bærbar

AUTHOR : Kenneth Johansen
PUBLISHED : 2018-08-03 08:11:00

Razer Blade 15 - Verdens tyndeste gaming laptop på dansk grund


Razer har med deres Blade serie af laptops længe været en eftertragtet bærbar, og nu er de kommet med deres Razer Blade 15 som nu også kan købes herhjemme og med danske tastatur layout. Tweak.dk har sat den i stævne, og er klar med en test af Blade 15 fra Razer.

Razers gaming laptops, er nu for første gang tilgængelige via officielle kanaler på det danske marked, og Tweak.dk har taget et grundigt kig på den nye topmodel fra Razer, som har sendt deres Razer Blade 15 til test med dansk tastatur. 

Se med på YouTube for den fulde gennemgang.  

 

Læs også Razer Phone - Smartphone med 120Hz superdisplay 

En af de største nyheder, for os i Danmark, er at Razer nu officielt sælger deres populære bærbare computere til danske kunder, og tilmed også med nordisk tastatur layout. 

Ifølge Razer er der desværre nok ikke adgang til alle versionerne i nordiske udgaver, men det er nok prisen vi må betale for at på i et så relativt lille land.  

razer_blade_15_gaming_laptop_screen_bezel_tweak_dk

Razer Blade 15 har fået navnet efter skærmens størrelse, som på trods af navnet faktisk, er 15,6 tommer målt diagonalt, hvilket er et mellemtrin imellem deres tidligere modeller af Blade og den store 17,3 tommers Razer Blade Pro 

Den nye størrelse på Blade 15, er faktisk klaret uden at selve maskinen, er blevet ret meget større end den tidligere version. Det skyldes primært at rammen omkring skærmen, er blevet betydeligt mindre end tidligere. Noget mange har klaget over ved tidligere Razer Blade maskiner, da det ikke var specielt flatterende med de brede kanter omkring skærmen. 

Nu får vi lækre, tynde kanter på kun 4,9 mm, og Blade 15 anno 2018 fremstår som ren eyecandy. 

Skærmen, på den Blade 15 udgave Tweak.dk har fået til test, er bygget med et 144 Hz Full HD IPS panel med fantastisk gode farver, som dækker 100% af sRGB farvespektret. Det er ikke det bedste og mest klare display på markedet, men vi synes den klarer opgaven godt, og eventuelle mangler, er ikke noget man bemærker, hvis ikke man har et andet display ved siden af til direkte sammenligning. 

Opløsningen passer, efter vores mening perfekt - også til størrelsen på skærmen, og  sammen med de 144 Hz er den oplagt til gaming. 

razer_blade_15_gaming_laptop_specs_tweak_dk

Den Blade 15 testmodel Tweak.dk redaktionen modtog, kommer med en ottende generations Intel i7-8750H CPU, 16 GB DDR4 RAM og et Nvidia GTX 1060 MaxQ grafikkort med seks gigabytes RAM og et 500 GB M.2 NVMe drev. Der findes flere muligheder for at konfigure specifikationerne. Blandet andet finder vi en option med en alm. Full HD skærm uden de 144 Hz, mindre harddisk men også en version med et GTX 1070 MaxQ grafikkort.

Fælles for alle Blade 15 versionerne er dog, at de alle kommer med 8750H CPU’en og 16 GB RAM. Der er dog plads til at udvide op til 32 GB, hvis det ikke er nok. 

Læs også test af Razer Electra V2 budgethovedtelefoner 

razer_blade_15_ram_tweak_dk 

I modsætning til tidligere versioner er det nu muligt for brugerne selv at opgradere eller udskifte RAM, da de ikke længere er loddet fast, og man kan skifte både M.2 SSD og Wi-Fi kort. Altid godt at se den slags muligheder, og indmaden er relativt let at komme til ved at pille bunden af maskinen. 

razer_blade_15_wapor_chamber_tweak_dk

Kølingen på Blade 15 klares af et Vapor Chamber setup, der dækker både CPU og GPU i et samlet system. Fordelen med Vapor Chamber, i forhold til de mere traditionelle heatpipes, er at det tit kan gøres mere effektivt på mindre plads og samtidigt fladere, hvilket er en klar fordel, når man gerne vil lave en thin and light, som Razer vil med Blade 15. 

Der er to blæsere, der har køleopgaven sammen med Vapor Chamber køling. Et noget mindre setup end man typisk ser på andre gaming laptops. 

razer_blade_15_new_design_tweak_dk 

Hvis man har set de tidligere versioner af Razers laptops, så vil man kunne se at der er sket et skift i designstilen på den nye Blade 15. Hvor de tidligere versioner havde mere afrundede former, så er Blade 15 nu mere skarp og profileret i sit design. Det har Razer gjort for at føre designstilen tættere på f.eks Razer Phone og med de to ved siden af hinanden så er ligheden da også slående. 

