Seasonic PSU Guide - serier og modeller

FRONTBILLEDE_Seasonic_PSU_Guide
Tidligere i 2020 bragte vi jer en artikel om strømforsyninger, hvilke forskelle og modeller der findes, samt guide til at vælge den rigtige model for lige netop dig. Denne artikel bygger vi videre på nu, i samarbejde med Seasonic, og går i dybden med nogle af deres modeller, indenfor de forskellige typer og segmenter der findes på strømforsynings markedet, som godt kan være en jungle for den normale forbruger. Vi prøver at samle det hele ét sted, så du kender til alle forskellene og termerne der er, når man skal vælge sig en ny strømforsyning.

*Sponsoreret*


Denne artikel er lavet i samarbejdet med Seasonic

Hvem er Seasonic?

Vi starter ud med lidt historie om hvem Seasonic egentlig er, og hvad de er for en størrelse. Firmaet blev grundlagt for mere en 40 år siden, og lancerede deres første PC strømforsyninger i 1981 som en af de første producenter på markedet. Siden da har de været en af de førende i deres felt og arbejder hver dag med at innovere deres produkter for at give dig som forbruger, den bedste ydelse og oplevelse uanset budget.

Du kan meget vel sidde med en Seasonic strømforsyning i din computer lige nu, uden måske selv at vide det. Ud over at sælge deres egne strømforsyninger, fremstiller Seasonic nemlig også strømforsyninger til en lang række af andre hardwareproducenter, såsom Corsair, Cooler Master, NZXT og lignende. De køber blot Seasonics interne design/layout og smider deres eget navn og kasse på. Dette siger lidt om hvilken kaliber Seasonic er, og hvilken kvalitet deres produkter fremstilles i, siden at andre producenter vælger at bruge netop dem. Det er heller ikke uden grund at der gives 7 års garanti eller mere på de fleste af deres strømforsyninger – nogle af de helt store modeller har hele 12 års garanti.

Men nok om Seasonic og deres ellers spændende historie. Ønsker du at læse mere om dette, kan du klikke HER, og blive sendt direkte til deres egen hjemmeside hvor der står mere om hvem de er. Vi skal have skudt gang i denne guide / artikel, for at give jer en bedre forståelse af deres produkter og ikke mindst, hvilket der er det rette for netop dig. Eftersom at jeg har taget udgangspunkt i min tidligere artikel om netop valg af strømforsyning, vil der være afsnit der går igen og er ”lånt” fra den, eftersom at nogle ting gælder for enhver strømforsyning – uanset producent. Så lad os starte med the basics herunder, for hvad er en strømforsyning egentlig?

introduktion_seasonic_historie_kasser_modeller_focus_prime_connect


Introduktion – Hvad er en strømforsyning?

Med historien omkring Seasonic på plads, starter vi fra begyndelsen så at sige, for hvad er en strømforsyning egentlig og hvilken funktion har den i din computer? Som navnet antyder har vi at gøre med en forsyning af strøm, deraf navnet. PC strømforsyningen har til opgave at forsyne alle de forskellige komponenter i din computer med strøm, og derved vække dem til live. Alt fra bundkort, processor, grafikkort, harddiske – ja faktisk alle dele der har behov for strøm i din computer, er afhængig af strømforsyningen.

Kort sagt er der ingen computer, uden en strømforsyning. Man kan faktisk gå så langt som at sige at strømforsyningen er den vigtigste komponent i en computer, da det er denne der sidder gang i tingene. Det er ikke uden grund at Seasonics slogan er ”The heart of your system”. Derfor er det også uhyre vigtigt at man vælger den rette strømforsyning til netop ens specifikke computer, for at sikre at den kører stabilt og uden uforklarlige fejl, som ofte kan dukke op hvis man benytter en meget billigt fremstillet model – her nævner vi ikke navne.

Der findes en lang række forskellige producenter af strømforsyninger – nogle betydeligt bedre end andre. Vi kan for eksempel nævne producenter som: Seasonic, Corsair, ASUS, Cooler Master, be quiet! og EVGA, som alle fremstiller rigtig gode strømforsyninger. Som nævnt under historien om Seasonic lidt længere oppe, bruger næsten alle disse producenter modeller fra Seasonics line-up, med deres eget navn på. Der findes naturligvis mange flere gode strømforsynings producenter, dette er blot et udsnit af dem vi har haft gode oplevelser med og som er veletablerede producenter af PSU’er til computere.

modeller_på_bord_seasonic_prime_focus_connect_80_plus_modulær

 

Effektivitet – Hvad er det såkaldte ”80 Plus”?

Inden vi skal i gang med at kigge på strømforsyninger fra Seasonic, tænkte jeg at det ville være en god ide at få en ting på plads først – nemlig 80 Plus certificeringerne. Når du er på udkig efter en ny strømforsyning, vil du uden tvivl støde på disse 80 Plus symboler som findes i hele seks forskellige udgaver her i 2020. Kort fortalt indikerer 80 Plus mærkaterne hvor effektiv en strømforsyning er, eller med andre ord hvor lidt af strømmen der går til spilde og bliver til varme.

Vi anbefaler altid at du går efter en strømforsyning med så høj effektivitet som muligt. Det kan godt være at den koster lidt mere i indkøb end en model der har en dårligere 80 Plus certificering, men hvis du bruger din computer i mange timer hver dag, kan den ekstra udgift hurtigt tjene sig hjem i det lange løb på elregningen. Kigger vi på Seasonics strømforsyninger direkte, er der heldigvis ikke så mange valg når det kommer til effektiviteten i deres line-up. Dette skyldes at alle deres strømforsyninger er fremstillet efter alle kunstens regler, hvilket betyder at næsten alle deres modeller som minimum kommer med en 80 Plus Gold certificering. Kun de helt billige modeller må ”nøjes” med Bronze eller Silver – dette vil vi meget hurtigt kunne se når vi kigger nærmere på en række af deres modeller om et øjeblik.

