Corsair HS60 Haptic: TEST

HS60 Haptic never miss a beat1
I denne test tager vi et kig på Corsair HS60 Haptic. Corsairs første headset med indbygget Haptic feedback.

Corsair går nye veje med sit nye headset. HS60 Haptic bruger ny teknologi, der ændre oplevelsen af at bruge et headset. De udforsker hvordan Haptic feedback kan være med til at skabe bedre indlevelse, både i spil og film.

Corsair HS60 Haptic unboxing.JPG


Specifikationer

Headset

    Connector - USB
    Audio driver - Custom 50mm Neodymium
    Frequency - 20-20kHz
    Impedance - 32 Ohm @ 1kHz
    Sensitivity - 111dB
    Weight - 424g w/o mic

Mikrofon

    Mic - Unidirectional (og sound canceling)
    impedance - 2.0k Ohms
    Frequency - 100- 10kHz
    Sensitivity - -40dB


Unboxing og førstehåndsindtryk


Haptic Front box Taction.JPG

På fronten kan man se headsettets venstre side, på en gul baggrund. Nederst kan man finde navnet på headsettet, samt tre logoer. Taction Technology, som er en teknologi der bliver brugt til at lave Haptic feedback. Et Discord certified stamp, som peger mod en god mikrofon, og et iCUE logo. iCUE er et stykke software hvor man som bruger kan styre hvordan lyden skal være, en equalizer. 

Siderne på kassen er meget simple med produktets og producentens navn. her kan du også finde den ene af de to sætninger de bruger til at sælge headsettet med. “Never miss a beat” - Den anden vil man kun kunne finde gennem deres online marketing “Feel the Sound”,

På bagsiden kan man finde de samme informationer der også står først i testen. Bagsiden har helt kort opstillet de tekniske specifikationer, på otte forskellige sprog.

Indhold

Kassen indhold består af headsettet HS60 Haptic der har et 1.8 meter USB-A tilsluttet, en aftagelig mikrofon med tilhørende vindhætte, en produktguide og en Corsair warranty guide.

Box content HS60 detached mic.JPG

I Produktguiden kan du finde en liste af features på headsettet samt en meget kort forklaring heraf. Ud over dette man også finde et link til Corsair iCUE. Det anbefalede software til headsettet hvor man blandt andet kan finde en equalizer til styringen af lyden. Ikke volumen, her kan du finjustere lyden så den passer dig som bruger. Dette er noget vi vil dykke ned i, i det følgende afsnit. Corsair anbefaler kraftigt at man som bruger leger rundt med. Som de selv siger "du kan ikke ødelægge noget" Det værste der kan ske er, at du skal defaulte til standardindstillinger.

Headsettet

Hvis vi starter med at kigge på ørekopperne, har de et klassisk vintercamouflage design rundt langs kanten på ydersiden. Inde i midten er der et diskret gitter med Corsairs logo i samme farve som næsten får det til at falde i et med designet. 

Corsair earcup logo.JPG

I venstre side lige bag ledningen, finder du først en Mute on/off toggle til den aftagelige mikrofon. Bag knappen er der er volume-kontrol. Denne justere ikke en separat lyd i headsettet med volumen på Windows. Man kan derfor selv vælge hvor denne bliver justeret, uden at skulle tænke over hvordan de påvirker hinanden. Lige foran ledningen kan mikrofonen monteres. Her finder man et lille stykke gummi der skjuler og sørger for der ikke komme støv i, når mikrofonen ikke er monteret. Denne er ikke fastmonteret, den er meget lille og kan derfor let blive væk, når den ikke sidder i headsettet.

Headset features mic muted volume controller.JPG

Mikrofonen er som tidligere nævnt unidirectional og tilsluttes i venstre side,  med en 3.5mm jack. Det åbner op for muligheden for at skifte denne, hvis man foretrækker en anden. Selvfølgelig de der eksempelvis bruger en mikrofon på bordet, vil helt kunne undlade at bruge indgangen og dække den til.

