ASRock Z270 Extreme4

NDA er udløbet, og vi kan derfor begynde at fremvise de forskellige bundkort, som vi har modtaget her på Tweak.dk redaktionen. ASRock var en af de første til at melde sig med både bundkort og CPU til test, og vi står derfor klar med en friskpresset test af deres Z270 Extreme4 bundkort. Vi byder velkommen til Z270 og Kaby Lake.

ASRock er med på Kaby Lake og Z270 bølgen her på Tweak.dk redaktionen, og vi har glædet os rigtig meget til at vise de nye, fede designs og fortælle lidt om de nye systemers ydeevne. Derfor glæder vi os også rigtig meget over at kunne vise jer dette Z270 Extreme4 bundkort. En ting, som vi især er spændte på at se, er, om Kaby Lake virkelig er en erstatning for Skylake, da de jo deler sokkel og mange af specifikationerne. Kort sagt kan man spørge, om Kaby Lake er en opgradering værd fra Skylake.

 

tweak_dk_asrock_logo

 

Kaby Lake er ment som en efterfølger til de nuværende Skylake processorer, og den er rent faktisk også bagudkompatibel med mange Skylake bundkort (Z170), da den kører på Intel LGA1151 sokkel. Det kræver dog, at udviklerne laver de fornødne tweaks af deres BIOS og udsender en opdatering til folk. Intel Core i5-7600K er selvfølgelig direkte modspil til tidligere i5-6600K, og den kommer da også med lidt højere clock frekvenser end 6600K. Blandt andet en core clock på 3,6 GHz fremfor 3,5 GHz, og en Turbo Clock på 4,2 GHz fremfor de tidligere 4 GHz. Base clock for DDR4 RAM er ligeledes skruet op fra 2133 MHz til 2400 MHz. Sidstnævnte er dog en mindre detalje, da Intel XMP profil går langt højere end dette. Slutteligt har i5-7600K, ligesom i5-6600K, en L3 cache på 6 MB og en maksimal TDP på 91 watt.

 

Kaby Lake kører ligesom Skylake på en 14 nm+ chip die, og derved afviger Intel altså lidt fra deres normale tick-tock strategi, hvor de plejer at lave en die shrink førend en hastighedsoptimering. Hvilket essentielt "bare" gør Kaby Lake til et reboost af noget eksisterende. I hvert fald et stykke hen ad vejen.

 

Når det derimod kommer til PCI lanes, så har Kaby Lake nemlig noget at prale af, da den har 24 baner i sig selv i modsætning til Skylake, der "kun" kom med 16 baner. De ekstra 8 baner kan være en klar fordel for dig, der gerne vil køre med PCI indstikskort, som eksempelvis en NVMe PCIe SSD, i din maskine. Så stjæler du ikke PCI baner fra dit grafikkort. Den nye processorserie er desuden også den første fra Intel, som understøtter Intel Optane teknologien. Optane gør processoren i stand til at anvende Non Volatile Memory (NVM) i stedet den traditionelle DRAM teknologi. NVMe kender flere og flere i form af de nye lynhurtige SSD'er, og nu er Intel i princippet også i stand til at bringe os nye og langt hurtigere RAM i vores maskiner. Vi glæder os meget til at se denne teknologi i drift senere hen.

 

Når vi snakker om iGPU, der er den integrerede GPU chip i en CPU, så er Kaby Lake også blevet opgraderet en smule. Fremfor Skylakes Intel HD530 chip, kommer Kaby nemlig med en Intel HD630 chip, der kan presse lidt højere frekvenser ud. Så en smule grafiske forbedringer skulle det nu nok kunne blive til. Den nye iGPU understøtter desuden også VP9 decoding og HEVC/x.265 video komprimering og dekomprimering. 

 

 

Står du overfor at skulle investere i et nyt bundkort inden længe, så anbefaler vi som altid, at du slår vejen forbi PriceRunner.dk for at finde de bedste dagsaktuelle priser.

