Klargør din Windows computer til 2020

apps.65475.13520645424616117.af16425f-edae-424c-87cc-a9936b2bceb6
Gør Windows klar til 2020 med denne nemme tjekliste over vigtige trin for at holde din pc kørende uden problemer.


Windows er - hands-down - det mest anvendte operativsystem i verden. Windows, der er fast forankret i både forretnings- og konsumer verden, vokser fortsat stødt på tværs af stationære, tablets og mobile platforme.

Med året der med raske skridt nærmer sig sin slutning, er det måske et passende tidspunkt til at udføre nogle systemopdateringsopgaver for at sikre, at dit system optimeres, når vi snart bevæger os ind i det nye år. Dette er også den tid på året, hvor udstyr ofte erstattes af nye via Black Friday, Cyber Monday og julegaverne, og hvor ældre udstyr rammer de evige jagtmarker eller sælges for at gøre plads til det nye.

Lad os arbejde igennem denne tjekliste over praktiske procedurer, der vil holde dine Windows-pc'er kørende i 2020.

1. Opgrader dine programmer

Opdatering af programmer bør og skal være en del af en regelmæssig vedligeholdelsescyklus, men opgaven falder undertiden ned mellem sprækkerne. Vær meget omhyggelig med at sikre, at programmer altid er opdaterede for at maksimere kompatibilitet med nyere hardware og for at understøtte den generelle sikkerhed for et system. 


2. Sikkerhedskopier din data

Denne kritiske opgave skal udføres regelmæssigt for at sikre, at data kan gendannes i tilfælde af tab, tyveri eller anden form for nedbrud. Uden et ordentligt konfigureret, automatiseret sikkerhedskopieringsskema, er den næste bedste ting manuelt at udføre en komplet sikkerhedskopi af alle dine data, især hvis du opgraderer til en ny pc og ønsker at genanvende din nuværende enhed.

Alle versioner af Windows siden Vista har inkluderet et moderne backup-program indbygget i selve operativsystemet, som giver mulighed for sikkerhedskopiering til et eksternt drev eller delt mappe på et netværksdrev. Selvom det integrerede program ikke er så gennemført en backup-løsning som nogle af tredjepartsprogrammerne på markedet, fungerer den som annonceret og tillader endda du kan skematisere sikkerhedskopier som en fast rutine.


3. Opdater Windows

Windows XP har muligheden for automatisk at integrere systemopdateringer. En sådan simpel funktion er fortsat strømlinet til nuværende Windows-versioner for at holde maskiner opdateret mod malware og sikkerhedstrusler. Alligevel modtager millioner af enheder over hele verden ikke regelmæssigt systemopdateringer. Vi kan næsten ikke understrege nok, hvor vigtigt denne proces er. Derfor er et oplagt nytårsfortsæt, at udvikle vanen med at udføre systemopdateringer for at beskytte dine enheder og holde dem stabilt kørende.


4. Tøm midlertidige filer og cache-mapper

Med den store mængde data, der sendes frem og tilbage online og den øgede afhængighed af webbaserede applikationer, kan midlertidige mapper og cache-mapper, inklusiv cookies, der gemmer alle disse data, vokse til utrolige størrelser på kort tid. For at frigøre lagerplads - og for at forhindre, at denne type data bruges til at kompromittere dit system og konti - er det vigtigt at slette disse midlertidige filer for at optimere dit system.

Blandt de mange tilgængelige applikationer, der tilbyder systemrensningsværktøjer, fremtræder CCleaner som en af de mest populære på markedet, og som tilmed er let at bruge. Selv freeware-versionen har nok kapaciteter til at rense alle midlertidige mapper og cache, og det frigør tilmed lagerplads. Du kan indstille den til at køre ved opstart, så dit system altid er optimeret på denne front.


5. Opdater anti-malware programmer og kør en scanning af hele systemet

Med så mange trussel-aktører på markedet, der ønsker at inficere Windows pc'er, er et opdateret malware-program ofte det eneste, der står mellem at gemme og miste dine data. Derfor bør du altid sørge for, at dine programmer er ajour med seneste programopdateringer. 


6. Brug System File Checker (SFC)

Windows-filer ændres, når systemopdateringer forekommer, eller applikationer bliver installeret og opgraderet. De kan også blive beskadiget af ondsindet software eller opdateringer der fejler. 

For at forhindre Windows i at handle utilsigtet, eller ikke indlæser systemet eller applikationerne korrekt, kan du regelmæssigt køre SFC - det indbyggede Microsoft-værktøj til at kontrollere og løse systemfil-problemer.

Sådan gør du:

Kør CMD med administrator rettigheder.

Vælg Kør > Skriv sfc / scannow for at begynde bekræftelsesprocessen for alle systemfiler. Efterhånden som scanningen skrider frem, korrigeres eventuelle korrupte filer automatisk fra cachen, der er gemt lokalt i Windows-biblioteket.


7. Afinstaller programmer du ikke bruger

Vi bruger alle en række programmer i forbindelse med vores arbejde på computeren. Nogle er små, mens andre er store kompletter samlinger af flere i en og samme software-pakke. Med tiden mister nogle af disse apps deres værdi i markedet og tjener os ikke længere et formål.

Dette kan resultere problemer på et par fronter. For det første kan disse optage unødvendig plads. For det andet kan de resultere i sikkerhedsproblemer. Hvis de apps, der ikke længere bruges, heller ikke længere understøttes af udvikleren, kan der være en sikkerhedsrisiko forbundet. Gør dig derfor selv en tjeneste, og slet de programmer du ikke længere bruger.


8. Overfør Windows-data fra en pc til en anden

Hvis du opgraderer til en ny pc eller udskifter dit udstyr, kan du overføre din kontoprofil, inklusiv filer & mapper og indstillinger, fra din gamle pc til den nye.


9. Opgrader hardware

Medmindre du har en splinterny maskine, kan det være et godt tidspunkt at revurdere, og nogle af delene trænger til en opgradeing. Du kunne muligvis opgradere den ved at tilføje flere RAM eller bytte en mekanisk HDD til en SSD. Eller du kan overveje at opgradere til et større eksternt drev eller tilføje noget tilbehør, som en dockingstation, for at øge ydeevnen. 


10. Aktivér nye sikkerhedsfunktioner

Med nye versioner af software, som operativsystemer, introduceres typisk nye funktioner, såsom diskkryptering, for at forbedre sikkerheden og give større beskyttelse af data. Afhængigt af hvordan Windows opgraderes, modtager du muligvis en anmodning om at aktivere BitLocker. Krypteringstjenesten findes i Windows, og det tilføjede beskyttelseslag er en stærkt anbefalet metode til at beskytte dine data i. Det er især vigtigt for dem på mobile enheder eller i delte miljøer, hvor den tilføjede datasikkerhed vil vise sig at være gavnlig for alle brug


Kilde & Image credit:

Microsoft