Cooler Master ML240P Mirage CPU køler

cm_ml240p_mirage_front
Nyt design på både pumpehoved og blæsere giver denne nye Mirage et hypnotiserende udseende. Men kan den også køle?

Cooler Master har bedt os kigget på deres nye MasterLiquid (ML fremover) 240P Mirage køler, som er en 240 mm køler med ARGB mulighed på både blæsere og i kølehovedet. Lad os se i anmeldelsen, om al fokus er gået over i fancy RGB, eller om den stadig kan køle som man ville forvente.

Cooler-Master.jpg

De tekniske specifikationer.

Som man kan læse, understøtter køleren alle nutidens sokler for både Intel og AMD CPUer. Blæserne kører 2000 RPM og larmer med 27 dBA, og de har også ARGB indbygget. Underligt nok, har Cooler Master ikke angivet nogen TDP for køleren, så jeg ved ikke hvad jeg skal forvente af den i forbindelse med performance. Det bliver spændende at se. Selve radiatoren er en kobber radiator der passer til et par 120 mm blæsere.

PRODUCT NUMBER: MLY-D24M-A20PA-R1


CPU SOCKET:

Intel: LGA2066, LGA2011-v3, LGA2011, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156, LGA1366, LGA775
AMD: TR4, AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+, FM2, FM1

WATERBLOCK DIMENSIONS: 85 x 80 x 41.7 mm
RADIATOR DIMENSIONS: 277 x 120 x 27 mm
RADIATOR MATERIAL: Aluminum
FAN DIMENSIONS (L X W X H): 120 x 120 x 26 mm / 4.7 x 4.7 x 1 inch
FAN SPEED: 2000 ±10% RPM (Max)
FAN AIR FLOW: 60.95 CFM (Max)
FAN AIR PRESSURE: 2.33 mm H2O (Max)
FAN MTTF: 160,000 Hours
FAN NOISE LEVEL: 27dBA (1m)
FAN POWER CONNECTOR: 4-Pin (PWM), ARGB 3-Pin
FAN RATED VOLTAGE: 12V DC
FAN RATED CURRENT: 0.30 A
FAN POWER CONSUMPTION: 3.60W
FAN LED COLOR: ARGB
PUMP MTTF: 160,000 Hours
PUMP NOISE LEVEL: < 20 dBA (1m)
PUMP RATED VOLTAGE: 12 VDC
PUMP POWER CONSUMPTION: 3.96W
CONNECTOR: 4-Pin


Kassen og indholdet.

Kassen har nogle fine illustrationer og alle specifikationer og features printet udenpå. Inde i kassen ligger indholdet godt beskyttes i en formstøbt pap holder.

CM_ML240P_Mirage-box.JPG

CM_ML240P_Mirage-Content.jpg

Lad os kigge på sagerne inden vi monterer på bundkortet.

Vi starter lige med blæserne. Det er et par nydelige blæsere med gummi på hjørnerne. De har ret klare finner, så jeg er lidt spændt på, hvordan lyset fordeles i finnerne under drift. Bemærk, at finnerne hænger sammen ude i spidsen, det skulle give mindre stør og bedre airflow, da hele finnelængden nu kan presse luften igennem blæseren. Man ser det ikke så tit, men nogle mærker har kørt med det i lang tid.

CM_ML240P_Mirage-fans.JPG

Blæserne har ARGB stik, som vi kender dem fra bundkort, og PMW power stik. De virker ret robuste, måske på grund af rillerne i siden, som man kan se her. Det er med til at gøre dem stabile.

CM_ML240P_Mirage-fanconnectors.JPG

Så må vi hellere kigget på køleren. Det er en nydelig køler med kraftige slanger og et gennemsigtigt pumpehoved. Pumpehovedet har også indbygget ARGB, og lige som blæserne et PWM power stik.