Herunder har vi indsat vores 80 Plus oversigt som viser symbolerne på de forskellige udgaver der er. Fra venstre mod højre, går vi fra den dårligste certificering som er 80 Plus ”White” længst til venstre (ingen nyere Seasonic PSU har denne certificering). Jo længere vi bevæger os mod højre, des bedre bliver det. Som nævnt har stort set alle nyere strømforsyninger fra Seasonic en 80 Plus Gold certificering, eller højere.

PSU 80_plus_oversigt_titanium_gold_bronze_silver_platinum

Når en strømforsyning bliver fremstillet og testet på fabrikken, er der nogle effektivitetsniveauer den skal overholde for at kunne opnå en af de seks 80 Plus certifikater. På billedet ovenfor kan vi se disse krav ud for de forskellige typer der findes af 80 Plus mærker. Procent beregningerne skal forstås sådan at det er den procentdel af strømmen som strømforsyningen trækker ud af stikkontakten der bliver omdannet til noget computeren kan bruge – resten til varme. Derfor giver det sig selv, at man som sagt skal gå efter en så høj effektivitet som man har råd til. Vi her på Tweak.dk anbefaler at man som udgangspunkt altid går efter en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning, eller højere. Disse fås til fornuftige priser, hvor netop pris vs. performance ofte er mest fordelagtig. Når vi nu skal kigge på de forskellige modeller vi har modtaget fra Seasonic, vil jeg især fremhæve én af deres modeller som virkelig er imponerende til prisen i min optik.

sfx_atx_high_end_atx_focus_sgx_gx_prime_Tx_seasonic PSU

 

Gennemgang af de forskellige serier – Hvilke strømforsyninger findes der?               

Seasonic tilbyder en lang række af forskellige strømforsyninger med forskellige features, til forskellige priser og formål. Selvom vi ikke har alle deres serier med i denne artikel (den ville blive alt for lang og tung at læse), har jeg personligt nøje udvalgt nogle forskellige modeller som de tilbyder. Når vi snakker strømforsyninger til normale computere, snakker vi typisk tre størrelser – normal ATX, SFX samt SFX-L. Disse tre formfaktorer har nogle specifikke dimensioner som de skal holde sig indenfor, for at kunne passe korrekt ind i kabinetterne som man bygger computeren i. Dimensionerne på modellerne er som følger:

  • ATX: 150 x 86 x XXX (BxHxL)
  • SFX: 100 x 125 x 63.5 mm (LxBxH)
  • SFX-L: 125 x 125 x 63.5 mm (LxBxH)

Ønsker du flere detaljer og dybdegående forklaringer om størrelserne og modeller som helhed, henviser vi til vores tidligere PSU-guide som kan findes lige HER. Nedenfor ser i et billede der viser en SFX-L strømforsyning øverst, en normal størrelse ATX i midten og en længere ATX nederst (highend) – for at give en ide om størrelsen. Der er tale om Seasonic Focus og Prime serien, som hører til i midten samt toppen af deres line-up.

SFX-l_ATX_highend_atx_sammenligning psu seasonic_psu_strømforsyning_prime

Jeg skrev at jeg nøje havde udvalgt nogle modeller fra Seasonics line-up, og dem vil vi nu tage en gennemgang af hver især. Grunden til at jeg har valgt de modeller jeg har gjort, er at vi kommer stort set hele vejen rundt om strømforsyninger som helhed, hvad angår størrelserne, typerne, kabelmulighederne og fra billige til dyre modeller. Seasonic har strømforsyninger fra de helt billige modeller til mainstreambrugeren, til vilde highend modeller som kun de færreste reelt set har behov for – men der er faktisk også et par spændende modeller/versioner der imellem som de er specielt kendte for og som ingen andre af deres konkurrenter kan matche.

Vi tager de udvalgte strømforsyninger en efter en, og prøver at holde det så identisk og overskueligt som muligt. Det betyder derfor at vi til hver strømforsyning har opsat det på følgende måde: introduktion, udpakning og tilbehør, specifikationer, målgruppe og pris. Du kan desuden til enhver tid klikke på modelnavnet øverst, for at komme direkte til Seasonics side og læse mere om den pågældende model. Lad os starte ud i den billige ende af skalaen og bevæge os op igennem Seasonics sortiment.

formfaktor størrelses_sammenligning_prime_focus_psu_ guide strømforsyning_seasonic

 

Seasonic S12 III – 500 Watt

Non-modulær ATX (80 Plus Bronze)

Vi starter ud med en helt standard strømforsyning, som måske ikke er særligt tiltalende hvis du er hardcore nørd, eller gamer. Her får man ikke en masse ekstra features eller spændende design. Vi har at gøre med en helt basic strømforsyning som er non-modulær, hvilket betyder at alle kablerne er permanent fastgjorte. Effektiviteten er en 80 Plus Bronze og S12 III modellen fås i følgende kapaciteter: 450, 500, 550 og 650 watt. Mange strømforsyninger i denne klasse, har ofte kabler i alle regnbuens farver, men på S12 III fra Seasonic har de trods alt stadig valgt at gøre alle kablerne sorte, hvilket bidrager lidt til det ellers meget standard design. Indholdet i kassen kan ses herunder, og består af følgende:

  • Seasonic S12 III strømforsyning
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Strømkabel til 230V

guide s12_iii_seasonic_500_Watt_unboxing_strømforsying_80_plus_bronze

Specifikationer:

  • Type: Non-modulær ATX
  • 80 Plus: Bronze
  • Dimensioner: 140 x 150 x 86 mm
  • Køling: 120 mm blæser med sleeve leje (30.000 timers levetid)
  • Kabelinterface: permanent fastgjorte sorte kabler
  • MTBF: 100.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, UVP og SCP
  • Tilgængelig i: 450, 500, 550 og 650 watt
  • Garanti: 5 årKapacitet på 12V: 40A / 420 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 550 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 1 stk. 600 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 2 stk. 550 + 150 mm kabel
  • SATA: 4 stk. 2 x 400 + 120 mm kabel
  • Molex: 3 stk. 450 + 120 + 120 mm kabel
  • Floppy: 1 stk. Molex til Floppy adapter

