Coronavirus: Er produkter fra Kina farlige?

coronavirus
Vi ved ikke meget om Covid-19, ofte kaldet coronavirus, bortset fra at det kan sprede sig fra menneske til menneske gennem kontakt, og at det stammer fra Wuhan, Kina. Vi ved også, at mange Kina-baserede virksomheder og fabrikker er lukket på grund af udbruddet. Men er det stadig sikkert at købe produkter, der er afsendt fra Kina midt i coronavirus udbruddet?


Det korte svar er ja. Heldigvis er der ingen måde, coronavirus kan være aktivt længe nok på en overflade til, at det kan overføres gennem berøring af en pakke eller et produkt, der er sendt fra en af de producerende epicentere i Kina som Guangdong, Zhejiang og Shandong.

“I would not worry about the virus hazards” sagde David Evans fra Department of Medical Microbiology and Immunology lokaliseret under University of Alberta i Canada. “I would be very, very surprised if there was any type of active detectable virus on pretty much any surface”

Evans forklarede, at det handler om, hvordan virussens partikler samles. Han omtalte, at ligesom andre vira har coronavirus et ”ipid bilayer” - en fedtholdig membran rundt omkring kernen - der er meget skrøbelige og let kan beskadiges.

“If [the bilayers] were dispersed on a surface, it would rapidly inactivate the virus as it dried out and stuck onto that surface” forklarede Evans.

I samme omgang fortalte David Evans, at der findes et par vira, der faktisk kan leve på overflader, som norovirus, som har været et problem på krydstogtskibe, men at folk ikke skal bekymre sig om, at coronavirus spreder sig via overfladerne af emballerede varer.

“Whether or not they can actually deliver [products] is another story because of chaos in the factories right now”

- David Evans

Cirka 50 procent af de regionale fabrikker i Kina er lukket ned siden coronavirus-udbruddet begyndte, og mange produktionsfaciliteter ligger bag produkterne. Karantæner såvel som frygt blandt Kinas arbejdere har ført til disse fabrikslukninger, og selvom nogle af dem vender tilbage, er de ikke nødvendigvis ved fuld produktion, og varebeholdningerne er derfor begrænset som en del af arbejdsstop.

Virksomheder som Google og Apple har produktionsvirksomheder i Kina og mærker virkningen af virussen. Google lukker sine kontorer i sidste måned, og Apple lukkede midlertidigt alle butikker og kontorer i det kinesiske fastland tidligere i denne måned.


Source & Image credit:

Boston Herald, The Verge, CNBC