AMD Navi RX 3080 specifikationer lækket - 8 Shader Engines, 2560 SPs & 256 bit Bus

Nedtællingen til AMD’s kommende næste generations Zen 2 & Navi nærmer sig sin afslutning. Vi er nu mindre end fire dage væk, og lækagerne fortsætter uden aftagende styrke.

Nedtællingen til AMD’s kommende næste generations Zen 2 & Navi nærmer sig sin afslutning. Vi er nu mindre end fire dage væk, og lækagerne fortsætter uden aftagende styrke.


Dagens nyeste leak vedrører selskabets kommende mid-range Navi GPU, som nogle kilder omtaler som Navi 10, mens andre hævder den hedder Navi 12, er kommet i søgelyset.


Den nye chip forventes at drive producentens kommende mid-range Radeon grafikkort, der er udset til at konkurrere med NVIDIAs GeForce RTX 2060 og GeForce RTX 2070.


Før vi kommer til de saftige dele, skal vi først påpege, at denne leaks kommer fra KOMACHI, selv om hans tweet siden er blevet taget ned, har vi formået at få fat i alle de lækre informationer. Ligeledes er det vigtigt du tager disse leaks med en sund portion forbehold, da vi stadig intet officielt har set fra hestens mule.

 


Ifølge seneste leak, har Navi chip 40 compute enheder, som hver kommer med 64 stream processorer. De nye informationer, som dette leak bringer til bordet er, at Navi angiveligt har 8 shader-engines. Hver af disse motorer rummer 5 compute units en raster-back-end. Normalt vil en raster-back-end i eksisterende GCN-GPU'er indeholde 16 Render Output Units eller ROP'er i daglig tale. Så det er uklart, om Navi 10 vil have 128 ROP'er, eller om firmaet nedskærer antallet af ROP'er pr. render back-end med Navi grafikkort.


Nu er antallet af shader-engines i Navi faktisk en betydelig detalje, fordi en af de store arkitektoniske begrænsninger af AMDs tidligere GCN-implementeringer, er manglende evne til at skala mikroarkitekturen ud over 4 shader-engines pr. Die. Dette har ført til underudnyttelse af stream processorer i virksomhedens større GPU'er som Fiji og Vega, og har længe været en kendt begrænsning af GCN, som AMD arbejdede for at udvikle løsninger til.


Hvis denne lækage er korrekt, har AMD's ingeniører succesfuldt overvundet denne begrænsning, og vi bør derfor se bedre ydeevne skalering med selskabets kommende store chips sammenlignet med dens tidligere design.

 

Dette indikerer, at vi meget godt kunne se nye Radeon GPU'er med et overskud på 4096 stream processorer, hvilket har været det maksimale, vi har set siden introduktionen af Fiji for fire år siden. I teorien vil udvidelsen af shader-motorer også give selskabet mulighed for at tilføje mere end 64 ROP'er til dets fremtidige design, hvilket ville resultere i signifikant forbedret pixel gennemstrømning, en anden begrænsning af sine tidligere store chips.


Går vi videre til hukommelsessystemet, kan vi takket være være KOMACHI og lækkede Navi PCB-billeder, ved vi, at GPU'en har et 256-bit hukommelsesinterface, som normalt ville være parret med 8 GB vRAM og op til 16 GB.


For nylig så vi også indikationer af, at AMD i første omgang introducerer mindst to nye Navi-baserede grafikkort til direkte at konkurrere med NVIDIAs GeForce RTX 2070 og RTX 2060, henholdsvis $ 499 og $ 399.

 

Så alt peger i retning af vi får:

 

RX 3080

GPU

Navi XT

 

Stream processorer

2560

 

Hukommelsesinterface

256-bit

 

Hukommelse

8 til16GB

 

Formodet performance

Hurtigere end RTX 2070

 

Pris indikator

$499 US

 

RX 3070

 

GPU

Navi Pro

 

Stream processorer

Ukendt

 

Hukommelsesinterface

Ukendt

 

Hukommelse

Ukendt

 

Formodet performance

Hurtigere end RTX 2060

 

Pris indikator

$399 US


Vi følger op så snart der er nyt at berette.

 

Kilde & Billeder

AMD Navi 10 Diagram fra KOMACHI