500_Watt_non-modulær_strømforsyning_80_plus_seasonic_s12_iii tweakdk guide 2020

Målgruppe:

S12 III serien fra Seasonic henvender sig til brugeren der ikke har de helt store krav. Det kan være til en kontor PC, eller en budget gamer computer, da man kan få modeller op til 650 watt. Strømforsyningerne i S12 III serien er fremstillet i ATX format med permanent fastgjorte sorte kabler, hvilket godt kan gøre kabelføringen lidt mere besværlig, da de overskydende kabler skal gemmes væk. Vi finder en normal mængde af kabler/stik og effektivitet på 80 Plus Bronze uden nogen form for hybrid-køling eller andre avancerede features. Alt i alt en fin standard strømforsyning, som er krydret lidt med pæne kabler, og bakket op af 5 års garanti fra Seasonic.

Pris:

Alt efter hvilken størrelse/kapacitet du har brug for, kan S12 III serien fra Seasonic fås til omkring 450,- DKK for 500 watt modellen som vi her har kigget på (d. 22/09 2020). Dette er absolut en budget strømforsyning, hvor alle kan være med. Men du får som sagt stadig pæne kabler, 5 års garanti og et solidt 12V rail med 40 ampere, som også er nok til en budgetgamer computer. Der findes billigere strømforsyninger fra andre producenter som ikke er særlig anerkendte og som vi ikke anbefaler. Serier som S12 III fra Seasonic er hvad vi som minimum vil anbefale – til en kontor PC eller budget gamer.

howto budget_psu_strømforsyning_seasonic_s12_iii_ikke_modulær_500_watt

 

Seasonic CORE GM – 650 Watt

Semi-modulær ATX (80 Plus Gold)

Vi tager et skridt op af stigen, men bliver stadig i den billigere ende af skalaen. CORE GM-serien fra Seasonic er stadig en budgetmodel, men har oppet sig på flere punkter i forhold til S12 III. Vi finder nu en 80 Plus Gold certificering i stedet for Bronze, samt et semi-modulært kabelinterface, hvor nogle af kablerne kan afmonteres. Denne type af strømforsyninger er som ofte henvendt til mellem segmentet, hvilket også afspejler sig i de størrelser/kapaciteter CORE GM-serien fås i: 500, 550 og 650 watt. Vi finder naturligvis sorte kabler på både de modulære samt permanent monterede, for at give et så stilrent og anonymt design som muligt. Tager vi et kig på hvad man får med i kassen, kan vi her også se at man altså får mere med, ved at betale det ekstra i forhold til en helt billig model. Kassen indeholder følgende:

  • Seasonic CORE GM strømforsyning
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Strips og velcrobånd
  • PSU tester/jumper
  • Modulære kabler
  • Strømkabel til 230V

sea sonic_core_gm_650_watt_80_plus_gold_semi_modulær_ guide til PSU strømforsyning_psu

Specifikationer:

  • Type: Semi-modulær ATX
  • 80 Plus: Gold
  • Dimensioner: 140 x 150 x 86 mm
  • Køling: 120 mm blæser med sleeve leje (25.000 timers levetid)
  • Kabelinterface: Semi-modulært, 24-pin + EPS permanent fastgjorte
  • MTBF: 100.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, OCP, OTP, SCP og UVP
  • Tilgængelig i: 500, 550 og 650 watt
  • Garanti: 7 år
  • Kapacitet på 12V: 54A / 648 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 610 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 1 stk. 650 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 4 stk. 675 + 75 mm kabel
  • SATA: 6 stk. fordelt på to kabler med 1x4 og 1x2 stik
  • Molex: 3 stk. på ét enkelt 690 mm kabel
  • Floppy: N/A

psu_sea sonic_strømforsyning_core_650_watt_gm-650_gold

 Målgruppe:

CORE GM serien er for den kvalitets beviste person, der ønsker at spare lidt penge i forhold til en fuld modulær strømforsyning, men stadig ønsker noget lækkert. Der er masser af kabler inkluderet, hvoraf de vigtigste er permanent fastgjorte. Det betyder at prisen typisk er omkring 150-200,- DKK lavere end en tilsvarende fuld modulær strømforsyning, hvilket er værd at tage med, hvis man bygger en ny computer. Med 500, 550 og 650 watts kapaciteter, bygger man ikke nogen high end maskine med CORE GM-serien, men det er heller ikke hvad den er tiltænkt til. Her har vi i stedet den perfekte strømforsyning i lav til mellem segmentet, hvor langt de fleste faktisk befinder sig. Her gør CORE GM-serien det fantastisk til prisen.

Pris:

Apropos pris, kan 650 watt udgaven af CORE GM strømforsyningen findes til lige under 700,- DKK i skrivende stund (d. 22/09 2020). Prisen er fornuftigt sat kontra konkurrenterne, og du får her en solid strømforsyning med høj effektivitet i form af 80 Plus Gold certificeringen, det semi-modulære design med 100% sorte kabler, 7 års garanti og altså hele 650 watt at lege med. Dette er nok til en solid middel gamer computer eller fornuftig workstation.

semi-modulært_design_core_gm_strømforsyning_650_watt_psu_seasonic valg af psu

 

Seasonic SGX – 500 Watt

Fuld modulær SFX-L (80 Plus Gold)

Nu har vi været igennem to normale ATX strømforsyninger, både med non – og semi-modulært design, og det er nu tid til at vi skrumper en smule. FOCUS SGX-serien fra Seasonic byder på SFX-L strømforsyninger som er væsentlig mindre end det normale ATX-format, som vi kunne se på billederne længere oppe. Det betyder dog ikke at der er sparet på noget – tvært imod. Vi finder høj effektivitet i form af 80 Plus Gold, fuldt modulært kabelinterface, semi-passiv / hybrid køleløsning og en god stak tilbehør i kassen. FOCUS SGX-serien fra Seasonic leveres i tre størrelser: 450, 500 og 650 watt, hvor vi har modtaget mellemmodellen til denne artikel. Man får følgende med i kassen til denne model:

