ASRock Fatal1ty Z97 Killer

Tweak.dk modtog for lidt tid siden en masse nye bundkort med chipsettene H97 og Z97, og i denne omgang er det altså deres Fatal1ty Z97 Killer, som vi skal tage et kig på. Bundkortet er kørt i den sikre stil med et sort og rødt design, og det ser jo godt ud. Dog er det efterhånden ved at være lidt ensformigt. Men ikke desto mindre skal vi have gennemgået dette Z97 bundkort, så følg endelig med.

ASRock kender vi jo efterhånden alle sammen, da de har lavet en del bundkort efterhånden, som vi også har haft til test her på Tweak.dk, og selvfølgelig melder de sig da også på banen, når turen er kommet til Z97 chipsettet. Det gør de med flere forskellige bundkort, og i denne omgang går turen altså til deres Fatal1ty Z97 Killer, som er et mere prisvenligt overclocking bundkort, hvilket også afspejles i mængden af tilslutninger og gadgets på bundkortet. Men om det yder godt eller ej, vil tiden altså vise. Jeg synes derfor, at vi skal gå i gang med gennemgangen af ASRock Fatal1ty Z97 Killer, så følg endelig med.

 

Find aktuelle priser på Fatal1ty Z97 Killer bundkortet via Edbpriser.dk.

 

 

 

 

 

 

 

Vi starter som altid med en hurtig oversigt:

  • Sort PCB
  • Røde og store heatsinks
  • 12 karat guldbelagt caps
  • 7.1 Surround Purity Sound (Realtek ALC1150 Audio Codec)
  • Killer E2200 netværk
  • Z97 Chipset
  • Gaming Armor

Inden vi for alvor går i gang med præsentationen af Fatal1ty Z97 Killer bundkortet, vil jeg lige præsentere jer for en række specifikationer og features, og som altid starter jeg ud med de omtalte specifikationer herunder.

 

 

 

Specifikationer til det perfekte gamingsetup er der rigeligt af i dette bundkort, hvilket i også kan se herover. Z97 Killer kan bryste sig af at være udstyret med ASRock\'s Gaming Armor, som består af forøget CPU forbindelse, 15µ guldbelagte forbindelser i både RAM og PCIe slots til grafikkortet, hvilket sikrer bedre forbindelse, og til slut har denne pakke også Purity Sound2, hvilket er en modificeret Realtek1150 lydchip.

 

 

Selvfølgelig er ethvert gaming bundkort udstyret med Killer E2200 netværkskortet, der sikrer meget bedre latency resultater. Derudover er det også i stand til at dele den samlede netværksforbindelse, sådan at der prioriteres gaming, når man vel at mærke gamer.

 

 

Her ser I Purity Sound2 systemet, som består af en Realtek ALC1150 Audiochip, hvorpå der er monteret forskellige skjold over chippen for at blokere støj fra andre onboard enheder. Desuden er de onboard capacitors beklædt med guld for at forbedre signalet samt forskellige chips til at forbedre signalet med blandt andet 115dB DAC og differentiale forstærker for at kunne fodre headsets med meget højt ohm-tal.

 

 

Nyeste teknologi inden for anvendt materiale til fremstilling af de meget store XXL heatsinks samt nyudviklet MOSFET\'s og Alloy Choke er anvendt for at minimere varmeudviklingen på dette bundkort uden at gå på kompromis med ydeevnen.

 

 

Her ser I det før omtalte Gaming Armor, der udruster dette bundkort til kamp, når den seriøse gamer skal i kamp. Selvfølgelig har ASRock fremtidssikret deres nye Z97 bundkort ved at udstyre det med en M.2 socket, der gør bundkortet kompatibelt med næste generation af SSD diske. Derudover har det selvfølgelig også SATA Express, som vi jo efterhånden godt ved kører med den famøse 10 Gbps hastighed imod SATA3\'s "sølle" 6 Gbps, hvilket overhovedet heller ikke er dårligt. Men det giver altså bare plads til at få endnu mere fart ud af vores fremtidige SSD systemer.

 

 

De før omtalte guldbelagte capacitor-caps er med til at forlænge bundkortets levetid, eftersom de er bedre til at lede varme væk. Sammen med det safirsorte PCB layout og de røde heatsinks ser det altså bare rigtig godt ud.

 

 

 

 

 

ASRock har udstyret deres bundkort med mange forskellige funktioner, og dertil har de oprettet App Shop, hvor man kan hente mange forskellige tilføjelser. Fra deres hjemmeside kan man også downloade funktioner til Windows såsom Boot to UEFI, der er et lille program, som sørger for, at computeren booter til BIOS ved næste genstart. ASRock tilbyder endvidere også en cloudtjeneste i form af ASRock Cloud, hvor det er muligt at lave backup af vigtige filer eller dele billeder og videoer med andre i husstanden.

