AMD A10-6800K

Vi har netop budt velkommen til Intels nye Haswell processor, og nu er turen kommet til en ny processor fra AMD. Dog ikke udelukkende en processor, men en APU, som er efterfølgeren til AMD A10-5800K, som vi også har anmeldt her på Tweak.dk. Vi kigger også frem imod lidt andre nye tests de kommende dage. Så hold øje med Tweak.dk de næste dage.

 

I dag er det tid til at tage et kig på en APU fra AMD. Der er tale om efterfølgeren til AMD A10-5800K, også kendt som Trinity, der blev lanceret sidste år. I dag er det A10-6800K også kendt som Richland, jeg tager et kig på. 6800K kommer med en opgraderet grafikchip, kaldet Radeon HD8670D, udstyret med 384 shaderenheder og en GPU hastighed på 844 MHz. Udover den indbyggede GPU, så er der naturligvis en CPU del, hvor hastigheden hedder 4.1 GHz og hele 4.4 GHz med boost. AMD nærmer sig 5 GHz, vel og mærke out of the box. Interessant!



AMD Richland
Richland er ikke nogen ny arkitektur, men bygger på samme arkitektur som AMDs FX CPUer, nemlig Piledriver. Men der er dog sket en række forbedringer alligevel. Bl.a. op til 10% ekstra CPU ydelse og op til 15% ekstra GPU ydelse. Det er fine tal, ikke voldsomme tal, men helt afgjort fine. Men det vil jeg alt sammen tage et kig på nu.



AMD har valgt at en helt anden vej end Intel. Fremfor for at lave meget stærke dekstop CPU’er, så har AMD holdt fokus på APUer. Og det har betydet en lang række kraftfulde APUer, både til desktop og mobil enheder. AMD vælger ganske enkelt at kombinere det hele i en enhed, på den måde spares der både plads, strøm og varme. AMD har valgt at holde fokus på 3 platforme. En platform til high-end markedet, med deres FX serie. En platform til mid-end markedet, med deres A10/A8 serie. En platform til low-end markedet, med deres A4/A6 og E serie. Sammenlignes der med Intels modspil, kan FX sammenlignes med Core i5, dog ligger der skjult ydelse i AMDs FX CPUer, og det er bl.a. Crysis 3 et bevis på. I takt med, at de forskellige applikationer kan udnytte flere kerner, vil AMDs flerkerne strategi give pote.



Når der skal sammenlignes med en APU, handler det om at se på APUen som en helhed. Herunder både GPU og CPU delen. I det tilfælde, så er A10-6800K faktisk en pæn sjat hurtigere end Intels Core i5 4670K, hvertfald når det er Firestrike som der testes i. Derudover så kan en 6800K tilbyde en samlet regnekraft på 779 GFLOPs, hvilket må siges at vær en ganske pæn sjat.



Som du måske er klar over, så har Intel siden deres 1. generation Core CPUer, haft en GPU indbygget. Dog var den til at starte med, utrolig svag, og mere eller mindre ubrugelig, men det ændrede Sandy Bridge på. For nu var det faktisk muligt at spille enkelte spil. Og så kom Ivy Bridge, hvor det nu var muligt at afvikle endnu større spil, med flere detaljer. Til sidst er det nu Haswell, der har en GPU, der er hele 2,6x kraftigere end den i Ivy Bridge, og det er noget AMD kan mærke. Dog har de slået ganske hårdt igen. Således består deres Richland APUer af hele 42% ren, grafisk power! Og som AMD selv kalder det, ”The New PC”. Her handler det ikke længere om rå CPU ydelse, men om en god samlet ydelse, og det er der AMD har sin stærke side lige PT.



AMD mener selv, at de sidder med verdens bedste APU, og det må de jo på en eller anden måde også have ret i. For Intel har ikke nogen decideret APU, udover deres Core serie. AMDs største APU til dato, er A10-6800K, som også er den jeg tager et kig på i dag. Den indeholder bl.a. 1,3mia. transistorer og har en regnekraft på 779 GFLOPs, hvilket er det samme som et god mid-end grafikkort.



Siden AMD, i 2011, lancerede Llano, er der sket ting og sager, når det kommer til APUen. Senest med Trinity og nu med Richland. Udviklingen i ydelse er alt fald til at se. For siden 2012 er ydelsen, i avanceret 3D, vokset med hele 21%. Så selvom Richland ikke er noget decideret ny arkitektur, er der stadig en god ydelsesforskel at spore.



