Gigabyte GA-K8NXP-SLI bundkort

I dag tager vi et kig på Gigabyte GA-K8NXP-SLI bundkortet som er baseret på nVidias nForce 4 SLi chipsæt. Det er tydeligt at se, hvad der primært gør dette produkt interessant, da både navnet på bundkort og chipsæt afslører at vi har med et produkt at gøre, som gør det muligt at benytte nVidias nyeeste udspil, Scalable Link interface (SLi). Det er noget tid siden at vi har kigget nærmere på et af Gigabytes produkter, og samtidigt er det første gang overhovedet vi tester et SLi system, så der er ingen tvivl om at det bliver interessant.


I dag tager vi et kig på Gigabyte GA-K8NXP-SLI bundkortet som er baseret på nVidias nForce 4 SLi chipsæt. Det er tydeligt at se, hvad der primært gør dette produkt interessant, da både navnet på bundkort og chipsæt afslører at vi har med et produkt at gøre, som gør det muligt at benytte nVidias nyeeste udspil, Scalable Link interface (SLi). Det er noget tid siden at vi har kigget nærmere på et af Gigabytes produkter, og samtidigt er det første gang overhovedet vi tester et SLi system, så der er ingen tvivl om at det bliver interessant.


[Klik for stort billede]

Siden efteråret 2004, har det været muligt at investere i et SLi system som gør det muligt at koble to grafikkort sammen, hvis de da er af samme model, og selvfølgelig baseret på en nVidia grafikkerne, og dermed opnå en langt højere ydelse. Det har både sine fordele og ulemper, i og med at pungen hurtigt tømmes for penge, computeren bliver mere varm, kræver en kraftigt strømforsyning og støjer mere, men til gengæld giver et godt ydelses-boost i spil, som er kodet til at udnytte teknologien. Men samtidigt kan man i stedet for at købe det kraftigste grafikkort, købe to noget langsommere produkter, og stadig få bedre ydelse.

Der er ingen tvivl om at SLi er et spændende tiltag, men er det virkelig værd at bruge sine penge på, ja det får vi at se efter testen.

Ønsker man flere informationer om chipsættet, kan man klikke ind her



· GA-K8NXP-SLI - nForce4 SLI chipset

· Processor: Socket 939 supports AMD Athlon64/ 64 FX
· Chipset: NVIDIA nForce4 SLI MCPs (media and communication processors)
· Super I/O: ITE IT8712 chip

· Silicon Image sil 3114 controller
· T.I. IEEE1394b controller
· Marvell 8053 Gigabit Ethernet controller
· CICADA8201 Gigabit LAN PHY chip
· Realtek ALC850 Audio AC\'97 Codec

· Type: Dual channel DDR400/ 333/ 266 -184pin
· Max capacity: Up to 4GB by 4 DIMM slots

· 8 x Serial ATA connector (4 X Serial ATA 3.0Gb/s)
· 2 x UDMA ATA 133/100/66 Bus Master IDE connectors
· 1 x FDD connector
· 3 x USB 2.0/1.1 connectors (supports 6 ports)
· 2 x IEEE 1394b connectors (supports 3 ports)
· 3 x cooling fan pin headers
· CD in

· 2 x PCI-Express X 16 slot, supports two PCI-Express interface · Graphics cards with SLI mode
· 2 x PCI-Express X 1 slots
· 2 x PCI slots (PCI 2.3 compliant)

· 4 x USB 2.0/1.1 ports
· 2 x RJ45 ports
· Audio (4 x Line-out/ 1 x Line-in/ 1 x MIC) connector
· Coaxial S/PDIF input/ output function
· PS/2 Keyboard/ Mouse
· 1 x COM port
· 1 x LPT

· CPU HT / Multiplier / Vcore Voltage adjustable via BIOS
· PCI-ExpessX16 Voltage / Clock adjustable via BIOS
· DIMM Voltage / Clock adjustable via BIOS

· ATX power connector and ATX 12V connector
· Power-off by Windows 98/ Me/ 2000/ XP shut down and switch

· ATX form factor
· 30.5 x 24.4 cm

· System health status auto-detect and report by BIOS
· Hardware detecting and reporting for case open, CPU voltage, and fan speed

· 2 X 4M bit flash ROM, Award BIOS

· NVIDIA SLI multi-GPU support
· Dual Power System (DPS)
· 802.11g compatible Wireless adapter
· Support NVIDIA Firewall
· Norton Internet Security
· Download Center
· XpressTM Installation
· XpressTM Recovery
· Q-FlashTM
· @BIOSTM



[Klik for stort billede]




Gigabyte formår altid at lave spændende indpakninger. De har altid lanceret deres produkter med fest og farver, hvilket også er afspejlet i deres emballage. Kassen som indeholder produktet er todelt, hvilket gør det muligt at åbne den, for så at få en hulens masse specifikationer og informationer om bundkortet smidt i hovedet. Som altid leverer Gigabyte deres bundkort med et ocean af tilbehør, hvilket tydeligt ses på den enorme kasse.


