AUTHOR : Jan Blaszkevizc
PUBLISHED : 2017-10-17 08:31:00

Sound BlasterX Vanguard K08 Mekanisk Tastatur


Mange kender producenten Creative for deres lydkort, højttalere og andre former for lydgrej. De har dog meldt sig ind i kampen, når det kommer til mekaniske gamer tastaturer, med deres Sound Blaster X Vanguard K08. Er det lykkedes Creative at lave en konkurrent til de store drenge på tastatur markedet? 

De fleste kender nok producenten Creative for deres lækre lydprodukter, hvad end vi taler om headsets, højttalere, lydkort m.v. Et produkt jeg dog ikke havde set komme fra lige netop Creative, er det vi skal se på i dag – et mekanisk gamertastatur. Navnet er Sound Blaster X Vanguard K08, og bag det lidt spøjse navn, finder vi ikke et hvilket som helt gamer tastatur.

 

Mens de fleste mekaniske gamer keyboards benytter sig af enten Cherry MX eller Omron kontakter, har Creative Sound Blaster X lavet deres helt egen fra bunden og op i samarbejd med sidstnævnte Omron. Hvad dette har af betydning for skriveoplevelsen og ikke mindst gaming samt meget mere, er alt sammen ting vi vil se nærmere på i denne test. 

 

 

tweak_dk_Creative_soundblaster_X_Vanguard_K08_RGB_gamer_tastatur_1

 

Specifikationer og features
Jeg har været en tur forbi Creatives hjemmeside og fundet en række specifikationer og features på Vanguard K08 tastaturet. Der bliver gjort meget ud af at fremhæve de mekaniske kontakter kaldet PRES på deres hjemmeside, så jeg har inkluderet et par beskrivende billeder af disse, samt en GIF, der sammenligner dem med en typisk mekanisk kontakt. Du finder alt dette herunder:

 • Tilgængelige farver: Sort
 • Dimensioner: 215 x 465 x 37.6 mm (HxBxD)
 • PRES kontakterne:
  - Levetid: 70 millioner klik
  - Aktiverings kraft: 45 gram
  - Aktiverings afstand: 1.5 mm
  - Total afstand: 3.5 mm
 • Systemkrav:
  - Windows: 7, 8/8.1 eller 10 både 32 og 64-bit
  - 1 GB RAM og minimum Core 2 Duo CPU
  - 600 MB harddisk plads

 

Læs også vores Guide til valg af tastatur 2017

 

 

tweak_dk_Creative_soundblaster_X_Vanguard_K08_RGB_gamer_tastatur_4

 

Unboxing – hvad får man med?
Med det tekniske overstået, er det blevet tid til at få pakket dyret ud af buret så at sige. På forsiden af den aflange sorte og røde kasse, finder vi et stort billede af selve tastaturet, samt modelnavnet og features såsom custom Omron kontakter og indbygget RGB lys – mens at bagsiden går endnu mere i detaljer med områder rundt omkring på tastaturet.

 

 

Inde i kassen finder vi ud over selve tastaturet også en håndledsstøtte samt diverse papirer. Jeg bemærkede dog at Creative skriver på deres hjemmeside, at der også skulle være værktøj inkluderet til at afmonteret knapperne på tastaturet. Jeg skal ikke kunne sige om Creative har glemt at smide dette i vores kasse, eller om det er en skrivefejl på deres hjemmeside.

 

tweak_dk_Creative_soundblaster_X_Vanguard_K08_RGB_gamer_tastatur_7

 

Håndledsstøtten er udelukkende fremstillet i plastik, men føles alligevel OK stabil taget i betragtning. På den øverste side finder vi en semi-rug overflade med et diskret Sound Blaster X logo, mens at bagsiden byder på et par gummifødder og hængslerne for montering på gamer tastaturet.