Hvis du, efter at have læst artiklen, skulle få lyst til at bygge en AMD Elite APU platform, så er det ligetil. Alt du behøver, er en AMD APU, her gerne en A10-6800K, nogle DDR3-2133 RAM samt et, hvilket som helst, FM2 bundkort. Det har aldrig været lettere, og vha. af de 3 ting, mangler du kun ting som kabinet, PSU og SSD/HDD.



Tages der et kig på gamingydelsen, så ser det rigtig godt ud. På grafen er det Intels Core i5 4670K med og uden et NVIDIA GeForce GT630, der sammenlignes med. Og som du nok kan se, så er AMDs APU hurtigere i alle tests, om det holder stik i virkeligheden, kan du læse med om længere nede i artiklen.



Når det kommer til AMDs placering I forhold til Intel, så er det den uendelige diskussion, for hvem er nu bedst, AMD eller Intel, og i hvad er hvem bedst? AMD selv forsøger med deres A10 serie, at ramme Intel Core i5 CPUer. Og her vil jeg tro AMD mener samlet ydelse, altså både GPU og APU. Intels Core i7 serie har AMD ingen modstander til. (APU, ikke CPU, red.)


AMD A10-6800K
AMD var den første til at samle CPU, GPU og nordbro under samme tag. Og det må siges at have været en succes. En APU er nemlig perfekt til multimedie brug, hvor den også har rigeligt med kræfter, til langt de flestes behov. AMDs APU eventyr startede med A8-3850, og siden 3870K og 5800K og altså nu 6800K. 6800K bygger på samme arkitektur som AMDs 2. generations FX CPU’er, nemlig Piledriver. Den nye arkitektur medførte et ydelsesløft på ca. 10%, hvilket er det samme AMD forventer med 6800K kontra 5800K.



APU’en er bygget op på næsten samme måde som AMDs FX Piledriver CPU’er. AMD benytter en modulopbygning, hvorfor 6800K består af to moduler, med hver to kerner. Det kan beskrives som omvendt Hyper Threading, hvor hvert modul kan håndtere 2 tråde, og altså ikke ligesom ved Intel, hvor hver kerne kan håndtere en ekstra tråd. Desværre har AMD mødt stor modtand med deres modulopbygning, da mange programmer ikke forstår at udnytter den nye opbygning, og tilhørende instruktionssæt. Dog er der en fremgang at spore, og her er Crysis 3 et glimrende eksempel, da FX-8350 er hurtigere end 3570K.


Piledriver bygger på 32nm teknologi, hvilket er to generationer efter Intels 28nm med Sandy Bridge og deres 22nm med Haswell. Dog har AMD 28nm APU’er og CPU’er i støbeskeen. Selve die’et hvor det hele befinder sig på, fylder 246mm2, og her er der altså blevet plads til en ganske kraftig GPU, en firekernet CPU samt en nordbro, der holder styr på ting som PCI Express portene.



Hver af de to moduler, har fået tildelt 2MB L2 cache, hvilket giver 4 MB I alt. AMD har skåret L3 cachen helt væk, og i stedet valgt at tilføje en større mængde L2 cache. Udover det så understøtter 6800K DDR3-2133 RAM, officielt, som den eneste af de nye Richland APU’er, og ifølge AMD skulle det resultere i god portion ekstra ydelse. Som jeg kom ind på i introen, så har AMD clocket APU’en til hele 4.100 MHz, eller 300 Mhz højere end 5800K. Turboen har også fået et nøk opad, og kører således svimlende 4,4 GHz, de gange der er brug for det. 6800K er naturligvis også unlocked, så du kan OC alt hvad du måtte lyste.


Grafikchippen Radeon HD8670D bygger på Graphics Core Next ligesom HD7660D gjorde det, så groft sagt, er der ikke tale om meget mere end et rebrand. Dog skulle der være ca. 15% ekstra ydelse at hente, og dette skyldes den officielle understøttelse af DDR3-2133 RAM, der med en maksimal båndbredde op 120-bit, giver god plads til at lade data rende igennem. Det skulle gøre det muligt at bruge 6800K til andet en småspil. Spil som Tomb Raider og Bioshock Infinite skulle være en mulighed.

Vores partnere