Traditionen tro leverer Gigabyte sine bundkort med et væld af tingeltangel, som endda har fået den ene kasse-del for sig selv. Det er ingen hemmelighed at producenten i de fleste tilfælde ligger højere på prislisten end konkurrerende produkter, hvilket blandt andet skyldes dette store udbud af tilbehør til bundkortet.

Vi lægger ud med at tage et kig på dokumentationen, som i sig selv også fylder en del. Her finder man en standard manual som blot illustrerer hvordan tingene skal forbindes, uden at være særlig pædagogisk. Den er kortfattet og vil bestemt ikke være til stor hjælp for brugeren som ikke har erfaring. En gennemgang af RAID systemerne er det også blevet til, hvilket har resulteret i en ekstra manual, beregnet ene og alene til dette formål.

En driver cd finder vi selvfølgelig også i pakken, hvilket er nødvendigt for at benytte chipsættets avancerede funktioner samt de andre indbyggede muligheder. Gigabyte har gjort det nemt, og lige så snart man har trykket på knappen, begynder systemet selv at installere samtlige drivere der er noget værd, så man undgår at skulle køre 4-5 forskellige installationer.

Til sidst leveres K8NXP-SLI med lidt reklamer og overbliksdokumenter.


[Klik for stort billede]

Så starter kabelracet, for kassen boomer af dem. De fleste producenter leverer ikke så meget af den slags med til deres produktet, men Gigabyte sørger for at du ikke løbe tør på nogen måde.

For dem som benytter SATA komponenter i deres system og ikke har en strømforsyning med de nye stiktyper, kan man benytte en af de tre medfølgende MOLEX til SATA stik konverter.


[Klik for stort billede]

Der er ingen tvivl om at den serielle ATA standard stille og roligt tager over for den noget ældre parallelle version. Gigabyte leverer en stor bunke kabler i røde og orange farver, så man uden problemer kan forbinde et væld af harddiske, både til normalt brug og til RAID funktionen.


[Klik for stort billede]

Den ældre standard fornægtes dog på ingen måde, og der leveres også kabler med til de to PATA kanaler som stadig findes på bundkortet. Hertil finder man også et kabel til diskettedrevet, hvilket kan være nødvendigt, når man skal installere driveren til SATA controlleren inden installation af Windows. Det er dog beklageligt at Gigabyte ikke har benyttet runde kabler i stedet for den flade og brede type, som kun er til besvær i kabinettet, og desuden kan være skyld i dårlig luft-gennemstrøm.


[Klik for stort billede]

Der var engang hvor alle bundkort havde samme stikplacering og dermed passede i alle kabinetter, men som tiden er skredet frem er der absolut ingen producenter som laver samme layout mere. Derfor leveres alle bundkort med en modificeret bagplade til kabinettet. Nogle er utroligt flotte med farvetryks-ikoner, men Gigabyte har ikke gjort det store ud af deres version.


[Klik for stort billede]

En anden ting som Gigabyte gør sig meget i er at levere bagpaneler til det store udbud af USB og firewire stik som bundkort nu end måtte tilbyde. Der er heller ikke noget nyt på denne front, da der leveres hele tre stk. af slagsen sammen med bundkortet. De første to har hver to USB stik monteret, hvor det sidste desuden har to firewire stik, af forskellig type. Mange nutidige kabinetter har dog også både firewire og USB stik i fronten, hvilket man selvfølgelig kan vælge at benytte istedet. Men Gigabyte lader sig ikek stå i stikken og giver derfor mulighed for hele 10 USB enheder på en gang.


[Klik for stort billede]

Til stor forundring finder vi dog et trådløst netkort i tilbehørspakken, hvilket dog er utroligt positivt. Det understøtterbåde 802.11b og 802.11g standarden, hvilket henholdsvis er 11 og 54 Mbit.Kortet er enkelt udført og benytter en af de to PCI sokler som det er blevet plads til. Modtageren virker god og opfanger uden problemer signalet, hvilket ikke nødvendigvis er en selvfølge.


[Klik for stort billede]

I mange år har Gigabyte kørt lidt af et PR trick, nemlig deres DPS system, hvilket er et stykke elektronik som skaber ekstra faser, som dermed skal holde stabilitetsniveauet oppe under hårdt overclock. Mine personlige erfaringer har dog altid vendt fingeren ned når jeg har anvendt dette system, da der ikke umiddelbart er den store forskel udover en kedelig højfrekvenset lyd fra den lille blæser. Kortet her monteres i dens helt egen sokkel lige ved siden af processoren for optimal stabilitet.


