Kommende Apple laptops med smartphone CPU?

A14-chip
Ifølge kilder som Bloomberg har talt med, så lader det til at Apple arbejder frem imod at lancere Mac laptops i fremtiden med CPU og GPU løsninger baseret på deres A14 SOC.


Ifølge kilderne skulle Apple være så langt fremme i arbejdet, at vi allerede i 2021 kan forvente at se nye laptop produkter fra Apple baseret på deres egne SOC (System on Chip) løsninger. Den nye chip under udvikling hos Apple skulle have kodenavnet Kalamata.

Det er ikke første gang, der har været meldinger om chip arbejdet hos Apple, men den nye artikel fra Bloomberg er mere detaljeret end tidligere set. Apple skulle eftersigende arbejde på tre forskellige versioner af deres SOC løsning til Macs, og de er allerede baseret på A14 chippen som er udviklet til flagship iPhones. 

apple-a14-chip.jpg

Den første generation af de nye Mac chips vil have otte performance kerner suppleret af fire mere energieffektive kerner med kodenavnene Firestorm og Icestorm. Der skulle dog også være arbejdes på løsninger mere flere kerner fremadrettet. 

At der hos Apple arbejdes på flere forskellige SOC løsninger kunne tyde på, at det ikke er et enkelt produkter der er i tankerne, men i stedet for en helt serie. Det er dog ikke helt klart, om Apple har til hensigt at supplere deres nuværende Intel baserede Mac løsninger med de nye, eller om det er planen at udskifte nuværende modeller med de nye A14 baserede. 

I følge kilderne er en af de chips, som der arbejdes på "betydeligt" hurtigere end dem der bliver brugt i iPhone og iPad. Selv med de fremskridt vil det dog stadig ikke være muligt at slå de high end Intel CPUer, der bruges i MacBook Pro og Mac Pro. 

MacBook Pro 13_ 2019 Space Grey.jpg

Det tyder altså på, at det første sted vi ser de nye SOC løsninger vil være i produkter som MacBook Air eller Mac Mini, og ikke dere mere performance orienterede laptops fra Apple. 

Apple skiftede i 2006 til at bruge Intel løsninger i deres laptops, hvilket gav deres platform et tiltrængt skub frem. Det var lettere for udviklere at porte software fra Windowsbaserede systemer til Mac og den anden vej rundt. 

apple-ios-13.jpg

Siden da har tiderne dog skiftet, og Apple eget iOS og iPadOS er vokset til at blive en kæmpe platform, med et meget mere robust software økosystem. Samtidigt har Apple startet et nyt initiativ de kalder Catalyst, som skal gøre det lettere for software udviklere at porte software fra iOS og iPadOS til macOS. 

I den forbindelse vil A14 baserede hardware uden tvivl også gøre den process lettere, og det kan være en del af den overordnede strategi hos Apple. Det bliver dog fortsat understreget, at der fra Apples side ikke er nogen planer om, at macOS og iOS skal smelte sammen til et overordnet styrtesystem. Det vil som nu fortsat være opdelt.

apple-chip-udvikling-a14-til-mac.png

En anden motiverende faktor for Apple i det nye skift er formodentlig også de begrænsninger, som Intel har oplevet i udrulningen af deres nye CPUer, som har været plaget af forsinkelser. I den kamp er Apple også i konkurrence med mange andre producenter for at få fingrene i de nye ting fra Intel. Ved selv at kunne stå for en SOC løsning vil Apple kunne fjerne den flaskehals i deres produktudvikling og lancering. 

apple-t2-chip-sikkerhed.jpg

Det passer altså meget godt sammen med Apples overordnede filosofi om at have integration af hardware, software og services fra start til slut. Samtidigt vil det også lettere kunne lade Apple integrere den samme sikkerhedstrategi på tværs af deres produkter, og lade deres T2 chip blive en mere integreret del af deres laptops på samme måde som vi har set på iPhone. 


Kilde: Ars Technica