Sådan beskytter du din computer mod vira

beskyt dig mod cyberangreb
Med mængden af personlige informationer, der er lagret på vores computere og online, bør og skal cybersikkerhed tages seriøs. Vi har samlet vores bedste tips til at holde din computer sikker, så sikker, som den nu kan blive.

Virus på din computer er ikke kun et potentielt stort problem - de kan også give hackere adgang til alle dine private oplysninger, så det er vigtigt at holde dit system, din antivirus og software up-to-date.


Hvad er en virus?

Der er masser af forskellige vira, der alle fungerer på forskellige måder, men i det væsentlige er det programmer, der sniger sig ind på din computer og laver rav i gaden.

Ofte byder vi dem selv ubevidst inden for ved at downloade en fil eller klikke på et link, der umildbart fremstår tilforladelig. Derfor er antivirus-software og opdateringer så vigtige – da de beskytter os mod de ting, vi ikke kan se.

- Virus: programmer, der beskadiger din computers filer og mapper - der spreder sig over internettet og vedhæftede e-mails.

- Trojanere: malware skjult inde i en fil eller et program, der fremstår valide - trojanere installerer spyware eller adware på din maskine og lækker dine personlige filer uden din viden.

- Orme: angriber typisk vores computere gennem en åben internetforbindelse - de er ofte brugt til at sende spam-e-mails fra din konto

- Ransomware: låser din computer og systemer, indtil der er betalt løsepenge - det er normalt målrettet mod virksomheder, men personlige pc'er er ikke immun over for det, og det vinder mere frem hos private.


1. Opgradering til Windows 10

Dette punkt gælder især, hvis du har en gammel Windows XP bærbar eller PC. Microsoft stoppede med at frigive officielle sikkerhedsopdateringer og rettelser til XP tilbage i 2014, og det samme gælder for Windows 7 - der er ikke blevet understøttet officielt siden januar. Så hvis du stadig bruger XP eller 7, vil du basalt set have været udsat for ovenstående de sidste måneder eller år.

Vi anbefaler du læser Du kan stadig opgradere til Windows 10 gratis

2. Har du de seneste Windows sikkerhedsopdateringer

Når du har travlt og lukker din computer, kan det være fristende at ignorere den seneste opdateringsmeddelelse, som din computer forsøger at installere. Her bør du ikke springe over, hvor gærdet er lavest - det kan spare dig for problemer i det lange løb.

Vores anbefalinger er, at du indstiller dine præferencer til regelmæssigt at tjekke efter opdateringer og installer dem, når de er tilgængelige.

 

3. Sørg for at din antivirus-software er opdateret

Antivirussoftware er typisk din første forsvarslinje. Med antivirus-software installeret, kan softwaren automatisk fjerne eventuelle angreb på dit system og blokere inficerede e-mails.

Der er to hovedtyper:

- Antivirussoftware: giver et grundlæggende beskyttelsesniveau og scanner og fjerner vira og relateret malware

- Internet Security suites/pakkeløsninger: giver dig yderligere beskyttelsesniveauer såsom automatisk kontrol af e-mail og downloads, spamfiltre, forældrekontrol og anti-phishing-software


 4. Vær forsigtig med at åbne vedhæftede e-mails

Det er nemt at komme til at klikke på noget, der dukker op i din indbakke. Tillæg dig en vane, der gør du dobbelttjekket inden du klikket på links i din indbakke - se på afsenderen og emnet, og sørg for, at du har tillid til, at kilden er autentisk, før du åbner den.

Vira og andre typer malware forklæder sig ofte som almindelige filer. Så vær ekstra forsigtig, når du åbner e-mails eller vedhæftede filer.


 5. Tænd din firewall

Din computers firewall har som regel kontrol over, hvad der har adgang til og fra din computer. Dette blokerer tilgængeligheden af upålidelige filer og websteder, og kan advare dig, hvis en virus forsøger at trænge ind på din computer.

Vi indrømmer, at firewall-notifikationer kan være irriterende, når du surfer, men det er bedre at have sikkerhedsnettet på plads og leve med notifikationer.

Selvom Windows og AppleOS leveres med en indbygget firewall, kan du også vælge bruge den, der følger med din antivirus-software for maksimal beskyttelse. Sæt dig ind i udvalget inden du vælger et tredjeparts program – gratis eller betalingsversioner.