[Klik for stort billede]


Så er vi nået til selve bundkortet som jo er det mest interessante i pakken. Som det ses holder Gigabyte fast i deres meget markante design, hvilket inkluderer en mørkeblå PCB farve samt en masse kulørte stik. Blandingen harmonerer dog rigtigt godt og alt i alt er det et flot. Når øjnene skuer henover printet fokuserer man straks på de sorte PCI-express, som tydelig indikerer sjov og ballade. Umiddelbart ligner bundkort hinanden meget, men Gigabyte har gjort deres for at skille sig lidt ud på flere områder. Vi kigger nærmere på bundkortet.


[Klik for stort billede]

Oppe i venstre hjørne falder vi over det som primært er grunden til at købe netop dette kort, nemlig SLi delen. Som det ses er PCI-express soklerne farvet sorte for at skille sig ud fra de hvide PCI sokler. Der er monteret 2 x16 og 2x 1 banede PCI-express kanaler.

I midten af hele herligheden finder man et stik som bruges til at bestemme om man kører med SLi systemet eller ej.

Over soklerne finder vi Gigabytes 2 bios chips, som gør det muligt at lave backup af biosen og dermed sikre sit system, hvis det skulle gå galt.


[Klik for stort billede]

Nede i venstre hjørne finder vi samtlige SATA tilslutninger, som er baseret på to forskellige controllere. Den ene findes i nForce 4 SLi chipsættet, hvilket gør det muligt at udnytte den nye SATA II standard, hvis man da har en harddisk der kan udnytte det. Den anden er en Silicon controller som udelukkende kun kan bruges med generation 1. Førstnævnte kan dog er dog bagudkompatibel og kan derfor sagtens bruges med nuværende SATA drev. De orange stik har forbindelse med nForce4 SLi chipsættet og de røde har fat i Silicon chippen.

De gule stik er de tre USB tilslutninger, hvor de omtalte bagpaneler sættes i, for dermed at opnå maksimalt antal USB stik. Som beskrevet tidligere kan man selv bestemme om man vil benytte de medfølgende bagpaneler eller i stedet bruge sit kabinet til dette formål.

Midt imellem SATA stikkene finder man "clear cmos" jumperen, som gør det muligt at slette de informationer man har indtastet i biosen, hvis man f.eks. har overclockket for meget og derfor har brug for at ændre opsætningen.


[Klik for stort billede]

Nede i højre hjørne finder man ramsoklerne, 4 stk. i alt, som gør det muligt at isætte op til 4GB ram. De er opdelt i to kanaler, hvor man alt efter ønske kan køre single eller dual DDR. Hver kanal har en lille og en orange sokkel, men ønsker man at benytte dual DDR teknologien kan man ikke sætte modulerne i samme kanal, hvilket er gjort nemt at forstå ved at man simpelt sætter dem i samme farve. Standard understøttes DDR400 som den maksimale hastighed på ram, men det kan ændres via overclock. Desværre kan bundkortet kun levere 2,9V, hvilket kan begrænse meget.

Yderst i kortet finder man de parallelle tilslutninger hvilket inkluderer floppy og PATA kanalerne. Som det ses har Gigabyte gjort et rigtigt godt stykke arbejde med placeringen af tilslutninger, da samtlige stik er monteret i kanten af kortet. Det samme gælder ATX stikket, som i mange tilfælde er placeret sammen med det lille ATX 2.0 stik midt inde på kortet. Men Gigabyte har lyttet til deres brugere og gjort noget ved dette, tommefinger op.

Øverst finder man man sokkelen som understøtter AMD processorer med 939 ben, hvilket med en bios opdatering også inkluderer den nye Athlon 64 X2 dual core cpu.


[Klik for stort billede]

Den kraftige nordbro, som er en del af nForce 4 chipsættet er tidligere illustreret, men vi har taget et nærmere kig på køleren, da den kan være en smule misvisende. Umiddelbart ser det nemlig ud til at der brugt passiv køling, dvs. en kølleprofil UDEN blæser, men tilfældet er faktisk et andet. Inde under det gyldne gitter finder man nemlig en lille 40mm blæser som genererer en kedelig susen. nForce 4 chipsættet har det med at blive godt lunt, så der er en grund til at man har valgt aktiv køling, især med henblik på overclock.


[Klik for stort billede]

Her ses det lille stykke print som afgør om man vil benytte SLi systemet eller ej. Det er simpelt at bruge, da det kan vende på to måder. Her vælger man den nødvendige funktion og sætter printet tilbage i sokkelen. Ønsker man at bruge SLi skal man yderligere bruge den medfølgende bro som sættes mellem de to grafikkort og får dem til at arbejde sammen.