  • Seasonic FOCUS SGX strømforsyning
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Strips og velcrobånd
  • PSU tester/jumper
  • Adapter plade fra SFX til ATX
  • Modulære kabler
  • Strømkabel til 230V

sådan vælger du psu sgx_seasonic_modulær_SFX_strømforsyning_80_plus_gold_500_watt

Specifikationer:

  • Type: Fuld modulær SFX-L
  • 80 Plus: Gold
  • Dimensioner: 125 x 125 x 63.5 mm
  • Køling: 120 mm hybrid-blæser med sleeve leje (50.000 timers levetid)
  • Kabelinterface: 100% modulært med sorte kabler
  • MTBF: 100.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, UVP, OTP og SCP
  • Tilgængelig i: 450, 500 og 650 watt
  • Garanti: 10 år
  • Kapacitet på 12V: 41A / 492 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 350 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 1 stk. 400 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 2 stk. monteret på 500 mm kabel
  • SATA: 3 stk. monteret på 600 mm kabel
  • Molex: 3 stk. monteret på et 700 mm kabel
  • Floppy: N/A

kompakt_design_modulær_500_watt_sfx_seasonic_sfx-l_gold_80_plusMålgruppe:

Det giver næsten sig selv, hvem denne type af strømforsyninger henvender sig til – nemlig dem der ønsker at bygge småt. Der var en overgang hvor at det var uhyre populært at bygge i mini-ITX kabinetter, som ofte ikke har plads til normale ATX strømforsyninger, da de simpelthen er for store fysisk. Det har aftaget lidt over de sidste par år, men det har produktionen af disse strømforsyninger ikke. Det er muligt at få SFX-L strømforsyninger med op mod 850 watt i dag, hvilket er yderst imponerende. Efterspørgslen på SFX og SFX-L strømforsyninger er måske ikke så stor, men dem der ønsker denne type, forventer maksimal power på minimal plads, og det er hvad FOCUS SGX-serien leverer, samtidig med at være yderst støjsvag.

Pris:

Men det kommer naturligvis med et hvis prisskilt når at tingene skal bygges så små. Derfor er der altid en ekstra udgift ved at gå med SFX frem for normal ATX. Ønsker du 500 watt modellen, som vi fremviser her, skal du punge ud med omkring 750,- DKK (d. 22/09 2020), hvilket er ret mange penge for en 500 watt strømforsyning. For den type penge, kan du typisk få nogle hundrede watt mere, hvis der er tale om en normal ATX strømforsyning. Men det koster at være smart, ligesom det koster at bygge småt, så det er det man må tage med.

guide 2020 adapter_inkluderet_focus_sgx_500_strømforsyning_psu_gaming_seasonic byggekvalitet modulær

 

Seasonic FOCUS GX – 650 Watt

Fuld modulær ATX (80 Plus Gold)

Med FOCUS GX-serien har Seasonic ramt plet i min optik. Her har vi igen at gøre med en normal ATX strømforsyning, i stedet for SFX som vi netop kiggede på i form af FOCUS SGX-serien ovenfor. Denne serie fra Seasonic er blevet opfrisket nogle gange, og er nok en af de serier hvor jeg vil mene at man får mest for sine penge. Vi finder gode features som mange af de større og dyrere modeller også har, mens at prisen holdes nede i et niveau hvor de fleste kan være med. Kabelinterfacet er 100% modulært, effektiviteten hedder 80 Plus Gold og køleløsningen er semi-passiv med en hybrid-blæser som kun kører når det er nødvendigt. Med kapaciteter på 550, 650, 750, 850 og 1000 watt er der også noget til ethvert setup, hvad end du ønsker en lækker strømforsyning til din budget/kontor PC, eller et sandt monster med 1000 watt til de helt store systemer. I kassen til FOCUS GX strømforsyningerne finder vi følgende inkluderet:

  • Seasonic FOCUS GX strømforsyning
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Strips og velcrobånd
  • PSU tester/jumper
  • Modulære kabler
  • Strømkabel til 230V

focus_gx_80_plus_gold_strømforsyning_modulær_seasonic_650_watt

Specifikationer:

  • Type: Fuld modulær ATX
  • 80 Plus: Gold
  • Dimensioner: 140 x 150 x 86 mm
  • Køling: 120 mm hybrid-blæser med fluid leje (50.000 timers levetid)
  • Kabelinterface: 100% modulært med sorte kabler
  • MTBF: 100.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, UVP, OCP, OTP og SCP
  • Tilgængelig i: 550, 650, 750, 850 og 1000 watt
  • Garanti: 10 år
  • Kapacitet på 12V: 54A / 648 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 610 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 2 stk. 2 x 650 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 4 stk. 2 x 750 mm kabler med to stik
  • SATA: 10 stk. fordelt på tre kabler med 2x4 og 1x2 stik
  • Molex: 3 stk. monteret på et 690 mm kabel
  • Molex til SATA-adapter: 1 stk. med 2 x SATA stik
  • Floppy: N/A

kompakt_ kondensator atx_seasonic_focus_650_watt_gx_strømforsyning guide til PSU

Målgruppe:

FOCUS GX-serien fra Seasonic henvender sig til dem der ønsker en bundsolid strømforsyning og er villig til at betale for den, men stadig mener at prisen for det helt store highend modeller er for høj. Jeg mener personligt at FOCUS GX-serien fra Seasonic er en af de bedste strømforsyningsserier til prisen. Du får imponerende ydelse, høj effektivitet, 100% modulært kabelinterface og en genial køleløsning som tilbyder helt lydløs operation når der er lav belastning. I takt med at man går op af i pris og serier, får man også mere og mere tilbehør med i kassen, såsom ekstra modulære kabler i forskellige længder og med flere/færre stik, så man på den måde kan tilpasse det bedst muligt i netop ens computer. FOCUS GX-serien er et springbræt til netop dette, og tilbyder 10 års garanti, samt en lang række forskellige modulære kabler, fra 650 watt modellen og op af. En solid strømforsyning til den solide gamer PC.

