AORUS P750W + P850W - Gaming strømforsyninger

p750w_p850w_gigabyte_aorus_psu
Selvom producenten Gigabyte måske er mest kendte for deres bundkort, grafikkort og ikke mindst bærbare computere. Skal dette ikke holde dem fra at træde ind på nye produktgrupper, under deres AORUS gaming brand. Vi har modtaget ikke blot en, men hele to strømforsyninger som skal en tur igennem maskineriet her på Tweak.dk. Nærmere betegnet er det deres AORUS P750W og P850W vi har modtaget til test, og som navnende antyder har vi med en 750 og 850 watt model at gøre. 80 Plus Gold certificering og 100% modulære er blot nogle af de features man får med, men hvad ellers? – Lad os se nærmere på dette!


1_gigabyte_aorus_logo_high_res.jpg

Specifikationer og features

Jeg har som altid været en tur forbi producentens hjemmeside og fundet lidt oplysninger på produkterne til jer. Nedenfor har jeg listet specifikationerne op, og tydeliggjort hvor der er forskel på de to modeller. Mange af specifikationerne på de to strømforsyninger går igen, men der er selvfølgelig også nogle forskelle:

  • Type: Standard ATX
  • Input: 100-240 VAC
  • Dimensioner: 150 x 160 x 86 mm
  • Køling: 135 mm dobbelt ball bearing blæser
  • Effektivitet: 80 Plus Gold
  • Kabelinterface: 100% modulært med sorte kabler
  • MTBF: Over 100.000 timer
  • Sikkerhedssystemer: OVP/OPP/SCP/UVP/SCP/OTP
  • Kapacitet: 750 og 850 watt
  • Ampere på 12V linjen: 62A (P750W) og 70.5A (P850W)

Tilslutninger/stik:

- 1x ATX/Bundkort 20+4-Pin
- 2x CPU/EPS 4+4 Pin
- 4x PCI-e 6+2 Pin (6 stk. på P850W)
- 6x SATA (fordelt på to kabler med ét Molex stik på hver også)
- 3x Molex (Ét kabel med Floppy stik monteret)
- 1x Molex til Floppy adapter

 2_features_blæser_teknologi_AORUS_PSU.jpg


En tur rundt om Gigabyte AORUS P750W og P850W

Med de tekniske detaljer på plads, kan vi straks bevæge os videre og tage et kig på selve strømforsyningerne. Eller det vil sige at vi selvfølgelig lige skal have dem pakket ud først. Kasserne på de to modeller vi har modtaget er stort set identiske, da det samme jo gør sig gældende for selve strømforsyningerne. På hver kasse finder vi et stort billede af selve produktet, samt en række features listet op.

AORUS P850W 80+ PSU

Hvis vi fortsætter om til bagsiden, bliver der gået mere i detaljer omkring nogle af de forskellige features som P750W og P850W kommer med. Der bliver fortalt kort om opbygningen, blæserløsningen og så er der også en oversigt over de kabler/stik man får med – men dette har vi allerede listet op ovenfor, så lad os bevæge os videre.

AORUS P750W Gaming strømforsyninger

Når den yderste del af kassen er taget af, finder vi en brun normal papkasse indeni. Når denne åbnes op finder vi selve strømforsyningen pakket ind i tykt stødabsorberende skum, så at den ikke tager skade under transport. I den ene side finder vi en lille taske med alle de medfølgende kabler.

AORUS P750W + P850W PSU gaming high end

Med det hele ude af kassen, kan vi danne os et overblik over hvad man får med. Ud over selve strømforsyningen, finder vi som nævnt også en taske med kabler. Derudover er der også en lille manual/quickstart guide samt en pose med fire monteringsskruer.

Modulær aorus strømforsyning gigabyte 80 plus gold gaming

Eftersom at de to strømforsyninger vi har modtaget stort set er identiske, ud over de 100 watt ekstra som P850W har at lege med. Har jeg valgt at tage udgangspunkt i 750 watt modellen i gennemgangen af kablerne. Den eneste forskel er at der medfølger lidt ekstra kabler til den store model – jeg gør opmærksom på hvilke når vi nu gennemgår hvad der medfølger. Nedenfor ser vi alt indholdet fra den medfølgende taske lagt ud på bordet. Lad os gennemgå kablerne et efter et.

gaming aorus strømforsyning AORUS P750W 80 plus gold aktiv køling

Vi starter ud med EPS strømkablet, som sørger for at levere strøm til processoren. Gigabyte har her inkluderet to 4+4-pin kabler, således at der er nok til selv de mest strømsulte processorer på markedet, og highend bundkort.

