Talegenkendelse‎: Dette skal du være opmærksom på

Olympus RecMic II
I samarbejde med Olympus bringer vi denne sponsorerede artikel, hvor vi vil bringe fem vigtige pointer når det kommer til dikteringsvæktøjer. De punkter, der vil blive fremhævet, er generelle og gælder alle produkter på markedet. Så hvis du befinder dig i en situation, hvor du eller din virksomhed, ønsker at investere i en ny talegengivelsesenhed, så skulle denne artikel i høj grad være brugbar for dig.

Sponsoreret artikel.

Vi befinder os alle i en tid, hvor vi må forholde os anderledes til vores måde at arbejde på. Det gælder både hvis du sidder på kontor, står i butik eller arbejder inden for sundhedsvæsenet. Når det kommer til arbejdsredskaber findes der allerede et hav af muligheder, der kan hjælpe os til at gøre vores arbejdsdag lidt nemmere og mere effektiv. Det kan både være ift. at sikre os den bedst mulige komfort og ergonomi, fx en korrekt siddeposition ved hjælp af skrivebord og kontorstol, et godt headset til dine telefon- og mødekald, med håndfri betjening, eller en god mikrofon til talegengivelse, hvilket vi i denne artikel vil fokusere særligt på.

Når det kommer til mikrofoner, som redskab til talegengivelse, er der faktisk en række ting man skal være opmærksom på, og gerne kende lidt til. Der kan være nogle ting du ikke har overvejet, men som kan vise sig at have afgørende betydning for dig, såfremt du har planer om at bruge et dikteringsværktøj.



1. Er mikrofonens frekvensgang optimeret til talegenkendelse?

Mikrofoner findes i alle afskygninger, der kan være tilpasset forskellige frekvensgange, afhængig af hvad hovedformålet er med disse. Når det kommer til talegenkendelse, dvs. hvor mikrofonens primære funktion er at fokusere på almindelig tale, er det vigtigt at frekvensgangen er tilpasset herefter. De vigtigste frekvenser ved almindelig tale ligger mellem 250 og 8.000 Hz. Men mange headsets og mikrofoner på markedet dækker faktisk et endnu større frekvensområde, og vil derfor være ekstra modtagelig overfor flere lyde. 

En Olympus RecMic II har et frekvensområde på 200 Hz til 9 kHz, og dermed er det altså en mikrofon, der fokuserer meget specifikt på, og er særligt velegnet til, normal tale.

2. Aktiv støjreduktion

Professionelle talegengivelsesenheder benytter sig af en sekundær mikrofon til at analysere omkringværende støj. I forening med den retningsbestemte mikrofon, der fokuserer på stemmen, identificeres alle udefrakommende lyde, og de filtreres efterfølgende fra, uden at det påvirker stemmen, der optages. Dette er en super vigtig egenskab da megen diktering foregår i farten, og ofte i støjende omgivelser. Det kan være i et befolket kontormiljø, men det kan også være naturlig støj når man arbejder hjemmefra eller som læge befinder sig på en travl hospitalsgang. Således vil en god enhed altså fungere med en præcis retningsbestemthed, der forbedrer kvaliteten af stemmen, og reducerer de uønskede lyde fra omkringliggende kilder.

3. Dedikeret optageknap til start og stop

En ganske lavpraktisk, men stadig vigtig, funktion er en dedikeret knap til at starte og stoppe optagelserne. Det skal nemlig være meget nemt og hurtigt, at betjene en dikteringsenhed. Hvis man ikke, med nemhed, kan tilgå denne funktion vil man kunne havne i en situation, hvor enheden har opfanget en række uønskede sekvenser, som man derefter skal rydde op i. En dedikeret knap giver dig også, som bruger, en god feedback så du ved, og kan føle dig tryg ved, at enheden optager når du ønsker det, og kun når du ønsker det.

globesystems RM-4010P olympus.JPG

Image: Olympus RM-4010P RecMic II


4. Programmérbare knapper til stemmekommandoer og tastaturgenveje

Med de fleste enheder er det muligt, at betjene dikteringsenheden via stemmekommandoer, også selvom du er ved at optage din stemme. Men det er stadig noget hurtigere at have nem adgang til bestemte funktioner via forudprogrammerede genveje. Derfor er det en stor fordel, at enheden har nogle knapper til rådighed, der kan programmeres præcis efter eget behov. Du kender måske allerede til makroer og dedikerede makro-taster fra dit tastatur. Hvis din dikteringsenhed har programmérbare knapper kan du på samme facon gøre din arbejdsgang nemmere og mere effektiv ved at benytte dig af disse.

USB mikrofon, Olympus RM 4010P talegenkendelse.JPG

Image: RM-4010P RecMic II Kilde Globesystems

Eksempelvis kan du med Olympus’s RecMic Configuration Tool software tildele enhver tastaturgenvej til en af RecMic II’s knapper.

Læs testen af Olympus RecMic II RM-4100S

Olympus RM-4110S RecMic II.JPG

Image: Olympus RM-4110S RecMic II - Kilde: Globesystems

5. Hygiejne-aspektet

Sidst, men ikke mindst, så er det enormt vigtigt at enheden tillader en høj grad af rengøring og desinficering. Det kan være det er en enhed, der skal betjenes af flere medarbejdere også måske endda af et sundhedsfagligt personale. Derfor er det, vigtigt, at enheden kan rengøres grundigt uden at man som bruger skal bekymre sig om at beskadige de elektroniske dele. Kig derfor efter informationer om dette, når du læser om dit kommende produkt. Eksempelvis benytter Olympus, på deres RecMic II, sig af Polygiene-teknologien, der kort fortalt betyder at produktet er beskyttet af en antimikrobiel belægning, der beskytter enheden fra mikrober, bakterier og svamp. Samtidig tåler denne belægning af blive tørret af med desinficerende midler såsom ethanol og isopropanol.

Vores partnere