 

 

Et nærmere kig på Sound Blaster X Vanguard K08
Vi smider håndledsstøtten til siden for nu, og vender blikket mod selve tastaturet. Nedenfor ser vi Vanguard K08 som helhed. Det første jeg bemærkede var hvor enormt USB kablet faktisk er kontra resten af tastaturet. Det er både utrolig tykt og langt.

 

tweak_dk_Creative_soundblaster_X_Vanguard_K08_RGB_gamer_tastatur_11

 

Hvis vi starter oppe i det højre hjørne, er det her vi finder de indbyggede medieknapper. Området omkring disse, samt siderne er i højglans plastik som er en ting der bliver ved med at gå mig på gang på gang. Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor at producenter gang på gang bliver ved med at bruge dette materiale på produkter som konstant skal røres ved. Back on track, består medieknapperne af frem/tilbage samt en play/pause knap. Derudover er der også et volumehjul samt en mute knap, men ingen stop knap, hvilket jeg finder lidt underligt.

 

 

I den modsatte ende af gamertastaturet, finder vi fem macroknapper, som kan programmeres via softwaren og som vi kigger på senere. Jeg syntes det er en fed detalje, at Creative har påtrykt ”K08” på begge sider af Vanguard tastaturet, hvilket bidrager positivt til designet, hvis man ser bort fra de fedtede fingre på højglansplastikken. Mens vi kigger på tastaturet fra siderne, kan vi samtidig også se at højden på knapperne er hvad jeg vil kalde for normal. Kontakterne er gemt nede i tastaturet og ikke ovenpå top pladen som på mange Corsair tastaturer for eksempel.

 

 

Byggekvaliteten overall er hvad jeg vil kalde OK, især for et tastatur der er fremstillet 100% i plastik. Lidt gemt over medieknapperne, finder vi en USB 2.0 port, som kan bruges til en mus eller lignende. Det er også derfor at vi finder to stik på det tykke USB-kabel som Vanguard K08 er udstyret med – en til selve tastaturet, og en til den indbyggede USB port.

 

 

Selvom vi ikke havde noget værktøj til at få knapperne af de mekaniske kontakter, lykkedes det os alligevel at få dem af. Som vi kan se på de to billeder herunder, ligner PRES kontakterne ikke Cherry MX som vi typisk ser i andre tastaturer. I stedet for det velkendte ”+” på kontakten, finder vi i stedet for en diode placeret i midten. Dette betyder mere jævnt lys i knappen, men samtidig også at PRES kontakterne ikke er kompatible med andre knapper end Creatives egne, eller måske Romer-G kompatible også.

 

 

Vi vender bunden i vejret på keyboarded, og tager et kig på hvad Creative har gjort for at få Vanguard K08 til at ligge fast på bordet. Der er intet mindre en otte gummifødder jævnt fordelt på bunden af tastebrædtet, hvilket er dobbelt så mange som vi normalt ser på de fleste tastaturer. Vi finder naturligvis også to store og solide fødder, som gør det muligt at vinkle tastaturet op, disse har dog ikke gummi monteret.

 

 

Monteringen af håndledsstøtten er virkelig let, måske endda for let. Med dette mener jeg, at støtten simpelthen ikke sidder godt nok fast og faldt af efter jeg havde monteret den med tastaturet på hovedet, da jeg ville vende det om. Dog er det også ligetil at montere støtten når tastaturet ligger normalt, men lige så snart det løftes op, falder det af. Jeg mener at Creative burde have lavet en mere solid løsning her, eventuelt med skruer eller magneter, som andre producenter gør.

 

 

Nedenfor ser vi Vanguard K08 fra siden, først med fødderne slået op og derefter ned. Som det kan ses, giver det tastaturet en betydelig vinkel som jeg personligt er fan af, valget er helt op til dig.