Pris:

I skrivende stund d. 22/09 2020 kan 650 watt udgaven af FOCUS GX findes på nettet til omkring 850,- DKK. Hvis vi for eksempel sammenligner med SFX-L modellen i FOCUS SGX-serien, får du her 150 watt mere at lege med for under 100,- DKK mere. Dette giver et tydeligt billede på den ekstra udgift der er ved at bygge småt, som jeg nævnte tidligere. Sammenlignet med andre lignende ATX strømforsyninger med lignende features, placerer FOCUS GX-serien sig solidt et sted i midten og er hverken de dyreste eller billigste. Grunden til at det er værd at betale lidt ekstra for en Seasonic FOCUS GX, frem for mange andre, er de 10 års garanti som der tilbydes. Det giver lidt ro i sindet, og en tanke om at der er tænker over tingene når en producent står inde for sit produkt så længe.

helt_modulær_seasonic_psu_650_watt_prime tx 850_80_plus_gold

 

Seasonic PRIME TX – 850 Watt

Fuld modulær ATX (80 Plus Titanium)

Vi bevæger os nu op i highend segmentet og en af topserierne fra Seasonic, bedre kendt som PRIME TX. Her er der ikke sparet på noget, og man får det absolut bedste som Seasonic har at byde på. Det betyder den højest mulige 80 Plus certificering kaldet Titanium, 100% modulært kabel interface med et hav af forskellige inkluderede kabler, 12 års garanti og masser af beskyttelsessystemer. PRIME TX serien fås i følgende størrelser: 650, 750, 850 og 1000 watt, hvilket altså betyder at der er en strømforsyning til dig, lige meget hvilket system du har. I highend segmentet starter vi altid omkring 6-700 watt og op af, som PRIME TX altså også afspejler sig af. Inkluderet i kassen finder vi følgende:

  • Seasonic PRIME TX strømforsyning
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Strips og velcrobånd
  • PSU tester/jumper
  • Modulære kabler
  • Strømkabel til 230V

budget TX prime sea sonic highend_prime_tx_850_watt_strømforsyning_psu_seasonic_modulær_titanium

Specifikationer:

  • Type: Fuld modulær ATX
  • 80 Plus: Titanium
  • Dimensioner: 170 x 150 x 86 mm
  • Køling: 135 mm hybrid-blæser med fluid leje (50.000 timers levetid)
  • Kabelinterface: 100% modulært med sorte kabler
  • MTBF: 150.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, UVP, OCP, OTP og SCP
  • Tilgængelig i: 650, 750, 850 og 1000 watt
  • Garanti: 12 år
  • Kapacitet på 12V: 70A / 840 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 610 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 2 stk. 650 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 6 stk. individuelle kabler på 750 mm
  • SATA: 14 stk. fordelt på fire kabler med 3x4 og 1x2 stik
  • Molex: 5 stk. fordelt på to kabler med 1x3 og 1x2 stik
  • Molex til SATA-adapter: 1 stk. med 2 x SATA stik
  • Floppy: N/A

PSU guide 2020 seasonic tweakdk

Målgruppe:

PRIME TX serien og strømforsyninger i denne liga, henvender sig til de hardcore nørder, hvor kun det bedste af det bedste er godt nok. Det kan være du har et voldsomt gamersystem med flere grafikkort, voldsomt overclocket CPU, et hav af harddiske og masser af RGB – i så fald er PRIME TX lige noget for dig. Ved highend strømforsyninger som denne, får du masser og jeg gentager, masser af modulære kabler inkluderet. Hvor for eksempel PCI-Express kablerne typisk har to stik på hvert kabel, får du her seks separate kabler som hver har ét stik for at give større stabilitet. Der er tænkt på alle de små detaljer i dette segment, og det er blandt andet det man betaler for. Men for den type af mennesker som PRIME TX henvender sig til, er det lige meget hvad ting koster – du ved selv hvem du er derude bag skærmen.

Pris:

Nu vi snakker om hvad ting koster, så lad os få sat et prisskilt på PRIME TX strømforsyningen som vi har med her. Skal du erhverve dig 850 watt modellen som vi Seasonic her har sendt os, skal du punge ud med omkring 2000,- DKK (d. 22/09 2020), hvilket er for meget for de fleste normale forbrugere. Men som nævnt er det heller ikke dem, som denne type af strømforsyning henvender sig til. PRIME TX er for en meget lille målgruppe, og den målgruppe ved præcis selv hvem de er – jeg hører selv til denne målgruppe, gør du?

strømforsyningsguide tweakdk sea sonic psu

 

Seasonic PRIME Fanless TX – 700 Watt

Fuld modulær ATX (80 Plus Titanium)

Vi fortsætter i PRIME serien fra Seasonic, men tager lige et ekstra skridt op af stigen. PRIME Fanless TX er et mesterstykke uden lige, og jeg er stadig imponeret over hvordan det kan lade sig gøre den dag i dag. Kort fortalt tager du en normal PRIME TX strømforsyning på 700 watt, og tager blæseren ud og smider den væk. For god ordens skyld monterer du lige et par aluminiums køleprofiler i stedet for, og så sidder du tilbage med PRIME Fanless TX. En sand highend strømforsyning på hele 700 watt, med 80 Plus Titanium certificering, 100% modulært kabelinterface og altså en helt lydløs køleløsning uden blæser. PRIME Fanless TX findes kun i denne ene konfiguration med 700 watt, hvilket dog stadig er nok til selv en highend gamer computer, takket være den uhyre høje effektivitet. I kassen finder vi følgende inkluderet:

  • Seasonic PRIME Fanless TX strømforsyning
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Strips og velcrobånd
  • PSU tester/jumper
  • Modulære kabler
  • Strømkabel til 230V

atx modulær psu guide 2020 sea sonic howto

Specifikationer:

