AUTHOR : Kim Monberg
PUBLISHED : 2016-01-20 11:38:00

Noctua 24 V IndustrialPPC Fan Round-up


Noctua er en stor spiller på blæser markedet. Det gælder også i den industrielle sektor, hvor De vinder mere og mere ind. Det betyder at Noctua nu har lanceret nogle 24 V blæsere til industribrug, men lavet dem kompatible med almindelig 12 V som vi har i vores hjemmemaskiner. Læs om dem her.

Så er Noctua tilbage hos Tweak.dk med nogle spritnye produkter. Vi har før kigget på deres industrielle blæsere, og det er også denne type vi skal kigge på denne gang. De har lavet nogle nye modeller, som er beregnet til 24 V; altså dobbelt så meget som vi har i vores normale computere. Det er en ny standard man er begyndt at bruge i industrimaskiner og servere. Noctua har gjort dem kompatible med 12 V, så vi også kan bruge dem, derfor denne gennemgang.

 

Noctua logo

 

Produktet:

 

Jeg har modtaget fire forskellige blæsere. To stk. 120 mm og to stk. 140 mm. Forskellen på dem, er at de kører henholdsvis 2000 og 3000 RPM ved 24 V. Der følger ikke noget tilbehør med til dem, udover skruer til montering.

 

 

Et nærmere kig på 140 mm:

 

Industri blæserne er lavet efter det prisvindende design fra deres NF-A14 blæsere, med diverse tiltag for at dæmpe støjen fra turbulens i vinden på både vinger og ramme.

 

 

Indsugningen har de velkendte riller fra Noctua design og fordybninger i inderrammen, som skulle formindske vindstøjen. Ligeledes har vingerne en udformning og nogle små mønstre, som ligeledes skulle dæmpe støjen.

 

 

Gummiet i hjørnerne er brunt, men kan skiftes til en af de nye Chromax farver, som Noctua netop har lanceret. På den måde kan man tilpasse blæseren til farven i sit setup. Sleevet over ledningerne er et lækkert tæt stof/gummi sleeve, som er låst fast med krympeflex i hver ende. 

 

 

Et nærmere kig på 120 mm:

 

Så er vi kommet til 120 mm modellerne. De er bygget på det prisvindende design fra NH-F12 blæser serien. Også her er der tale om to forskellige modeller, nemlig en 2000 og en 3000 RPM model med PWM styring.

 

 

På disse blæsere har man også muligheden for at skifte hjørnerne, så de passer til sit setup. Vingerne er glatte uden de støjdæmpende tiltag, men indtaget har også på denne riller og fordybninger for at dæmpe vindstøjen. Ledningerne til stikket er også på disse modeller sleeved med deres gummi/stof sleeve med krympeflex i enderne.

 

 

De fælles ting for alle blæserne:

 

Blæserne er jo normalt beregnet til industri, hvilket betyder at de er gjort ekstra holdbare og hårdføre overfor støv og vand. Derfor er disse blæsere udført med solide SSO2 lejer med metal kappe og rammen er forstærket med glasfiber. Ikke nok med det, så er den tre-polede motor IP67 helt tæt, hvilket vil sige, at motoren er sikret mod støv og vand ned til en meters dybde. Ydermere giver Noctua hele 6 års garanti på blæserne, hvilket sgu er imponerende.

 

Hvor meget støjer de så?

 

Når man nu snakker om industri, så kommer holdbarhed og effektivit i første række. Støjen er noget sekundært, som man normalt ikke tager hensyn til i industri maskiner. Det betyder også, at disse blæsere larmer en del.

 

Herunder kan i se hvad de forskellige blæsere er opgivet til.

 

120 mm - 24 V - 3000 RPM - 43,5 dBA

120 mm - 24 V - 2000 RPM - 29,7 dBA

140 mm - 24 V - 3000 RPM - 41,3 dBA

140 mm - 24 V - 2000 RPM - 31,5 dBA

 

Som man kan se, er det nogle voldsomme lydstyrker. Det er dog ved maksimal hastighed, hvilket vi ikke opnår i en computer. Jeg har derfor lavet en lille test, hvor jeg har sat dem til med 12 V og målt støjen med min mobiltelefon. Det er selvfølgeligt ikke en kæmpe laboratorie test, men det giver da en lille ide om hvor meget de larmer. Opstillingen er, at blæserne står med ca. en meters afstand til mobiltelefonen, og de blæser væk fra mobilen, så den ikke optager vindstøj.

 

Test

 

Her er så mine resultater:

 

Støj i værelse: 28dBA

 

120 mm - 12 V - (3000) 1580 RPM - 19 dBA

120 mm - 12 V - (2000) 1020 RPM - 09 dBA

140 mm - 12 V - (3000) 1720 RPM - 22 dBA

140 mm - 12 V - (2000) 1020 RPM - 11 dBA

 

Bedømmelse af støj:

 

Umiddelbart synes jeg helt sikkert, at specielt blæserne på 3000 RPM larmer alt for meget. Det kan godt være de så også flytter en del luft, men de er ikke beregnet til at bygge en stille computer. Hvis man til gengæld ikke har noget imod larmen, men bare skal have flyttet en masse luft, så kan blæserne bestemt godt bruges.

 


VORES PARTNERE

Synology
Olympus
Razer
MSI
Cooler Master
Cougar Gaming
Corsair
AMD
ASRock
Deepcool
Seasonic
Gigabyte