P850W Gaming EPS aktiv køling gaming psu AORUS gigabyte Modular

24-pin ATX kablet er ligesom EPS kablet helt sort og af den tynde type, som gør dem lette at trække og have med at gøre. Kablerne er også overraskende bløde, i forhold til mange andre af lignende typer, fra andre producenter. Dette er bestemt et plus, da det også er med til at lette kabelføringen.

AORUS P750W Gaming highend aktiv køling gaming psu gigabyte PSU

På PCI-Express siden finder vi til 750 watt modellen de kabler som vi ser nedenfor. Der er i alt fire 6+2-pin PCI-Express strømstik, fordelt på tre kabler. To som hver har et enkelt stik, og et tredje kabel med to stik. Til den større 850 watt model, medfølger der et ekstra af det sidst nævnte kabel. Således at man altså her har seks PCI-Express stik i stedet for fire. Ud over dette ekstra kabel til grafikkort, er resten af kablerne til de to strømforsyninger helt identiske.

Strømforsyning aorus gaming P850W aktiv køling rpm 12V rail

Nu vi snakker om identiske, bemærkede i så de små ”klodser/klumper” på de kabler vi netop har gennemgået? På billedet nedenfor har jeg fremhævet hvilke ting jeg her taler om. Dette er ikke noget jeg har set på nogen anden strømforsyning på markedet. Ifølge Gigabyte skulle disse små kondensatorer give en endnu renere og stabil strømgengivelse. Vi har ikke mulighed for at teste dette, så må her tage deres ord for gode varer. Det er dog lidt spøjst at ingen andre producenter bruger disse, hvis de skulle kunne gøre en strømforsyning bedre?  Med disse ”klodser/klumper” monteret, betyder det dog også at EPS, 24-pin og PCI-Express kablerne bliver noget mere klodsede at kigge på og kabelføre. Personligt bryder jeg mig heller ikke om udseendet, selvom de er sorte.

PCI-Express PSU aorus gaming aktiv køling rpm 12V rail P850W

Vi fortsætter vores tur igennem de medfølgende kabler, og er nu nået til SATA-delen. Her finder vi to kabler inkluderet, som hver er udstyret med tre SATA og et enkelt Molex stik i enden. Dette er godt tænkt af Gigabyte, da Molex enheder ofte ikke skal bruges. Men når de så endelig skal, er man tvunget til ofte at trække et ekstra kabel ud fra strømforsyningen, blot for at få Molex. Men dette er altså ikke nødvendigt her.

Test Modular highend PSU auros gaming strømforsyning kabler

Sidst men ikke mindst, finder vi også et dedikeret Molex kabel, som er udstyret med tre stik, samt et Floppy i enden. Skulle du af en eller anden mystisk årsag have behov for endnu et Floppy stik i 2020, medfølger der også en lille Molex til Floppy adapter som kan bruges.

Molex AORUS P750W P850W Gaming strømforsyninger 80 plus gold

Med ovennævnte tekst, kom vi hele vejen rundt om alle de medfølgende kabler til P750W, for ikke at sige P850W (plus et ekstra PCI-Express kabel). Vi kan derfor nu gå videre, og vende blikket mod selve strømforsyningerne. Til dette har jeg fået pakket 850 watt modellen ud også, så de begge to så kan komme foran kameraet. Nedenfor ser vi det første billede af det overall design, som uden tvivl er råt at se på, og passer godt ind i ”gamer” temaet som AORUS mærket står for. Vi finder de klassiske orange og grå farver fra Gigabyte, som er blandet pænt sammen med de ellers sorte kabinetter.

strømforsyning aktiv køling EPS AORUS P750W P850W Gaming 80 plus gold

I midten af det hele finder vi en 135 mm dobbelt ball bearing blæser, som skal sørge for at holde temperaturerne under kontrol. Der er et AORUS-logo placeret i midten, og design detaljerne i orange og grå, bevæger sig også om på blæser siden.

highend PSU auros gaming strømforsyning kabler semi passiv

Bagenden byder på det så at sige ”klassiske” layout, hvor vi finder en masse ventilation, samt en powerknap og naturligvis stik til 230V. Påklistret dette stik er der et klistermærke der gør opmærksom på at køleløsningen i strømforsyningen er semi-passiv, og at man derfor ikke skal blive nervøs hvis blæseren ikke drejer rundt. Belastningen skal over 20% før at blæseren starter op, og dette gælder for begge modeller.

