Sådan holder du din Windows PC og apps opdateret

microsoft-windows-update (1)
Vi ved, at det kan opleves problematisk at holde din pc opdateret - men det er vigtigt! Nye sikkerhedsfejl opdages regelmæssigt, og de fleste virksomheder er ret gode til at udstede rettelser til disse fejl, når de findes. At lukke disse potentielle sikkerhedshuller afhænger dog først og fremmest af, at du sørger for, at tingene opdateres korrekt. I denne guide sætter vi fokus på, hvordan du holder du din Windows PC og apps opdateret.


Hvis du bruger Windows 8 eller 10, er Windows Update lidt mere aggressiv end tidligere. Du har ikke længere den samme mulighed for at vælge, hvilke opdateringer der skal downloades og installeres, som du havde i Windows 7. Dette er dog en arbejdsgang, som Microsoft arbejder ihærdigt på at implementerer igen.

Selvom du kan tage nogle forholdsregler for at forhindre opdateringer, gør Windows det stort set automatisk – hvis du ønsker det. Det er stadig vigtigt at være opmærksom på, hvad der bliver opdateret, og også hvordan man opdaterer ting, der falder uden for Windows Update, f.eks. apps fra tredjeparter og visse hardwaredrivere. Og hvis du stadig bruger Windows 7, skal du sørge for at tage de rigtige skridt for at holde tingene opdaterede – især efter supporten til Windows 7 er stoppet officielt

Ud over at løse sikkerhedsfejl kommer opdateringer også i form af fejlrettelser og nye funktioner, som begge er dejlige at have med på sin tjekliste. 

Herunder vil vi afdække tre vigtige aspekter med hensyn til at holde dit system opdateret og sikkert.

Windows: Windows Update er vokset proaktivt med årene med hensyn til at holde sig ajour. I Windows 10 downloades og installeres sikkerhedsopdateringer typisk pr. automatik. Mange mennesker gider ikke holde sig ajour med sikkerhedsopdateringer, og usikre pc'er skaber ikke bare et problem for den enkelte. En usikker pc, der er tilsluttet internettet, kan blive et problem for alle. Du har dog stadig en lille kontrol over, når Windows installerer andre, ikke-sikkerhedsopdateringer.

Tredjepartsapps: At holde tredjeparts apps opdateret er næsten lige så vigtigt som at holde Windows opdateret. Desværre er det op til de mennesker, der fremstiller disse apps, hvordan opdateringer installeres. Heldigvis er der nogle værktøjer på markedet, der kan hjælpe dig med at gøre processen lidt lettere.

Hardware drivere: I det store og hele er det at holde hardware drivere opdateret mindre sikkerhedsproblem end funktionalitet. Nye driveropdateringer har en tendens til at rette fejl og stabilitetsrettelser eller, i tilfælde af ting som grafikkortsdrivere, bedre ydelse og funktionalitet i nyere spil og apps.

Bedste 1080p grafikkort 2020.jpg

At holde Windows og dine tredjeparts-apps opdaterede er uden tvivl den mest kritiske handling, du kan tage for at hjælpe med at holde din pc og dig selv sikker. Så lad os komme til det.

Først og fremmest skal du sikre dig, at Windows altid holdes opdateret med de nyeste fejlrettelser og sikkerhedsrettelser.


Windows 8 og 10

Windows Update er nu meget mere strømlinet end det var i Windows 7. For at få adgang til det, skal du blot trykke på Start, skrive "Windows update" og derefter klikke på resultatet.

Windows Update vinduet er simpelt sammenlignet med tidligere, men er stadig nemt til at danne overblik over status for opdateringer og konfigurere et par muligheder. Da Windows downloader og installerer opdateringer automatisk, vil du sandsynligvis bydes velkommen af et skærmbillede, der informerer dig om, at din enhed er opdateret, og hvornår Windows sidst kontrollerede for opdateringer. Hvis du vil tjekke for opdateringer med det samme, kan du klikke på knappen "Kontroller for opdateringer", og Windows vil fortælle dig, om det finder noget. Selv hvis du ikke gider at kontrollere opdateringer manuelt, vil alle tilgængelige opdateringer blive downloadet og installeret.

Hvis der er tilgængelige opdateringer, der endnu ikke er downloadet eller installeret, vises de på skærmen Windows Update. Hvis du gerne vil have flere oplysninger om de tilgængelige opdateringer, skal du klikke på linket "Detaljer". På siden med detaljer vises næsten de samme oplysninger om hver opdatering, som hovedskærmen viser, men tilføjer status for hver opdatering, så du kan se, om den venter på at blive downloadet eller er blevet downloadet, men venter på installation.