CM_ML240P_Mirage-Cooler.JPG

Her kan man lidt bedre se impelleren inde i pumpen. Når den er startet begynder de at køre rundt, hvilket jo er fin visning af, at pumpen fungerer. Bemærk de kraftige slanger, som er dobbelte med plastslange indeni.

CM_ML240P_Mirage-Cooler_Pump.JPG

Radiatoren er med standard køleribbe design, med bukket kobberplader imellem kobberrør. Altsammen i kobber for, at få den bedste varmeafledning som muligt.

CM_ML240P_Mirage-radiator_front.JPG

På siden af radiatoren, er der et fint Cooler Master logo.  Som man kan se, er slangerne fint afsluttet til køleren med krympefleks, formodentligt for at fiksere stofbetrækket på plastslangerne. Enderne på radiatoren er fint afsluttet med dæksler, så man ikke kan se rørene som jo bugter sig i hver ende af en radiator.

CM_ML240P_Mirage-Radiator_Side.JPG

Til sidst et par billeder af controlleren, som følger med sættet. Den kan køre solo, hvis man ikke har ARGB eller RGB i sit bundkort. Eller man kan bruge den som hub igennem bundkortet. Der er knapper, så man kan styre imellem forskellige effekter og farver. Man kan føre reset knappen igennem controlleren, og bruge den til, at styre lyset med. og samtidig resette computeren med den. Det er smart, og noget jeg ikke har set før i sådanne en boks.

CM_ML240P_Mirage-controllertop.JPG

Boksen har 4 ARGB udgange og en enkelt RGB udgang, hvis man har noget ældre RGB udstyr man gerne vil have på. Der er mulighed for USB, så man kan styre boksen direkte ved hjælp af Cooler Master driveren. Eller man kan køre med enten 5 volt eller 12 volt ARGB indgang. Den forsynes af et SATA power stik.

CM_ML240P_Mirage-controllerbottom.JPG

Så er det tid til testen.

Monteringen:

Til montering af en AMD Ryzen, skal man bruge dette beslag. Det monteres på oversiden af plasthovedet, og skruerne skrues i nedefra. Der er et indhak i pumpehovedet, så man ikke kan tage fejl.

CM_ML240P_Mirage-mount_head.JPG

Beslaget bag på bundkortet forberedes, og sættes bagpå. Så skruer man disse gevindstænger på, så beslaget sidder på bundkortet. Det sidder ikke fast, men kan give sig en del.

CM_ML240P_Mirage-mount_mb.JPG

Til sidst monterer man pumpehovedet på beslaget. Det var ikke specielt nemt., da der ikke var meget gevind man kunne montere møtrikkerne på til at starte med. Men det gik. Møtrikkerne skrues helt i bund til de ikke kan komme længere, så sidder pumpehovedet godt fast på processoren.

CM_ML240P_Mirage-mount_pump.JPG

Lige meget hvordan man vender pumpehovedet, ser det ud til, at slangerne er i vejen. Der følger en nøgle med sættet, så man kan spænde møtrikken, men det er lidt besværligt. Ikke den nemmeste køler at montere.

CM_ML240P_Mirage-mount_problem.JPG

Lyset:

Lyset i blæserene er ikke det meste imponerende jeg har set. Alt er jo relativt, men jeg synes ikke vingerne spreder lyset særlig godt. Det er formodentligt fordi de er gennemsigtige, og ikke hvide. 

CM_ML240P_Mirage-fanlight1.JPG

Det samme gælder lidt pumpehovedet. Man kan godt se lyset, og det lyser også selve impelleren op. Men ikke specielt meget. Dog får man en pæn lysende kant rundt på pumpehovedet, hvilket ser ret fedt ud.

CM_ML240P_Mirage-pumplight2.JPG


Benchmark procedure

CPU: AMD Ryzen 2700
Software (benchmark): CPU-Z
Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne:

Rumtemperatur: ~26 grader
Blæserhastighed: 2000 RPM
Pumpehastighed: 8300 RPM

Som man kan se, så holder køleren nogle ret fine temperaturer. De er en smule højere, end på den sidste køler jeg testede, men vi ligger meget i samme lag inden for +2 grader som det maksimale, hvilket er helt acceptabelt. Selv ved min overclock, er temperaturen ikke voldsom fra den anden køler, som jo også er en 240 mm radiator. 

