ASRock Fatal1ty X99M Killer

Tweak.dk kaster i dag blikket mod vores første Micro-ATX bundkort i X99-serien. Vi skal nemlig i dag se på ASRock X99M Killer, som tydeligvis er videreudviklet fra deres Z97- og H97 Killer bundkort. Vi bliver mødt af stort set alle tænkelige features, som et nyt bundkort i dag kan byde på. Hvad kortet mere præcist har at byde på, og hvad den endelige score bliver, må I læse mere om ved at klikke jer ind på testen.

Det er med stor fornøjelse, at jeg bringer jer et review af vores første Micro-ATX bundkort i X99-serien, så I kan se en af mulighederne for at bygge et kraftigt og tidssvarende mini-build. ASRock har jo, som overskriften også afslører, sendt os deres X99M Killer kort, som vi skal have gennemgået på kryds og tværs om lidt.

 

 

Få overblikket:

  • Micro-ATX
  • Lækkert udseende
  • XXL Aluminium heatsinks
  • Højkvalitets komponenter
  • Dual gigabit LAN - Intel og Killer E2200
  • Purity Sound 2 lydchip
  • Ultra M.2 port
  • Gaming Armor
  • Thunderbolt 2 Ready

Find priser på jeres næste hardware hos EDBPriser.dk

 

 

 

Specifikationer:

 

 

Oversigt:

 

 

Features:

 

 

ASRock har brugt deres absolut top-komponenter til dette X99M bundkort. Kortet er lavet med safirsort PCB og guldbelagte kondensatorer overalt, 60A strømfaser og deres næste generation af dobbeltlags MOSFET\'s, der sikrer bedre varmeafvikling.

 

 

Selvom kortet har dual gigabit NIC, så fremhæver ASRock især deres Killer E2200 netværkschip på bundkortet, hvilket jeg også godt forstår, da det er en virkelig fed og gennemført gaming netværkschip. Derudover har kortet også en Intel Gigabit NIC, hvilken også er en rigtig lækker og stabil netværkschip, som dog ikke favoriserer gaming, som Killer-chippen gør.

 

 

Purity Sound 2 chippen lever videre fra tidligere bundkort, hvilket giver meget god mening, da det er en gennemført modificeret Realtek lydchip, som jeg vil komme yderligere ind på om lidt.

 

 

ASRock har en serie af fede funktioner, der er tiltænkt gaming segmentet, som tilsammen udgør deres Gaming Armor. Det består af ekstra guldbelægning i DIMM- og VGA slots samt ekstra strøm til PCIe portene. Ligeså er XXL heatsinks og Purity Sound 2 lydchippen en del heraf.

 

Alle X99 bundkort understøtter kun DDR4 RAM, ligesom de heller ikke er bagudkompatible med DDR3. Via understøttelse af ECC og RDIMM moduler, kan vi også opnå performance og stabilitet i serveropsætninger.

 

 

Vi får også Thunderbolt 2 support med en båndbredde op til 20 Gbps mod de tidligere 10 Gbps i første generation af Thunderbolt forbindelsen.

 

 

Vi finder ligeså Ultra M.2 port med en maksimal båndbredde op til 32 Gbps, så vi har altså mulighed for virkelig hurtige SSD diske i fremtiden.

 

Key Master funktionen giver os mulighed for at omskrive tasternes funktioner in-game, så vi for eksempel får en Sniper-tast, der giver en rigtig god fordel i FPS-spil såsom Battlefield.

 

 

Bundkortet har to USB2.0 porte, der med ASRock software kan bruges til at ændre DPI indstillinger på mus on-the-fly.

 

HDD Saver funktionen gør det muligt at tilslutte op til to harddiske til bundkortet, hvrefter de kan slukkes med software fra ASRock.

 

 

Fordele ved at kunne lukke diskene ned, når de ikke bruges, kan I se herover. Fordelen ved HDD Saver er, at de ikke kan starte selv, når man forsøger at tilgå dem.

 

 

Ligeså er kortet udstyret med al tænkelig beskyttelse mod under- og overspænding, ligesom det er beskyttet mod skade på bundkortet ved strøm spikes fra PSU\'en.

 

 

ASRock App Shop er fyldt med funktionel software, der kan gøre det nemmere eller bedre at køre med ASRock X99M Killer i sit system. Det er også her, vi finder HDD Saver programmet.

 

 

Med ASRock Cloud er det muligt for alle husstandens medlemmer at få deres egen cloudplads til backup af vigtige filer, ligesom det bliver muligt at tilgå sin cloud data overalt.

 

Med gennemgangen på plads er det nu blevet tid til at kigge på ind- og udpakningen af ASRock X99M Killer bundkortet.

 

 

 

Kassen, som ASRock X99M Killer kommer i, er ganske standard i forhold til Killer-serien. Kassen er sort i baggrunden med masser af tekst og billeder omkring features på bagsiden. Jeg forstår godt idéen med at fremstille alle de mange features på bundkortet, men kassen er meget uoverskuelig at se på i min optik.