  • Type: Fuld modulær ATX
  • 80 Plus: Titanium
  • Dimensioner: 170 x 150 x 86 mm
  • Køling: N/A – passivt kølet uden blæser
  • Kabelinterface: 100% modulært med sorte kabler
  • MTBF: 150.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, UVP, OCP, OTP og SCP
  • Tilgængelig i: 700 watt
  • Garanti: 12 år
  • Kapacitet på 12V: 58A / 696 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 610 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 2 stk. 650 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 4 stk. individuelle kabler på 750 mm
  • SATA: 10 stk. fordelt på tre kabler med 2x4 og 1x2 stik
  • Molex: 5 stk. fordelt på to kabler med 1x3 og 1x2 stik
  • Molex til SATA-adapter: 1 stk. med 2 x SATA stik
  • Floppy: N/A

80 plus titanium guide psu

Målgruppe:

Ligesom med den normale PRIME TX serie, henvender Fanless udgaven sig også til de hardcore nørder hvor kun det bedste er godt nok – men nu skal tingene også være lydløse. PRIME Fanless TX er perfekt for dig der for eksempel har en highend workstation/kontor PC hvor du ønsker stille operation. Det kan også være at du har et sandt monster af en custom vandkølet computer, som ofte kan være nærmest lydløse. Ved at tilføje en strømforsyning som denne, har du en komponent mindre du skal tænke på laver støj. PRIME Fanless TX serien bakkes op af 12 års garanti, har et hav af forskellige modulære kabler inkluderet og alle beskyttelsessystemer der kan proppes i en strømforsyning. I modsætning til normale strømforsyninger med blæsere indbygget, kan det være en god ide at vende denne om, så at den varme luft der generes kan stige ud gennem toppen, som normal varm luft gør.

Pris:

Hvor at PRIME TX serien med blæser hører til i den høje ende af skalaen, når vi snakker pris, tager Fanless udgaven det til det næste niveau. Det betyder at du skal punge ud med omkring 1800,- DKK (d. 22/09 2020) for at blive den lykkelige ejer af denne strømforsyning – altså næsten det samme som 850 watt modellen af den normale PRIME TX, hvor du her ”kun” har 700 watt at lege med. Som nævnt henvender denne type af strømforsyninger sig udelukkende til de hardcore nørder, hvor kun det bedste er godt nok, eller man ønsker at skille sig ud fra mængden ved at have en ret speciel og fuldstændig lydløs strømforsyning.

Prime sea sonic seasonic psu vejledning

 

Seasonic Connect – 750 Watt

Fuld modulær ATX/Hybrid (80 Plus Gold)

Den sidste type af strømforsyninger som vi har modtaget fra Seasonic er nok også en mest specielle og anderledes. Tidligere i 2020, kom Seasonic frem med en noget anderledes løsning af en strømforsyning, som de valgte at kalde ”Connect”. Hvor en normal strømforsyning håndterer både 12V, 5V og 3.3V inde i den lukkede kasse, gør Connect det noget anderledes. Her håndteres der nemlig udelukkende 12V i selve strømforsyningen, mens at konverteringen til 5V og 3.3V håndteres i det medfølgende Connect-modul, hvor alle de modulære kabler også tilsluttes til. Effektiviteten er igen 80 Plus Gold, og der findes kun én version med 750 watt. I kassen finder vi følgende inkluderet:

  • Seasonic Connect strømforsyning
  • Connect-modul
  • Diverse papirer
  • Monterings skruer
  • Seks magneter til montering af Connect-modul
  • Strips og velcrobånd
  • PSU tester/jumper
  • Modulære kabler
  • Strømkabel til 230V

seasonic_connect_750_watt_unboxing_80_plus_strømforsyning_gold

Specifikationer:

  • Type: Fuld modulær ATX / Hybrid
  • 80 Plus: Gold
  • Dimensioner: 140 x 150 x 86 mm
  • Køling: 135 mm hybrid-blæser med fluid leje (50.000 timers levetid)
  • Kabelinterface: Connect panel til montering bag bundkort – fuldt modulært
  • MTBF: 150.000 timer
  • Beskyttelsessystemer: OPP, OVP, UVP, OCP, OTP og SCP
  • Tilgængelig i: 750 watt
  • Garanti: 10 år
  • Kapacitet på 12V: 62A / 744 watt

Inkluderede/påmonterede kabler:

  • ATX (24-pin): 1 stk. 200 mm kabel
  • EPS (4+4/8-pin): 2 stk. 230 mm kabel
  • PCI-Express (6+2-pin): 4 stk. 2 x 310 + 2 x 280 mm kabel
  • SATA: 8 stk. fordelt på tre kabler med 1x4 og 2x2 stik
  • Molex: 3 stk. på et 690 mm kabel
  • Molex til SATA-adapter: 1 stk. med 2 x SATA stik
  • Floppy: N/A

hybrid_design_connect_seasonic_80_plus_gold_ATX_modulær

Målgruppe:

Det er lidt svært at definere målgruppen til en strømforsyning som Connect modellen fra Seasonic. Vi har reelt set at gøre med en strømforsyning der mest af alt minder om FOCUS GX-serien, og så alligevel på ingen måde. Hvis du går meget op i kabelføringen, og at bagsiden på din computer skal være pæn og lækker, kunne Connect serien måske give mening for dig. Da du kun har ét kabel du skal trække fra strømforsyningen op til Connect-modulet, giver allerede dette et meget clean look. Udgangene på Connect-modulet er logisk placerede, således at 24-pin kablet løber ud der hvor dette plejer at monteres på bundkortet, mens at EPS (CPU) strømmen, går ud i toppen. Som jeg vil vise på billederne lidt længere nede, er de modulære kabler til Connect strømforsyningen også væsentligt kortere end til en normal model.