AP750GB PSU gaming aorus strømforsyning modulær EPS

I den modsatte ende finder vi det modulære kabelinterface, som er identisk på begge strømforsyninger. Der er dedikerede stik til det store 24-pin kabel, mens at de resterende otte og seks pins stik, kun kan få tilsluttet de kabler der passer i der hvor de hører hjemme. Med andre ord, kan man her ikke montere noget forkert.

AP850GM aorus gigabyte gaming psu

På bunden, eller toppen om man vil. Finder vi et stort klistermærke på begge strømforsyninger, som fortæller lidt omkring hvad der kan leveres når vi snakker strøm og effekt. Vi har at gøre såkaldte single rail strømforsyninger, hvilket betyder at der er en enkelt stærk 12V linje, som løfter det tunge læs. På 750 watt modellen er der 62A at lege med, mens at dette er oppet til 70.5A på storebroren på 850 watt. Med andre ord, er der masser af kræfter til at trække næsten et hvert tænkeligt gamer setup – med overclocking.

 PSI output aorus gigabyte 80 plus gold PSU

Lad os tage et sidste samlet billede, inden vi åbner motorhjelmen op og tager et hurtigt kig indenfor. Byggekvaliteten på disse strømforsyninger fejler absolut ikke noget, og er yderst solidt på både selve strømforsyningerne, men også kablerne. Jeg er ikke helt fan af ”klumperne” på kablerne, og designet er måske heller ikke for alle og enhver. Men nok om dette for nu, lad os få taget låget af herlighederne.

PSU AP850W GM 12V rail, EPS, 80+ gold

Selvom de to strømforsyninger stort set er identiske at kigge på, valgte jeg alligevel at tage låget af dem begge og sammenligne. Eftersom at der er 100 watt imellem de to strømforsyninger, må der jo være en eller anden form for forskel, og den skulle om noget kunne findes indvendigt. Nedenfor ser vi begge modeller, med 850 watt modellen på venstre og 750 watt på højre.

80 plus gold gaming aorus AORUS P750W 80 plus gold aktiv ball_bearing

Efter nøje at have studeret de to modeller, kom jeg frem til at der kun er en synlig forskel på de to strømforsyninger. Nedenfor har jeg markeret hvad jeg kom frem til. Transformatoren oppe i det venstre hjørne er betydeligt større på 850 watt modellen, hvilket giver god mening da kapaciteten på denne jo er højere (850 til venstre, 750 til højre). Men ud over denne er der umiddelbart ingen synlig forskel. Selv de store kondensatorer er identiske. Derfor fortsætter jeg også resten af turen indvendigt, med blot den ene, som nu blev 850 watt modellen.

21_indvendig_Sammenligning_750_og_850_watt_næsten_identiske.JPG

Som nævnt et par gange, er AORUS strømforsyningerne fra Gigabyte udstyret med en 135 mm blæser, som først starter når belastningen kommer over 20%. Modellen er en D14BH-12 og kommer fra producenten Yate Loon, for de hardcore nørder derude som skulle være interesseret i den form for information.

AORUS køleløsning AP750W GM strømforsyninger 80 plus gold

Vi finder dedikerede DC til DC kredsløb for både 3.3 og 5V linjerne – vist på billedet nedenfor til venstre ved de to kobberringe. Hele det modulære kabelinterface er loddet direkte på hovedprintet for at minimere ledninger og støj inde i strømforsyningen, præcis efter bogen.

AORUSGM AP850W  strømforsyninger 80 plus gold

Vi finder to kondensatorer i hver strømforsyning som er på 390uF stykket og opgivet til at kunne køre ved op til 105 grader. Gigabyte oplyser også selv at de bruger 100% japanske kondensatorer i AORUS strømforsyningerne, hvilket også er det eneste rigtige. Så her er der absolut heler ikke sparet på noget.

PSU auros gaming strømforsyning highend AP GM gigabyte

De små køleprofiler er også ofte en god indikation på at vi har med en kvalitets strømforsyning at gøre, da komponenter i høj kvalitet generer mindre varme, hvorved kølingen kan være semi-passiv og køleprofilerne mindre. Gigabyte har også sørget for en afskærmning mellem strømstikket og resten af indmaden i strømforsyningerne, igen for at minimere elektrisk støj i at blive sendt videre og komme indenfor.

Gaming highend aktiv køling gaming AORUS P750W gigabyte PSU

Med et billede lige oppe fra, kan vi se det yderst fornuftige layout som de to strømforsyninger byder på. Alt er hvor det forventes, og loddet på hvor det er muligt for at minimere brugen af kabler. AORUS modellerne fra Gigabyte er faktisk nogle af de pæneste strømforsyninger indvendigt, som jeg længe har set – hvis man vel og mærke går op i den slags.