Blade 15 er stadig mat-sort aluminium, som tidligere modeller, hvilket ser rigtigt lækkert ud, men desværre også er ret modtageligt overfor finderaftryk og andet snavs. Skal man holde den pæn, så er en mikrofiberklud i tasken et must eller evt et Dbrand skin, som det vi har set på Razer Phone. 

Læs test af Dbrand skin din Nintendo Switch 

Det eneste der pryder ydersiden, er det velkendte Razer logo på toppen, som selvfølgelig er oplyst. Derudover er udtrykket super minimalisktisk. 

razer_blade_15_io_port_left_tweak_dk 

Tilslutningerne er på venstre side: strømstikket, to USB 3.1 type A og et 3.5 mm stik til lyden. På højre side findes: mini displayport, fuld størrelse HDMI, endnu en USB port og en Thunderbolt port. Der er desværre ikke nogen SD kortlæser, så hvis man har planer om at bruge systemet til foto eller video redigering, så skal der findes en alternativ måde at få billeder og video over på maskinen. 

razer_blade_15_io_port_right_tweak_dk

Tastaturet på Blade 15 bærbaren,  er altid lidt en smagssag for de fleste, og det kan være svært at ramme noget alle elsker - specielt på en laptop. Der er en aktiveringsafstand på kun 1 mm på Blade 15 tastaturet. Vi synes tastaturet er lækkert, og et af de bedre vi har prøvet på en laptop. Det har en god tilfredsstillende feedback under brug, og det hele er naturligvis oplyst af Razer Chroma RGB lys. 

razer_blade_15_trackpad_tweak_dk 

Man får en stor og lækker glas-touchpad, som er nøjagtigt og hurtig under brug. Det meste af vores tid med Blade 15 har vi benyttet en ekstern mus, men er man på farten, så er der ingen problemer med at bruge touchpad i stedet for, og den er i toppen af klassen efter vores mening. 

Der er to relativt store, Atmos certificerede, højtalere på hver side af tastaturet, som leverer en god og tilfredsstillende lyd for en laptop. Den kan være en anelse "dåset" at høre på ind imellen, da der er en mangel på bas men, generelt, er det en habil lyd for en laptop. 

razer_blade_15_gaming_laptop_screen_tweak_dk 

Blade 15 kommer med et 80 watt timers batteri, som er godt til det meste. Hvis man kører med tingene sat til høj ydelse med aktivt RGB lys og 144 Hz, kan men regne med at få omkring 4 timers brug ud af maskinen med almindeligt desktop brug. Slår man alle strømspare tricks til, slukker RGB-lyset og stiller skærmen ned på 60 Hz, så kan man forbedre det betydeligt - til et sted imellem syv til otte timer alt efter brug. 

Man kan man selv fin-indstille tingene til et niveau, der passer til ens brug for at få en tilfredsstillende batteritid. Gennemsnitligt skal man regne med at lande omkring de fem til seks timer. 

razer_blade_15_gaming_overwatch_tweak_dk 

Til gaming, er det selvfølgelig bedst at have strømmen sluttet til maskinen. 

Samlet set har Razer lavet nogen super gode opdateringer på både design- og hardware fronten i deres nye Blade 15. Det kræver selvfølgelig også en grundig test, for selv om tingene på papiret ser ud til at kunne klare det meste, så kan det hurtigt ændre sig, når vi rammer virkeligheden. 

razer_blade_15_top_cover_tweak_dk 

Vi har testet Blade 15 laptoppen primært til gaming. Da vi må forvente den primært henvender sig til gamere. 

Selve oplevelsen af at spille på Blade 15, kan vi ikke sætte en finger på, alt taget i betragtning. Der er en anelse tilvænning i forhold til tastataturet, hvis man er vant til et mere traditionelt mekanisk gaming tastatur, og specielt space tasten er lidt problematisk, da den er så lav som den er, og er placeret lige ved en kant. Men det var ikke et kæmpe problem i sidste ende. 

Den gode feedback fra tasterne gjorde, at man havde en god føling med tasterne under afvikling af spil. 

razer_blade_15_thin_design_tweak_dk 

Skærm og opløsning passer i vores optik som fod i hose, når tankerne falder på  størrelsen og farverne, og den generelle visuelle oplevelse var god. Generelt set klarer lyden det også ganske habilt, når man tænker på hvilket produkt man sidder med, hvor rammerne for udfoldelse sætter sine naturlige begrænsninger. 

Spring forbi videoen på vores YouTube kanal for en gennemgang af gaming resultaterne. 

