grafikkort

Grafikkort også kaldet GFX-kort, er den hardwarekomponent som står for beregningen af de visuelle elementer, der vises på skærmen i form af billeder. Grafikkortet med GPU'en er derfor den mest essentielle del i systemet når det kommer til tunge spil og store grafiske opgaver.


På grafikkortet sidder GPU’en (Graphic Processing Unit) som er den primære enhed der generelt bliver betragtet som den vigtigste del af grafikkortet. I modsætning til CPU’en (Central Processing Unit) som er struktureret til at kunne udregne forskellige former for matematiske opgaver, er GPU’en lavet specifikt til grafiske opgaver.

Grafikkort findes både som en integreret del af computerens bundkort eller på CPU’en, og som et separat kort der sættes i bundkortet. De integrerede kort er i dag forældede og man ser enten separate grafikkort eller CPU'er med indbygget grafikprocessorer. De hurtigste integrerede grafikprocessorer kan som regel kun trække nyere computerspil på de laveste visuelle indstillinger. Derfor vælger gamere for det meste de dedikerede eksterne grafikkort.

Grafikkort har en vis mængde hukommelse. Denne mængde af videohukommelse (VRAM) udgør den samlede mængde af data som GPU’en kan arbejde med ad gangen. Ligesom de dedikerede RAM der sidder i bundkortet, udgør mængden af hukommelse som CPU’en kan arbejde med. Mængden af videohukommelse som et givent spil/program kræver kan variere meget, men en højere opløsning kræver altid mere videohukommelse.

Folk som har behov for at opnå en ekstrem ydelse, kan vælge at parre to eller flere grafikkort op, med teknologier som SLI eller CrossFire. Disse teknologier gør det muligt at synkronisere flere grafikkort i det samme system, så de fungere som en samlet enhed. At parre flere grafikkort op, er som regel kun nødvendigt hvis man forsøger at opnå en ekstrem høj framerate og opløsning på samme tid, eller hvis man vil køre med flere skærme ad gangen.

Der findes mange forskellige varianter og størrelser af de samme serier af grafikkort. Det er derfor vigtigt at tænke over dit behov, inden du går ud og investere i det dyreste produkt på markedet. Derudover er det vigtigt at undersøge, om grafikkortet fysisk passer ind i kabinettet. Hvis du er på udkig efter at nyt grafikkort, bør du også checke om den strømforsyning du har er kraftig nok til at holde grafikkortet kørende, da grafikkortet ofte er den komponent i computeren som bruger mest strøm.

Der er altså en del ting at tage hensyn til, når du skal investere i et nyt grafikkort derfor har vi prøvet at samle alle svarene her på Tweak.dk. Samtidigt har vi lavet en masse filtre, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at vælge det helt rigtige grafikkort til dit behov. Hvis du bare vil se alle de grafikkort, som vi har testet, skal du selvfølgelig ikke vælge noget filter, på den måde kan du danne dig et fuldt overblik. Vil du derimod se noget helt specifikt, kan du eksempelvis vælge Zotac, AMD eller Nvidia under brands.

Under brand, vælger du drop down menuen og klikker på Nvidia. På fuldkommen samme måde fungerer de øvrige filtre. Vil du f.eks. kun se kort fra en bestemt producent som scorer over 4, så vælger du blot disse værdier. Du kan sågar vælge prisfiltre, så du kun ser grafikkort med en pris under et bestemt beløb.

Kommer du i tvivl om hvad de enkelte ting betyder, så kan også klikke på den lille how-to knap, her vil vi så efter bedste evne, forsøge kort at forklare dig de mest gængse områder inden for grafikkort og valget af den rette GPU. Det kunne f.eks. være hvilket grafikkort der egner sig bedst til gaming.

I vores test-sektion for grafikkort, vil du kunne finde alle de tests vi har lavet af forskellige grafikkort. Vi anmelder altid alle produkter ud fra vores egen subjektive holdninger, hvilket sikrer dig imod en masse opreklameret tekst fra producenterne - vi er altså din garant for et ærligt billede af produktet.
Nyheder knappen, skal du bruge hvis du er interesseret i at læse de seneste nyheder om grafikkort. Den kan især være relevant for dig, som foretrækker at være opdateret på de seneste trends.
Læs Mere

LATEST POSTS IN grafikkort

ny Navi RX GPU leak
Nyheder - 25 Feb  

Formodet next-gen Navi RX GPU specs lækket

     3

Hvad der kunne være AMD’s næste generation ”Navi Radeon RX” GPU specifikationer, er muligvis lækket online. Her omtales; 5120 cores, 24 GB HB ... Læs Mere

cyberpunk-2077-geforce-rtx-2080-ti-special-edition-gpu-001-850px
Nyheder - 18 Feb  

Vind Cyberpunk 2077 version af RTX 2080Ti

     3

Det nåede kun at være et rygte meget kort tid inden Nvidia bekræftede, at de ville lancere en speciel Cyberpunk 2077 version af deres RTX 2080Ti gr ... Læs Mere

tweak_dk_aorus_geforce_rtx_2080_xtreme_waterforce_wb_8g_09
Nyheder - 17 Feb  

NVIDIA teaser med nyt GeForce RTX grafikkort

     3

Jungletrommerne er allerede i overdrive; er det RTX 2080 Ti SUPER Ampere eller noget helt nyt? ... Læs Mere

valg af 1440p grafikkort
Guides - 16 Feb  

Bedste 1440p grafikkort 2020

     3

I denne guide har vi fundet de bedste GPU'er til 1440p gaming. Hvor meget skal du bruge for at spille 1440p, og hvilket grafikkort skal du vælge til ... Læs Mere

amd driver problemer front
Nyheder - 14 Feb  

AMD Radeon RX GPU drivere skaber store problemer

     3

Det er ikke kun Microsoft der oplever problemer og klager fra kunderne. AMD er på nuværende tidspunkt lidt i samme position. AMD har frigivet nogle ... Læs Mere

P1011092
Tests - 13 Feb  

PowerColor RX 5600 XT Red Dragon

     3

Selv om meget mediedækning og hype omkring grafikkort drejer sig om nye high end grafikkort på markedet, så er det ikke her de fleste kunder befind ... Læs Mere

SE FLERE

VORES PARTNERE

Synology
MSI
Cooler Master
Corsair
Olympus
AMD
Seasonic
Gigabyte