Windows 10 bugs lærer os vigtigheden af backup

classified-archive-back-up-button
Windows 10 har nu haft flere automatiske opdateringer, der ved et uheld slettede folks filer. Fejlbefængte Windows 10 opdateringer har også forårsaget problemer med hardwaredrivere. Microsoft fremhæver vigtigheden af at have sikkerhedskopier af ens filer og være forberedt på noget kan ske, og derfor kan vi konkludere, at de efterhånden mange Windows 10 fejl lærer os vigtigheden af at have styr på sikkerhedskopier.


Windows 10 opdatering med fejl er ikke vores eneste fjende.

Til dem af jer, der har fulgt med på Tweak.dk, har været vidne til antallet af Windows 10 nyheder, som helt eller delvist har omhandlet problemfyldte Windows 10 opdateringer. Disse er dog langt fra de eneste, som kan slette dine filer på computeren.

For eksempel:

- Solid-state drevet/SSD, eller harddisken på din computer, kan dø og tage dine filer med sig i faldet. S.M.A.R.T. systemet er designet til at give os nogle indikationer om døende harddiske, men det fungerer ikke altid.

- Ransomware eller anden malware kan inficere dit system og kryptere eller slette dine filer. Selv hvis du er forsigtig, kan du blive kompromitteret gennem zero-day bugs i et program, du bruger på computeren.

- Programmer på dit system kan opleve tilstødende fejl, der ved et uheld sletter dine filer eller ødelægger dit filsystem.

- En defekt strømforsyning eller lynnedslag kan ødelægge din computers hardware.

- Du overskriver en vigtig fil ved en fejltagelse.

- En tyv kunne stjæle din bærbare computer med alle dine vigtige billeder og dokumenter

- Huset kan brænde og ødelægge din stationære pc.

Listen af potentielle problemer er uendelig, og derfor bør backup altid være af højeste prioritet.

Windows 10 opdateringer har som tidligere nævnt, slettet folks filer, og kan meget vel ende med at gøre det igen.


Sikkerhedskopiering af system og filer er nemt

Sikkerhedskopiering behøver ikke at være kompliceret. Herunder er nogle nemme metoder til at komme i gang med at tage backup af din computer:

Brug Windows 10’s indbyggede ”Backup and Restore".  Læs vores Windows 10 guide: Automatisk backup af din PC

Sikkerhedskopiering via onlinetjenester. Online backup-tjenester tilbyder typisk online-lagring sammen med et desktop-program, der sikkerhedskopierer dine filer. Det kører i baggrunden på din pc og sikkerhedskopierer automatisk dine filer til skyen. Du behøver ikke engang at tænke over det. Blandt de mest populære på markedet er Dropbox, Google Drive, OneDrive. Vores råd er man undersøger markedet og eventuel benytte sit eget netværk til videndeling. Alternativt kan du bruge vores forum til dine tvivlspørgsmål. 

For at få de bedste resultater skal du kombinere begge muligheder. På den måde kan du opmå lokale sikkerhedskopier, så du hurtigt kan gendanne dine sikkerhedskopierede filer, hvis du nogensinde har et problem. Hertil har du også "offsite-sikkerhedskopier", som du kan få adgang til, hvis det værste sker, og noget (som en brand) sender din computer til tælling, og ligeledes tager din lokale backup-drev med.


Cloud-filsynkroniseringstjenester kan hjælpe

Som omtalt ovenfor, kan du også bruge en cloud-filsynkroniseringsservice som Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox eller Apple iCloud Drive, og gemme dine vigtige filer der. Disse er teknisk set ikke "sikkerhedskopier" i den sædvanlige forstand. Ændringer synkroniseres øjeblikkeligt, du har kun det plads du betaler for, og du kan ikke bare hurtigt gendanne alle dine filer til den tilstand, de var i på et bestemt tidspunkt.

Det er dog bedre at holde dine kritiske filer let tilgængelige i en cloud-lagringstjeneste end bare at lade dem være på en enkelt enhed. Dermed er de tilgængelige for dig, selv hvis der sker noget med din computer. 

Er du bekymret for at sikre de filer, du gemmer i en cloud-lagringstjeneste? Microsoft tilbyder nu en krypteret "Personal Vault" i OneDrive, der giver yderligere beskyttelse for blandt andet personfølsomme filer. Andre online backup-tjenester har lignende muligheder. 


Forberedelse på gendannelse fra opdateringsproblemer

Ud over sikkerhedskopiering af dine filer er det en god ide at sikre, at Systemgendannelse er aktiveret i Windows 10. Denne funktion gør det nemt at "rulle tilbage" dit system tilbage til et tidspunkt, hvor alt fungerede, og det kan især hjælpe, hvis Windows 10 installerer en buggy-hardware driveropdatering eller systemopdatering til operativsystemet.

Du bør også overveje at oprette et gendannelsesdrev eller en systemreparationsdisk, som giver dig mulighed for at løse eventuelle problemer, hvis din pc nogensinde gør knuder. Du kan muligvis også få adgang til Windows 10's Startup Repair-muligheder uden et gendannelsesmedie, selvom Windows 10 ikke starter normalt.

Læste du også:

Hvis det værste sker, kan du dog altid oprette Windows 10 installationsmedier på enhver computer og bruge det til at geninstallere Windows 10 på din pc. Du behøver ikke engang at indtaste en produktnøgle på moderne pc'er. Hvis din pc blev leveret med Windows 10, er nøglen sandsynligvis integreret i dens UEFI-firmware. Hvis du opgraderede til Windows 10 fra Windows 7 eller 8, har du sandsynligvis en "digital licens", der automatisk aktiveres, når du installerer Windows 10 igen.