Cooler Master Pi Case 40

02_cooler_master_pi_case_40_front_billede
Cooler Master har lanceret et kabinet med det fine navn Pi Case 40. Som nogen måske har gennemskuet, så er det til en Raspberry Pi 4, og det skal vi se mere til om lidt.

cooler_master_logo.jpg


Cooler Master Pi Case 40 er nok det, jeg ville kalde et nicheprodukt, som er henvendt til entusiasten, der gerne vil have et federe kabinet end det standard Raspberry Pi case, man kan købe fra den officielle hjemmeside. Jeg glæder mig i hvert fald meget til at komme i gang med at kigge herligheden igennem.

De tekniske specifikationer

  • MODEL NUMBER: MCM-PI400-MNNN-S00
  • SERIES: Raspberry Pi Series
  • SIZE: Raspberry Pi
  • AVAILABLE COLOR(S): Gun Metal Grey, Black
  • MATERIALS: Plastic, Aluminum, TPU
  • DIMENSIONS: 96 x 68.2 x 27.3mm (excl. protrusions), 96 x 68.2 x 28.58mm (incl. protrusions)
  • RASPBERRY PI BOARD SUPPORT: Raspberry Pi 4 Model B
  • ADDITIONAL I/O: Yes, 1x re-mappable power button
  • ACCESS TO I/O: Side I/O, GPIO, Display, SD Card, Camera
  • CPU COOLING: Passive
  • ACCESSORIES:
     4x Modular Mounting Brackets
     1x Allen Key, 2x Thermal Pads
     1x GPIO 90° adapter + ON/OFF switch
  • POWER SUPPLY: Not Included
  • WARRANTY: 2 years

info_05_kickstarter.jpg

Pi Case 40 startede faktisk som et Kickstarter projekt, som blev funded på mindre end en time.

Cooler Master Pi Case 40

Pi Case 40 kommer i en lille papkasse uden så mange finurligheder. Man er ikke i tvivl om, hvad der er i kassen, men der er heller ikke gjort noget ekstraordinært ud af den.

Cooler Master Pi Case 40 kabinet

Der er heller ikke meget andet end Pi Case 40 kabinettet inde i papkassen, som billedet her egentlig illustrerer meget godt. Kabinettet er lavet i rent aluminium med en TPU gummi-indsats, som beskytter ens Raspberry Pi samt et plastikskjold. test af Cooler Master Pi Case 40

Cooler Master Pi Case 40 knapper tweakdk

På fronten har vi en powerknap, der som standard er programmeret til at vække ens Raspberry Pi 4, men den kan også programmeres til andre funktioner via software. I vores testfase får den bare lov til at køre videre som powerknap, da det giver god mening for mig som anmelder.

Master Pi Case 40 Cooler

På undersiden har vi to gummifødder, som medvirker til, at kabinettet står godt fast, hvis det placeres på en bordplade eller lignende.

Master Pi 40 Cooler Case medfølgende værktøj

Pi 40 Cooler Master Case adskilt bagside

Med til Cooler Master Pi Case 40 medfølger der også et VESA 100 beslag, så kabinettet kan monteres bagpå et fjernsyn eller lignende. Monteringsbeslagene er lavet med huller i, der kan anvendes til at montere kabinettet på en væg også.

Master Pi 40 Cooler Case indvendigt

Pi Case 40 åbnes nemt ved at trække aluminumspladen og plastikrammen fra hinanden. Der skal ikke anvendes værktøj på nuværende tidspunkt, så det er egentlig ganske lige til at gå til.

Master Pi 40 Cooler Case indvendigt heatsink

Cooler Master Pi Case 40 fungerer faktisk som en stor heatsink til SoC chippen, der sidder på vores Raspberry Pi 4. Her kan vi også se en 90 graders GPIO vinkel-adapter, så vi kan anvende GPIO headeren, selvom vores Pi er inde i kabinettet.

Master Pi 40 Cooler Case 8GB

overview Master Pi 40 Cooler Case tweakdk

Til at få kabinettet vist i brug har vi et Raspberry Pi 4 8 GB computer board, der er det eneste board, som passer i Pi Case 40 kabinettet.

Master Pi 40 Cooler Case print indvendigt

Med til Cooler Master Pi Case 40 fulgte der også en thermal pad, som skal monteres ovenpå SoC chippen, inden vi kan gå videre med at samle kabinettet.

Master Pi 40 Cooler Case specifikationer

output header til skaerm Master Pi 40 Cooler Case

Vi kan tilgå GPIO headeren her fra siden. TPU rammen har en gummiklap, som beskytter headeren, når den ikke er i brug.

Master minijacj tilslutning Pi 40 Cooler Case indvendigt

dual 4K Master Pi 40 Cooler Case

På I/O siden har Raspberry Pi to 4K udgange i form af mini-HDMI outputs, som vi kan se det på billedet ovenfor. Her har vi også en USB 3.1 Type C connector, der skal anvendes til strømforsyningen. Ydermere har vi også et 3.5" minijack output.

usb 3.1 plus usb 2.0 Master Pi 40 Cooler Case

Slutteligt har vi også to USB 2.0- og to USB 3.0 indgange samt en 1 Gbps ethernet RJ45 port.

Master Cooler Case Pi 40 retropi

En Raspberry Pi 4 minicomputer kan bruges til mange ting, men en af de ofte brugte løsninger er at køre RetroPie ind og lave en retro spillemaskine, som kan afvikle dine yndlingstitler fra barndommens tid. Hvad enten man er til Atari, SNES, PlayStation eller noget helt andet, så har Raspberry Pi 4 kræfterne til at emulere det hele. 