CM_ML240P_Mirage-graf.JPG


Støjniveau:

Kigger vi på støjniveauet på denne køler, så kan jeg da godt høre blæserne når de kører med fuld hastighed. Det er ikke voldsom støj, men de kan høres. Pumpehovedet kan ikke høres i forhold til, så den vil man ikke føle sig generet af. Kigger vi på tallene fra specifikationerne, så larmer hver blæser jo omkring 27 dBA, hvilket er et ret normalt støjniveau for 120 mm blæsere ved den hastighed. Der er jo to af dem, så det er klart de kan høres. Pumpehovedet larmer med under 20 dBA, hvilke vil sige, at det nemt overdøves af blæserne.

tweak_dk_lydskala_576px.jpg

Konklusionen.

Cooler Master har forsøgt, at lave en lækker køler med fuld RGB understøttelse. Personligt synes jeg ikke de er kommet helt i mål, det er som om man glemmer brugeren i farten for, at være smart med RGB.

ARGB boksen er dog super smart, og den kan en masse ting. Der er mulighed for, at styre både ARGB og RGB ting med den, og blæser og pumpehoved understøtter fuld ARGB, hvilket er rigtig fedt. Man drukner dog hurtigt i ledninger, som skal forbindes og gemmes væk, hvis man vil have et flot og synligt setup. Det kan godt blive lidt kringlet.

Selve effekten af lyset i blæserne og pumpehovedet er meget diskret. Man ser ikke det fulde udbytte af RGB effekterne, og det skal være totalt mørkt for, at få det fulde udbytte af lyset. Det er det vel ikke i særlig mange rum, når man sidder og spiller.

Køle effekten på køleren er som den skal være, og som man nu kan forvente af en 240 mm radiator køler. Den CPU vi har i vores setup er intet problem for køleren, heller ikke med en lille overclock, som vi giver den. Temperaturerne ligger en anelse højere end den DeepCool køler vi har anmeldt med dette setup. Men det er slet ikke kritisk på nogen måde, og afspejler hvad man kan forvente fra sådanne en køler. Støjniveauet er dog, måske i den høje ende, hvilket er knap så fedt i forhold til andre blæsere. Men det er næppe et problem under normal brug med gaming og headset på hovedet.

Monteringen af køleren var en smule besværligt, så der skal man være lidt grundig. Det er dog ikke umuligt, man skal bare koncentrere sig lidt om det når man går i gang.


Prisen:

Jeg har været en tur på nettet for, at finde en pris på køleren. Den har jeg fundet, og den lyder på lige omkring 1200 DKK. Man kan diskutere om det ikke er i den dyre ende, i forhold til andre kølere med ARGB, hvilket jeg nok vil synes. Man får jo ikke specielt meget ekstra køleeffekt for pengene, så det må være på funktionaliteten Cooler Master mener de ekstra penge skal bruges. Bevares, deres ARGB boks V2 er da også smart, men er den virkelig 200-400 DKK mere værd i forhold til andre.

Godt:

God ydeevne
Pæn køler og radiator
ARGB Boks V2
Gode muligheder for RGB tilslutning

Mindre godt:

Ikke så overbevisende RGB lys
Besværlig montering
Støj fra blæsere
Høj pris

Når vi trækker det dårlige fra det gode, så ender vi efter min vurdering på en 8/10 rating. Cooler Master kunne godt have gjort lidt mere ud af nemheden af montering, mindre støj fra blæserne og lidt lavere pris. Jeg vælger dog, at give en Great Product award, da køleren fungerer ganske fint når den er monteret, og man får mange gode muligheder i forbindelse med lyset i deres ARGB Boks V2, som følger med.