 

 

Software
Vi har nu været hele turen rundt om tastaturet, og inden vi når til selve test delen, skal vi også lige have styr på softwaren. Denne hentes naturligvis via Creatives hjemmeside, da der ikke er nogen disk inkluderet i kassen. Når softwaren er installeret og åbnes op, mødes vi af synet på det første billede herunder. Dette er stedet, hvor du kan tilpasse det indbyggede RGB lys i tastaturet. Der er forskellige effekter at vælge iblandt, samt hastigheder og farver. Under Performance fanen, kan du indstille ting som polling rate og repeat hastighed – mulighederne er dog en smule begrænset.

 

 

Under fanen Macros, kan du vælge en valgfri knap på tastaturet, og optage en macro til denne, ganske simpelt og lige til. Settings er stedet, hvor du kan tjekke for opdateringer til softwaren, samt firmware til selve tastaturet. Softwaren tilbyder kun de absolut nødvendige features, og virker i min optik en smule skrabet og med plads til forbedringer på flere punkter.

 

 

Testen – Brugen og komfort
Det er nu blevet tid til at vi skal se nærmere på, hvordan de unikke PRES kontakter som Creative har lavet sammen med Omron er at bruge, samt hvordan komforten er overall på gaming tastaturet. Til hverdag bruger jeg et tastatur med Cherry MX Red kontakter, som er en af mine foretrukne mekaniske kontakter. Omron er også producenten bag Logitechs Romer-G kontakter, så jeg forventer et eller andet sted at PRES føles lidt på samme måde. Men gjorde de så også det?

 

Bemærk at ”X’et” på tastaturet har samme form som Sound Blaster X logoet – fed detalje!

 

Kort sagt – ja. Hvis du er bekendt med Logitechs Romer-G kontakt og Cherry MX Brown, og ligger disse to i én og samme kontakt, så har du mere eller mindre PRES fra Creative. Der er et lille ”bump” når kontakterne trykkes ned, som ikke siger klik men kan mærkes. De små ”bump” er dog slet ikke så markante som på andre kontakter som også har samme funktionalitet – det er svært at beskrive. PRES er en lineær kontakt, og så alligevel ikke helt, det er vidst den letteste måde at sige det på. Aktiveringen af kontakterne sker ved 1.5 mm, som også er hvad de fleste andre mekaniske kontakter præsterer. Ligeledes kræves der 45 gram kraft for at trykke kontakterne ned til aktiveringen, og 55 gram for at bunde dem ud. Men hvad har alt dette at sige, når vi snakker om normal brug og gaming på Vanguard K08 tastaturet?

 

 

Efter en smule tilvænning endte jeg faktisk med at blive utrolig glad for PRES kontakterne i Vanguard K08 tastaturet. Selvom at det er de samme 45 grams kraft der kræves for at aktivere kontakterne som på Cherry MX kontakter, føles PRES alligevel en smule tungere at trykke ned – dette, er dog ikke nogen skidt ting. Efter omkring to ugers brug af Vanguard K08 tastaturet, var jeg lynende hurtig på tasterne, og matchede uden problemer skrivehastigheden på Cherry MX Red som jeg er vandt til. Alt dette er selvfølgelig et spørgsmål om tilvænning og tilpasning til det produkt man sidder med. Jeg vil i den grad kalde PRES kontakterne fra Creative for bestået, og blandt en af mine favorit kontakter i skrivende stund. God feedback, tilpas modstand og ikke alt for støjende er keywords her. Som du nok kunne fornemme ovenfor er det svært at beskrive helt hvad de gør, de skal opleves!

 

Hvad angår komforten på Vanguard K08, så er der her ikke rigtig noget negativt at sige. Om du er til håndledsstøtte eller ej, så har Creative dig dækket ind her. Knapperne på tastaturet har en god højde, som gør det muligt at bruge det både med og ude støtte uden problemer. Hvis jeg skal nævne en negativ ting her, så er det dog at håndledsstøtten sidder ALT for løst, og falder for let af, når den ikke skal. Her måtte Creative gerne have implementeret et bedre system for montering af støtten. Dette har dog ikke nogen indflydelse på komforten, for når tastaturet først ligger på bordet hænger den fast.

