Flyt konsolgaming fra TV til monitor

uFicTu3Ti56psJpsTGQ64C
Gaming på din konsol kan få et seriøst boost, hvis du skifter fra dit TV til en gaming skærm. Specielt med den nye generation af konsoller, er der fordele at hente uden nødvendigvis at skulle gå ned i størrelse.

Annoncørbetalt indhold: Vi takker Philips for at stille produktet til rådighed til udarbejdelse af denne artikel.

Gaming på konsol, hvad enten det er Xbox eller PlayStation, har længe foregået primært på et TV. Det er der naturligvis visse fordele ved. Dels har de fleste et TV i forvejen, og ofte er det også betydeligt større, end den skærm man eventuelt har stående til sin PC. 

Gaming foran sit TV i sofaen er lækkert, men gaming på et TV har visse ulemper, som man kan undgå ved at skifte til gaming på en monitor, som på mange måder er bedre egnet til gaming end et TV.

philips-momentum-gaming-monitor.jpg

Efterhånden er der også rigtig gode muligheder for at få gamingskærme i størrelser, som kan konkurrere med et TV. Et godt eksempel på det er Momentum 558M1RY skærmen, som vi netop har anmeldt her på siden. 

Læs vores test af Philips Momentum 558M1RY - XXL Gaming skærm

Efterhånden som streaming fylder mere og mere, og flere helt vælger traditionelle TV løsninger fra, så begynder ideen med at have en reel TV skærm hængende i stuen at blive mindre. 

playstation-4-pro-gaming-momentum-monitor.jpg

Hvis man alligevel primært bruger sin skærm til streaming via Chromecast, Apple TV eller lignende sammen med konsolgaming, så er en monitor beregnet til netop gaming måske et bedre valg. Heldigvis så er en skærm med gode gaming features typisk også god til at modtage dine streaming inputs, så på den front mister man ikke noget.



Refresh rate: 

Refresh raten angiver, hvor mange gange billedet bliver opdateret i sekundet. En fordel ved at have en højere refresh rate er, at spiloplevelsen kan føles mere flydende og mere nøjagtig, fordi der simpelthen er flere billeder i sekundet at gøre godt med. Det viser sig specielt i hurtige skydespil, hvor det kan være små detaljer der gør forskellen på om man vinder eller ej.

next-gen-consoles.jpg

Et typisk TV har et 60Hz panel og kan altså vise 60 billeder i sekundet, hvilket for et TV typisk er mere end nok. Film, TV og serier er typisk lavet med 24 billeder i sekundet, så her er 60Hz rigeligt. Tidligere kogenerationer af konsoller har typisk også leveret et sted mellem 30 og 60 FPS, så altså fint inden for 60Hz rammen. 

Den nye generation af konsoller fra både Microsoft og Sony kan dog levere outputs op til 120 Hz, og så kommer et almindeligt 60 Hz TV til kort, hvis man vil have mest muligt ud af sin gaming oplevelse på konsol. Man kan godt købe TV der understøtter mere end 60 Hz, men de er typisk betydeligt dyrere end andre modeller. Her er en gaming monitor et rigtigt godt alternativ.

Input lag

En af de helt store ulemper ved at game på et TV, sammenlignet med en monitor, er helt klart input lag, som kan påvirke oplevelsen af dine spil. 

Kort fortalt er input lag den forsinkelse der er imellem, at du trykker på en knap og til du ser et resultat på skærmen. Jo højere input lag man har, jo dårligere er det naturligvis. Det kan betyde en del, specielt hvis man spiller online spil, hvor et splitsekund kan betyde forskellen på om det er dig eller din modstander, der taber en duel. 

playstation-4-gaming.jpg

Fordi input lag ikke betyder noget i forhold til TV, film eller serier, så har mange TV producenter ikke prioriteret det specielt meget. Det betyder, at input lag på et TV typisk er en del højere sammenlignet med en monitor, og i visse tilfælde MEGET højere. 

På en god gaming skærm ligger man typisk med et input lag på 5ms til 10 ms. På nyere TV modeller kan man være heldig at få nogenlunde det samme, men man kan også sagtens være ude for at så betydeligt højere input lag. I visse tilfælde på den kedelige side af 70-100ms. 

input-lag-hero.jpg

Hvis man spiller på et TV, er det derfor ofte nødvendigt at indstille TVet specielt til gaming. Det gøres ved brug af Gaming Modes, som kan variere fra producent til producent. De udfordringer kommer man uden om på en gaming monitor.

Responstid

En anden vigtigt detalje for oplevelsen af et spil er skærmens responstid. Responstiden angiver, hvor lang tid de enkelte pixels i skærmen er, om at skifte fra en farve til en anden. Typisk måles det i skiftet fra sort til hvid og tilbage igen, eller det producenterne kalder Gray to Gray. Her er det i modsætning til refresh rate, godt at have så lavt et tal som muligt.

Ulemperne ved at have en høj responstid er naturligvis mest udpræget i hurtige spil med meget bevægelse.

gaming_monitor_guide_ghosting_tweak_dk.jpg

Her kan det give sig til udtryk, i det man kalder ”ghosting” eller motion blur. Her menes der, når man ved hurtige bevægelser, kan se et lille spor efter den genstand som bevæger sig hurtigt over skærmen, fordi de enkelte pixels ikke er hurtige nok til at skifte farverne rundt. 

Det resulterer i at billedet kan se uskarpt eller udvisket ud hvilket naturligvis ikke er en fordel. Selv om TV producenterne er ved at komme godt efter det så er lav responstid en nøglefeature på de fleste gaming monitorer og her ser man ofte responstider på 4 ms eller mindre hvilket er optimalt til gaming.

Gaming Monitor - Dedikeret gaming selv i XXL

Hvis man vil have optimale gaming-forhold forhold til den kommende generation af konsoller uden at skulle bruge en mindre formue på det, er en dedikeret gamer monitor et godt valg. 

Med de nye formater på markedet er man heller ikke længere begrænset til mindre modeller. Med dedikerede gaming monitors i størrelser omkring 55”, så kan man få en gaming monitor, som stadig er rigtigt godt egnet til sofa gaming på helt samme måde som et TV var det. 

Hvis du er blevet fristet af ideen om konsolgaming på en gaming monitor, så kan du springe forbi og læse vores anmeldelse af Philips Momentum 558M1RY

Hvis du er blevet fristet af skærmen fra Philips kan den købes lige her hos Føniks Computer. 

Vores partnere