Gaming highend strømforsyning gaming P750W gigabyte PSU

Lad os få skruet låget på de to strømforsyninger igen, så vi kan få dem tilsluttet vores belaster og se hvordan ydelsen er. En ting er at se godt ud og være bygget ligeså, men det er i sidste ende ydelsen der er den vigtigste.

 aktiv review gaming AORUS AP850W gigabyte PSU

 

Testopsætning og Benchmarking – Samlet

Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på ikke bare én, men hele to strømforsyninger, og hvordan de rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og featuresættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt – hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance. 

De to tests kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes. Det eneste redskab vi mangler adgang til er et Oscilloscope, så at ripple/støj også kunne blive en del af vores tests.

28_test_udstyr_multimeter_elmåler_drpower.JPG

29_PSU_belaster_gigabyte_aorus_P750_P850_strømforsyninger.JPG

Ovenover ses multimeter, Dr. Power II og elmåleren og PSU belasteren.

 

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V. Jeg belaster derfor strømforsyningerne så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningerne. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste.

Lige ledes aflæser jeg forbruget på elmåleren, og udregner effektiviteten som strømforsyningerne leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder. Normalvis har vi her et billede af spændingsværdierne, efterfulgt af effektiviteten. Men eftersom at vi har med to strømforsyninger at gøre i en og samme test, er der dobbelt så mange grafer at kigge på. Jeg har samlet de to grafer med spændingsværdier øverst, og sat streg under modellerne, så der ikke er tvivl om hvad der er hvad. Det samme er gjort nedenunder, hvor vi kigger på effektiviteten.

30_diagram_volt_Aflæsninger_P750_P850_aorus_gigabyte.jpg

31_effektivitet_Aflæsning_aorus_gigabyte_P750_P850_80_plus_gold.jpg

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningerne ved de forskellige belastninger følgende, rundet op/ned – P750W listet op først, og P850W nedenunder. Som vi kan se sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor (se til højre under 230V), overholder både Gigabyte AORUS P750W og P850W alle de effektivitetsniveauer de skal i forhold til at være 80 Plus Gold certificerede strømforsyninger:

Gigabyte AORUS P750W

150 watt belastning: 90% effektivitet

400 watt belastning: 92% effektivitet

750 watt belastning: 89% effektivitet

 

Gigabyte AORUS P850W

200 watt belastning: 90% effektivitet

450 watt belastning: 93% effektivitet

850 watt belastning: 90% effektivitet

 

32_80_plus_oversigt_grænser_skal_overholdes_gigabyte.jpg

Hvis vi tager udgangspunkt i vores grafer ovenfor, og starter med at kigge på spændingsværdierne, er der her ikke noget negativt at sige om hverken 750 eller 850 watt modellen. Begge strømforsyninger er klippestabile, selv under maksimal belastning, hvor selv ikke 12V linjen dykker særlig meget – imponerende. PG-signalet meldte også alt OK på begge modeller, og strømforsyningerne opførte sig præcis som de skulle, hvilket jeg også forventede efter at have taget et kig indvendigt. Gigabyte har bygget deres AORUS strømforsyninger som tanks, både ud – og indvendigt og det kan ses på den ydelse der leveres. Både hvad angår stabiliteten og ikke mindst effektiviteten som også er spot on.

Som jeg nævnte da vi gennemgik kablerne, har vi ikke mulighed for at teste hvor vidt de små kondensatorer på kabler reelt gør en forskel. Her må vi blot tage Gigabytes ord for gode varer, og jeg vil fortsat være lettere irriteret over ”klumperne” på kablerne som både er klodsede og grimme i min optik – men nok om dette. Blæserstøjen skal naturligvis også have nogle ord med på vejen, inden vi skal snakke om prisen på de to strømforsyninger.

Eftersom at der er brugt den samme model af blæser i begge modeller, var støjniveauet også det samme, ingen overraskelse her. Ved op til 20% belastning er begge strømforsyninger helt lydløse. Når blæserne går i gang er de yderst støjsvage op til omkring 80% belastning. Derefter vil jeg sige at de bevæger sig over til den støjende side. Dermed ikke sagt at det er verdens undergang, men de kan høres. Blæserstøjen vil uden tvivl minimeres ved at montere strømforsyningerne i et kabinet, hvilket jo selvfølgelig vil ske når man bygger sin computer. Overall vil jeg i den grad sige at ydelsen på AORUS strømforsyningerne er godkendt, og præcis på det niveau som jeg havde forventet at se ud fra opbygningen ude og inde.

