom du muligvis modtager en e-mail-adresse, der starter med, at din adgangskode er ændret, er det ikke altid tilfældet.

Nogle tjenester registrerer også ændring af passwords, hvorefter en status-mail sendes til mailadressen du oprettede med. Her vil det fremgå, at dit password er blevet ændret. Medmindre du selv har foretaget ændringen, vil det være et vink med en vognstang at noget er galt.

De fleste virksomheder tilføjer også et sikkerhedsniveau ved at tvinge brugerne til at ændre deres adgangskoder efter en periode.


Øget datatrafik

For at få adgang til en livestream fra et kameras feed kræves der en vis mængde data, der er en anden måde at spotte, om overvågningskameraet er blevet kompromitteret. En måde at afgøre dette på er ved at bruge din routers avancerede sporings- og sikkerhedsfunktioner.

Hvis dit kamera overfører en betydelig mængde data, er det en nøgleindikator om, at noget ikke stemmer helt overens - især hvis det transmitterer data på tidspunkter, hvor du ved med sikkerhed, at du ikke har adgang til overvågningskameraet. Nogle routere og gateways overvåger ikke kun datatrafik, men også noterer tidspunkterne i løbet af dagen, hvor datatrafikken har udslag.

Hvis du fra tid til anden sikkerhedstjekker dette, vil du kunne få en indikation om at noget kunne være galt.


Login-historik via app

Nogle hjemmesikkerhedskameraer har apps, der lader dig kontrollere loginhistorikken for din konto. Dette kan kaste lys over, hvem der muligvis har uautoriseret adgang til dit kamera. Hvis du bemærker mistænkeligheder i loggen, er det en god indikation af, at du er blevet hacket.


Paranoia eller eftertænksom

Ovenstående vil nemt kunne opfattes som en grad af paranoia og frem med sølvpapirshatten.  Underlige lyde, et kamera der bevæger sig uden en naturlig forklaring, eller sågar umildbare ukendte stemmer i huset, behøver ikke være ensbetydende med dit overvågningskamera er blevet hacket. I de fleste tilfælde, er der sikkert en valid forklaring på omtalte. Ikke desto mindre anbefaler vi du fra tid til anden, giver overvågningskameraet en overhaling af visuel karakter, via medfølgende software/tjeneste eller skifter dit kodeord. 


Vores partnere