Cooler Master SK621 kompakt tastatur

cooler_master_sk621_bluetooth
Vi tager et kig på SK621 fra Cooler Master, som er et super kompakt og trådløst tastatur, men som, på trods af det, ikke går på kompromis med features.


Tastaturet er, sammen med musen, den primære kontaktflade med vores PC, så det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at finde et, der passer godt til ens præferencer. Heldigvis er der efterhånden et rigtig bredt udvalg af tastaturer at vælge imellem. I dag tager vi et kig på et nyt lavprofil-tastatur fra Cooler Master, som kommer i en 60%-version.

tastatur_cooler_master_sk621_rgb.jpg

Den lille størrelse er en af de ting, der adskiller SK621 mest tydeligt fra et gennemsnitligt tastatur. 60%-størrelsen betyder, at hele nummertastaturet, på højre side, er skåret væk, og området omkring piletasterne er blevet komprimeret en del. 

Det betyder, at man står tilbage med et tastatur, der kun måler 293x103x29 mm med en vægt på 424 gram, og altså ikke fylder meget på bordet. 

Den lave højde på kun 29 mm opnås fordi, Cooler Master anvender Cherry MX Low Profile-kontakter. Den test-model af SK621 vi har modtaget byder på Cherry MX Red-varianten af disse.

cherry_mx_low_profile_red_kontakter.jpg

Så det er på alle måder et kompakt tastatur vi har med at gøre, men stadig uden at gå på kompromis med ret mange af de features, som vi er vant til på et mekanisk tastatur i fuld størrelse.

Cooler Master har også taget en lidt speciel tilgang til designet af de keycaps, som de har valgt at bruge på SK621-tastaturet. De er lavet helt flade og kantede og sidder tæt sammen uden ret meget mellemrum mellem de enkelte taster. 

Det er uden tvivl gjort for at gøre profilen så lav som mulig, men reelt set er tasterne ikke nødvendigvis meget lavere end ved andre tastaturer, som også anvender Cherry MX Low Profile-kontakter. 

keycap_sammenligning_sk621.jpg

Designet giver et specielt look, som nogen nok lige skal vænne sig til, men som i hvert fald skiller sig ud fra mængden af tastaturer på markedet, der mere eller mindre ligner hinanden. 

Materiale-valget på SK621 er utroligt lækkert hele vejen igennem. Det er en tastaturkrop i børstet aluminium og en byggekvalitet, der føles solid og gennemført. Der er gummifødder på undersiden, og man får en svag vinkling på tastaturet, som desværre ikke kan justeres via fødder eller andet. 

profil_sk621_cooler_master.jpg

Selve basen på SK621 er relativ høj, sandsynligvis for at få plads til batteriet, og det betyder, at SK621 virker ret høj på trods af at det er et lavprofil-tastatur. Reelt set har det stadig en lavere profil end et normalt tastatur, men det ret boksede design og den flade vinkel får det til at virke mere udpræget. 

SK621 er et trådløst tastatur og det kan forbindes til din PC eller andre kompatible enheder via Bluetooth 4.0. Der er mulighed for at tilslutte SK621 til op til tre forskellige enheder via Bluetooth, som og man let kan skifte imellem via en genvejsfunktion på tastaturet.

Det interne batteri kan give op til 5 måneders brug, hvis man vælger ikke at bruge det RGB-lys, som der er mulighed for. Hvis man vælger at have lys på SK621, så reduceres batteritiden drastisk til omkring 15 timer, alt efter hvilket lys man vælger at bruge. 

usb_type_c_kabel.jpg

Man kan selvfølgeligt også bare vælge, at bruge SK621 via kabel. Der medfølger et lækkert kabel med en vævet stofoverflade, og det er med en USB-C-tilslutning, hvilket altid er en rigtig lækker bonus. 

I typisk Cooler Master-stil, så er det muligt at bruge et hav af funktioner direkte på tastaturet, via funktionstaster, og uden ekstra software. Det er ting som makroer, styring af RGB-lyset eller brug af mediekontrol. 

cooler_masker_sk621_top.jpg

Det betyder, at selv om det er et lille og kompakt tastatur, så har det stadig mulighed for mange af de funktioner, som man kender fra et tastatur i fuld størrelse. Stort set alle taster på SK621 har en sekundær funktion, som kan aktiveres via FN-tasten. 

Det er både lækkert at se så meget funktionalitet klemt ned i et så lille tastatur, men det kan samtidig også virke uoverskueligt. Der er mange funktioner og tastekombinationer at holde styr på, hvis man vil have maksimale ud af sit SK621. 

cooler_masker_sk621_manual.jpg

Cooler Master har dog lavet en fornuftig vejledning til brugen af de forskellige funktioner, så man kan sætte sig ind i det. Det tager dog et stykke tid før det sidder som en naturlig del af den måde man bruger tastaturet på. Jeg fik det aldrig helt på plads, men klarede mig med de mest gængse genveje som fx mediekontrol.

cooler_masker_sk621_software.jpg

Hvis man hellere vil sætte tingene op via software, så er det selvfølgelig også muligt igennem Cooler Masters Portal-software. Her er det muligt at indstille ting som profiler, RGB-lys og makroer og man kan justere helt ned til den enkelte taste og hvad den skal bruges til. 


