AUTHOR : Kim Monberg
PUBLISHED : 2016-06-24 16:57:00

be quiet! System Power 8 500W PSU


be quiet! udvider og forbedrer hele tiden deres produkter. Denne gang skal vi kigge på deres System Power strømforsyninger, som er kommet til nummer 8 i serien – specifikt 500W ikke-modulær modellen. Læs med om dette er din nye forsyning.

Så er det blevet tid til, at kigge på en ny serie fra be quiet!. De har lanceret System Power 8 serien, som er en ny version af den gamle serie. Forsyningen er en god og stabil strømforsyning i den prisbillige ende. Læs med her om dette er din nye forsyning til server, HTPC eller sågar Gaming.

 

be quiet! logo

 

Lad os starte med indpakningen.

 

Forsyningen er pakket ind i en klassisk be quiet! indpakning. Den er sort og fyldt med illustrationer og specifikationer på ydersiden.

 

Når man åbner kassen, er forsyningen pakket fint ind i bobbleplast, så den er beskyttet mod slag og ridser. Kablerne ligger i siden, og der er en brugervejledning, skruer samt forsyningskabel som tilbehør.

 

 

Strømforsyningen.

 

Strømforsyningen er sort og glat i overfladen. Der sidder en 120 mm blæser i den, som vi kigger på lidt senere. be quiet! er også trykt ind i den ene side på forsyningen, så man slet ikke er i tvivl om hvem der har lavet forsyningen.

 

Forsyningen er ikke modulær, så alle kablerne sidder fast på selve forsyningen. Det er både godt og skidt, alt efter hvem man spørger. 230V stikket har en afbryder, så man kan slukke for strømforsyningen, inden man tager den helt fra.

 

 

Kablerne.

 

Alle kablerne på forsyningen er sleeved, og med sorte stik. Det ser skam ganske nydeligt ud, jeg synes dog, at be quiet! har valgt nogle sleeves, som er lige store nok. Som man kan se på billedet, "svømmer" kablerne inde i sleeven.

Der er umiddelbart alle de kabler man skal bruge til et rimeligt system med denne forsyning.

 

 

Vurdering af indvoldene.

 

Strømforsyningen ser ud til, at være bygget på solide velkendte komponenter. En 120 mm blæser fra YateLoon med modelnummeret D12SH-12. Så er der kondensatorer fra Teapo, som er kendt som en mellemklasse i kvalitet. Umiddelbart er der ikke nogen Hard Cap kondensatorer, men udelukkende elektrolyt kondensatorer. Spoler ser også gode ud, og kendetegnet for alle de større komponenter er at de er limet fast.


230V stikket har elektronisk beskyttelse på bagsiden, som fjerner det værste elektriske støj, inden det rammer selve strømforsyningen. Strømforsyningen har 2 stk. 12V rails som betyder, at den kigger og beskytter 12V siden grundigt. Overskrider man ampere grænsen på et af de 2 12V rails, slår den fra. Jeg ledte lidt efter hvilke stik der var på hvilket rail, men det kunne jeg ikke finde nogen steder.

 

 

Standarder?

 

Der er stort set intet overladt til tilfældighederne når det gælder computere og hardware. Dette gælder også strømforsyninger. Denne strømforsyning er en standard ATX strømforsyning med en ekstra 80plus certificering.

 

Det betyder at der først er ATX standarden, som fortæller hvilke grænser strømforsyningen skal holde sig inden for. Dernæst har vi 80plus certificeringen, som fortæller hvor effektiv strømforsyningen skal være; altså hvor meget effekt den selv må forbrænde i forhold til hvad man trækker fra stikkontakten. Det optimale her ville være 100 %, men det kan ikke helt lade sig gøre, da elektroniske kredsløb også bruger lidt selv.

 

Klik her for, at komme til 80plus certifikatet 

 

Til sidst er der størrelsen. Denne er også specificeret, og en standard ATX strømforsyning skal overholde nogle specifikke fysiske mål. Alt sammen angivet i detaljer herunder.

 

 

Test:

 

Så er det blevet tid til at teste strømforsyningen. Jeg har sat den sammen med mit testudstyr så vi kan komme i gang med selve testen. Jeg belaster strømforsyningen så meget jeg nu kan på 12 V siden, da det er den vi bruger mest af i computeren. Derefter måler jeg om det har indvirkning på de andre spændinger, som strømforsyningen giver ud.


Måleinstrumenter:
 

 

Energimåler til stikkontakt (Den måler spænding og strømforbrug ved stikkontakten)

Fluke 179 True RMS multimeter (Til at måle spændinger med)

Kyoritsu KEW SNAP 2033 Tangamperemeter (Til at måle ampere med på 12 V)

EZ Digital OS-5100 Oscilloscope (Til at måle Ripple spænding med på 12 V)

Thermaltake Dr. Power II (Til at måle PG signal med)

 

Bemærk at med det udstyr jeg bruger, er det ikke sikkert at jeg opnår så flotte resultater, som producenten oplyser. Det skyldes, at jeg ikke bruger meget dyrt laboratorieudstyr til mine målinger, så der er en vis usikkerhedsmargin. Men mine målinger giver et fint overblik over, om strømforsyningen er stabil og lever bare nogenlunde op til specifikationerne.

 

Grunddata: 

 

Stikkontakt: 230 V

Standby: 0,050 A @ Stikkontakt

Grundforbrug: 0,100 A @ Stikkontakt

PG: 338 mS

Ripple: 25 mV (50 mV/firkant)

 

Testen:

 

Nogle gange er det svært, og andre gange er det let at teste en strømforsyning. be quiet! har oplyst, at der kun skal være minimumsforbrug på 12V1 railet på 0,1 A. Det viste sig ikke at være helt sandt, for da jeg udelukkende testede på 12 V, opførte forsyningen sig underligt. Jeg satte så noget krydsbelastning på, så jeg både belastede 5 V og 3.3 V hvilket hjalp.

Derefter kunne jeg begynde at belaste 12V siden, og samtidig holde de 12 V nogenlunde stabilt.
dette er IKKE et problem for den normale forbruger, kun for en tester som mig.

 

Støj:

 

Når man kigger på støjen fra blæseren, så er den meget ofte så godt som fraværende. Det gælder også det jeg fornemmede under testen. Den er dog angivet til 30 dBA i selve specifikationerne, men det var slet ikke det jeg hørte. Det kan jo være, at det er målt under lang tids test og under andre forhold.

 

Ripple:

 

Strømforsyningen er faktisk og god, når det kommer til ripplespændingen. Ripplespænding er urenheder der slipper igennem strømforsyningen, og de må være op til 120 mV på 12 V ifølge ATX standarden. Jeg måler ripplespændingen til at være omkring 25 mV, så denne strømforsyning er fint inden for grænserne.

 

Ripple

 

Effektivitet:

 

Da jeg har lavet krydsbelastning på forsyningen, og mit setup ikke er helt forberedt til dette, er det ikke sikkert, at selve effektiviteten er som den skal være. Men hvis den er, ser det jo ganske fint ud.

 

Som man kan se, kan jeg sagtens trække en masse power ud af forsyningen, uden de vilde problemer. Og den holder sig også lige inden for specifikationerne.

 

Graf

 


VORES PARTNERE

Synology
Olympus
Razer
MSI
Cooler Master
Cougar Gaming
Corsair
AMD
ASRock
Deepcool
Seasonic
Gigabyte