3,5mm microphone jack detach left ear.JPG

I højre side finder man justering af headsettets Haptic feedback. Men hvad vil det faktisk sige, når Corsair siger deres headset har haptic feedback? Haptic feedback kan meget kort forklares som værende en Subwoofer i dit headset. For den lidt mere nørdede forklaring, sidder der en Tactile transducer i headsettet. En tactile transducer er den komponent der gør man både kan høre og mærke bassen. Indtil for nyligt er dette noget vi har kunne opleve som et komponent der er koblet til en stol eller lignende, og kan være med til at øge indlevelsen når man ser film. blandt andre bruger nogle biografer denne teknologi. Corsair har indgået et samarbejde med Taction Technology. Der har formået at mindske og modificere teknologien, så den passer i et headset. Hvor den giver tactile feedback på de lave frekvenser. Effekt justeringen på højre side af headsettet, styre hvor kraftig denne effekt skal være. Minimumsværdien slukker for effekten, såfremt man ikke ønsker denne.

Ørekopperne er lavet af hukommelseskum, der er ikke noget noterings værdigt ved disse, udover de umiddelbart virker af højere kvalitet, end man forventer.

Kopperne er forbundet til hovedbøjlen med et klassisk gaffel design lavet af aluminium der griber fat i hver side. Kvaliteten heraf, er som man forventer den. Det resultere i at kopperne blive lidt rigide og i forlængelse er der ikke meget plads til justeringer af hvordan kopperne vender. Højdejusteringen bliver til gengæld hjulpet af det lidt rigide design. Man kommer ikke til at ændre justeringen ved uheld, og behøver ikke justere denne.

Corsair headband cushion.JPG

Hovedbøjlen har et tyndt lag hukommelsesskum, med hvide syninger, der komplimentere vinter-camoflagen. Den er en lidt til den bløde side, men det er stadig behageligt efter flere timers kontinuerligt brug

Headsettet i brug

Men hvordan føles det at bruge, hvordan lyder det og hvordan føles det. Vi skal et spadestik dybere. Umiddelbart har headsettet mange gode ting kørende for sig. Men nu er det tid til at snakke om hvad vi faktisk har fået.

I modsætningen til mange headsets derude bliver det ikke tungt på hovedet eller ubehageligt efter flere timers brug i streg. Det skal dog nævnes at selvom at komforten er generelt set meget høj er der ikke vanvittigt meget plads til ørene. Jeg har oplevet et par gange, at hvis headsettet sidder lidt forkert kan det generet øret en smule. Dette kan være en stor ulempe hvis man ikke får det rettet og man sidder med headset i flere timer og ser film eller andet. En anden stor fordel for i min optik er at jeg at har muligheden for at fjerne mikrofonen fra headsettet. Men hvad så når den faktisk er i brug. Så længe man bruger vindhætten er kvaliteten af mikrofonen ganske fin. Vindhættens kvalitet kombineret med hvor medgørlig placeringen af mikrofonen er, gør at den rivaliserer flere headset i prisklassen over. Jeg kan derfor varmt anbefale at montere den når den skal bruges. Personligt har jeg ikke sat mikrofonen til, med mindre jeg skal bruge den i enten spil eller på discord. Selvom det er en ganske fin mikrofon, føles det lidt som at den er placeret der fordi headsettet er målrettet gamere så derfor skal den have en. Det føles ikke som at den var en del af designet fra starten.

Som en lille bonus feature ved mikrofonen, er der en blød kvindelig stemme der fortæller når man trykker på mute knappen, både når man tænder og slukker. Hun reminder også brugeren om den er tændt eller slukket når man tænder sin PC.

Lyden

Lyden i produktet består af flere elementer. Først ser vi på lyden, hvor der er slukket for haptic feedback, og hvor der ikke er ændret på lyden gennem iCUE. Kort fortalt vil jeg kalde lyden godt afrundet specielt for sin prisklasse. Mange billige headsets lider ofte under én af to ting; at man har brugt en equalizer til skjule uren lyd med en bass der er skruet alt for højt op eller at der ikke er en bass. HS60 Haptic er ikke et billigt headset og det er lyden heller ikke. Hvis man gerne vil nyde sin musik som man har været vant til, rammer deres standardindstillinger meget bredt. Det er en lyd de fleste vil kunne enes med. 