Tilbage på hovedsiden kan du også vælge linket "Opdateringshistorik" for at se detaljer om din seneste opdateringshistorik.

Historikken viser hver opdatering, om den blev installeret med succes eller ej, og hvornår det skete. Historikskærmen har to muligheder for at hjælpe dig. Linket "Gendannelsesindstillinger" fører dig til standardvinduet Windows gendannelsesindstillinger, hvor du kan nulstille pc'en eller starte i gendannelsestilstand. Hvis du vil afinstallere en eller flere bestemte opdateringer, skal du trykke på linket "Afinstaller opdateringer" i stedet.

I kontrolpanelvinduet med installerede opdateringer kan du afinstallere enhver opdatering ved at vælge den og derefter klikke på knappen Afinstaller/Fjern. Dette kan være nyttigt, hvis du har installeret en problematisk opdatering, men det er noget, du skal passe på, når du benytter. Vi anbefaler du undersøger problemet, og eventuel sammenligner med hvad andre brugere rapporterer om lignende problemer med opdateringen, og sørg for, at du opretter et systemgendannelsespunkt eller tager backup af din computer, før du afinstallerer opdateringer. Når du har afinstalleret opdateringen, kan du også tage skridt mod at blokere denne opdatering i fremtiden, hvis det er muligt.

Der er også et par muligheder her, hvos du kan angive, hvordan Windows Update fungerer. På hovedskærmen til Windows Update giver linket "Skift aktive timer" dig mulighed for at indstille specifikke tidspunkter, når Windows Update kan genstarte din computer, og linket "Genstartindstillinger" midlertidigt tilsidesætter de aktive timer, du har konfigureret. For at finde yderligere indstillinger skal du klikke på linket "Avancerede indstillinger".

leveringsoptimering.JPG

Avancerede indstillinger tilbyder flere indstillinger. Indstillingen "Modtag opdateringer til andre Microsoft-produkter, når du opdaterer Windows”, er ret selvforklarende og er nyttig, hvis du bruger Microsoft Office eller andre Microsoft-apps. Du kan også få Windows automatisk til at logge på, så du er færdig med at installere en opdatering, hvis den skal genstartes, mens opdateringen anvendes.

modtag opdateringer til andre ms produkter.JPG

Muligheden for at udskyde funktionsopdateringer er interessant og er kun tilgængelig i Windows 10 Pro, Enterprise og Education-udgaver. Som standard downloader og installerer Windows alle opdateringer automatisk, inklusiv sikkerhedsopdateringer og nye funktioner. Hvis du vælger indstillingen "Hold pause i opdateringer", downloader og installerer Windows stadig sikkerhedsopdateringer automatisk, men holder på med at downloade andre typer opdateringer til, som Microsoft udtrykker det, "flere måneder." Hvor længe det faktisk forsvarer disse opgraderinger fremgår ikke.


Sådan holdes tredjepartsapps opdaterede

At holde Windows opdateret er vigtigt, men det slutter ikke der. Du skal også sikre dig, at dine andre apps også opdateres. Bortset fra fejlrettelser og nye funktioner sikrer opdatering af dine apps, at du slipper for de uundgåelige sikkerhedsfejl, der dukker op i tredjeparts apps som Adobe Flash, Java og så videre. Besværet med at holde apps fra tredjepart opdateret er, at forskellige produkter kræver, at du kontrollerer for og udfører opdateringer på forskellige måder.

Nogle apps har en indbygget opdateringsfunktion

Nogle tredjepartsapps, som dem, der leveres af Apple, har indbyggede opdateringsfunktionalitet, der automatisk tjekker for nye opdateringer og giver dig besked, så du kan downloade og installere dem.

Sikkerhedssoftware er især vigtigt at holde opdateret, og de fleste har automatiske opdateringer af den grund. Det er stadig vigtigt at tjekke dem en gang imellem - som før du kører en manuel scanning - bare for at sikre dig. Som et eksempel får Windows Defender regelmæssige opdateringer til virusdefinitioner via Windows Updates, men tilbyder stadig muligheden for at tjekke for opdateringer manuelt, når du åbner den.

Med andre apps har du brug for et tredjepartsværktøj

Nogle apps fra tredjepart tilbyder desværre ingen indbyggede opdateringsfunktioner, hvilket kræver, at du besøger producentens hjemmeside for at downloade opdateringer eller nye versioner. De giver dog muligvis stadig besked.

Selvom du altid kan gennemgå hver af dine apps individuelt og tjekke for opdateringer, kan det være en omstændig affære, og du vil sandsynligvis glemme nogle undervejs. For at spare dig tid og hjælpe dig med at sikre, at alle dine apps bliver opdateret, kan du bruge et værktøj som Patch My PC Updater eller Ninite Updater, som begge kører et tjek af apps, der er installeret på din computer og fortæller dig, hvilke opdateringer der er tilgængelige.