 

tweak_dk_pricerunner_logo

 

tweak_dk_asrock_z270_extreme4_01

 

 

ASRock har virkelig skruet op for detaljegraden, når det kommer til designdelen med deres nye bundkort line up, og Extreme4 er et glimrende bud på, hvordan man kan lave en solidt og ikke mindst lækkert design med et brugervenligt prisskilt. Jeg er især fan af, at de har satset på det sort/hvide design, som vi ser alt for lidt af i dag.

 

Bundkortet er udstyret med AURA RGB LED's rundt omkring, og hvis man ønsker det, vil man få et sandt samsurium af LED lys at se i sit kabinet.

 

tweak_dk_asrock_z270_extreme4_06

 

På strømstyringssiden har ASRock bestemt ikke sparet på noget. Her har de nemlig fodret vores Kaby Lake processor med en 12-faset strømstyring. En klar og lækker opgradering i forhold til mange Skylake Z170 bundkort. Det kan næsten kun give os en fordel, når der skal overclockes.

 

 

Heatsinks på bundkortet har ikke set nogen designmæssig forandring i forhold til Z170 serien, hvilket egentlig heller ikke gør noget. Det eksisterende design fungerer, så der er ikke noget grund til at ændre på det.

 

tweak_dk_asrock_z270_extreme4_08

 

PCIe soklerne har fra CPU'ens side fået flere PCI baner at arbejde med, hvilket bringer den samlede mængde op på 24 baner. Hvilket bestemt er en god ting, nu når vi skal til at bruge PCI NVMe SSD'er, da disse optager fire baner i sig selv. De tre PCIe x16 sokler kan køre enten x16, x8/x8 eller x8/x8/x4, hvilket minder meget om tidligere Z170 bundkort. Det giver adgang til enten 2-vejs SLI eller 3-vejs CrossFireX.

 

 

DDR4 soklerne kører Dual Channel teknologi, og der kan installeres op til 64 GB Non-ECC DDR4 RAM. Soklerne kører, med en Kaby Lake CPU installeret, 2400 MHz som standard og op til 3733 MHz. Installeres der kun ét enkelt RAM modul i bundkortet, er det muligt at klemme clock frekvensen op på 3866 MHz.

 

ASRock bundkortet er udstyret med ASRocks seneste version af Purity Sound, der går under det mundrette navn Purity Sound 4. Realtek ALC1150 er blevet udskiftet med en helt ny model, og nu hedder topmodellen Realtek ALC1220. Der er tale om en 7.1 HD Audio chip med Premium Blu-Ray Support og Surge Protection. Systemet er skruet sammen med Nichicon Gold Caps, og den nye DAC kan levere op til 120 dB, og der er monteret en Texas Instruments NE5532 Premium Headset Amplifier, der kan levere juice til headsets op til 600 ohm.

 

 

Bundkortet kommer med to M.2 sokler, der understøtter op til henholdsvis 80- og 110 mm. M.2 SSD'er. Via PCIe indstikskort understøtter bundkortet også U.2, og det er ligeledes muligt at boote fra både M.2 og NVMe med dette system. Via CPU'en kan systemet klare op til seks SATA3 diske, og via en ASMedia ASM1061 chip er der plads til yderligere to. 

 

Testsystem:

  • ASRock Z270 Extreme4
  • Intel Core i5-7600K
  • Intel HD 630 up to 1024 MB
  • 16 GB (4* 4 GB) Geil EVO X 3200 MHz DDR4
  • 500 GB Samsung EVO 850 Pro SSD
  • FCS HYDRO G850

Testsoftware:

 

CPU:

  • Cinebench R15 - CPU
  • 7-Zip Benchmark
  • Aida64Extreme - ZLib
  • Aida64Extreme - Hash
  • Aida64Extreme - Memory Speed Tests
  • Aida64Extreme - Memory Latency Test
  • wPrime32
  • wPrime1024
  • wPrime32 - Overclocking
  • wPrime1024 - Overclocking

Intel HD530

  • Cinebench R15 - OpenGL
  • LuxMark v2.0
  • 3DMark Firestrike

CPU tests:

 

 

Når vi ser på de rå CPU kræfter, så kan vores tilsendte Intel Core i5-7600K sagtens sparke fra sig, og der er da heller ikke noget tvivl om, at du står overfor en massiv forbedring, hvis du kommer fra en af de ældre platform som for eksempel Ivy Bridge. Men hertil er jeg nok også nødt til at tilføje, at hvis man på nuværende tidspunkt er på Skylake allerede, så kan de forøgede performance næppe forsvares. Forskellen mellem Skylake og Kaby Lake er simpelthen ikke stor nok.

