Grafikkortsalget flopper trods rekordefterspørgsel

grafikkortssalget floppede i 2020
Salget af pc'er oplevede en kraftig vækst i 2020, som delvist kan tilskyndes Covid-19 og det voksende antal hjemmearbejdspladser. Det samme gør sig også gældende for salget GPU’er sammenlignet med 2019, hovedsagelig fordi størstedelen af nutidens CPU'er kommer med integrerede GPU'er. Beklageligt floppede salget af discret grafikkort til trods for rekordefterspørgsel.

Et af de helt store samtaleemner i 2020 og starten af 2021, har været manglen på grafikkort. Dette gør sig gældende for såvel AMD og NVIDIA. Årsagen hertil påvirkes af forskellige faktorer – herunder scalpers, kryptomining, COVID-19, forsyningsproblemer med videre. Hertil er omkostningerne forbundet fra fragt, steget med en faktor 5 i mange segmenter, hvilket igen har været med til at øge priserne.

Data fra Jon Peddie Research (JPR) bekræfter.

Ifølge Gartner steg antallet af pc-forsendelser med 10,7% år-til-år til 79,392 millioner enheder i 4. kvartal 2020. Kvartal over kvartal steg pc-salget med 11,2%. For året udgjorde de 274.147 millioner enheder, en stigning på 4,8% fra 2019. JPR forklarer i samme omgang, at forsendelser af både integrerede og diskrete GPU'er i fjerde kvartal steg 20,5% kvartal over kvartal, da nogle chips sælges, før de faktiske systemer blev ledig til salg.

Alt i alt flotte tal, men isolerer man det faktiske GPU-salg er konklusionen en anden.

RgAvEzWL3N8VzB2aDAirdj.png

(Image credit: Jon Peddie Research)

Da Intel fortsat er den førende leverandør af CPU'er, er de på samme tid også den største leverandør af GPU'er. I 4. kvartal 2020 formåede Intel faktisk at styrke sin posistion ved at øge sin markedsandel til 69%. I mellemtiden offentliggjorde de tre GPU-leverandører blandede resultater i fjerde kvartal sammenlignet med det foregående kvartal:

AMD’s forsendelser steg 6,4%, og Intels salg steg 33,2%, mens NVIDIA enhedsforsendelser faldt med 7,3%.

Hvad markedsandelen angår kontrollerede Intel 69% af pc-GPU-markedet i 4. kvartal 2020, NVIDIA’s andel faldt til 17%, og AMD’s andel faldt til 15%.

Både Intel og AMD sælger masser af CPU'er med integreret grafik, og sidste år frigav virksomhederne hhv.11. generations Core ”Tiger Lake” chips samt Ryzen 4000 seriens ”Renoir” processorer til bærbare computere og stationære. Til det formål er det ikke overraskende, at de to virksomheder øgede GPU-salget, da forsendelser af bærbare steg.

I modsætning til AMD og Intel leverer NVIDIA kun diskrete/dedikerede GPU'er, og deres enhedsforsendelser faldt, fordi de i 4. kvartal led af alvorlig mangel på enheder.

Dog skal det nævnes, at selvom NVIDIA led/lider af forsyningsproblemer, har det ikke rokket ved deres position som førende diskrete GPU-leverandør.

Statistikker fra Jon Peddie Research (JPR) præsenterer, at enhedssalget af stationære diskrete grafikkort faldt 3,9% sekventielt i 4. kvartal 2020. Jon Peddie Research rapporterer, at der blev solgt omkring 11 millioner add-in-boards (AIB'er) i kvartalet.

Tallene viser, at ca. 11 millioner solgte grafikkort i fjerde kvartal er et ret beskedent resultat (det er under 4. kvartal 2019, 4. kvartal 2017, 4. kvartal 2016 og 4. kvartal 2015), men under hensyntagen til, hvor betydeligt de gennemsnitlige salgspriser for AIB'er steg for nylig, resulterer 11 millioner GPU'er i mange penge for AMD, NVIDIA og deres AIB-partnere. I mellemtiden, da det er ekstremt svært at få et nyt grafikkort, bliver det temmelig tydeligt, at der er et stort underudbud til rådighed på markedet.

Selvom NVIDIAs enhedssalg faldt med 7,3% kvartal over kvartal i 4. kvartal 2020, lykkedes det virksomheden at postere flotte tal og indtjening inden for spil-segmentet og øgede faktisk sin diskrete GPU-markedsandel (som inkluderer grafikprocessorer til både stationære og laptops) til 82%, baseret på data fra Jon Peddie Research.

U4Jd3sYCjRv54fRphjhKNj-2.png(Image credit: Jon Peddie Research)

Efterspørgslen efter pc'er er i princippet større end nogensinde før. Der blev solgt over 274 millioner systemer i 2020, hvilket betyder, at disse virksomheder leverede over 274 millioner klientprocessorer i løbet af 2020, og de fleste af disse CPU'er indeholdt en integreret GPU. I modsætning hertil ser situationen anderledes ud, når det kommer til diskret GPU-salg.

shipment gou 2020.JPG

(Image credit: Jon Peddie Research)

 Source & Image credit:

Jon Peddie Research (JPR), AMD, NVIDIA, Tomshardware