Sådan reduceres mikrofonbaggrundsstøj på en pc

Corsair HS60 PRO SURROUND gaming headset windows pc spil computer sort gul
Uanset om du afholder videokonferencer med kolleger, chatter med venner eller optager indhold til offentligt forbrug, er lydoptagelseskvalitet altid vigtig. I denne guide sætter vi fokus på, hvordan du får en klar lydoptagelse og minimerer baggrundsstøj på en Windows pc.


Grundlæggende tip til optimal lydoptagelse

Inden du tager spadestikket ned i softwareindstillingerne, er der nogle helt grundlæggende fremgangsmåder til at optimere dine lydoptagelse. Herunder finder du et par hurtige tip:

Bær dine hovedtelefoner: Hvis din mikrofon opfanger støj fra dine højttalere, kan det hjælpe at tage hovedtelefoner på for at fjerne ekkoet.

Brug en dedikeret mikrofon eller headset: Mange bærbare computere har indbyggede mikrofoner i ofte temmelig dårlig kvalitet. De virker og løser opgaven, men det er praktisktalt det eneste gode, der er at sige om dem. Prøv i stedet at tilslutte en dedikeret mikrofon eller headset til din pc.

Fjern eller flyt dig væk fra baggrundsstøj: Luk vinduer, bevæg dig væk fra mindre støjende omgivelser, luk programmer, der får din computers blæsere til at støje, flyt din mikrofon længere væk fra munden, så andre ikke kan høre din vejrtrækning, og tænk generelt på, hvordan du kan undgå støj. Overvej at udskifte det støjende mekaniske tastatur til noget mindre støjende under opkald. Overvej at deaktivere din mikrofon under opkaldet, når du ikke selv taler.


Sådan aktiveres støjreduktion i Windows

Ligesom Windows 7, tilbyder Windows 10 nogle integrerede mikrofonindstillinger, der hjælper med eliminere mikrofonbaggrundsstøj. De nøjagtige indstillinger afhænger af lydhardwaren på din pc og din producents lyddrivere.

Nedenstående indstillinger findes i det traditionelle kontrolpanel. De er ikke tilgængelige i den nye Indstillings app via indstillinger. For at finde dem skal du åbne Kontrolpanel fra Start-menuen og gå til Lyd.

Klik på fanebladet "Optagelse" i vinduet Lyd, vælg din mikrofonenhed, og klik på "Egenskaber".

Klik på fanen "Niveauer". Hvis du har at gøre med baggrundsstøj, kan du prøve at sænke indstillingen Microphone Boost - til +10,0 dB i stedet for + 20.dB. Dette gør mikrofonen mere følsom, hvilket betyder, at det bliver lettere at høre dig, men den vil også opsamle flere baggrundslyde.

Når du har reduceret denne indstilling, kan du prøve at indstille mikrofonvolumen til 100. Hvis du sænker boostindstillingen, og mikrofonen er mere støjsvag, vil en stigning i lydstyrken her gøre det lettere for folk at høre dig.

Når du har hvad du skal, skal du klikke på "Anvend" og teste din mikrofon igen for at se, om det hjalp.

Slutteligt skal du klikke over til fanen "Enhancements". Denne fane er muligvis ikke tilgængelig - det afhænger af din pc's lydhardware og drivere.

Hvis der er en "Noise Suppression" eller "Noise Cancellation" mulighed, skal du aktivere den. 

Klik på "OK" for at gemme dine ændringer og lukke vinduet.

Brug støjreducerende software eller funktioner

Populære kommunikationsværktøjer får stadig mere sofistikerede støjdæmpende funktioner, der fungerer på opkald. Nogle softwareprogrammer lover sågar at fjerne baggrundsstøj, mens du optager på din pc. Her er nogle værktøjer, du med fordel kan bruge:

Google Meet: Google tilføjede noise cancellation til Google Meet den 22. april 2020. Google Meet filtrerer automatisk baggrundsstøj.

Zoom: Zoom har indbygget baggrunds noise suppression, der er aktiveret som standard. For at kontrollere disse indstillinger skal du åbne Zoom indstillingsvindue i menuen, vælge "Audio" i sidebjælken og klikke på "Avanceret". Du kan har se funktionerne "Suppress Persistent Background Noise", "Suppress Intermittent Background Noise" og "Echo cancellation". Disse lydbehandlingsfunktioner er alle indstillet til “Auto” som standard, men du kan deaktivere dem eller indstille dem til at være mere eller mindre aggressive.

NVIDIA RTX lyd: Med NVIDIA RTX Voice-programmet installeret, kan du aktivere en "Fjern baggrundsstøj" -funktion, der bruger machine learning og kraften i en NVIDIA GPU til at fjerne baggrundsstøj fra din mikrofon. I følge NVIDIA fungerer denne software kun på systemer med NVIDIA RTX GPU'er. Ars Technica har dog vist, at det også kan fungere på pc'er med ældre NVIDIA-grafikhardware.

Discord: Discord har en indbygget noise suppression fra Krisp.ai. For at aktivere denne, mens du benytter stemmechat, skal du klikke på knappen Suppression nederst til venstre i Discords sidefelt og aktivere "Noise Suppression".


Læs også: Google Meet: Sådan slukkes din mikrofon

Overvej en noise canceling mikrofon

Hvis intet af ovenstående fungerer, har du muligvis brug for en bedre mikrofon. Nogle mikrofoner er designet til at eliminere støj eller reducere den omgivende støj. For eksempel kan de have to mikrofoner indbygget - en primær mikrofon til optagelse af din stemme og en sekundær mikrofon til optagelse af omgivelsesstøj. De kan derefter filtrere den omgivende støj fra. De markedsføres ofte som " noise-canceling mikrofoner"

corsair_hs70_wireless_gaming_headset_side_overview_tweak_dk.jpg.jpg