Sæt fart på computeren: 9 hurtige tips

optimering af Windows 10 tips
Den teknologiske fremtid suser afsted. Din stuehøjttaler tænder for kaffekanden, en robot støvsuger huset, lyset i huset tænder og slukker efter solens kommen og gåen, og termostaten ved, hvornår du kommer hjem. Men selv i denne fantastiske æra af automatisering har din pc stadig brug for manuel hjælp, når den trænger til et performanceløft. I denne guide kommer vi med 9 tips & tricks til at sætte lidt fart på maskineriet.


Tjek hvilke programmer der starter sammen med computeren

Når en computer er langsom til at starte op, er problemet ofte, at for mange programmer starter op sammen med systemet. For at løse dette i Windows 10 skal du trykke på Windows-tasten og derefter skrive (og vælge) Jobliste/Task Manager.

Når Jobliste/Task Manager åbnes, skal du klikke på fanen “Start”. Her listes alle de programmer, der er indstillet til at tændes, når Windows starter op. Se på kolonnen helt til højre mærket Start virkning. Undersøg alt, der vurderes at have en "høj" eller "medium" indflydelse, og afgør, om det er vigtigt, at disse starter op sammen med resten af maskineriet.

Har du virkelig brug for Steam for at starte op, når du f.eks. logger ind på din pc? Hvis alt hvad du gør på denne pc er gaming, kan svaret muligvis være ja. Hvis det er en multifunktions-pc, er svaret næsten uden tvivl et rugnende "nej." Anbefalingen er dog, at du er kritisk, når du deaktiverer en applikation/program, som står angivet til ”høj”, og sørg altid for at dobbelttjekke inden du tager beslutningen.

Når du har besluttet dig for, hvad der skal slukkes, skal du vælge dem én ad gangen med din mus og klikke på Deaktiver i nederste højre hjørne. Alternativt kan du højreklikke og vælge deaktiver. 

Juster dine genstartindstillinger

Når din computer genstarter automatisk på grund af en system- eller programopdatering, forsøger Windows 10 som standard at åbne alt, hvad der var åbent på skrivebordet før lukningen. Det er en dejlig funktion, men det kan også påvirke ydelsen, og det er let at slå den fra.

Åbn appen Indstillinger (klik på “Start”, og vælg derefter indstillingerne) i nederste venstre hjørne af Start-menuen. Inden i appen Indstillinger skal du vælge Konti > Indstillinger for Logon. Slå derefter slideren under "Brug mine logonoplysninger til automatisk at fuldføre konfigurationen af min enhed efter opdatering eller genstart" 

brug mine brugeroplysninger 10 tips windows 10.JPG


Fjern bloatware og overflødige apps

Start-apps er kun halvdelen af problemet. Nogle programmer har små hjælpeprogrammer, der kører i baggrunden, selv når en app ikke kører. Du bør ikke at slå disse manuelt fra, medmindre du er bekendt med, hvad de gør. En bedre fremgangsmåde er at fjerne de apps, som du aldrig eller sjældent bruger, inklusiv bloatware-applikationer, der kom forudinstalleret på din pc.

Højreklik på eventuelle overflødige Windows 10 Store-apps i Start-menuen og vælg "Afinstaller." Dette fungerer også til almindelige desktop-apps, men vi anbefaler stadig ”den gamle metode via Kontrolpanelet -  til at fjerne disse.

Kontroller lagerpladsen

Windows 10 tilbyder en mere integreret information visning og styring af din pc's lager. For at finde dette punkt, skal du åbne appen Indstillinger igen og vælge System > Opbevaring. Dette afsnit viser et resumé af din brug af systemets primære lagerplads, herunder hvor meget plads apps og funktioner bruger, såvel som dine store filer og mapper, midlertidige filer osv. 

tjek lagerplads 10 tips performance windows 10.JPG


Du mødes af en blå bjælke, som angiver, hvor meget af lagerpladsen du har brugt.Når bjælken bliver rød, har du et problem og du er nødt til at påbegynde en opryning for at skabe mere fri plads på dine drev.Alternativt kan du flytte data fra fyldte diske til mindre fyldte diske.

Brug af denne funktion kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal slette (eller fjerne), men der er et par ting, du ikke bør pille ved. Ved at klikke på hvert punkt på listen, vil en ny struktur åbnes. Du vil typisk se et stort udvalg af Microsoft Visual C ++. For den enkelte, kan disse virke som spild af plads, men forskellige programmer afhænger af forskellige versioner. Så dem bør du holde fingrene fra som udgangspunkt.