[Klik for stort billede]


Følgende hardware og software er brugt i vores test af bundkortet:


· Gigabyte K8NXP-SLi bundkort
· AMD Athlon 64 3200+ Venice 2GHz
· 2x Galaxy 6600GT
· 2 x 512MB
OCZ EL DDR PC3200 Platinum Revision 2 DDR1 moduler
· 500W NorthQ NQ-4100
· 80GB Seagate 7200.7 SATA harddisk

· SiSoft Sandra 2005
· PCmark04
· 3dMArk05
· CPU-Z


Vi lægger ud med at tjekke båndbredden for hukommelsen. Det skal siges at moduler kører med 2-2-2-5 timings, hvilket ikke er standard for alle moduler. Vi har placeret hukommelsen så den udnytter processorens mulighed for at køre DUAL DDR, for dermed at fordoble den teoretiske båndbredde.

Vi lander på 5500MB/sek, hvilket er under hvad vi havde forventet. nForce4 bundkort med lignende ram kan snildt ramme 6000, så det er en smule ærgerligt vi ikke kommer længere op, men det er stadig et fornuftigt resultat.

Resten af testene ser fornuftige ud, især harddisken yder rigtigt fint, hvilket dels skyldes et forholdsvis hurtigt produkt og controlleren i chipsættet.



Vi har selvfølgelig gjort vores for at opnå det bedst mulige overclock på bundkortet. Gigabyte har i lang tid været kendt for deres stabile produkter, men manglende OC potentiale. Det tyder dog på at den tanke gøres til skamme med K8NXP-SLi bundkortet.

Vi har brugt en Athlon 64 3200+ med Venice kernen, som er produceret med 90 nanometer teknologi og udsender et minimalt varmespild. Den er allerede kendt for dens store overclock-dygtighed og det lykkedes os også at få den op på FSB 285 inden den begyndte at brokke sig, vel at mærke med standard spænding 1,4V. Desværre har K8NXP-SLi kun mulighed for at leverere 2,9V til rammen, hvilket desværre spærrer for ydelsen. Vi var derfor nødt til at slække kraftigt på timingen for at kunne køre systemet stabilt. Det er ærgeligt at man producerer et så fornuftigt OC bundkort og prioriterer hukommelsen lavt. Mange hurtige moduler benytter i dag 2,8-2,9V ved standard hastighed, så når hastigheden øves skal der hurtigt ekstra spænding til, for at kunne stabilisere systemet.

Vi gik derfor på kompromis og gik ned på FSB 278 med lave timings på rammen. Sidstnævnte har kræfter til at opnå meget mere, men skal fødes med mere spænding.


Efter at have øget hastigheden kører vi systemet igennem Sisoft Sandra og PCmark04 endnu en gang, hvilket giver følgende resultater.


Vi selvfølgelig også tage et kig på SLi systemet. Til det brugte vi nyeste version af det anerkendte 3dMark05 som giver et fornuftigt billede på ydelsen da den benytter ren DirectX 9.

Som det kan ses giver SLi et boost som vil noget. Det er lige før at vi faktisk opnår dobbelt score i forhold til ydelsen ved et enkelt kort. Desværre er tilfældet IKKE det samme i spil, hvilket er meget forskelligt fra produktion til produktion.

Til sidst har vi også kørt systemet igennem efter at have overclockket, og selvom vi har øget processoren med ca. 800MHz opnår vi ikke den store forskel, hvilket heller ikke kommer bag på nogen da 3dMark05 primært benchmarker på grafikkortets ydelse og ikke så meget processoren, som vi så i tidligere versioner.


Med K8NXP-SLi har Gigabyte formået at lave et bundkort som både imødekommer prisbevidste superbrugere og overclockere. Tidligere har vi set produkter som har ydet godt, men på ingen måde har været brugbare til at overclocke med.

Det er med blandede følelser at jeg beskriver dette bundkort, som har et stort overclock potentiale, men som kun kan levere 2,9V til rammen, hvilket desværre afskærer mange for at udnytte deres dyre moduler fuldt ud. K8NXP-SLi er dog en lille arbejdshest og giver gode resultater til en overkommelig pris, når man tager det flotte overclock på næsten 800MHz i betragtning.

Tilbehørspakken er traditionen tro spækket med kabler, software og hardware. Det er positivt at vi finder et 802.g PCI netkort, hvilket absolut ikke er standard i pakker med bundkort.

Placeringen af stik er gjort med omhu, og her kan man kun rose Gigabyte for godt arbejde, alt er placeret efter kunstens regler og gør det nemt at trække kabler så de kan gemmes væk og ikke flagrer ind over selve kortet. Støjniveauet på chipsæt blæseren er heller ikke så stort som forventet, hvilket også giver plus point.

Alt i alt får man et yderst fornuftigt bundkort med stor tilbehørspakke og gode OC muligheder ved benyttelse af nyere Athlon 64 processorer, til en rimelig pris.

Vores partnere