AUTHOR : Kim Monberg
PUBLISHED : 2016-07-01 13:41:00

FSP Hydro X 650W PSU


FSP er en velkendt og gammel kending på markedet for strømforsyninger. De laver strømforsyninger i alle klasser, både store strømforsyninger til gaming og utroligt stabile server-strømforsyninger. Vi skal denne gang kigge på deres helt nye HydroX, som vi har modtaget i 650 W udgaven. Læs med og vurder om dette er din nye strømforsyning.

FSP har revurderet deres Hydro G model og lavet en ny model der er mere forbrugervenlig hvad angår pris. Der er ikke slækket på andre ting såsom effektiviteten, da strømforsyningen er 80plus GULD certificeret.

 

FSP logo

 

Men lad os kigge på indpakningen først.

 

Strømforsyningen kommer i en nydelig kasse med illustrationer og specifikationer på ydersiden. Inde i kassen er det hele delt fint op. Der følger en brugervejledning, skruer og strømkabel med til strømforsyningen. Sample strømforsyningen kom med et UK stik, så man skal finde et andet kabel, med mindre man får en anden model når den kommer på det danske marked.

 

 

Kablerne på en non-modulær forsyning.

 

Kablerne på denne strømforsyning er lidt noget rod efter min mening. Alle kablerne er sorte og fladkabler med sorte stik, lige på nær ATX kablet. FSP valgt at lave dem med farvede ledninger og sleeve dem, hvilket er en ret underlig beslutning efter min mening.

 

 

Forsyningen udefra.

 

Strømforsyningen er ganske nydelig udefra. Udskæringerne til luften er typisk FSP, med skrå huller. Et klistermærke med Hydro X pynter siderne, og et klistermærke med specifikationerne på undersiden. 230 V stikket er forsynet med en kontakt, så man kan slukke for strømforsyningen, inden man begynder at tage den fra.

 

Endnu en ting jeg undrer mig lidt over er, at FSP ikke vælger at beskytte ledningerne imod kortslutning på selve kassen. Normalt plejer der at være en eller anden form for ring af plastik imellem ledningerne og metalkassen, men den har FSP åbenbart sparet væk.

 

 

Lad os kigge ind i dyret.

 

Blæseren er en 120 mm Power Logic blæser med modelnummeret PLA12025B12H-2. Strømforsyningen er fyldt med komponenter af alle mulige slags. Der bruges Hard Cap kondensatorer, som holder bedre end elektrolyt kondensatorer, og de elektrolyt kondensatorer der er valgt er af høj kvalitet.

 

Spoler er pakket godt ind, så man undgår kortslutninger og eventuel coil whine. Selve 230 V stikket er beskyttet med elektronik, så elektrisk støj bliver grovsorteret inden det kommer ind i strømforsyningen.

 

 

Standarder?

 

Der er stort set intet overladt til tilfældighederne når det gælder computere og hardware. Dette gælder også strømforsyninger. Denne strømforsyning er en standard ATX strømforsyning med en ekstra 80plus GULD certificering.

 

Det betyder, at der først er ATX standarden, som fortæller hvilke grænser strømforsyningen skal holde sig inden for. Dernæst har vi 80plus certificeringen, som fortæller hvor effektiv strømforsyningen skal være; altså hvor meget effekt den selv må forbrænde i forhold til hvad man trækker fra stikkontakten. Det optimale her ville være 100 %, men det kan ikke helt lade sig gøre, da elektroniske kredsløb også bruger lidt selv.

 

Klik her for, at komme til 80plus certifikatet 

 

Til sidst er der størrelsen. Denne er også specificeret, og en standard ATX strømforsyning skal overholde nogle specifikke fysiske mål. Alt sammen angivet i detaljer herunder.

 

 

Test:

 

Så er det blevet tid til at teste strømforsyningen. Jeg har sat den sammen med mit testudstyr så vi kan komme i gang med selve testen. Jeg belaster strømforsyningen så meget jeg nu kan på 12 V siden, da det er den vi bruger mest af i computeren. Derefter måler jeg om det har indvirkning på de andre spændinger, som strømforsyningen giver ud.


Måleinstrumenter:
 

 

Energimåler til stikkontakt (Den måler spænding og strømforbrug ved stikkontakten)

Fluke 179 True RMS multimeter (Til at måle spændinger med)

Kyoritsu KEW SNAP 2033 Tangamperemeter (Til at måle ampere med på 12 V)

EZ Digital OS-5100 Oscilloscope (Til at måle Ripple spænding med på 12 V)

Thermaltake Dr. Power II (Til at måle PG signal med)

 

Bemærk at med det udstyr jeg bruger, er det ikke sikkert at jeg opnår så flotte resultater, som producenten oplyser. Det skyldes, at jeg ikke bruger meget dyrt laboratorieudstyr til mine målinger, så der er en vis usikkerhedsmargin. Men mine målinger giver et fint overblik over, om strømforsyningen er stabil og lever bare nogenlunde op til specifikationerne.

 

Grunddata: 

 

Stikkontakt: 230 V

Standby: 0,048 A @ Stikkontakt

Grundforbrug: 0,095 A @ Stikkontakt

PG: 395 mS

Ripple: 40 mV (50 mV/firkant)

 

Testen:

 

Strømforsyningen var nem at teste. Den opførte sig som den skulle i forbindelse med belastningerne, så det var der slet ikke nogen problemer med.

 

Støj:

 

Støjen fra blæseren er så godt som fraværende. Det er efterhånden meget sjældent man kan høre strømforsyningen, med mindre det er en speciel model, eller man belaster den virkeligt hårdt og har dårligt airflow.

 

Ripple:

 

Ripplespændingen er meget lav på denne strømforsyning. Jeg måler den til 40 mV, hvilket ikke er særlig meget i forhold til hvad der er tilladt ifølge standarden (120 mV). Så på dette område består strømforsyningen bestemt også.

 

Ripple 

 

Effektivitet:

 

Hvis man ser bort fra effektiviteten i procent, og kigger på selve spændingerne, og hvor stabilt de ligger, ja, så er denne strømforsyningen faktisk ret god. De ligger helt stabilt, det er meget, meget lidt de ændrer sig i forhold til belastningen. Det er flot klaret.

 

Effektivitet


VORES PARTNERE

Synology
Olympus
Razer
MSI
Cooler Master
Cougar Gaming
Corsair
AMD
ASRock
Deepcool
Seasonic
Gigabyte