Hvis du finder noget i afsnittet "Andet", skal mapper, der er mærket AMD, Nvidia eller Intel, undlades at slettes, og det samme gør sig gældende under System og reserveret.

Generelt, hvis du ikke ved, hvad noget gør, skal du ikke afinstallere eller slette det.

I dette afsnit kan du også aktivere en funktion kaldet Storage Sense, som automatisk sletter midlertidige filer og andet skrammel, når det ikke er nødvendigt.

Optimering af strømstyring

Som standard bruger Windows 10 en "afbalanceret" strømforbrugsplan, som undertiden kan hæmme ydeevnen. Den afbalancerede plan holder din CPU-hastighed neddroslet, når den ikke er i brug, og sætter nøglekomponenter i deres respektive strømbesparende tilstande, når kravet om performance er reduceret.

Du kan ændre denne ved at åbne Kontrolpanel (klik på "Start" og skriv "Kontrolpanel") og vælge "Strømstyring." Klik på "Strømstyring" på det næste panel og vælg derefter "Høj ydeevne".

strømstyring windows 10 10 tips performance.JPG

Vist fra en laptop.

Luk OneDrive ned

Hvis du ikke bruger OneDrive, er dette en nem måde at skære ned på overflødig brug af systemressourcer. Den nemmeste måde er at deaktivere OneDrive under fanen Start i Jobliste/Task Manager - hvis den er der. Du kan også åbne Start-menuen, og højre-klik på "OneDrive" under "O" -sektionen og vælge "Afinstaller." Dette vil fjerne OneDrive fra din pc, men alle dine filer vil stadig være på OneDrive.com.

Det er klogt at kopiere dine OneDrive-filer til en anden del af din pc, før du gør dette.

Stop baggrundsopdateringer

Styring af Windows Update og andre baggrundsoverførselsfunktioner i Windows, kan frigøre mange systemressourcer. Hvis disse processer ikke er markeret, kan disse processer trække din forbindelsesydelse ned såvel som computerens. Blandt andet kan du fravælge automatiske Windows opdateringer. Ligeledes kan du konfigurere din Wi-Fi forbindelse til ikke at måtte søge efter, downloade og opdatere de store opdateringer på en Wi-Fi-forbindelse — i det mindste for en stund. Slutteligt systemet tvinge en opgradering ind, men denne indstilling hjælper det meste af tiden. Det forhindrer også nogle apps i at pinge servere, hvilket kan hjælpe med at reducere ydelsen af baggrundsprocesser.

Indstil din Wi-Fi- eller kabelforbundet Ethernet-forbindelse via Indstillinger > Netværk & Internet > Wi-Fi eller Indstillinger > Netværk & Internet> Ethernet.


Sæt fart på menuer og animationer

Ligesom andre versioner af operativsystemet bruger Windows 10 visuelle effekter, der kan reducere ydelsen. Dette er emner som animationer, gennemsigtighed af vinduer i OS, skyggeeffekter og så videre.

For at åbne denne søgning efter "Juster udseende og ydelse for Windows".

Som standard forsøger Windows 10 at vælge de indstillinger, der er bedst til din pc, men du kan også vælge den indstilling, der siger "Juster til bedste ydelse", og klik derefter på "Anvend." Et andet alternativ er at gå gennem listen manuelt og fjerne markeringen af, hvad du ikke ønsker at bruge.

Denne ændring vil sandsynligvis kun gøre en forskel på mindre potente computere.

Pludselig opstået performance problemer

Hvis din pc pludselig taber pusten, kan der være to parametre, som er værd at tjekke før alt andet.

Åbn først Indstillinger > Opdatering & sikkerhed > Vis opdateringshistorik. Blev opdateringer installeret omkring det tidspunkt din pc begyndte virke langsom? I så fald bør du søge online efter opdateringens KB-nummer (det er i parentes i slutningen af hver opdateringstitel) og se, om andre klager over samme problem. Det sker typisk via, fora eller Reddit-indlæg.

Hvis andre oplever det samme problem siden denne opdatering, skal du muligvis afinstallere opdateringen eller vente på, at Microsoft sender en rettelse - det kan tage et stykke tid.

Løser ovenstående ikke problemet med forværret performance, kan du køre en standardscanning efter malware, og lav derefter en offline scanning med Windows Defender for at sikre dig, at alt er i orden.