Pris:

Prisen for ny teknologi er altid lidt højere end den gamle – så at sige. Dette gør sig også gældende for Connect serien fra Seasonic. På papiret minder den som sagt meget om FOCUS GX-serien, men er meget anderledes alligevel. I skrivende stund d. 22/09 2020 skal du punge ud med omkring 1500,- DKK for at blive ejer af en. Sammenlignet med en FOCUS GX med samme watt, er Connect modellen omkring 350,- DKK dyrere at købe. Hvor vidt det giver mening for dig, skal jeg lade være usagt – det kan være det hjælper og giver mere mening, hvis vi lige gennemgår Connect serien lidt dybere herunder.

guide connect-modul_10_års_garanti_seasonic_750_watt_modulært_interface_PSU

Seasonic Connect i lidt flere detaljer

På billedet ovenfor, ser vi selve Seasonic Connect strømforsyning, samt Connect-modulet. Strømforsyningen i sig selv ligner en normal non-modulær strømforsyning, men der løber kun ét enkelt kort kabel ud af den. Dette forbindes som sagt i bunden af Connect-modulet som så klarer konverteringen til 5V og 3.3V, samt huser det modulære kabelinterface – Seasonic teksten på modulet lyser desuden op i blåt, når strømforsyningen tændes. Herunder ser vi Connect-modulet forbundet til selve strømforsyningen, samt en del af det modulære kabelinterface som der tilbydes. Udgangene til de modulære kabler er logisk placeret, og går ud der hvor de typisk skal trækkes alligevel.

modulært_design_connect-modul_sesonic_unikt_design_750_watt

På billedet nedenfor (øverst) har jeg fortsat monteret Connect-modulet til selve strømforsyningen, samt tilsluttet to af de modulære kabler. Forestil dig at Connect-modulet bliver placeret bagved bundkortet, på det sted du typisk trækker alle dine kabler normalt, så skulle længden af kablerne gerne give mening. For at give en indikation på hvor korte kablerne rent faktisk er, har jeg på billedet (nederst) også lagt kablerne fra en PRIME strømforsyning. Som vi kan se er kablerne til Connect strømforsyningen ikke en gang halt så lange som på PRIME, men det har de naturligvis heller ikke behov for.

seasonic_kableer_monteret_connect_sammenligning_standard_psu_kabler_750_Watt psu-guide 2020 tweakdk

 

Design/layout – hvad skal man så vælge?

Vi har nu været syv forskellige strømforsynings modeller / serier igennem fra Seasonic. Både fra de helt billige modeller uden modulære kabler, til semi-modulære løsninger og naturligvis også med 100% modulære kabler. Sidst nævnte er klart den mest udbredte, hvilket også er et klart plus når man skal bygge, da man derved kun behøver tilslutte de kabler man har behov for – intet andet. Med de større modeller fra Seasonic får man et hav af forskellige kabler i flere længder end normalt, så at man på den måde kan finde lige netop det der passer til ens computer.   

fuld_modulær_strømforsyning_seasonic_80_plus_psu_gaming_sorte_kabler

Som vi har fået bekræftet i denne gennemgang, er det stadig oftest de helt billige modeller som stadig har alle kablerne monteret permanent. Ved at gøre dette holdes produktionsprisen nede, og man kan få en fornuftig strømforsyning til få penge, som S12 III. Hvis man ønsker at betale lidt mere, er flere og flere af de moderne strømforsyninger i god kvalitet i dag med et semi-modulært eller fuldt modulært layout. Her tænker jeg på for eksempel FOCUS GM, FOCUS GX og FOCUS SGX som vi også har kigget på. Når vi snakker om semi-modulære strømforsyninger er det som oftest 24-pin, EPS og i nogle tilfælde PCI-Express som er permanent fastgjorte – altså kabler som du under alle omstændigheder skal bruge alligevel.

Highend strømforsyninger som for eksempel PRIME TX og PRIME Fanless TX som vi har set på i artiklen her, er altid 100% modulære – her er der ingen undtagelser. Det betyder at du kan afmontere samtlige kabler, og kun montere præcis dem du har behov for. Som nævnt får man ofte en stor bunke forskellige kabler inkluderet, når man er oppe i disse modeller. Ligeledes findes der også såkaldte custom kabler i specielle farver og lignende til denne type af strømforsyninger, hvis at de normale sorte kabler der medfølger er for mainstream til dig.

modulært_kabelinterface_SFX-l_ATX_FOCUS_seasonic_psu_strømforsyning valg af strømforsyning 2020 september

Når man skal vælge sin strømforsyning i form af layout/design giver det mere eller mindre sig selv, alt efter hvad for noget hardware man har eller ønsker. Bygger man en gamer computer, skal man have en strømforsyning af en hvis kvalitet/størrelse og her starter vi typisk ved strømforsyninger som FOCUS GX som netop kommer med modulære kabler og en lang række features – typisk hvad der forventes af den type person der bygger den slags computer til at starte med. Her snakker vi 550-750 watt typisk. Bevæger vi os længere op og ind i highend segmentet, starter disse strømforsyninger typisk på 750 watt eller mere, og helt op til de vanvittige modeller på 1200-1500 watt (PRIME). På billederne ovenfor så vi både en PRIME TX og alle de medfølgende kabler til sådan en highend strømforsyning, samt de modulære interfaces på både en SFX-L og ATX strømforsyning. I den modsatte ende af skalaen til kontor PC’er og budget gamere, snakker vi typisk om de non-modulære modeller som S12 III, samt de semi-modulære som CORE GM-650 – interfacet på dem begge kan ses herunder. Til venstre ser vi alle kablerne permanent fastgjorte på S12 III, og til højre CORE GM-650, hvor de primære kabler er fastgjorte, og resten er modulære (ikke inkluderet på billedet).

33_non-modulært_kabelinterface_s12_iii_seasonic_strømforsyning_80_plus_bronze.JPG

 

Køling af strømforsyningen – Passiv, Semi-passiv eller normalt kølet?

