Seasonic PRIME Titanium Fanless 600 watt

I takt med at strømforsyninger bliver mere og mere effektive, betyder det også at varme udviklingen falder. Dette har Seasonic udnyttet maksimalt i deres PRIME Titanium Fanless strømforsyning som vi skal se på i denne test. Kort fortalt er blæseren hevet ud af strømforsyningen, således at der kun er passive køleprofiler tilbage - og dette til trods for at vi har 600 watt at lege med. 

Seasonic behøver vidst ingen videre præsentation her på Tweak.dk. Mere eller mindre alle ved at der er tale om en seriøs producent af strømforsyninger, som gang på gang har vist at de har styr på sagerne. I denne test skal vi hilse på en ret speciel strømforsyning i deres PRIME line-up som indeholder deres absolutte topmodeller af strømforsyninger.

 

Vi har modtaget PRIME Titanium Fanless 600 watt, som allerede i navnet røber to ting. For det første har vi at gøre med en 600 watt strømforsyning, hvilket ikke er noget specielt. Det specielle ligger ordet ”Fanless” – ja vi har at gøre med en strømforsyning som ikke har nogen blæser monteret. Dette virker næsten for godt til at være sandt, men den skulle være god nok. Læs med når vi kigger nærmere på hvad der gør at Seasonic har kunne fjerne blæseren, og ikke mindst hvad det har af betydning for ydelsen.

 

Seasonic_PRIME_Titanium_Fanless_600_watt_tweak_dk_1

 

Specifikationer og features


Jeg har været en tur forbi Seasonic’s hjemmeside og fundet en række oplysninger på PRIME Titanium Fanless strømforsyningen til jer. Nedenfor finder vi først og fremmest specifikationerne listet op, efterfulgt af et billede der fortæller lidt om det indre design og et andet om hvilke kabler/stik strømforsyningen har:

  • Type: Intel ATX 12 V
  • Effektivitet: 80 Plus Titanium
  • Dimensioner: 150 x 170 x 86 mm
  • Blæser: Ingen, passivt kølet
  • Kabel interface: 100 % modulært med sorte kabler
  • MTBF: 150.000 timer
  • Sikkerhedssystemer: OPP, OVP, UVP, OCP, OTP, SCP
  • Garanti: 12 år fra Seasonic
  • Maksimal kapacitet: 600 watt
  • Output på 12 V: 50 ampere

 

Unboxing – hvad får man med?
Allerede fra man får kassen i hænderne kan man mærke og se at man sidder med noget specielt. PRIME serien fra Seasonic er som nævnt det bedste hvad de har at tilbyde, så selvfølgelig skal der være noget lækkerhedsfaktor. På forsiden af kassen finder vi modelnavnet, et stort 80 Plus Titanium mærke samt teksten med 12 års garanti – lækkert at se en producent der virkelig står bag deres produkter.

 

Besøg vores samarbejdspartner via banneret

 

 

Bagsiden af kassen byder på et lille billede, samt et par features listet op i venstre side. Inde i kassen finder vi selve strømforsyningen pakket ind i skum for at sikre mod stød, mens at alt tilbehøret er vedlagt ude i den ene side. Der er desuden også en lille mappe med diverse papirer og andre goodies – lad os kigge på hvilke.

 

 

Med det hele ude af kassen kan vi danne os et hurtigt overblik over hvad man får med til PRIME Titanium Fanless strømforsyningen, vi finder følgende:

  • Seasonic PRIME Titanium Fanless 600 watt
  • Pose med modulære kabler
  • Strømkabel til 230V
  • Diverse papirer
  • Velco kabel bånd
  • En god bunke strips
  • Skruer til montering
  • Klistermærke både i metal og pap/papir

 

Et nærmere kig på PRIME Titanium Fanless
Med styr på alt tilbehøret er det nu blevet tid til at kigge på selve strømforsyningen, eller ikke helt. Vi starter nemlig ud med et kig på de modulære kabler som er inkluderet i posen. Nedenfor ser vi et overbliks billede over dem alle, men lad os lige give dem en kort gennemgang.

 

Seasonic_PRIME_Titanium_Fanless_600_watt_tweak_dk_9

 

Først og fremmest har vi de kære Molex stik. Seasonic har her valgt at inkludere dog kabler, hvor det ene er lidt kortere end det andet. Det korte af de to kabler har to stik monteret, mens at den lidt længere udgave har tre. Der er desuden også inkluderet en Molex til Floppy adapter for dem der stadig måtte have behov for dette.

 

SATA-strømmen leveres lige som Molex via to kabler – et kort og et langt. Det korte kabel har her også to stik monteret, mens at det længere her fire. Dette giver altså en total på seks SATA-stik, hvilket burde være nok for de fleste, da NVMe diske bliver mere og mere populære og ikke kræver strømstik.

