Opsætning af Display Scaling på Windows 10

LG 27GP950 display scaling
I denne artikel kigger vi på Display Scaling på Windows 10 til High-DPI-skærme. Når du ejer en stor skærm, skal du foretage justeringer på skærmen for at billedet skal stå knivskarpt.

Det er ikke en hemmelighed, at Windows ikke ser godt ud på DPI-skærme med høje opløsninger og multi-monitor opsætninger. Microsoft har forsøgt at løse dette problem flere gange med opdateringer, men tingene er stadig ikke så gode som de burde være.

Så selvom det er gået seks år siden Windows 10 kom på markedet, skal brugerne foretage en masse manuel tuning for at få visuelle billeder til at se godt ud på DPI-skærme med høje opløsninger.

Dette er hvor Display Scaling kommer ind i billedet. Lad os se på, hvordan du kan skalere det visuelle på Windows, så det passer bedre til din skærm.

Læste du også: Valg af multiskærmsopsætning: Guide


Hvad er Display Scaling?

Display Scaling refererer til justering af UI-elementer som billeder og tekst, så de ser godt ud på din skærm. På DPI-skærme sigter Display Scaling mod at gøre teksten skarpere, og billederne ser skarpe ud.

Alt dette lyder godt på papiret, men Windows lader meget tilbage at ønske, når det kommer til skalering.

Traditionelt skalerer programmer deres visuelle billeder efter de tilstedeværende pixels. For eksempel på en 1080p skærm skaleres softwaren for at kortlægge dens grafik til cirka to millioner pixels. På en 4K-skærm skal de samme billeder justeres til otte millioner pixels.

Og det er her, problemer begynder at dukke op.

For det første, fordi tekstelementerne skal ”mappes” til individuelle pixels, har de en tendens til at se meget mindre ud på DPI-skærme med høje opløsninger. Så læsbarhed lider under dette.

For det andet skaleres det visuelle ikke optimalt, hvis du kører flere skærme, især hvis skærmene har forskellige størrelser og opløsninger.

For at afhjælpe problemet forbundet med skalering pr. pixel har Microsoft introduceret Bitmap scaling. Bitmap scaling fungerer i stil som digital zoom. I det væsentlige tager Windows det visuelle og spreder dem ud på skærmen.

Hvis du har problemer med skærmskalering, kan du heldigvis tilpasse dette manuelt.


Skærmskalering på en standalone skærm

For at justere skærmskaleringen, hvis du kun har en enkelt skærm, skal du trykke på Windows-tasten + I for at åbne Indstillinger.

Kontroller nu, at skærmens oprindelige opløsning er valgt under skærmopløsning. Hvis du f.eks. har en 1080p skærm, skal du vælge 1920 x 1080 fra rullelisten.

Hvis du vil forstørre det visuelle, skal du øge faktoren. Omvendt, hvis du vil gøre UI-elementer mindre, skal du mindske det.

Når du har ændret faktoren, skal du sørge for at logge af og logge på hver gang. Visse dele af Windows afspejler ikke ændringerne i skalering, før du er logget af og logget på igen.

Hvis ingen af skaleringsindstillingerne fungerer efter din målsætning, skal du klikke på Avancerede skaleringsindstillinger.

Vælg Lad Windows prøve at reperarer apps i panelet Avancerede indstillinger, så de ikke er slørede. Som navnet antyder, muliggør denne indstilling automatisk skalering af displayet. Dette fungerer muligvis ikke godt for alle apps, især hvis du har flere skærme.

Se derefter under Brugerdefineret skalering, og tjek, hvilken skaleringsfaktor Windows har anvendt som standard. For en 1080p skærm er skaleringsfaktoren indstillet til 100%. For en 4K skærm er faktoren ofte indstillet til 150%. Hvis du ikke er tilfreds med standardfaktoren, skal/kan du ændre den efter eget valg.

brugerdefineret skalering Windows 10.JPG

Endelig, hvis intet fungerer, kan du prøve at indtaste en brugerdefineret skaleringsstørrelse i feltet under. Prøv dig frem i en roligt tempo, da du kan ende med at indstille skaleringsstørrelse for volsomt, hvilket gør det vanskeligt for dig at finde indstillingen senere.


