Windows 10X: Alt hvad vi ved indtil videre

Microsoft-Surface-Neo-Windows-10X
Windows 10X lanceres næste år på en ny bølge af foldbare pc'er. Her er hvad vi ved indtil videre.


Den 2. oktober annoncerede Microsoft Windows 10X sammen med Surface Neo ved en hardware-begivenhed i New York City. Der blev ikke delt meget omkring selve OS’et, ud over et planlagt udgivelsesvindue lydende på "Holiday 2020" sammen med Surface Neo og en kort demo af det nye interface. Men hvad er Windows 10X, og hvad betyder det for dig? Her er alt, hvad vi ved.

483f53c2dcbbfaa041f2642d878eabc9-1024x367.jpg

Windows 10X er basalt set en ny version af Windows 10, og som Microsoft selv fortæller, er den er bygget op fra grunden til sammenfoldelige pc’ere i både dobbeltskærmskonfiguration og enkeltskærmskonfigurationer. Windows 10X er bygget oven på en ny moderne version af Windows 10, hvor der blandt andet satses på moderne brugeroplevelser og forbedret sikkerhed. Dette betyder, at alt fra Windows Shell til det underliggende OS er blevet re-designet men tilførsel af moderne teknologier, mens der stadig opretholdes ældre app-support til dem, der har brug for det.

Win32 programmer, som Microsoft betragter som en ældre app-platform, kører nu i en containertilstand på Windows 10X. Dette betyder, at de komponenter, der kræves til at køre Win32-apps, kun er aktive, når brugeren aktivt kører et Win32 program. Dette reducerer systembelastningen, når du ikke kører et Win32-program, hvilket forbedrer batteriets levetid og systemets ydeevne generelt. Reducerings af Win32 layer, gør også operativsystemet meget mere sikkert, da Win32 programmer nu placeres i en sandkasse og ikke kan påvirke systemfilerne negativt.

I modsætning til de indkapslede/isolerede Win32 programmer kører UWP og web apps "native" på Windows 10X. Brugere bør ikke bemærke en forskel i ydeevne mellem UWP og Win32 programmer, selvom Win32 programmerne tilpasses oven på OS. Det er dejligt at se, at Microsoft understøtter ældre apps på Windows 10X, da mange Windows apps i dag stadig er Win32.

Microsoft håber, at udviklere begynder at opdatere deres apps for at understøtte de nye dual-screens og foldbare skærmdesign, som de forventer lanceret i slutningen af næste år. En ny funktion kaldet "spanning" introduceres som et API, der giver udviklere mulighed for at drage fordel af de udvidede skærmfunktioner fra en foldbar pc.

Med hensyn til designet har Windows 10X en ny shell - brugergrænsefladen - bygget med moderne teknologier, der er tilpasningsdygtig og kan ændres undervejs afhængigt af det "mode", din enhed bruges i. For eksempel med en foldbar pc, ønsker en bruger måske at benytte det på flere forskellige måder; som en bærbar computer eller tablet eller i ”tent mode” til film. På grund af dette skal softwaren være fleksibel og tilpasse undervejs for at give den bedste brugeroplevelse uanset hvilken position du bruger.

Den nye shell er designet fra bunden med Microsofts Fluent Design System i tankerne, hvilket betyder, at det er meget renere og mere konsistent end oplevelsen, der findes på Windows 10 i dag. Den har en ny adaptiv proceslinje, der minimeres, når du bruger touch, som kan skubbes op for at få adgang til fastlagte og kørende programmer. Der er også et nyt kontrolcenter, som også indeholder systemunderretninger, der minder om en Android-smartphone.

Surface-Neo-2-Windows-10X.jpg

Applikationer, der er fastgjort og kørt via proceslinjen, er nu centreret i stedet for at være placeret til venstre. Apps kører i fuldskærm, da de fleste foldbare pc'er først og fremmest vil blive brugt som tabletter. Der vil dog også være en tilstand, der tillader, at apps kører i et mere traditionelt vinduesmiljø, som vil være praktisk, når du bruger en foldbar pc som for eksempel en bærbar computer.

Start-menuen er re-designet med produktivitet i tankerne. Den har en systembred søgningslinje øverst med et gitter af apps under det i stedet for dynamiske tiles. Det har også et "recommended" område, der anbefaler områder, som brugeren måske ønsker at springe direkte ind i, for eksempel. Nylige Office dokumenter og websteder.

Microsoft forbedrede også Windows Update på en måde, der gør det meget hurtigere med Windows 10X. Funktionsopdateringer tager ikke så lang tid at installere, som de gør på Windows 10, fordi disse funktionsopdateringer nu er installeret i baggrunden uden at kræve en genstart, indtil opdateringen er udført. Så ligesom Android og Chrome OS, når opdateringen er klar til at genstarte din pc, genstarter den bare som normalt, og det tager ikke 15 minutter at afslutte installationen af opdateringen, før du er i gang igen.

Windows 10X vil kun være tilgængelig på enheder, der leveres med det, og disse enheder begynder udsendelse i anden halvdel af 2020. Dette betyder, at hvis du vil bruge Windows 10X, bliver du nødt til at købe en ny pc, der leveres med Windows 10X forud installeret. OS'et vil ikke blive gjort tilgængeligt til køb eller download til installation på eksisterende hardware og vil heller ikke blive skubbet ud som en opdatering til Windows 10 brugere.

I fremtiden forventer vi, at Microsoft vil stille Windows 10X til rådighed for mere end blot foldbare pc'er. Mens operativsystemet lancerer eksklusivt til foldbare i slutningen af 2020, vil månederne efter kunne betyde OEM'er kunne sende Windows 10X på traditionelle formfaktorer som laptops og 2-i-1'er, da operativsystemet er i stand til at køre på denne form faktorer.


Kilde & Image credit
Microsoft