HIS x700 IceQ ATI Radeon x700 128MB (AGP)

Vi har endnu en gang fået et HIS grafikkort til test. Netop denne producent er kendt for deres utrolig gode kølere. Denne gang kigger vi på et mid-end grafikkort - nemlig et HIS x700 IceQ. HIS lover at deres køler er langt bedre en referencekøleren - de lover faktisk at den køler grafikkortet 11ºC længere ned end med referencekøleren. Samtidig lover de også at køleren max når op på 20 dB - den kan godt være lavere.

\"\"


Vi har endnu en gang fået et HIS grafikkort til test. Netop denne producent er kendt for deres utrolig gode kølere. Denne gang kigger vi på et mid-end grafikkort - nemlig et HIS x700 IceQ. HIS lover at deres køler er langt bedre en referencekøleren - de lover faktisk at den køler grafikkortet 11ºC længere ned end med referencekøleren. Samtidig lover de også at køleren max når op på 20 dB - den kan godt være lavere.



Dette grafikkort ligger med en ydelse omkring et 9800Pro, men er så småt ved at blive skiftet ud med de lidt hurtigere x800GT. Dette kort har en frekvens på 400 MHz på coren, og 700 MHz (2x350) på RAMne. Her er tale om HIS\' mindste kort i deres serie af IceQ-grafikkort.

Til alt dette, skal der nævnes at dette grafikkort er til AGP. Prisen ligger på ca. 1000 kr.


Fra producentens egen hjemmeside:


Model Name HIS X700 IceQ 128MB GDDR3 AGP (non Turbo)
Chipset Radeon X700 AGP Series 
ASIC  RV410 + Rialto 
Pixel Pipelines  8 
Vertex Engines  6 
Manu. Process (Micron)  110nm 
Transistor  120M 
Fill Rate  3200MTexel/s 
Memory Size (MB)  128 
Memory Type  GDDR3 
Engine CLK (MHz)  400
Memory CLK (MHz)  700 
Memory Bandwidth  11.2GB/s
Bus Interface AGP  8X/4X
VGA  Yes
2nd VGA  Yes
DVI  Yes
TV-out  Yes
HDTV (YPrPb component output)  Yes
 



 
Grafikkortet leveres i en æske med en udsyn til grafikkortet og en stor del af de specifikationer som der også er skrevet ovenfor.




Tilbehør til grafikkortet:
- DVI --> VGA converter
- ATi HDTV Output kabel
- S-Video kabel
- Mini-Din --> RCA converter
- Bagplade
 





Software bundle:
- Dungeon Siege Version 1.1
- PowerDirector 3 SE Plus
- Power2Go 4
- 3D album PicturePro
- PowerDVD Copy (Trial)
- Medi@show 3 (Trail)
- Power Backup (Trial)
- 5 spil demoer - bla. Half-Life 2
 





Dette grafikkort er IceQ-modellen, det udskiller sig derfor fra andre modeller ved at have en stor køler. Dertil skal nævnes at det er en køler HIS som har fabrikeret - den vil derfor kun være at finde på deres grafikkort.



Bagpå er der ikke meget at se. Da dette grafikkort kun er med 128MB RAM, så er der ingen ram monteret bagpå. Den lille lyserøde lap er en med til at fjerne varme fra en chip der sidder nedenunder.



Bagpå ses stedet hvor luften fra køleren blæses ud - dette optager 1 ektra slot, men noget de fleste sagtens kan undvære. På denne måde hvor luften pustes direkte ud af kabinettet når den har været "brugt", så kommer der bedre flow omkring grafikkort - hvorimod en alm. køler vil stå og "hakke" rundt i den samme varme luft.



RAMne er kølet af et par køleprofiler af aluminium.



HIS skriver også at der er lys i køleren - dette må vi selvfølgelig lige kigge på ;) Det ret kraftige lys kommet fra 4 meget små lysdioder - også kaldet SMD lysdioder.


 
Ikke nok med at der er lys i blæseren, så er hele kappen på køleren lavet sådan at den reagerer på UV - det må vi også lige have med. Faktisk ret flot!




Testmaskinen som blev anvendt til testen bestod af flg. hardware og software:
 


- AMD FX55 ved standard clock - 2600 MHz
- 2x 512MB OCZ VX PC4000 (2-3-3-5)
- Western Digital 300GB SATA  - 7200 RPM
- Radeon Omega Drivers 2.6.53 (Catalyst 5.7)
- Windows XP Professionel med Service Pack 2
- DirectX 9.0c
 
  


Følgende programmer og spil blev anvendt i testen:


- Call of Duty
- Doom 3
- 3DMark2001SE
- 3DMark03
- 3DMark05
  


Vi lægger ud med at teste i to ret kendt spil. Testen ville bestå af tre forskellige opløsninger med standard grafikindstilling. De tre anvendt opløsninger var 800x600, 1024x768 og 1280x1024.