Et ret væsentligt punkt som jeg overså og glemte i vores oprindelige guide/gennemgang, er kølingen af strømforsyningen. Der var engang hvor at det var et must at have en blæser i en strømforsyning på grund af varmeudviklingen. Men der er sket meget med strømforsyninger siden da, og de er blevet meget mere effektive, hvilket betyder at producenterne nu kan være mere kreative hvad angår køleløsningen. Det betyder at der ud over de klassiske strømforsyninger med en blæser der kører konstant, nu også findes modeller med semi-passive og helt passive løsninger.

På billedet herunder, ser vi til venstre PRIME Fanless TX som er helt uden blæser, mens at den normale PRIME TX til højre har en blæser monteret der kun kører når det er nødvendigt – også kaldet semi-passiv eller hybrid køling. På nogle modeller af strømforsyninger som tilbyder semi-passiv køling, er der en knap på bagsiden hvor at dette kan tændes/slukkes, hvis man af en eller anden årsag ønsker at blæsere skal køre konstant alligevel.

34_passiv_vs_semi-passiv_køleløsning_PRIME_TX_seasonic_prime_PSU_strømforsyning.JPG

De helt normale og standard modeller, hvor blæseren kører konstant kan ses herunder i form af S12 III modellen, sammenlignet med FOCUS GX som har en semi-passiv løsning som kan aktiveres/deaktiveres enkelt med en knap på bagsiden. Når dette er aktiveret har du en 100% lydløs strømforsyning når du ikke belaster computeren særlig meget, hvilket er genialt.

35_semi-passiv_køleløsning_vs_standard_hybrid_knap_bagside_strømforsyning_psu_seasonic.JPG

Nedenfor kan vi se en graf fra netop FOCUS GX strømforsyningen. Når Hybrid-mode er aktiveret starter blæseren først op når belastningen rammer 30% eller derover. Men selv når den tændes er blæseren yderst støjsvag og kan først rigtig bemærkes når strømforsyningen presses hårdt. Når vi snakker blæsere findes der mange forskellige typer og med forskellige lejer i – men dette gemmer vi til en anden god gang. Kort sagt er sleeve lejet den billige løsning, hvor magnetisk eller fluid lejet er dem med længst holdbarhed.

36_graf_semi-passiv_køleløsning_focus_gx_lydløs_strømforsyning_psu_seasonic.jpg

Sammen med den stak af strømforsyninger som Seasonic sendte til os, var der også fire små og lidt anderledes produkter inkluderet. Hvis det skulle være gået din næste forbi, lancerede Nvidia deres nye 3080 og 3090 kort i september 2020, og der kommer kun flere kort i sortimentet. I forhold til tidligere Founders Edition kort, har Nvidia denne gang valgt at bruge et nyt og noget anderledes strømstik til deres nye grafikkort – et meget kompakt stik med 12 små ben.

37_nvidia_12_pin_kabel_seasonic_prime_focus_strømforsyninger_psu.JPG

For dem der køber et Founders Edition kort, betyder det med stor sandsynlighed at man bliver tvunget til at bruge det korte adapterkabel som Nvidia inkluderer i kassen – men det er VIRKELIG kort og ikke særlig pænt. Dette laver Seasonic om med de kabler som vi har modtaget og viser herunder. Der er tale om fire af det samme kabel/adapter og der findes kun den ene model fra Seasonic. Kablet kan bruges sammen med deres PRIME, FOCUS og CORE strømforsyninger, men KUN disse modeller. Bemærk dog at du naturligvis stadig skal vælge en strømforsyning der er indenfor størrelser / kapaciteter som Nvidia foreskriver – altså som minimum 650-750 watt, og gerne mere.

38_seasonic_adapter_kabel_nvidia_12_pin_pci_Express_8_pin_strømforsyning_psu.JPG

For alle der allerede har købt en af de tre ovennævnte modeller af strømforsyninger, tilbyder Seasonic et styk gratis af disse adapterkabler til dig. Alt du skal gøre for at få dette, er at udfylde deres online formular som du kan finde ved at trykke HER. Som udgangspunkt kører dette ”tilbud” frem til d. 31 december 2020. Skulle du sidde med en ældre, eller anden model af en Seasonic strømforsyning, kan du kontakte dem direkte og høre om dine muligheder: support@seasonic.com

39_dobbelt_8-pin_til_single_12_pin_nvidia_seasonic_adapter_strømforsyning_psu_kabel.JPG

 

Opsummering og afrunding

Vi har nu været igennem en række af forskellige strømforsyninger og teknologier fra producenten Seasonic – jeg håber stadig at du er med derude, for det har været en lidt længere tur end normalt. Målet med denne artikel var at skabe noget klarhed over hvad Seasonic som producent har at byde på i de forskellige segmenter og prisklasser, og jeg syntes personligt at vi er nået godt i mål med dette. Som vi startede denne artikel ud med at skrive er strømforsyningen en af – hvis ikke den vigtigste komponent i enhver computer. Det er den der får gang i det hele og sørger for at computeren kører stabilt uden uforklarlige fejl og problemer. Med en Seasonic strømforsyning i din computer er du godt på vej til mange timer og gode stunder foran computeren.

Seasonic har været i gamet i mange år, og det kan både ses og mærkes når vi ser på deres produkter. Hvad end vi har at gøre med en budgetstrømforsyning som deres S12 III, eller deres vilde highend modeller i PRIME TX serien, er der tænkt over tingene og gjort det absolut bedste, for at du får en god oplevelse og mest muligt for dine penge. Vi er altid åbne for inputs på vores arbejde, så hvis du har noget at tilføje eller spørgsmål til i denne artikel så smid endelig en kommentar nedenfor.

Tjek også vores allround PSU-guide, ved at klikke HER. Der kigger vi på lidt flere forskellige producenter, og går lidt mere i dybden med nogle af de ting du skal være opmærksom på, når du skal vælge ny strømforsyning. Vi runder af med at takke Seasonic for at gøre denne artikel mulig, og for altid at levere strømforsyninger i absolut topklasse!

40_konklusion_afrunding_seasonic_guide_prime_focus_s12_iii_psu_strømforsyning.JPG


Vores partnere