 

Medieknapperne sidder meget løst og kan give sig – Der er meget ”skidt” på tasterne out-of-the-box.

 

Pris
I skrivende stund d. 15/10 2017 kan Vanguard K08 findes på nettet til 1428,- DKK selvom det er begrænset med antal af forhandlere da det stadig er så nyt som det er. Jeg mener at denne pris er til den høje side, da du faktisk kan få et premium tastatur som Corsair K95 Platinum til omkring 150 kroner mindre som jeg personligt mener er et bedre tastatur overall både hvad angår features og kvalitet. Er du blevet fristet af Vanguard K08 Vanguard kan du klikke HER og komme til en prisoversigt.

 

Ønsker du alle detaljer på Vanguard K08 tastaturet fra Creative selv, kan du klikke på banneret med deres logo nedenfor, og blive sendt direkte til deres hjemmeside.

 

tweak_dk_Creative_soundblaster_X_Vanguard_K08_RGB_gamer_tastatur_1

 

Konklusion
Vi er nu nået til enden i vores test af Vanguard K08 tastaturet fra Creative, og hvilken fornøjelse det har været. Det er altid utrolig spændende når producenter vælger at træde ind på nye områder. Jeg havde personligt aldrig forestillet mig at Creative skulle lave tastaturer, men man har lov til at blive overrasket ind i mellem. Vanguard K08 er et lækkert tastatur på mange måder, men har også en række ting der kunne forbedres i en eventuelt anden udgave eller blot fremtidige tastaturer fra Creative – lad os starte med disse. Først og fremmest halter byggekvaliteten på nogle punkter, såsom medieknapperne oppe i toppen. Disse rasler og hænger ret løst. Brugen af højglans plastik rundt om kanten på tastaturet samt medieknapperne er jeg heller ikke fan af på nogen måde.

 

Af plusser kan vi lige så godt starte ud med de unikke kontakter som Creative har fremstillet i samarbejde med Omron. Jeg syntes at det er yderst imponerende at en producent der aldrig før har lavet tastaturer, vælger at designe deres egen kontakt i stedet for blot at bruge hvad der er på markedet -tommel op her! Med det sagt, så er det dog en skam at det ikke er muligt at benytte andre end Creatives egne knapper, da det ikke er det normale ”+” som vi er vandt til på Cherry MX kontakter for eksempel. Håndledsstøtte er inkluderet i kassen hvilket også er et plus, på trods af at denne sidder utrolig løst fast på tastaturet og falder af når man løfter det. Softwaren er enkel, men måske endda en smule for meget. Der er begrænsede funktioner i forhold til konkurrenternes.

 

Prisen er generelt sat for højt som jeg også nævnte tidligere, hvis man sammenligner features og byggekvaltiet med hvad andre producenter tilbyder for det samme beløb. Derfor lander vi på en score der hedder 8/10 og ingen award i denne omgang. Det er et godt første tastatur Creative har lavet her, men der er et par fejl og mangler som ikke må være til stede når vi er oppe i den prisklasse vi er.

 

Godt

 • De custom PRES kontakter er lækre!
 • Byggekvaliteten er god
 • Lækkert indbygget RGB lys
 • Håndledsstøtte med enkel montering
 • Dedikerede medieknapper og volumehjul
 • Fem dedikerede macro knapper
 • Indbygget USB-port
 • Enkel software…

Knap så godt

 • … dog begrænsede funktioner
 • Medieknapperne ”rasler”
 • Er for dyrt i forhold til konkurrenterne
 • Custom knapper passer ikke på kontakterne

Score: 8

 

tweak_dk_Creative_soundblaster_X_Vanguard_K08_RGB_gamer_tastatur_39

 

VORES PARTNERE