Men hvad så når jeg i højre side, begynder at skrue op. Lyden bliver på mange måder dybere. mange af de lave frekvenser, får karakter. Du kan nu ikke kun høre kontrabassen og stortrommen, man kan mærke den. Følelsen af musikken når man hører den live, begynder at træde ind i headsettet. Når man sidder og ser film, og en dør smækker, kan man nærmest mærke døren smække ved siden af en. Første gang jeg satte en film på med headsettet på havde jeg glemt at haptic feedback var tilstede. Indtil jeg mærkede en af effekterne i filmen i højre side af headsettet. Først der overvejede jeg hvordan haptic feedback er med til at skabe et nyt niveau af indlevelse. I spil med et rigtig godt lydbillede vil dette også være med til at gøre en forskel. Du vil ikke blive en bedre gamer, men du vil måske få en lidt federe oplevelse.

Men er det virkelig kun godt, og der er svaret helt bestemt nej. Haptic feedback føles underligt i et godt stykke tid. Den ene grund ligger i justeringen af effekten. Det kan let blive for meget, og justeringen sidder lige hvor jeg placere min tommelfinger når headsettet skal af og på. Man kommer derfor let til at ændre den en gang imellem. Det samme gør sig gældende for justeringen af lyden. Afhængigt af hvad man laver kan det dog godt svare sig at skrue ned eller slukke for effekten. Hvis man ser underlige sjove videoer på youtube, eller kvaliteten af den musik man høre er lav. Kan det god være et forstyrrende element frem for gavnendende.

Software

Corsair iCUE custom profiles.png

Det tredje element i lyden er iCUE. Her kan man rigtig begynde at lege og finde præcis den type lyd man leder efter. iCUE giver mulighed for at lave profiler til dine lydindstillinger, så uanset hvad man laver kan man få den lyd man ønsker. De fleste kommer ikke til at sætte en profil op til alt de har tænkt sig at lave. Selv hvis det ikke er noget man har tid til, har iCUE stillet forskellige presets til rådighed der kan give et bredt billede af hvad headsettet kan. Hvis man får HS60 i hænderne, kan det varmt anbefales at klikke dem alle igennem. på billedet nedenfor kan man se et billede af de forskellige presets der strækker sig fra Bass boost, til dem der er glade for de lave frekvenser og høre meget elektronisk musik og til FPS Competition.

iCUE custum Euqualizer.png

HS60 Haptic er understøttet af Windows Spatial Sound, som er en teknologi der hjælpe med at emulere positionering af lyd. Hvis det er slået til i dit Windows kan du styre fra iCue om du ønsker denne automatiske positionering.

Selvom iCUE’s egenskaber ikke er noget alle ønsker at rode med, anbefaler Corsair at man henter det, for at få den optimale lydoplevelse. Uanset om man kommer til aktivt at ændre noget eller ej.

Pris

Prisen på headsettet ligger på 999 kroner de fleste steder,, og kan alternativt købes for €129.99 (svarende til 968,71 i skrivende stund) i Corsairs egen shop.


Konklusion

Corsair HS60 Haptic er et lækkert robust headset. med store muligheder for at få den lige præcis den lyd man ønsker sig. Desværre vil mange se vintercamouflage designet og blive instant turned-off. For mig er det ligegyldigt, det føles godt på hovedet og jeg ser det sjældent. Desværre følger der ikke ekstra kopper med, så man skal kunne lide de lukkede læder ørekopper. De lukker en fin mængde lyd ude men det går selvfølgelig lidt ud over lydbilledet. Headsettets haptic effekt er bestemt noget man skal vænne sig til, men når man når det punkt giver det en dybere oplevelse uanset om man gamer, ser film eller hører musik.

Pros:

  • Haptic feedback
  • Balanceret lyd
  • Aftagelig mikrofon
  • Føles robust

Cons

  • Gummi cover til mikrofon indgang

Vores partnere