Razer Blade 15, giver super gode resultater for en laptop i den her størrelse, og endda med den lille udgave, hvor man kan klemme i omegnen af 25-30% mere ydelse ud, hvis man køber udgaven med GTX1070 kort i stedet for den GTX1060 redaktionen blev præsenteret for.  

Razer Blade 15 bærbaren klarede også gaming opgaven uden at blive alt for varm undervejs. Der er naturligvis altid højere temperaturer på et system som det her, end hvis man have været i et desktop setup med god køling, men selv under en to timer lang gaming session med FarCry 5 oplevede vi gennemsnitlige temperaturer på CPUen omkring 83 grader, mens GPUen kom ind med 85 grader på trods af det varme sommervejr. Max tempen toppede på processoren ved 94 grader, men uden nogen form for thermal throttling på noget tidspunkt. 

Lyden fra blæserne under belastning, er selvfølgelig noget der spiller ind, og maskinen er bestemt ikke stille, når man gamer på Blade 15. Men for det meste, er det ikke højere, end at lyden fra de indbyggede højtalere eller et headset sagtens kan drukne det. Der er ingen høje gennemskærende toner i blæserstøjen, så vi er godt tilfredse med ydelsen på den front. 

Thumbs up til Razer for at have lavet en solid løsning størrelsen taget i betragtning. 

razer_blade_15_gaming_laptop_tweak_dk 

I CPU tunge opgaver, skal man være opmærksom på, at man ikke får den fulde ydelse ud af den i7-8750H CPU, som er i maskinen, da man tilsyneladende fra Razers side har sat CPU’ens Turbo Power Limit til 35 Watt i stedet for de fulde 45 watt. 

Det er gjort for at begrænse varmeudviklingen, så den kompakte køleløsning stadig kan følge med, når både CPU og GPU bliver belastede. Den lidt begrænsede ydelse, er dog ikke noget som du vil mærke ret meget til under gaming, da det typisk ikke belaster processoren helt så meget. 

Man vil dog kunne opleve en forskel i CPU intensive opgaver, hvis man sammenligner med en CPU uden begrænsning. Vi har ikke selv haft en anden CPU at kunne sammenligne med direkte, så vi har oplysninger fra andre kilder, men det kan være noget man skal være opmærksom på, hvis man også har planer om at bruge Blade 15 som en arbejdsmaskine. 

Generelt er det efter vores mening et fornuftigt kompromis, som Razer har lavet med en laptop der primært er markedsført som en gaming maskine, og det er gjort for at kunne holde størrelsen så imponerende lille som den trods alt er. 

Pris: 

Prisen på Blade 15 i den udgave redaktionen modtog, rammer 18.000 kr. Kigger vi på udgaven med samme konfiguration men med et GTX1070 grafikkort, så koster bæstet lige under 21.400 kr.  

Sammenligner vi Blade 15 med andre ligende modeller på markedet, så lander Blade 15 i den lidt højere ende af prisskalaen. 

En af styrkerne ved Blade 15, og noget af det man helt sikkert betaler for, er størrelsen. Blade 15 er pt. den tyndeste gaming laptop af sin art på markedet, og med en vægt på lige omkring to kilo, så er det svært at finde noget der slår Blade 15 på ydelsen og alt taget i betragtning, så synes vi godt 18.000 kr. kan retfærdiggøres.  

razer_blade_15_gaming_laptop_screen_bezel_tweak_dk


Konklusion: 

Byggekvaliteten og brugsoplevelsen er i det hele taget er i top med Blade 15. Det har været en fornøjelse at bruge den i testperioden, og vi er RET trætte af at den skal retur til Razer lige om lidt for det er en fantastisk lille maskine med masser af kræfter. Designet er også super lækkert og meget mere afdæmpet end de fleste andre gaming laptops som skriger lidt mere i deres udtryk og det er i vores bog et kæmpe plus. Nok er vi gamere men vi kan også godt lide at tingene ser lækre og stilfulde ud i andre sammenhænge. 

Der er et par få områder, man går lidt på kompromis med ydelsen, men realistisk set, er det prisen man må betale, hvis man vil have en gaming laptop i den her størrelse. 

Razer er gået på kompromis visse steder, hvor det giver mening i forhold til den målgruppe de sigter efter. 

Godt: 

  • Lækker byggekvalitet
  • Slank og let
  • God køling trods størrelsen

 

Skidt:

  • Ikke fuld CPU ydelse*
  • Overfladen tager meget imod snavs & smuds

 

* NOTE: 

I forhold til den mulige CPU begrænsning, hvor nogen har oplevet CPU’ens Turbo Power Limit til 35 Watt i stedet for de fulde 45 watt, så har Razer givet lyd fra sig og der er formodentligt tale om en fejl. Vi følger op når vi hører mere. 

VORES PARTNERE