Vis skaleringsindstillinger for diskrete GPU'er

Ud over de indbyggede skaleringsindstillinger i Windows kan du også tilpasse tingene yderligere, hvis du har en diskret AMD- eller Nvidia GPU. Da disse indstillinger er mere rettet mod gamerne, er det usandsynligt, at de løser væsentlige skaleringsproblemer.


Skærmskalering til AMD GPU'er

Hvis du bruger en AMD GPU, skal du højreklikke et vilkårligt sted på skrivebordet og vælge AMD Radeon Software. Naviger til fanen Skærm. Under skærmindstillinger skal du sikre dig, at GPU-skalering er deaktiveret, og at skaleringstilstand er indstillet til Preserve aspect ratio.

GPU Scaling bruges til at opskalere retro-spil til den oprindelige skærmopløsning. Aktivering af dette gør lidt eller intet godt for det typiske dagligdags scenarie, men introducerer input delay. Så aktiver det kun, hvis du skal spille retro-spil.

GPU Scaling håndterer på den anden side, hvordan et billede vises på skærmen. Preserve aspect ratio bevarer billedformatet og strækker ikke billedet, så det passer til skærmen. Dette introducerer sorte bjælker omkring billedet.

Center deaktiverer billedskalering af alle slags og centrerer bare billedet. Endnu en gang vises sorte bjælker omkring billedet, hvis opløsningen ikke stemmer overens med din skærm.

Endelig strækker Full panel billedet for at fylde displayet ud.


Skærmopløsning til NVIDIA GPU'er

Proceduren for NVIDIA GPU'er er næsten den samme som AMD GPU'er. Højreklik et vilkårligt sted på skrivebordet, og vælg NVIDIA Kontrolpanel.

Herefter skal du navigere til Juster skrivebordets størrelse og placering i venstre side under Display/Skærm.

juster skribebordets størrelse og placering.JPG

Vælg derefter den ønskede skaleringstilstand. Brug Aspect Ratio, hvis du ikke er sikker på, hvad du skal vælge, da dette er standard.


Display Scaling for skærmopsætninger med flere skærme

Hvis du har flere skærme i forskellige størrelser og opløsninger, bliver du nødt til at justere hver skærm individuelt. Ellers kan du ende med korrekt skalering på den ene skærm og et rod på den anden.

Tryk på Windows-tast + I for at åbne Indstillinger. Når du er i indstillingspanelet, skal du vælge den skærm, du vil konfigurere øverst på siden. Resten af trinene er de samme som nævnt ovenfor.

Glem ikke at logge af og logge på, når du har ændret indstillingerne.

Når du har konfigureret skærmen, skal du trække et vindue over til skærmen og tjekke om alt ser godt ud.

Gør det samme for alle skærme.


Display Scaling for individuelle programmer

Selv efter at du har justeret alle mulige indstillinger i forbindelse med Display Scaling, kan nogle programmer stadig skaleres dårligt. For eksempel på 4K-skærme er det almindeligt, at programmer fremstår med lille tekst grundet den høje opløsning. For at løse dette problem kan du overlade skalering til selve programmet.

Gå til mappen, hvor programmet er installeret, højreklik derefter på programmets ikon, og vælg Egenskaber.

Klik derefter på Kompatibilitet, og klik derefter på Skift DPI-indstillinger.

Display scaling af individuelle programmer.JPG

I dialogboksen, skal du vælge Override high DPI scaling behavior og vælge Applikation fra rullelisten. Applikationsindstillingen giver programmet mulighed for at omgå den systemdækkende skalering og definere sine egne skaleringsparametre for DPI-skærme med høje opløsninger.

Selvom justering af skalering ikke løser alle problemer forbundet med DPI-skærme, kan du løse mange af problemerne ved at vælge standardindstillingerne.