 

Men med dette nåede vi rundt om den generelle præsentation af Fatal1ty Z97 Killer og dets mange funktioner. Derfor er tiden også kommet til at unboxe herlighederne, så vi kan få kastet vores blik mod Z97 Killer, inden vi til slut kaster nogle forskellige opgaver efter bundkortet.

 

 

 

Kassen, som Fatal1ty Z97 Killer kommer i, er lavet i sort pap, og derudover er det spækket med informationer om dets funktioner og features. Jeg ved godt, at kortet kommer med rigtig mange fede tiltag og nyt chipset, men som jeg tidligere har nævnt, så er jeg absolut ikke fan af denne måde at stille det op på. Jeg synes, det ser meget rodet ud. Men det er jo en smagssag. Hvorfor de gør det, er jeg udmærket klar over.

 

 

Bundlet i kassen vidner til gengæld om, at der er tale om et bundkort i midrange klassen. Det kan ses ud fra den ret sparsomme tilbehørspakke, der kun består af I/O panel, to poser med to styk 90 grader vinklede SATA3 6Gbps kabler og manualer. Dog er selve bundkortet pakket ned i en skumramme, der passer yderst godt på kortet under transport.

 

 

Her ser I så selve bundkortet i al sin pragt. Det ser rigtig lækkert ud med det safirsorte PCB og de guldbelagte capacitors. Dog kunne jeg godt have ønsket mig, at de havde valgt en anden farve end rød. Det tema er ved at være godt slidt, desværre.

 

 

 

ASRock har monteret Killer bundkortet med deres seneste XXL heatsinks, og som I kan se her, så er der altså en grund til, de kalder dem for XXL. De er da vildt store! Hele MOSFET/strømstyringen er flyttet til venstre for CPU\'en, og der er altså derfor ikke nogen heatsink over CPU. På chipset heatsinken er der skrevet ASRock Fatal1ty, og på MOSFET heatsink er der lige så påtrykt Z97. Alt i sølv, og det ser rigtig lækkert ud.

 

 

Bundkortet kommer med to styk PCI-e slots til grafikkort, hvoraf den første kører PCI3.0 x16, og den anden kører PCI2.0 x16, mens de to sorte kører PCI2.0 x8, og de små selvfølgelig kører PCI x1.

 

 

Bundkortet er udstyret med fire DIMM-slots til dual channel DDR3 ram, og de kan køre op til 3200 MHz, hvis man overclocker dem.

 

 

Her ser I SATA connectors, hvoraf de to nederste er SATA Express, og de to øverste er SATA3 6Gbps, og porten yderst til venstre må jo så antages at være til næste generation af SATA connectors.

 

 

Mellem de to grafikkort PCIe porte gemmer der sig sørme også en M.2 SSD connector, hvorfor bundkortet altså er fremtidssikret ved at være klargjort til de snart ankommende M.2 SSD diske.

 

 

 

Den herover viste Purity Sound2 chip og de guldbelagte capacitors udgør altså den modificerede onboard Realtek lydchip, som er beskyttet med to covers, der sørger for at holde interferens fra andre onboard komponenter ude. Alt i alt et lækkert lydsystem, og det glæder Tweak.dk redaktionen at se, når producenterne ikke anvender en helt standard Realtek chip. Især, når de skaber et bundkort, som er segmenteret til gameren.

 

Hvis I kigger mellem kondensatorerne og chippen over dem, så kan I se en lille connector. Det er rent faktisk en Thunderbolt header, så kortet her kan rent faktisk tilsluttes et Thunderbolt kort, hvilket åbner op for rigtig mange muligheder, hvad angår tilslutninger.

 

 

Hele vejen igennem her viser ASRock altså, at de har valgt at skabe et ATX bundkort, der henvender sig til den mere seriøse gamer. Ikke bare ved at anvende Purity Sound2, men de har også smidt en Killer E2200 netværkschip på bundkortet, som leverer en masse ingame features, og skaber mindre latency for minimal latency og maksimal killrate i spil. Det er god stil, ASRock.

 

 

Inden vi runder gennemgangen af, skal vi da også lige have et kig på I/O panelet. Fra højre mod venstre byder det først og fremmest på en 5.1 kanals udgang til lydchippen samt en optisk udgang, efterfulgt af Killer E2200 RJ45 tilslutningen og fire USB3.0 porte. Herefter finder vi to USB2.0 porte samt en HDMI-port, DVI- og VGA-port. Her ser vi igen, at bundkortet "kun" er midrange, da der ikke er nogen DisplayPort. Til allersidst i venstre side gemmer der sig en PS/2 port og endnu to USB2.0 porte, hvoraf den øverste er en Fatal1ty Mouse Port, der via et stykke downloadet software gør det muligt at ændre sin mus\' DPI indstilling.

 

Hermed er der altså ikke mere at vise, når det kommer til ASRock Fatal1ty Z97 Killer, og derfor vil jeg på den kommende side smide nogle benchmarks efter kortet samt forsøge at overclocke min i7-4770K, så vi kan se, hvad kortet her kan præstere.

Vores partnere