ASRock Z390 Steel Legend

steel_legend_front
ASRock er tilbage på Tweak med endnu et Z390 bundkort, med det noget gennemtrængende navn ”Steel Legend” i fuld urban camouflage.


Tiden er kommet til endnu en bundkort test fra ASRock, som efterhånden er fast inventar her på redaktionen. Fra store ATX brædder med masser af features til bittesmå ITX bundbræt, kigger vi i dag på det førnævnte.

ASRock er tilbage på Tweak med endnu et Z390 bundkort, med det noget gennemtrængende navn ”Steel Legend”.

ASRock_logo


De hårde specifikationer:

  • Intel Z390 Chipset – Supports 8th and 9th gen Intel processors
  • 6 / 2 Power/Memory phase design
  • Supports DDR4 4266+ (OC)
  • 2x PCI Express 3.0 x16 Slots, 3x PCI Express 3.0 x1 Slots
  • 6x SATA3 6 Gb/s (w. RAID0,1,5 10 Support), 2x M.2 M.Type up to Gen3 4x speed
  • Gigabit LAN 10/100/1000 mb/s M.2 Wifi slot support
  • ASRock Polychrome RGB support

Asrock-Z390-Steel-Legend.jpg

ASRock Z390 Steel Legend

Steel Legend som ASRock har kaldt kortet, er et ATX formfaktor kort med et interessant ”Urban Camo” tema på PCB’et og en stål finish på alle metaldele.

ASRock Z390 Steel Legend bundkort

Som navnet på bundkortet lidt antyder, så er der en rimelig stor VRM heatsink / IO cover, så har ASRock alligevel valgt ikke at indbygge IO-Skjoldet, hvilket kan undre lidt. Der skal ikke meget mere metal og plastik til for at dække hele området. Steel Legend har ”kun” et 6 fases setup til CPU’en, hvilket er set større på dyrere entusiast kort. Det kombineret med de ikke super velkølede VRMs betyder at man nok ikke skal forvente et skyhøjt overclock, men ikke at kortet ikke kan presses lidt, til lidt casual gaming overclock med en standardkøler.

 Z390 Steel Legend asrock atx

ASRock har valgt at skære PCB’et til en anelse langs den ene kant, som det også er set på f.eks. TUF serien fra ASUS. Ideen skulle være at man nemmere kan sætte SATA og andre stik i bundkortet, men det betyder desværre også at det ikke helt kan nå de sidste standoff skruer og bukker en kende, når man prøver at sætte disse stik i.

Det er et designvalg jeg personligt altid har haft svært ved at se logikken i, da man bare kan flytte connectors ud til kanten, som på et hvilket som helst andet bundkort, og det ekstra stress på PCB kan lede til kortere levetid på de små komponenter der sidder på boardet.

ASRock Z390 Steel Legend Z390 ATX bundkord

Den øverste PCI-E 16x slot er forstærket til bedre at holde fast i tungere grafikkort uden at belaste porten for meget – endnu et ”Steel Legend” look element, men også noget man ser på rigtig mange bundkort efterhånden. Man kan måske også undre sig over at det kun er den øverste port, når nu bundkortet understøtter AMD’s Crossfire teknologi.

bundkort asrock z390 steel legend heatsinks

Begge 2280 M.2 slots har passive køleprofiler, som kan hjælpe med at holde temperaturen nede på de mere heftige NVME drev, som kan blive varme under konstant pres. Der er også en slot til M.2 Wifi, hvis man skulle have de lyster – Jeg synes dog det er en skam det ikke medfulgte fra fabrikken af, da mange ikke helt har styr på disse og vælger at montere et kort i PCI-E slot i stedet for.

IO ASRock Z390 Steel Legend bundkort indgange

IO-Siden bagpå er der ikke mange overraskelser. 5 USB A porte, en enkelt C og så de meget standarde lyd og video out/inputs. Der er også undgang til Wifi-Antenner, hvis man vælger at gøre brug af den førnævnte M.2 slot til dette.

rgb atx  Z390 Steel asrock Legend

Man kan selvfølgelig heller ikke lave et bundkort i 2019, uden at der er noget RGB på, og her skuffer ASRock da heller ikke helt. De har kontrollerbart RGB lys i logoer samt undersiden af den forkortede kant af bundkortet. Der er også 2 analoge 12V RGB headers, samt en 5V Addresserbar header, så man kan udbygge kabinettet med mere lys uden at skulle ud og investere i controller enheder som udgangspunkt.

 

Pris
I skrivende stund kan ASRock Z390 blive dit for små 1.135,00 kroner.

asrock_logo
 Du kan læse mere om Z390 Steel Legend på den officielle side her.

Konklusion
 
Med en pris på lige over 1.100 kroner, så er Steel Legend ret solidt placeret i den lave prisklasse af Z390 spektret. Det henvender sig ikke til de hårdeste entusiaster, og har features og pris derefter. Der er skåret lidt ind til benet et par steder – f.eks. den manglende forstærkning på den ene 16X PCI-E slot, samt det manglende Wi-Fi kort (som ASRock ofte inkluderer i deres ITX bundkort)

Designet er set før, men det er rart at se andet end det meget, meget populære Sort/Rødt tema, som flere producenter bruger meget ofte. Det urban camo look passer godt ind med stålfinishen, og hvis man vælger sine komponenter med omhu, kan man sikkert få et fedt tema ud af det hele.

Steel Legend er ikke et perfekt kort, men er nogenlunde fornuftigt afbalanceret ift. pris og det kundesegment som det markedsføres imod – det passer helt naturligt ind i en gaming PC med masser af lysbling i.

Godt

  • Subjektiv pæn finish uden for meget lir
  • Fornuftigt prissat i forhold til features
  • Både analog og digital RGB headers

Mindre Godt

  • Der er måske sparet lidt for meget på forstærkning af PCI-E og manglende Wifi kort
  • Det afkortede design kan give problemer med stress, når kabler presses i
  • VRM er ikke afkølet godt nok, i forhold til den store køleklods de har valgt at bruge

Vores partnere