EPOS B20 - USB Streaming Mikrofon

Epos B20 mikrofon
Hvis du streamer, eller måske bare spiller meget online multiplayer og gerne vil sikre dig solid lyd, kan en ekstern mikrofon være vejen frem. I dag tager vi et kig på B20 USB mikrofonen fra Epos.

Specifikationer

  • Frequency response: 50-20,000 Hz 
  • Pick-up pattern: Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional, Stereo 
  • Sensitivity: -37 dBV/PA 
  • Microphone Sensitivity Tolerance (dB): +/- 3dB 
  • Microphone technology: 
  • Condenser Microphone (3 condenser capsules) 
  • Type: Side-address Microphone 
  • Thread size: 3/8" 
  • Recording sample and bit rate: 24bit - 48kHz 
  • SPL: 112dB, 2,5% THD
  • Controls: Gain, Volume knob, Mute button & Pickup pattern switch 
  • Cable length: 2.9 m 
  • Connector plugs: USB-C & built in 3.5 mm headphone jack 
  • Compatibility: PC, Mac, PS4, PS5


En tur rundt om Epos B20

Epos B20 er en USB Mikrofon, der er designet til både at kunne stå på bordet foran dig eller være monteret i en mikrofonarm. Der følger en solid metalfod med, som kan skrues på mikrofonen via en 3/8" skrue. Samme skuremontering kan bruges til at montere Epos B20 på en arm, hvis man hellere vil have den af vejen. 

Epos B20 fod.JPG

Materialerne er en blanding af sorte og gunmetal grå metal og plast, i et semimat finish. Byggekvaliteten føles solid og gennemført.

I bunden er der et USB C stik, som bruges til tilslutning til PC, Mac eller PlayStation 4 og 5. Der er også et 3,5 mm jackstik, hvis man vil tilslutte sit headset direkte via Epos B20.

Epos B20 USB tilslutning.JPG

B20 er udstyret med i alt fire knapper til kontrol af in og output. På, hvad jeg vil kalde fronten, er der en mute knap sammen med en volumen knap til at styre lyden, hvis du benytter 3,5 mm stikket til dit headset. Et lille statuslys over Mute knappen, indikerer om mute er slået til eller ej. 

Epos B20 Pick Up Patterns.jpg

På den modsatte side finder vi en knap til at styre gain og endeligt en til at vælge, hvilket pick up mønster du vil bruge. Der er mulighed for Cardioid, Bidirectional, Omnidirectional og Stereo. Det betyder, at det er muligt at bruge Epos B20 i en række forskellige scenarier, alt efter om den skal bruges til en enkelt person der bare streamer, eller om man vil fange flere personer omkring et bord. 


Software

Man kan via Epos Gaming Suite se og tilpasse indstillingerne på B20 mikrofonen. Lidt irriterende, så skal man udfylde via Epos’ hjemmeside, opgive navn og mailadresse før man kan få lov at downloade Gaming Suite softwaren. Du kan udfylde hvad som helst, men det er bare et unødigt skidt i min bog. 

Epos Gaming Suite software register.jpg

Selve Gaming Suite softwaren er skåret ret godt ind til benet. Der er ikke ret meget mere end man har brug for. Der kan tjekkes om der er ny firmware til B20, hvilket der i vores tilfælde var.

Epos Gaming Suite Firmware update.jpg

Der er mulighed for at fintune en række indstillinger for både mikrofon input, og for lyden igennem 3,5 mm stikket, hvis man bruger det. Der er fire foruddefinerede profiler, man kan vælge imellem eller man kan opsætte sin helt egen. 

Epos gaming Suite højtaler.jpg

Under mikrofon indstillingerne der mulighed for at indstille ting som Gain, Side tone, Noise Gate og Noise Cancelation. Du kan kun vælge pick up pattern på den fysiske knap på B20, men det er muligt i softwaren at se, hvilken man er sat på. 

Hvordan man foretrækker lyden på sin mikrofon er meget subjektiv, men mulighederne i softwaren gør, at man kan tweake det som man vil. 

Epos Gaming Suite Mikrofon.jpg

Der er ingen specielle ting som stemmefiltre eller andet, som man ser i noget software. Så hvis man vil lyde som en alien eller en tegneseriefigur, skal man et andet sted hen end Epos’ Gaming Suite. Meget fint, at den slags er sparet væk, hvis du spørger mig


Testen

Jeg har brugt Epos B20 tilsluttet min PC, hvor jeg dels har brugt den mens jeg har spillet online multiplayer spil og har lavet deciderede tests. 

Mine tests har med forskellige indstillinger via softwaren været med nogen af de klassiske “test din mikrofon sætninger”, for at få en ide om hvor styrker og svagheder evt. ligger. 

Epos B20 USB mikrofon.JPG

Meget af det endelige resultat, man får ud af mikrofonen kan naturligvis afhænge af, hvordan man indstiller den. Hvis du rammer helt forkert med indstillinger for Pick Up pattern, gain osv, så kan selv en god mikrofon lyde frygtelig. 

Det er en af de ting man skal være opmærksom på, med mikrofoner af den her type, hvis man rykker fra fx en headset mikrofon. Det kan være nødvendigt at tweake indstillingerne, før man får det bedste resultat.

Epos B20 pattern and gain.JPG

Som jeg var inde på tidligere, så kan indstillingerne selvfølgeligt også afhænge af ens egne præferencer. Jeg foretrak, efter lidt forsøg frem og tilbage, lyden når jeg brugte Clear preset indstillingen, under mikrofonen i Epos Gaming Suite. 

Det er muligt at høre en lydtest her med disse indstillinger:


Pris

Jeg kan pt finde Epos B20 med en pris på lige under 1500 kroner. Det placerer den i en noget dyrere gruppe, end velkendte konkurrenter som Blue Yeti.  


Konklusion 

Epos har med B20 lavet en fornuftig mikrofon, som holder sig til de centrale funktioner. Der er ikke fyldt RGB lys og andet lir oven i, hvilket jeg personligt er glad for at se. 

Tilslutning er let og ligetil og det afdæmpede design falder rigtigt godt i min smag, men det kan naturligvis variere. 

Epos B20 top.JPG

Lyden er klar og lækker og en tydelig opgradering i forhold til selv gode headset mikrofoner. Alt efter hvilket pick up pattern du bruger, klarer B20 også rigtigt fint at sortere generel lyd omkring dig fra. Lyd fra kilder tæt på mikrofonen, som fx tastatur osv, kan dog fortsat stadig godt finde vej ind i lydbilledet. 

Den store svaghed ved Epos B20 er, som jeg ser det, prisen. Den klarer opgaven fint, men med en pris på lige under 1500 kroner, så synes jeg det er lidt stramt. 

Den kommer ikke mere flere features, end fx Blue Yeti X mikrofonen, som også klarer opgaven lige så godt, eller måske endda lidt bedre, for en pris der er næsten 600 kroner lavere. 

Vi lander med en endelig karakter på 8 for et solidt produkt, der dog på prisen taber til lignende konkurrenter. 


Godt: 

  • Afdæmpet design
  • Gode materialer
  • Let opsætning
  • Simpelt software


Skidt: 

  • Prisen


Vores partnere