AUTHOR : Kim Monberg
PUBLISHED : 2016-04-30 09:57:00

Scythe Fuma Twin Tower CPU køler


Scythe har lavet en ny køler, som De har valgt at kalde Fuma. Det er ikke tit man ser det mere, men denne køler understøtter faktisk sokler helt tilbage fra 775 og op til den nyeste 1151 i Intel, og AM2/FM2-AM3+/FM2+ i AMD. Så der er gode muligheder for, at denne køler passer til dit setup. Læs anmeldelsen, og se om den er god nok til din CPU.

 

 

Vi har før testet Scythe kølere med stor succes, og tiden vil vise, om det gentager sig. Vi skal denne gang kigge på deres nyeste skud på stammen, nemlig deres Fuma køler. Det er en ny tårnkøler, som er så kompakt at den skulle kunne være i de fleste kabinetter. Der følger to styks PWM blæsere med, så det bliver spændende at se, om den kan holde vores setup koldt.

 

Scythe logo

 

Skal vi ikke lige se hvad man får med i kassen?

 

Kassen man får er med fint tryk udenpå. Lidt mørk og dunkel, hvilket er normalt for Scythe kasserne. Inde i kassen finder vi alle nødvendige dele til at montere køleren med. Der medfølger to blæsere, men faktisk er der blæser clips til hele 3 blæsere; så man kan udvide med en blæser mere, hvis man har behovet. Der er kølepasta og et lille værktøj til at spænde selve køleren fast med til beslaget.

 

Scythe har hørt efter i timen i forbindelse med de opståede problemer imellem kølere og den nye 1151 sokkel på Intel processorer. De har simpelthen vedlagt nogle afstandsstykker, så man ikke kan spænde køleren for hårdt fast på bundkortet, og derved skade CPU'en. Så ikke nogen problemer her.

 

 

Lad os tage et kig på blæserne.

 

Blæserne er Scythe's egne, nemlig deres Slip Stream 120 PWM. En god solid blæser beregnet til at levere et højt airflow. Vingerne er grå og har en lidt ru overflade. Kablet er sleeved med et hvidt PWM stik i enden, og hjørnerne er uden nogen form for vibrationsdæmpning.

 

 

Hvad med køleprofilen?

 

Selve køleprofilen er ganske nydelig. Den er helt blank på toppen, hvilket faktisk også er ret normalt på en køler fra Scythe. Fedt ser det ud, hvis man spørger mig. Jeg kunne dog godt havde tænkt mig, at de havde afsluttet enderne på rørene lidt anderledes; med en kappe af en eller anden slags, som havde sat prikken over i'et på udseendet.

Hver anden køleribbe vender omvendt, og det giver en sjov effekt. Men det giver også en effektiv støjdæmpning af airflowet, at overfladen ikke bare er lige. Selve kølehovedet er centralt monteret, så det er lige meget hvordan man vender køleren.

 

Så er der selve kølefladen, som Scythe også plejer at lave det er helt blank, hvilket nok skal skabe god kontakt. Heatpipes er loddet fast til kølehovedet så der er fuld kontakt over det hele. Rørene er bukket lige til grænsen; de krøller en lille smule på indersiden, men umiddelbart ikke noget kritisk.

 

 

Det var overblikket. Lad os få monteret køleren.

 

Det kan næsten ikke være meget nemmere at montere en køler. Bagpladen holdes på plads, imens man skruer nogle fingerskruer igennem hullerne på bundkortet. Man skal huske den lille plastikskive som skal være imellem fingerskruen og bundkortet. Der efterspændes med en skruetrækker, så det hele sidder godt fast. Så monteres overbeslaget med nogle skruer, og spændes godt fast.

 

Til sidst ligges kølepasta på CPU'en og køleren skrues fast med monteringsbeslaget. Der er umiddelbart ikke noget naturligt ”stop” på hvor meget man kan spænde det sammen. Det er lidt uheldigt, og man kan jo risikere at spænde det hele for hårdt. Jeg spændte hvad jeg følte var normalt, og så den sad godt fast.

 

 

Der var kun lige plads til rammen i den sokkel der var tættest på køleren. Min erfaring siger mig, at der er forskel på, hvor tæt RAM soklerne sidder på CPU soklen. I dette tilfælde kunne det nok lige gå, men skal lige være obs. på dette i forhold til ens eget setup, da der er ikke rigtig er nogen standard for den afstand. Med hensyn til afstanden til grafikkort, så er der rigeligt plads imellem køler og grafikkort.

 

 

Til sidst skal blæserne monteres. Selve blæserclipsene sidder faktisk fast på selve blæserne, så man skal ikke styre noget. Bare hold blæserne til køleprofilen, og sæt dem fast. Nemt og hurtigt som med resten af monteringen.

 

 

Benchmarken skal udføres.

 

Så skal der testes, så lad os tænde op for systemet og begynde nogle benchmarks.

Hardware:

Processor: Intel i7 4770K (TDP - 84 Watt)
Bundkort: ASrock Z97M Pro 4
RAM: Corsair Vengeance 2 x 4 GB 1600 MHz

Software:

Benchmark: OCCT
Log: HWiNFO64

Procedure:

Jeg har sat testen op således at jeg først har sat OCCT til at køre i 10 minutter ved den givne hastighed for at varme hele systemet op. Derefter kører det videre i 2 minutter, hvor jeg aflæser temperaturene i HWiNFO64. HWiNFO64 angiver så gennemsnitstemperaturen over de 2 minutter, og det er så denne temperatur at jeg endeligt har brugt.

 

Resultatet er udmålt i deltatemperaturer; det vil sige, at jeg har trukket rumtemperaturen fra for at vise den egentlige temperatur i processoren.

 

Køleevnen:

 

Tallene taler lidt for sig selv. Scythe har lavet en rigtig god køler som ikke fylder så meget. Den holder sig oppe i toppen sammen med de rigtig store kølere. Det bliver ikke meget bedre for en køler i denne størrelse.

 

Støjen:

 

Når blæserne kommer helt op i de høje omdrejninger, kan de godt høres. Det er ikke noget overdøvende, og man skal jo tage i mente, at jeg sidder lige ved siden af. Så når først den kommer ind i et kabinet, og kabinetblæserne også støjer lidt, så vil man ikke bemærke denne køler specielt meget. Men jeg har hørt dem der er mere støjsvage end denne.

 

 

Videre til de tørre fakta.


VORES PARTNERE

Synology
Olympus
Razer
MSI
Cooler Master
Cougar Gaming
Corsair
AMD
ASRock
Deepcool
Seasonic
Gigabyte