ENERMAX Revolution Xt II 550W Strømforsyning

ENERMAX er tilbage hos Tweak.dk med en ny strømforsyning. Det er deres Revolution X't serie der har fået et facelift. En strømforsyning der er certificeret med 80plus GULD certifikatet, som garanterer god effektivitet. Strømforsyningen er bygget af de bedste komponenter, og har både CordGaurd, SafeGuard og HeatGuard indbygget. Læs her hvordan den klarer sig i testen.

Så er ENERMAX tilbage hos os på Tweak. De har valgt at udvikle lidt på deres Revolution X't serie, og lave en II'er. Jeg har fået til opgave, at kigge på deres 550W model. Så det bliver spændende, at se hvordan den klarer sig. Læs testen herunder, og vurder om dette er din nye strømforsyning.

 

ENERMAX logo

 

 

Skal vi ikke lige se på indpakningen.

 

En fin kasse er hvad man modtager. Der er gode billeder og specifikationer på ydersiden. Inde i kassen er indholdet pakket fint ind, og strømforsyningen har fået en gang bobbleplast, så den ikke bliver ridset. Indholdet i kassen udover strømforsyningen er en kabelpakke med diverse kabler. Der er velkrostrips, et ENERMAX klistermærke og en pose til kablerne - så er der CordGuard som jeg beskriver senere samt nogle skruer.

 

 

Kabelpakken.

 

Kabelpakken til strømforsyningen er ret begrænset, men der er hvad man skal bruge til et godt setup. Der er et PCI-E kabel med 2 PCI-E stik, hvilket er 50cm langt, et kabel med Molex stik på 105cm og til sidst er der 2 SATA kabler, som er 90cm lange.

 

 

Skal vi kigge på monsteret.

 

Strømforsyningen en semi-modulær. Det betyder, at ATX og CPU kablet er fastgjort til selve strømforsyningen. Det er to kabler man næsten altid skal bruge, så det er fint nok. Overfladen på strømforsyningen er en form for grov struktureret lak, som virker ganske lækkert.

 

Blæseren er en stor 140mm blæser med gennemsigtige vinger. På stik siden er der 3 stik til tilbehør og to stik til VGA. Det til trods for, at der kun fulgte et VGA kabel med til strømforsyningen. Der er kontakt foran 230V stikket, så man kan slukke for forsyningen inden man hiver stikket ud, hvilket jeg godt kan lide.

 

 

Kablerne på forsyningen er 60cm lange og fladkabler lige som de kabler der følger med. ATX stikket er et rent 24 polet stik, så man kan ikke tage de 4 poler fra som man normalt kan. Men igen, det var i gamle dage man havde behov for det. CPU stikket kan til gengæld klipses sammen til 8 polet eller tages fra hinanden som 2x4polet stik, hvilket er fint.

 

 

Strømforsyningen har CordGuard - en metalbøjle som holder 230V stikket på plads i strømforsyningen. Så det er slut med at blive afbrudt imens man spiller, fordi man får hevet stikket ud med fødderne, eller det ikke er sat ordentligt i fra starten. En fin detalje.

 

 

Tid til at åbne.

 

Blæseren er en 140mm blæser med røgfarvede vinger. Den har ENERMAX Twister Bearing, og en livscyklus på hele 160.000 timer.


Selve strømforsyningen er fint bygget op, og der er ret god plads i kassen. 230V kablet har beskyttelse på stikket, så der bliver fjernet elektrisk støj allerede fra starten.

 

Stikkene sidder på en printplade hvor der er kraftige printbaner og tykke ledninger der går op til. Komponentmæssigt er vi i toppen af cremen med japanske kondensatorer og store spoler. Alt sammen noget der giver lang holdbarhed på strømforsyningen og god støjreduktion i spændingen.

 

 

Standarder, hvad er det?

 

Der er stort set intet overladt til tilfældighederne når det gælder computere og hardware. Dette gælder også strømforsyninger. Denne strømforsyning er en standard ATX strømforsyning med en ekstra 80plus GULD certificering.

 

Det betyder, at der først er ATX standarden, som fortæller hvilke grænser strømforsyningen skal holde sig inden for. Dernæst har vi 80plus certificeringen, som fortæller hvor effektiv strømforsyningen skal være; altså hvor meget effekt den selv må forbrænde i forhold til hvad man trækker fra stikkontakten. Det optimale her ville være 100 %, men det kan ikke helt lade sig gøre da elektroniske kredsløb også bruger lidt selv.

 

Til sidst er der størrelsen. Denne er også specificeret, og en standard ATX strømforsyning skal overholde nogle specifikke fysiske mål. Alt sammen angivet i detaljer herunder.

 

 

Test:

 

Så er det blevet tid til at teste strømforsyningen. Jeg har sat den sammen med mit testudstyr så vi kan komme i gang med selve testen. Jeg belaster strømforsyningen så meget jeg nu kan på 12 V siden, da det er den vi bruger mest af i computeren. Derefter måler jeg om det har indvirkning på de andre spændinger, som strømforsyningen giver ud.


Måleinstrumenter:
 

 

Energimåler til stikkontakt (Den måler spænding og strømforbrug ved stikkontakten)

Fluke 179 True RMS multimeter (Til at måle spændinger med)

Kyoritsu KEW SNAP 2033 Tangamperemeter (Til at måle ampere med på 12 V)

EZ Digital OS-5100 Oscilloscope (Til at måle Ripple spænding med på 12 V)

Thermaltake Dr. Power II (Til at måle PG signal med)

 

Bemærk at med det udstyr jeg bruger, er det ikke sikkert at jeg opnår så flotte resultater, som producenten oplyser. Det skyldes, at jeg ikke bruger meget dyrt laboratorieudstyr til mine målinger, så der er en vis usikkerhedsmargin. Men mine målinger giver et fint overblik over, om strømforsyningen er stabil og lever bare nogenlunde op til specifikationerne.

 

Grunddata: 

 

Stikkontakt: 229 V

Standby: 0,070 A @ Stikkontakt

Grundforbrug: 0,137 A @ Stikkontakt

PG: 318 mS

Ripple: 20 mV (10 mV/firkant)

 

Testen:

 

Strømforsyningen er super nem at montere og teste. Der er anvisninger til alle kablerne på selve strømforsyningen, så man er slet ikke i tvivl om hvor de skal sidde henne.

 

Støj:

 

Blæseren kører hele tiden i denne forsyning, men det skal man ikke lade sig afskrække af, for den siger slet ikke noget; den kører bare roligt derudaf. Og så er der jo HeatGuard, som får blæseren til at køre 30-60 sekunder efter strømforsyningen og systemet er lukket ned. Det gør at kassen bliver kølet ned efter arbejdet.

 

Ripple:

 

Ripplespændingen er rigtig flot. Den ligger på lige over 20 mV, hvilket er flot. Ifølge ATX standarden må den jo være op til 120 mV på 12 V rail, så man kan roligt sige, at den overholder standarden.

 

Ripple

 

Effektivitet:

 

Når det kommer til effektiviteten, så ser det også ganske glimrende ud på denne strømforsyning. En effektivitet langt over 90% er rigtig flot; det kan ikke blive meget bedre.

 

Grafen 

 

Vores partnere