Grafikkort

Grafikkort også kaldet GFX-kort, er den hardwarekomponent som står for beregningen af de visuelle elementer, der vises på skærmen i form af billeder. Grafikkortet med GPU'en er derfor den mest essentielle del i systemet når det kommer til tunge spil og store grafiske opgaver.


På grafikkortet sidder GPU’en (Graphic Processing Unit) som er den primære enhed der generelt bliver betragtet som den vigtigste del af grafikkortet. I modsætning til CPU’en (Central Processing Unit) som er struktureret til at kunne udregne forskellige former for matematiske opgaver, er GPU’en lavet specifikt til grafiske opgaver.

Grafikkort findes både som en integreret del af computerens bundkort eller på CPU’en, og som et separat kort der sættes i bundkortet. De integrerede kort er i dag forældede og man ser enten separate grafikkort eller CPU'er med indbygget grafikprocessorer. De hurtigste integrerede grafikprocessorer kan som regel kun trække nyere computerspil på de laveste visuelle indstillinger. Derfor vælger gamere for det meste de dedikerede eksterne grafikkort.

Grafikkort har en vis mængde hukommelse. Denne mængde af videohukommelse (VRAM) udgør den samlede mængde af data som GPU’en kan arbejde med ad gangen. Ligesom de dedikerede RAM der sidder i bundkortet, udgør mængden af hukommelse som CPU’en kan arbejde med. Mængden af videohukommelse som et givent spil/program kræver kan variere meget, men en højere opløsning kræver altid mere videohukommelse.

Folk som har behov for at opnå en ekstrem ydelse, kan vælge at parre to eller flere grafikkort op, med teknologier som SLI eller CrossFire. Disse teknologier gør det muligt at synkronisere flere grafikkort i det samme system, så de fungere som en samlet enhed. At parre flere grafikkort op, er som regel kun nødvendigt hvis man forsøger at opnå en ekstrem høj framerate og opløsning på samme tid, eller hvis man vil køre med flere skærme ad gangen.

Der findes mange forskellige varianter og størrelser af de samme serier af grafikkort. Det er derfor vigtigt at tænke over dit behov, inden du går ud og investere i det dyreste produkt på markedet. Derudover er det vigtigt at undersøge, om grafikkortet fysisk passer ind i kabinettet. Hvis du er på udkig efter at nyt grafikkort, bør du også checke om den strømforsyning du har er kraftig nok til at holde grafikkortet kørende, da grafikkortet ofte er den komponent i computeren som bruger mest strøm.

Der er altså en del ting at tage hensyn til, når du skal investere i et nyt grafikkort derfor har vi prøvet at samle alle svarene her på Tweak.dk. Samtidigt har vi lavet en masse filtre, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at vælge det helt rigtige grafikkort til dit behov. Hvis du bare vil se alle de grafikkort, som vi har testet, skal du selvfølgelig ikke vælge noget filter, på den måde kan du danne dig et fuldt overblik. Vil du derimod se noget helt specifikt, kan du eksempelvis vælge Zotac, AMD eller Nvidia under brands.

Under brand, vælger du drop down menuen og klikker på Nvidia. På fuldkommen samme måde fungerer de øvrige filtre. Vil du f.eks. kun se kort fra en bestemt producent som scorer over 4, så vælger du blot disse værdier. Du kan sågar vælge prisfiltre, så du kun ser grafikkort med en pris under et bestemt beløb.

Kommer du i tvivl om hvad de enkelte ting betyder, så kan også klikke på den lille how-to knap, her vil vi så efter bedste evne, forsøge kort at forklare dig de mest gængse områder inden for grafikkort og valget af den rette GPU. Det kunne f.eks. være hvilket grafikkort der egner sig bedst til gaming.

I vores test-sektion for grafikkort, vil du kunne finde alle de tests vi har lavet af forskellige grafikkort. Vi anmelder altid alle produkter ud fra vores egen subjektive holdninger, hvilket sikrer dig imod en masse opreklameret tekst fra producenterne - vi er altså din garant for et ærligt billede af produktet.
Nyheder knappen, skal du bruge hvis du er interesseret i at læse de seneste nyheder om grafikkort. Den kan især være relevant for dig, som foretrækker at være opdateret på de seneste trends.
Læs Mere

LATEST POSTS IN Grafikkort

AMD-Radeon-Big-Navi-GPU-Feature
Nyheder - 22 Jan  

Her er AMD Radeon 5950 XT Big Navi

     3

Rygtebørsen holder aldrig fri. Det seneste informationer omhandler AMDs flagskib ”Big Navi, som sandsynligvis bliver et RX 5950 XT grafikkort med h ... Læs Mere

tweak_dk_msi_geforce_rtx_2080_ti_gaming_x_trio_05
Nyheder - 20 Jan  

LEAK: GeForce RTX 3080 og RTX 3070 specifikationer

     3

Helt nye leaks via MyDrivers og TweakTown viser de potentielle specifikationer på NVIDIA GeForce RTX 3080 og RTX 3070, og heriblandt op til vanvittig ... Læs Mere

Big Navi 2020
Nyheder - 18 Jan  

Lisa Su løfter sløret: Big Navi kommer i 2020

     3

Vi venter alle på at få flere officielle detaljer afsløret fra AMD og Lisa Su: Hvornår kommer Big Navi. Netop Big Navi er udset til at trække en ... Læs Mere

msi_rtx_2060_super_rgb_led.jpg
Nyheder - 17 Jan  

Nvidia sænker prisen på RTX 2060 grafikkortet

     3

Nvidia sænker prisen på deres RTX 2060 grafikkort til $ 299 for at kæmpe mod AMD's nye RX 5600 XT grafikkort. ... Læs Mere

EVGA RTX 2060 KO
Guides - 12 Jan  

RTX 2060 KO er modspillet til AMD RX 5600 XT

     3

Lavere priser på RTX 2060 grafikkorts-modellerne, kan være en måde Nvidia forsøger at stjæle opmærksomhed fra AMD. Mens vi venter på, at AMD’ ... Læs Mere

unavngivet AMD GPU bæst på vej
Nyheder - 11 Jan  

Nyt AMD Radeon RX GPU bæst spottet i OpenVR

     3

Et endnu ikke official navngivet AMD Radeon RX GPU er spottet via OpenVR benchmarks, og som umildbart viser tegn på, at outperforme NVIDIA GeForce RT ... Læs Mere

SE FLERE

VORES PARTNERE

Synology
Razer
MSI
Cooler Master
Corsair
Deepcool
Olympus
AMD
Seasonic
Gigabyte