 

 

Til at levere strøm til vores kære grafikkort finder vi to kabler inkluderet. Begge kabler har to 6+2-pin PCI-Express stik monteret, hvilket altså giver en total på fire stik. Med kapaciteten på 600 watt, ville jeg dog aldrig tilslutte mere end ét enkelt high-end grafikkort og en overclocked processor. Apropos processor, finder vi også to 4+4-pin EPS kabler inkluderet. Vi ser flere og flere bundkort have enten et 8 og 4-pin, eller sågar to 8-pin strømstik til processoren, så det er lækkert at se at Seasonic har tænkt på dette.

 

Det sidste kabel i rækken er naturligvis det store 24-pin ATX stik til bundkortet. Dette er i modsætning til alle de andre kabler ikke at den flade type. Dog er det stadig 100% sort som alle de andre, hvilket er et stort plus og forventeligt ved en high-end strømforsyning. En tilføjelse til kablerne er at de er overraskende bløde og bøjelige, hvilket i den grad er endnu et plus i bogen. Mange strømforsyninger har stive kabler som kan være svære at trække rundt i kabinettet. Dette burde dog ikke blive noget problem med kablerne til PRIME Titanium Fanless.

 

 

Lad os lægge kablerne væk for nu og vende blikket mod selve strømforsyningen. Nedenfor ser vi den i alt sin pragt, hvilket faktisk er et lidt sjovt syn. Hvor vi normalt er vandt til at se en 120-140 mm blæser er der blot en masse ventilation og frit udsyn til de indre komponenter. Vi kan også se at der er åbnet op for ventilation på siderne, hvilket er forventeligt da den varme luft naturligt skal kunne komme ud af strømforsyningen.

 

 

I bagenden finder vi det klassiske design med strømstik og dertilhørende power knap. Der er selvfølgelig endnu mere ventilation heromme – hvad ellers. Den modsatte ende byder på det 100% modulære interface til kablerne vi lige har kigget på. Seasonic har gjort det let da kablerne ganske enkelt kun passer i de stik hvor de hører hjemme, plus at der er skrevet hvor hvad skal tilsluttes. Der er desuden endnu mere ventilation at finde her også.

 

 

Vender vi bunden i vejret finder vi klistermærket der fortæller lidt om hvad output vi kan forvente af PRIME Titanium Fanless strømforsyningen. Den maksimale kapacitet på 600 watt er tilgængelig på 12V linjen, og der er 50 ampere at lege med. Dette er tilstrækkeligt til enhver moderne mid til high-end computer.

 

Lad os også sidde et par ord på hvordan strømforsyningen føles i hænderne og ser ud. Designet er meget minimalistisk og anonymt, hvilket er et stort plus i min bog. Det betyder at den kan passe ind i et hvert build uden at stjæle alt opmærksomheden. På trods af at der er ventilation/huller over det hele, føles byggekvaliteten også superb. Der er ikke en finger at sidde på noget her overhovedet, tommel op!

 

 

Vi har nu været hele turen rundt om PRIME Titanium Fanless strømforsyningen, men vi stopper skam ikke her. Inden vi tager et kig på hvilken performance der gemmer sig, tager vi først et kig under motorhjelmen. Bemærk at dette bryder garantien, hvilket er noget af en skam da du som nævnt får hele 12 år fra Seasonic – hvad vi ikke gør for jer kære læsere.

 

Seasonic_PRIME_Titanium_Fanless_600_watt_tweak_dk_21

 

I modsætning til mange andre strømforsyninger vi har kigget på, på det sidste kommer PRIME Titanium Fanless med en afskærmning omkring strømstikket. Dette er for at minimere elektrisk støj i at nå komponenterne inde i strømforsyningen. Det er lækkert igen at se Seasonics sans for detaljer. Det modulære interface er på sin egen printplade, og er forbundet til resten med lodninger direkte til hovedprintet samt tykke kabler.

 

 

Vi finder et controllerboard på den ene side, som af direkte forbindelse til det modulære interface. Stik modsat finder vi ikke bare en, men hele to store kondensatorer monteret. Disse er naturligvis 100% japanske, kan klare 105 grader og er efter alle kunstens regler. Der er både en 470 og en 390 uF monteret, hvilket altså giver en seriøs strømkapacitet.

 

 

Selvom køleprofilerne som strømforsyningen er udstyret med er forholdsvis store kontra mange andre modeller, havde jeg faktisk regnet med at de vi endnu større. På billederne herunder kan vi se hvor meget af det interne layout der udgør køleprofiler. Det er også tydeligt at se at profilerne er højere end hvad vi er vandt til at se.

 

 

Testopsætning og benchmarking
Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og feature sættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt – hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance.

 

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes. Det eneste redskab vi mangler adgang til er et Oscilloscope, så at ripple/støj også kunne blive en del af vores tests.

 

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.

 

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste.