RetroPie kan downloades gratis via linket her!

Da RetroPie også er afhængig af, at du har dine yndlings spiltitler som ROM (Read Only Memory), så er det selvfølgelig dybt afhængig af, at du får anskaffet dig disse. Andre gode muligheder med en Raspberry Pi 4 er at lave et mediecenter. Til formålet er Kodi mediecenteret blevet ported til Raspberry Pi, og version 18.4 Leia kan downloades her!

Hvad enten man går efter RetroPie, Kodi eller full blown Linux distro, så kan det kun anbefales at anvende et high speed SD kort (eksempelvis Class 10) for at undgå for lange loadtider samt bufferproblemer med transcoding af indhold. En model med minimum 4 GB RAM er desuden også på listen over anbefalinger fra Kodi.

Master Cooler Case Pi 40 retropi tool

Cooler Master har også udviklet et Pi Tool, der kan hentes via en terminal, hvor man udfører kommandoen, som vi deler herunder.

curl https://raw.githubusercontent.com/CoolerMasterTechnology/pi-tool/master/install.sh -o pi-tool-install.sh
chmod +x pi-tool-install.sh
./pi-tool-install.sh

pi_case_40_07_pi_tool_features-imageleftorright.png

pi_case_40_08b_features_monitoring-column.png

Vi har valgt ikke at overclocke vores Raspberry Pi 4, men softwaren kan bruges til at overvåge ens Raspberry Pi 4, lige så vel som det kan bruges til at overclocke og presse ekstra ydelse ud af ens minicomputer.

setup_01_install_raspberry_pi_imager.jpg

Operativsystemet til ens Raspberry Pi 4 kan nemt og enkelt installeres med en kortlæser, et SD kort med minimum 16 GB plads plads anbefalet. Ønsker man at køre eksempelvis RetroPie med spil installeret direkte på ens SD kort, så kan det selvfølgelig kun anbefales, at man får et væsentligt større kort, så man risikerer at løbe tør for plads.

Raspberry Pi Imager kan downloades her!

setup_02_raspberry_pi_imager_vaelg_os_og_sd_kort.jpg

setup_03_os_liste.jpg

setup_04_retropi_for_raspberry_4.jpg

Imager softwaren rummer en længere liste af Raspberry Pi operativsystemer, og det er bare at vælge et fra listen. Softwaren kan også installere tredjeparts-software, som er hentet andetsteds fra, men det er selvfølgelig på eget ansvar. Raspberry Pi Imager understøtter alle modeller af Raspberry Pi, så der er rig mulighed for at vælge mellem de forskellige RetroPie builds.

setup_05_vaelg_sd_kort.jpg

setup_06_skriver_til_sd_kort.jpg

Dernæst vælges SD kort, og man kan nu installere softwaren. Processen er ganske enkel, og det kræver ikke mange klik med ens mus.

retropie_games_overview.jpg

Billedet ovenfor er lånt fra nettet!

RetroPie har et dejligt brugervenligt interface, og det opstiller spil efter konsol. Man skal være opmærksom på, at nogle emulatorer kræver brug af BIOS'er som eksempelvis PlayStation emulatoren.

Pris

I skrivende stund, den 17. november 2020, er Cooler Master Pi Case 40 ikke kommet i de danske netbutikker endnu, men Cooler Master har oplyst os om en pris på 199,00 kroner. 

cooler_master_logo.jpg

Kabinettet er derimod allerede at finde på Cooler Masters hjemmeside, og I kan klikke på banneret ovenfor, hvis I vil læse om Pi Case 40 på Cooler Masters hjemmeside.

Konklusion

Cooler Master Pi Case 40 er en sjov lille sag at anmelde, og Pi Tool softwaren er en fin lille genistreg, der gør overclocking og overvågning af ens Pi 4 væsentligt nemmere. Pi Case 40 er godt gennemtænkt med en stor aluminiumsblok, der fungerer som heatsink. Det giver kabinettet en høj vægt, men til gengæld leverer det en fin performance i forhold til kølingen af ens Raspberry Pi 4, der som udgangspunkt er afhængig af passiv køling. SoC chippen kan opnå væsentligt bedre temperaturer, såfremt man selvfølgelig sørger for at placere det et sted med rigelig luft omkring.

Byggekvaliteten er knivskarp, og det har en god effekt, at heatsinken er støbt ud i ét. Det giver maksimal kontakt og ydeevne. Cooler Master har også gjort det godt ved at vedlægge en thermal pad til at sikre kontakten mellem SoC chippen og cold platen, der skal flytte varmen ud i heatsinken. Den programmerbare knap på fronten er en meget lækker gadget.

Prisen på 199,00 kroner er i den relativt høje ende i forhold til andre Pi 4 kabinetter, og man kan endda få kabinetter med aktiv køling for mindre, så der er selvfølgelig overvejelser at gøre. Det fede ved den store heatsink er selvfølgelig, at kabinettet er passivt kølet og derfor under ingen omstændigheder støjer. Alt i alt er det et knivskarpt kabinet, og det er kun på baggrund af, at der findes alternativer, som er billigere, der umiddelbart kan det samme. Cooler Master ender med en flot score på 8.

Godt:

  • Fint design
  • Stor aluminiums-heatsink
  • Medfølger thermal pad til at sikre god kontakt mellem chip og cold plate
  • Pi Tool software gør overvågning og overclocking nemt
  • Programmerbar knap på forsiden af kabinettet

Knapt så godt:

  • Prisen er lidt i den høje ende i forhold til lignende kabinetter

Score: 8

01_teaser_billede_raspberry_pi_4_8_gb_ram.jpg

Vores partnere