 

 

Sådan ser kortet ud, når det kommer ud af kassen. Den sort/røde stil lever fint videre fra tidligere Killer-kort, og med de guldbelagte kondensatorer ser det rigtig godt ud, selvom farvetemaet er lidt slidt. Men det identificerer jo Killer-serien, så det er stadig godkendt.

 

 

Strømstyrings-heatsinken er rigtig stor, og med det rigtige airflow i kabinettet kan det uden tvivl flytte en masse varme væk fra strømfaserne.

 

 

ASRock X99M Killer er udstyret med tolv strømfaser, som I kan se under heatsinken her. Så muligheden for ny overclock rekord foreligger. Hvordan det går, finder vi ud af senere.

 

 

Chipset-køleren er noget mindre, end vi er vant til at se, men jeg tvivler på, at det har nogen negativ effekt. Det er stadig pænt stor og med i ASRock\'s XXL serie, ligesom der er masser af riller til varmeafvikling med et godt airflow.

 

 

Af PCIe porte finder vi i denne omgang:

  • To styk PCIe Gen. 3 X16
  • Et styk PCIe Gen. 2 X16

I følge ASRock\'s specifikationer understøtter kortet 4-vejs SLi og CrossFireX, men jeg ville da bestemt mene, at det er usandsynligt med kun tre PCIe porte. Så mon ikke de mener 3-vejs. Uanset hvad, så er det rigtig godt for et m-ATX bundkort, så jeg er ganske imponeret.

 

 

Hvis man kører med meget strømkrævende grafikløsninger, kan bundkortet tilsluttes ekstra strøm via dette molex-stik. Lige til højre for molex-stikket finder vi Thunderbolt headeren til Thunderbolt 2 systemet.

 

 

Ganske vist understøtter X99M Killer Quad Channel DDR4 RAM, men vi finder i denne omgang kun fire DIMM slots i alt, hvilket også giver god mening på et m-ATX bundkort, hvor der skal spares lidt mere på pladsen. Portene kan klare op til 64 GB DDR4 RAM med en clockfrekvens på 3000 MHz, ligesom det understøtter ECC- og RDIMM moduler.

 

 

Næste levende billede er lydchippen, og her har ASRock med stor succes overført deres gennemførte Purity Sound 2 system, som ganske enkelt er en modificeret Realtek ALC1150 chip. ALC1150 er Realtek\'s absolutte topmodel indenfor lydchips, og ASRock har fint pakket den ind i en EMI-kapsel, ligesom de har adskilt lydchip delen af PCB\'et fra resten af PCB\'et. 

 

Purity Sound 2 systemet kan klare op til 115 dB(A), og de eksterne headphone amps understøtter hovedtelefoner helt op til 600 ohm, så der er altså tale om kvalitet her.

 

 

Killer E2200 Gaming netværkschippen er gemt lige over lydchippen, og den er ligeså pakket ind i en fin EMI-kapsel. Formålet med disse EMI kapsler er at afskærme chippen for statisk interferens fra andre onboard komponenter.

 

Killer chippen er absolut forbeholdt gaming segmentet, da den udnytter en teknologi, som styrer båndbredden i computeren, således at det meste går til ens onlinespil, når man er i gang. Det minimerer lagging, som i sidste ende kan være med til at forbedre ens spillestil.

 

 

Vi finder ti SATA3 (6 Gbps) porte på kortet, hvilket også er absolut maks for X99 chipsettet, så der er intet ondt at komme efter her. Dog ærger det mig lidt at se, at der ikke er SATA Express mulighed, men eftersom vi har Ultra M.2 porten, kan det diskuteres, om det virkelig er så alvorlig en mangel?

 

HDD Saver porten gemmer sig bag de to øverste SATA porte, og det er her det medfølgende strømkabel skal tilsluttes, hvis man vil benytte denne feature.

 

 

Her mellem de to PCIe Gen. 3 porte finder vi pladsen til den omtalte Ultra M.2 port, der altså kan klare helt op til 32 Gbps.

 

 

Under chipset-køleren finder vi to knapper, der bruges til at starte bundkortet, ligesom det kan resettes her. Til venstre for dem finder vi jumperen, der kan bruges til at cleare CMOS. Til højre for knapperne finder vi front headeren.

 

 

Mellem de nederste DIMM slots og ATX-stikket finder vi et debugging LED, der kan bruges til at aflæse fejlkoder under fejlsøgning.

 

 

I/O panelet gemmer på følgende fra venstre mod højre:

  • To USB2.0 Fatal1ty Gaming porte og PS/2 port
  • Clear CMOS knap
  • To USB2.0 porte
  • eSATA port
  • Intel- og Killer E2200 netværks port og fire USB3.0 porte
  • Stik til lydchippen samt optisk udgang

Hermed runder vi også gennemgangen af ASRock X99M Killer af, og på næste side skal vi i stedet se på testsetup og benchmark resultater.

Vores partnere