 

Lige ledes aflæser jeg forbruget på elmåleren, og udregner effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne og watt ind kontra ud/effektiviteten.

 

 

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger var følgende, rundet op/ned. Som vi kan se sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor (se til højre), overholder Seasonic PRIME Titanium Fanless 600 watt alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus Titanium certificeret strømforsyning:

  • 150 watt belastning: 92% effektivitet
  • 300 watt belastning: 97% effektivitet
  • 600 watt belastning: 95% effektivitet

Seasonic_PRIME_Titanium_Fanless_600_watt_tweak_dk_33

 

Lad os kort sidde nogle ord på den performance som PRIME Titanium Fanless strømforsyningen leverede. Sagt ganske kort, var der ikke en finger at sidde på noget som helst. Hvis vi starter med støjniveauet giver dette næsten sig selv. Eftersom at der ikke er nogen blæser monteret, var PRIME Titanium Fanless 100% lydløs selv under maksimal belastning. Der var heller ikke nogen form for coilwhine eller andet elektrisk støj, hvilket virkelig er imponerende, især når vi har i baghovedet at der altså er hele 600 watt til rådighed.

 

Alle 600 watt blev også leveret på fornemmeste vis, uden noget negativt at meddele. Alle tre linjer på PRIME Titanium Fanless var klippestabile og var næsten identiske hvad end strømforsyningen var under fuld belastning, eller intet lavede – intet mindre end imponerende. PG signalet var som forventet også 100% i orden, og meldte alt OK. Der er virkelig ikke meget mere at sige hvad angår den performance som der blev leveret. PRIME Titanium Fanless er et sandt mesterværk og imponerende ingeniørkunst set fra en nørds perspektiv – lad os få konkluderet!

 

 

Pris
I skrivende stund d. 10/1 2018 kan PRIME Titanium Fanless strømforsyningen findes til omkring 1800,- DKK inklusiv fragt. Dette er en god portion penge for en 600 watt strømforsyning, som kun de færreste er villige til at betale. Men er du ude efter en lydløs computer, bliver det ikke meget bedre end med en PRIME Titanium Fanless 600 watt i dit kabinet. Det er fedt at se et unikt produkt for alle os hardcore nørder, hvor standard gear bare er for kedeligt. Du kan klikke HER for at komme til prisoversigten med de forskellige forhandlere.

 

Ønsker du alle informationer på PRIME Titanium Fanless fra Seasonic selv, kan du give deres hjemmeside et besøg. Tryk blot på banneret med deres navn herunder, og bliv sendt direkte til deres side i en ny fane.

 

Seasonic_PRIME_Titanium_Fanless_600_watt_tweak_dk_1

 

Konklusion
Vi skal have samlet tankerne og sat de sidste ord på vores test af PRIME Titanium Fanless strømforsyningen fra Seasonic. Det har været en sand fornøjelse at have denne ret specielle strømforsyning en tur på testbænken. At lave en 100% lydløs og blæserfri strømforsyning på hele 600 watt, var noget vi kun kunne ønske os til for et par år siden. Hvad Seasonic har lavet her er et sandt mesterværk af en strømforsyning. Hvordan man kan fremstille en 600 watt strømforsyning med så høj effektivitet at aktiv køling ikke er nødvendigt er virkelig imponerende.

 

Mindst lige så imponerende er den ydelse som PRIME Titanium Fanless formår at levere samtidig. Det er længe siden vi har set en strømforsyning være så klippestabil i sine spændingsværdier som denne. Det lydløse design og lækre performance bliver også matchet på designsiden. Dette er minimalistisk over hele linjen, og det 100% modulære interface er også lækkert og lige til. Selv kablerne der er inkluderet har forskellige længder og antal af stik monteret, således at man kan få det helt som man har lyst til – der er virkelig tænkt på hver en lille detalje!

 

Hvad skal vi så give PRIME Titanium Fanless strømforsyningen for en score? Der er ikke rigtig noget at rafle om, hvilket betyder at vi hiver barometeret helt op på 10/10 i dag. Seasonic har virkelig skabt den perfekte lydløse strømforsyning, som kan få enhver hardcore nørd til at trække på smilebåndet. Det er dog også kun de mest hardcore nørder som PRIME Titanium Fanless henvender sig til, med sit prisskilt på omkring 1800,-DKK, som jeg dog mener bliver retfærdiggjort når vi kigger features og performance.

 

Godt

  • 100% lydløs og modulær!
  • Modulært design med gode kabler
  • Høj effektivitet 80 Plus Titanium
  • Rigtig god ydelse og neutralt design
  • 12 års garanti fra Seasonic
  • Byggekvaliteten er i top
  • God portion tilbehør

Knap så godt

  • Prisskiltet er ret højt (kun for entusiaster)

Score: 10 + Enthusiasts Only award

 

Seasonic_PRIME_Titanium_Fanless_600_watt_tweak_dk_36

 

Vores partnere