33_samlet_billede_konklusion_pris_test_opsætning_kabler_gigabyte_aorus.JPG


Pris

I skrivende stund d. 9/1 2020 kan de to Gigabyte AORUS strømforsyninger findes til omkring 800,- og 900,- DKK for henholdsvis 750 og 850 watt modellen. Sammenlignet med lignende modeller på markedet fra andre producenter, har Gigabyte her ramt plet hvad angår prisen. De ligger lige på og måske endda lidt under hvad man forventer at betale for en strømforsyning af denne kaliber. Du får solid ydelse, et råt design, 100% modulære kabler og høj effektivitet – meget andet kan man ikke forvente og forlange af en strømforsyning til denne pris.

Ønsker du alle informationerne på de to strømforsyninger fra Gigabyte AORUS selv, kan du give deres hjemmeside et besøg. Du kan finde alle detaljerne på 750 watt modellen ved at klikke HER, og oplysningerne på 850 watt modellen ved at klikke HER.

 

Samlet Konklusion

Det er altid lidt sværere når vi skal samle mere end ét produkt i en og samme konklusion. Heldigvis kan vi her sige at de to strømforsyninger fra Gigabyte mere eller mindre er identiske – det er marginaler der skiller dem fra hinanden. Hvis vi starter ud med designet er dette lidt specielt. Gigabyte har inddraget deres design fra AORUS-produkterne, hvilket giver fin mening da de jo er en del af den familie. Det betyder dog også at designet måske ikke er for alle og enhver, med de orange og grå detaljer på siderne. Omvendt kan man også sige at mange nyere kabinetter gemmer strømforsyningen væk i kælderen, så hvor vigtigt er designet egentligt?

Byggekvaliteten er der ikke en finger at sidde på, da begge modeller er bygget som tanks, både på yder – og indersiden. Dette afspejler sig også i den ydelse som der leveres. Strømforsyningerne er klippestabile, og leverer eminent ydelse over hele linjen, med høj effektivitet. Det eneste punkt der måske halter en smule, hvis vi skal kigge efter de små detaljer, er blæserstøjen under maksimal belastning. Denne hører til i den højere ende af skalaen, i forhold til tidligere modeller jeg har testet. Dermed ikke sagt at AORUS strømforsyningerne larmer, men de kan høres når de presses hårdt. Omvendt er de nærmest helt støjsvage ved omkring 50-60% belastning.

Med 100% modulært kabeldesign betyder det at du kan nøjes med at tilslutte de kabler du har behov for, og derved lette kabelføringen i kabinettet. Gigabyte har udstyret EPS, 24-pin og PCI-Express kablerne med små kondensatorer, som de hævder skulle sikre renere og mere stabil strøm til dine komponenter. Vi har ikke haft mulighed for at teste dette, men ikke desto mindre betyder det at der er ”klumper” på de ellers lækre sorte kabler, hvilket jeg personligt ikke er den store fan af. Det bryder det ellers stilrene look som man typisk kan opnå med denne type kabler.

Selvom der er lidt tvivl og delte meninger om disse kondensatorer på kablerne, kommer vi ikke uden om at AORUS strømforsyningerne fra Gigabyte gør det rigtig godt. Derfor har jeg valgt at give dem en samlet score på 9/10 samt vores Great Product award. Sammenlignet med konkurrenterne i samme prisklasse, får man her uhyre lækre strømforsyninger for pengene, som leverer varen. Kan man leve med ”klumper” på sine kabler går man her ikke forkert i byen. Blæserstøjen er også et minimalt minus, da det er de færreste der belaster deres strømforsyning så hårdt, at blæseren skal køre med maksimale omdrejninger til dagligt. Så altså, en score på 9/10 samt vores Great Product award – job well done Gigabyte!

 

Godt

  • Rigtig fornuftig ydelse overall
  • Solid byggekvalitet
  • 100% modulært kabelinterface
  • Høj effektivitet – 80 Plus Gold
  • Semi-passivt kølet (lydløs op til 20% belastning)
  • Fornuftigt prissat i forhold til konkurrenterne
  • Stærk single 12V linje
  • Anderledes og råt design…

 

Knap så godt

  • … som måske ikke er for alle
  • Blæseren er lidt støjende under hård belastning
  • Kondensatorerne på kablerne gør dem lidt klodsede

 

Samlet score: 9 + Safe Buy award

34_konklusion_gigabyte_aorus_P750W_P850W_80_plus_gold_strømforsyninger.JPG

Vores partnere