 

Intel HD 630 tests:

 

 

Intels nye HD 630 kommer med lidt højere clock frekvenser end tidligere Intel HD 530 chip, som er indbygget i Skylake processorserien, og derfor forventede jeg også lidt forbedring i performance. Umiddelbart ser der også ud til at være lidt at komme efter, da der her er tale om de første modeller. Performance skal nok blive lidt bedre, når de forskellige BIOS'er bliver tweaket. Men også her er jeg tilbøjelig til at sige, at det ikke er en opgradering værd fra Skylake. Er man længere tilbage, så kan det til gengæld være en stor fordel at skifte.

 

Overclocking:

 

Kaby Lake OC

 

Vores i5-7600K er til gengæld yderst glad for at overclocke og med en standard H100i AIO køler er det lykkedes mig at presse 5001 MHz ud af systemet. Et ganske fint overclock, hvis jeg selv skal sige det. 

 

 

Det fine overclock giver også nogle fine resultater i benchmarks, og det beviser i hvert fald, at Kaby Lake kan, hvis man er heldig i silikone lotteriet, være en habil overclocker med mange års tilfredsstillelse bag sig for enhver. Til slut skal det lige siges, at jeg med diverse BIOS tweaks fik processoren til at køre stabilt 5 GHz overclock med 1,325 volt VCore fremfor de viste 1,500 volt.

 

Pris:

 

I skrivende stund, den 3. januar 2017, har vi ikke mulighed for at linke til Extreme4, men vi har fået oplyst en pris på 1.399,00 DKK fra ASRock.

 

tweak_dk_pricerunner_logo

 

Ønsker I at læse om ASRock Z270 Extreme4 på ASRocks hjemmeside, så kan I klikke på banneret herunder.

 

tweak_dk_asrock_logo

 

Konklusion:

 

Konklusionen på dette mit første Z270 bundkort til test må være, at ASRock virkelig er trådt ind i kampen og har skruet helt op for temperamentet. Designet er gennemført ned til mindste detalje, og man har udnyttet de ekstra PCI baner godt til både NVMe support og flere M.2 onboard SSD'er. Realteks helt nye topmodel indenfor ALC lydchips, Realtek ALC1220, er blevet inkorporeret i det nye Purity Sound 4 lydsystem, og ASRock har i det hele taget gjort sig klar til den helt store kamp med de nye Kaby Lake processorer. Bundkortet her fortjener en flot score på 8,5, selvom det er svært at finde en masse at sætte sin finger på. Men det er som altid ikke nemt at være det første bundkort i rækken til at blive testet.

 

Godt:

  • Fedt og gennemført design
  • Realtek ALC1220 chip er taget i brug
  • 12-faset strømstyring
  • Gennemgående aluskinner forstærker PCIe Gen. 3 x16 port 1 og 2
  • Overclocker godt
  • Intel Optane support
  • 24 PCI baner fremfor 16

Knapt så godt:

  • Overall yder det ikke meget bedre end Z170

English summary:

 

The conclusion on my firste Z270 motherboard must be that ASRock really stepped into this game head on and brought us a razor sharp design with absolutely no flaws and the extra PCI lanes have been used well for both NVMe support and two onboard M.2 sockets. The brand new Realtek ALC1220 audio chip have been implemented in the new Purity Sound 4 audio system and ASRock have overall prepared themselves for the Kaby Lake processors. This motherboard will be given a score of 8.5 to make room for improvements.

 

Pros:

  • Cool og well-executed design
  • The Realtek ALC1220 audio chip have been used
  • 12 phased VRM
  • Aluminium framing for PCI x16 socket 1 and 2 enhances their durability
  • Good overclocker
  • Intel Optane Support
  • 24 PCI lanes instead of 16

Cons:

  • In general it doesn't perform much better than the Z170 boards

Score: 8.5

 

tweak_dk_asrock_z270_extreme4_11

Vores partnere