Test: 

SK621 fra Cooler Master er et specielt tastatur, og brugen af den er også lidt speciel. Selve kontakterne er rigtig gode og giver en lækker og tydelig feedback. Der er de samme gode kvaliteter man får ved gode mekaniske kontakter. 

Formfaktoren er anderledes end standard, og det betyder også at der er en grad af tilvænning, hvis man skifter til det mindre format. Det er naturligvis specielt udpræget, hvis man regelmæssigt bruger nogle af de funktioner, som på SK621 er lagt ned i et sekundært niveau, og som man nu skal bruge funktionstasten for at få adgang til. 

I forhold til skrive-oplevelsen på SK621, så har den været lidt svær for mig at vænne mig til, på grund af den måde tasterne er udformet på sammen med det lidt anderledes layout. Der er utrolig meget muskelhukommelse inde over, hvor mine fingre automatisk går efter tasterne, hvor de er vant til at de er. 

sk621_cooler_master_rgb_led.jpg

Det betyder, at min skrivehastighed er blevet påvirket af det nye og lidt anderledes layout. Jeg lavede simpelthen flere slåfejl end jeg normalt gør på SK621, hvilket naturligvis altid er frustrerende. 

En stor del af det er dog et spørgsmål om tilvænning, og jeg er ikke i tvivl om, at det ville blive bedre med tiden efter mere brug. Jeg oplevede dog, at selve den fysiske udformning på tasterne også arbejdede lidt imod mig. Fordi tasterne er så firkantede og med skarpe kanter betød det, at jeg ofte oplevede at ramme forkert og hang fast i nabotasterne, når mine fingre skulle rundt på tastaturet for at skrive. 

finger_sidder_fast_sk621.jpg

Der er selvfølgelig, i ret høj grad, også et spørgsmål om personlig præference og stil, i forhold til, hvordan man foretrækker sit tastatur, og hvordan man skriver på det. Det betyder altså ikke, at de problemer jeg har oplevet her vil være det samme hos andre. Jeg oplevede dem dog desværre som ret udprægede.

I forhold til batteritid vil jeg vurdere, at Cooler Masters vurdering af omkring 15 timer med RGB-lys stemmer meget godt med virkeligheden. I forhold til batteritiden UDEN lys kan jeg ikke udtale mig da jeg ikke har haft SK621 så længe. 


Pris:

Prisen for Cooler Master SK621 ligger p.t. på lige omkring 1.000 kr. online. I forhold til den mængde af features, som Cooler Master har mast ned i den lille formfaktor, så synes jeg det er en fair pris. Hvis man er på udkig efter et trådløst bud i den her kategori, er der ikke mange andre at vælge imellem, hvis man vil have et featuresæt som det man får med SK621. 


Konklusion:

Oplevelsen af, at have Cooler Masters SK621 på bordet den seneste tid, har været lidt blandet må jeg indrømme. Selv om jeg synes jeg har brugt det et godt stykke tid, så vænnede jeg mig aldrig helt til den lille formfaktor og de anderledes taster. 

Jeg er ellers stor fan af tastaturer med en lav profil, generelt, og de to tastaturer jeg bruger mest er et Logitech Craft og et Corsair K70 MK 2, som begge to falder mere eller mindre i den kategori. 

Jeg kan rigtig godt lide hvad Cooler Master har skabt med deres SK621-tastatur. Det er smukt, godt bygget og med en masse lækre features. Jeg har bare ikke kunnet vænne mine fingre til at bruge det, på en måde der føles naturlig for mig.

Som et tastatur til kortere tids brug, i forbindelse med et mediecenter, eller lignende, kunne jeg godt forestille mig at bruge det, men til længere skrive-sessioner vil jeg ende med at vælge det fra.

rgb_led_lys_cooler_master_sk621.jpg

Jeg er dog klar over, at de tilvænningsproblemer jeg har haft ikke nødvendigvis er noget som vil være aktuelt for alle andre, men jeg tror desværre at det vil være andre som oplever de samme ting som mig. 

Noget af problemet, som jeg ser det, ligger i designet med de meget flade taster med skarpe kanter, som er med til at gøre det mere tilbøjeligt til at “fange fingrene”, som er den måde jeg kan beskrive det bedst på. Mit Corsair K70 MK 2 har fx de samme low profile Cherry MX-kontakter, godt nok i en Silver-version, men med mere traditionelt udformede keycaps, og her oplever jeg slet ikke de samme problemer. 

smartphone_sk621_cooler_master.jpg

SK621 fra Cooler Master er altså ikke et specielt let tilgængeligt tastatur, som jeg ser det. Design har fået lov til at vinde lidt over funktionalitet.  

Vi lander med en endelig karakter på 8 for et tastatur, som grundlæggende har en super solid base og udformning med en masse gode funktioner. Der er dog truffet nogle design-valg, som for nogen, mig selv inkluderet, betyder at det er svært at bruge optimalt. 


Godt: 
God byggekvalitet og materialer
Massere af funktioner
Trådløst OG mekanisk

Skidt: 
Svært at vænne sig til at bruge, dels på grund af designet på tasterne

Vores partnere