Det kan være svært hvis du skal sælg din bil for første gange. Det kan derfor være meget behjælpeligt, at læse nogle gode råd omkring, hvad man bør gør inden og efter man har solgt sin bil. Der er mange beslutninger, der skal tages omkring prisen på bilen, hvor den skal sælges, hvordan køberen skal gennemtjekke og køreprøve bilen, omregistrering af ejer og meget mere. En af de mest væsentlige ting, man bør have styr på, når man skal sælge sin bil er købsaftalen. Købsaftalen er et meget godt aftalegrundlag, der gør, at man kan undgå reklamationer på bilen. Som sælger har man også krav på at oplyse køberen omkring fejl og mangler på bilen som du kender til. Hvis man ikke gør det, kan man risikere at skulle stå til ansvar for eventuelle fejl.
Det er altid en god idé at lade en potentiel køber prøvekøre bilen, før de skal købe den. Dog bør de aldrig få lov til at prøvekøre bilen alene, da det er meget risikabelt i forhold til at få sin bil stjålet. Når køberen får lov at køre i bilen, før køb, får man en bedre fornemmelse af, hvordan bilen er at køre i, og om bilen opfylder kundens krav. Kunden bør minimum få omkring en halv time til en time til at prøvekøre bilen, hvor de kan prøve at køre på både store og små veje og afprøve bilens funktioner. Køberen bør også have lov til selv at gennemtjekke bilen for ridser, fejl eller mangler, før de køber bilen, selvom det ikke er lovpligtigt. Køberen kan f.eks. tjekke om hvorvidt der er vand i lygterne, om dækkene er som de skal være og om der er ridser i ruderne.
Man kan sælge sin bil på auktion, privat, til en anden forhandler eller på internettet. At sælge bilen til en privatperson, som man allerede kender i forvejen er klart en nemmere måde at sælge sin bil på, eftersom der nemmere kan laves aftaler. Har man ikke mulighed for, at sælge bilen privat må man gøre brug af andre metoder. Det kan f.eks. være at sælge sin bil på internettet. Der findes flere sider, hvor man blandt andet kan sætte brugte biler til salg. På internettet er der mulighed for at nå ud til en masse potentielle kunder.
Man kan også sælge sin bil på en bilauktion. Her er det vigtigt, at man viden og forstand omkring hvilket mærke og model den bil, man ønsker at sælge er, da det har stor indflydelse på, hvor meget den bør sælges til. For at undgå at blive snydt, og sælge sin bil alt for billigt bør man også have en fornemmelse af, hvor meget bilen egentligt er værd.
For at kunne sælge sin bil, skal den også stå til en rimelig pris, som passer med bilens alder og dens generelle stand. Bilens pris afhænger blandt andet af bilens mærke, model, hvor mange kilometer den har kørt i alt og alder. Der er nogle bilmærker, som ikke har ligeså stort et værditab som andre. Det er f.eks. Skoda, Toyota og Ford. Hvor hurtigt man kan sælge sin bil afhænger ofte også af, hvor god prisen er. Det vil altså sige, at jo bedre en pris sælges til, jo større chance er der for, at bilen bliver solgt relativt hurtigere. Det er meget forskelligt, hvad en brugt bil almindeligvis koster. Man kan finde brugte biler, der koster alt fra kun 10.000 kr. op til over flere hundrede tusinde kroner.
Til sidst kan man også vælge at sælge sin bil til en anden forhandler. Det anbefales ikke at sælge sin brugte bil til en anden forhandler hvis det er en speciel slags bil eller hvis den har kørt rigtig mange kilometer, da de kan være sværere at sælge til en god pris. Man skal også være opmærksom på, at hvis man sælger sin bil til en forhandler, der formidler, at man selv kan risikere at stå med ansvaret for fejl eller eventuelle mangler ved bilen.
Er du så heldig at have fået solgt din bil, bør man aldrig sende køberen afsted med bilen og registreringsattesten før de har betalt en købesum i form af kontanter, en bankoverførsel eller overførsel på mobilen, da man på den måde har en dækning for beløbet. Den nye ejer af bilen bør heller ikke køre afsted, før bilen er omregistreret til den nye ejer. Det mest sikre valg er, at man omregistrerer bilen sammen. Registreringen kan fore online, hvor der ikke er nogen form for fortrydelsesret.