Til at sammenligne (lidt) med i spillene, har vi anvendt et HIS x850XT PE - vi ved allerede nu at dette grafikkort er meget kraftigere, men hvor meget ved vi ikke. Prisen må man dog huske på er meget højere for det x850XT PE end for det x700.

Vi starter med Call of Duty. I 800x600 presses grafikkortne minimalt, og de ligger derfor meget tæt. Med en opløsning på 1024x768 falder x700 en smule i FPS - men ikke meget. Sidste opløsninger giver lidt større afstand, men COD giver langt fra det pres vi ønsker på grafikkortet.



Doom 3 lægger stort pres på grafikkortene, og selv i 800x600 presses x700 ned på 40 FPS hvor x850XT PE klarer lige over 100 FPS. I 1280x1024 ligger x700 på gennemsnitlig 19 FPS - deraf kan vi allerede konkludere to ting: Kortet egner sig fabelagtigt til COD og andre spil med samme niveau af grafikkort, men ikke nyere spil som Doom 3 som kræver en del mere.

 

Samme billede ses igen her i benchmarks - kortet klarer sig rigtig godt i lidt ældre spil, men nyere spil der kræver lidt ekstra har grafikkortet lidt større problemer med.



For at høre hvor meget blæseren på køleren larmede når den kørte, så blev den sluttet til ekstern strømforsyning. Ved 12V var støjen ikke så slem - den kunne høres, og var helt acceptabel. En lille nedgang i spændingen og blæseren blev så godt som lydløs!
 
Dertil kan nævnes at blæseren kunne køre rundt ved kun 3.2V ! Man kan derfor - hvis man tør - modde blæseren til kun at køre på 5V og derved få en utrolig støjsvag blæser.


Grafikkortet er som tidligere nævnt udstyret med en stor køler, og derved skulle kølingen af coren være noget nær optimal. Til at overclocke grafikkortet med, blev ATi Tool anvendt. Standard hastigheder for dette x700 er 400 MHz for coren, og 350 MHz (700MHz) for RAMne.

Ved at sætte en finger på køleprofilen til RAMne - og hurtigt trække fingeren væk igen - kunne man konstatere at ramne var meget varme og derfor ikke oplagt at overclocke dem.

Coren derimod fik rigeligt med køling, så den fik hvad den nu en gang kunne trække.

Efter kort tids overclocking, nåede coren 501 MHz. Dette er 101 MHz over standard - altså et overclock på 25% !! Ganske flot må man sige. Ramne fik små 10 MHz oven i hatten så de endte på 360 MHz - mere ville ikke være forsvarligt så varme som de var.



Kortet følger ret pænt med det kraftige x850XT PE - selvom det er et low-end grafikkort.

Følgende scores i de tre 3DMark-programmer kom så til at se således ud.



 
HIS har endnu en gang præsteret at bringe et godt grafikkort på markedet der med sin pris på ca. 1000 kr. er meget attraktivt.
Er man til spil som Call of Duty, Counter Strike og lign. spil, så er det grafikkort perfekt til den opgave.
 
Køleren fåes ikke bedre - den køler godt, ser flot ud med det blå lys, er meget støjsvag og blæser luften ud bagpå - alt hvad man har brug for!
Er man til overclocking, så kan dette kort godt tage en del. Dog bliver ramne ret varme, og kunne egentlig godt have være monteret på modsatte side af kølere hvor de så ville være mere plads og hvor man evt. ville kunne køre med noget andet. Set fra et andet perspektiv, så optager RAMne mindst plads der - og da det er et low-end grafikkort, så er overclocking ikke en særlig stor faktor - men det er standard ydelse derimod.

En sidste ting som er nævneværdig, er at der godt kunne være en kontakt så man kunne slukke for lysdioderne i køleren hvis man ønsker det - de lyser ret kraftigt og skal man have UV lys i stedet, så overdøver lysdioderne det en del.

Buttomline er at dette grafikkort er klart anbefalelsesværdigt hvis man ikke spiller de allernyeste spil og hvis man vil have et flot og billigt grafikkort.

 

   
- Flot køler med UV og blå lysdioder
- Effektiv og støjsvag køling
- Fin ydelse taget prisen at betragtning
- Prisen
   
  




  
- RAMne bliver pænt varme
- Manglende tændt/sluk knap til lysdioder (ikke så vigtigt, men stadig
  en faktor at tage med)
  
  


Vores partnere