Ninite Updater er det enkleste af værktøjerne, men koster derimod penge - men det gør alt arbejdet for dig, herunder at downloade og installere opdateringerne. Selvom det fungerer godt, understøtter det dog ikke så mange apps, som vi kunne ønske, og typisk kun de apps, som du kan installere ved hjælp af Ninite-installationsprogrammet. En dejlig funktion er, at appen kører i baggrunden, hvis du tillader det. Når den registrerer, at en app er forældet, vises en meddelelse, der fortæller dig, og du kan opdatere appen med bare et par klik.

Af de gratis muligheder derude, er Patch MY PC blandt de bedste. Det er ikke fuldautomatisk som Ninite Updater, men det er gratis, og det understøtter en masse apps. Det er også en bærbar app, så du ikke engang behøver at installere den, hvilket gør den ideel til at medtage på et USB-drev, så du kan opdatere pc'erne for venner og familie. Du skal bare køre den en gang imellem, lade den scanne dine apps, og så fortæller den dig, hvad der skal opdateres. Du kan downloade og installere opdateringerne lige fra Patch My PC-vinduet enten på én gang eller ad gangen.

Hold hardware drivere opdaterede

Hardwaredrivere er et specielt punkt. Windows vil downloade hardwaredrivere til de fleste af dine enheder og holde disse drivere opdaterede automatisk om nødvendigt. Og for det meste skal du bare lade det ske. Disse drivere er testet grundigt ikke kun af producenten, men også af Microsoft, så de er for det meste problemfri og stabile. 

Når det er sagt, er der tidspunkter, du i stedet ønsker at bruge producentens drivere, og sørg for, at de er opdaterede. Microsofts drivere har tendens til at blive holdt kun til de primære drivere, og inkluderer ikke altid ekstra funktioner, som du muligvis får fra producentens version. Dette gælder især drivere til grafikkort. Du kan få komplette drivere/driverpakker fra både NVIDIA og AMD, komplet med specielle kontrolpaneler, der inkluderer masser af ekstra funktionalitet. Producenter frigiver også nye drivere meget oftere, end drivere bliver opdateret via Windows Update. Igen er grafikkortdrivere et godt eksempel. Når nye spil kommer ud, optimerer producenter ofte deres drivere til at være i stand til at afvikle disse spil bedre eller rette bugs, der potentielt forhindrer dem i at virke optimalt. Hvis du bruger drivere fra Windows Update, kan det tage lang tid, før du har adgang til disse rettelser.

rtx 2060 geforcebedste 1080p grafikkort.jpg

Selv tilsyneladende enkle ting som musedrivere kan have ekstra funktioner, du muligvis har brug for. For eksempel inkluderer nogle producenter yderligere funktioner i deres drivere til at kontrollere, hvad knapper gør, få adgang til bedre bevægelseskontroller eller endda programmering af makroer. Det bedste råd, vi kan give, er, at du lader Windows håndtere drivere til alt, hvad du kan, men installerer producentdrivere, når du ved, at der er ekstra funktioner, du har brug for.

Producenten af din computer kan muligvis også have drivere tilgængelige fra deres websted. Normalt kan du besøge deres hemmeide, finde dit system og se, hvilke drivere der er tilgængelige. Nogle websteder kan endda installere et lille værktøj, der lader dem scanne din computer og identificere passende drivere. Du kan derefter vælge, hvilke drivere du vil downloade og installere. Vores råd er dog stadig: Når det er muligt, skal du bare lade Windows Update håndtere dine drivere. Hent kun en driveropdatering fra producenten, hvis du ved, at du har brug for en bestemt version eller ekstra funktioner.

Nogle producenter inkluderer endda opdatering af apps sammen med Windows, der kan installere opdateringer til drivere og ekstra apps, der fulgte med dit system. I det store og hele er dette okay kilde til driveropdateringer, og de fleste er endda designet til at arbejde sammen med Windows Update. Mens de fleste af disse automatisk lader dig downloade og installere driveropdateringer, fortsætter vi med at sige: Lad Windows Update håndtere hovedparten af dine driveropdateringer og bruge værktøjerne kun til at downloade specifikke drivere, du har brug for.

Slutteligt vil du sandsynligvis støde på tools derude, der lover højt og helligt, at de kan scanne alle dine drivere, sikkerhedskopiere dem og holde dem ajour for dig. Vi fraråder at bruge dem. Driveropdateringsværktøjer er typisk ubrugelige og nogle gange endda skadelige.