Fractal Design Lumen S36: Test

watercooling Lumen vandkøling Fractal 12 AIO S36 Design aspect cooling All-in-One PWM Pump
Fractal Design er kommet med en serie af nye AIO vandkøling. Vi har været så heldige at modtage både Lumen S24 RGB og Lumen S36. Denne test vil være Lumen S36 som vi tager et kig på, hvor vi skal se på 3x120mm, dog uden RGB.

Inden vi skal have kigget nærmere på Lumen S36 fra Fractal Design, jeg har fundet specifikationerne fra deres reviewer guide. 

De tekniske Specifikationer:

 • Intel Socket: 1200, 1366, 115X, 2066, 2011(-3)
 • AMD Socket: AM2, AM3, AM4, FM1, FM2, FM3
 • Fan Size: 120 mm x 120 mm x 25 mm
 • Fan Speed (100%): 2000 rpm
 • Noise Level (100%): 33.2 dBA
 • Pump speed (rpm): 4000
 • Pressure: 0.23-2.34 mm H2O (Max)
 • Tube length (mm): 400
 • Size & Weight radiator
  • (H x W x D) 392 x 120 x 27

Rundt om Lumen S36   

Inden jeg går i gang med den beskrivende del, kan du med fordel gå videre, hvis du allerede har læst Lumen S24 RGB, da det overordnet vil være den samme gennemgang. 

Lumen S36 fra Fractal Design, kommer i en sort æske, med hvid bagside. På fronten har vi et billede af Lumen S36, med logo nede i venstre hjørne. Til højre har teksten ”Designed in Sweden”.  

Lumen AIO All-in-One aspect Pump Fractal PWM cooling watercooling vandkøling 12 S36 Design.jpg

På bagsiden fokuserer Fractal Design på kernefunktioner, og promovere for dem. Blandt andet kan toppen på pumpehovedet, fjernes og placeres så den altid vender den rigtige vej i computeren. Lumen S36 kommer også med monteret kølepasta. 

Lumen Pump AIO 12 PWM Fractal watercooling All-in-One S36 cooling Design vandkøling aspect.jpg

Når vi får lagt alt indhold ud på bordet, har vi følgende ting med i pakken. Udover radiator, medfølger tre 120mm blæsere med aRGB, montage sæt til både AMD og Intel, skruer og til sidst manualer.

aspect AIO Pump watercooling PWM Lumen vandkøling S36 12 Design Fractal All-in-One cooling.jpg

Lumen S36 fra Fractal Design byder på tre Aspect 12 blæserer med helt op til 2000 RPM. Det er PWM blæsere, som giver dig mulighed for at styre RPM igennem BIOS. De er udstyret med chain funktion, så du kan sætte blæserne sammen med hinanden ud og videre, fremfor de hver skal have en indgang.

cooling All-in-One S36 Lumen vandkøling aspect AIO Design Fractal PWM Pump 12 watercooling.jpg

Som tidligere nævnt kan du rotere pumpehovedet, så logoet altid vil sidde rigtigt, uanset placering i kabinettet. Det er en feature som er lækker, specielt over for alle OCD folkene, hvor alt skal sidde korrekt.  

Design watercooling AIO vandkøling 12 Fractal Pump PWM All-in-One Lumen aspect S36 cooling.jpg

 Fractal vandkøling AIO All-in-One cooling S36 aspect watercooling 12 Lumen Design Pump PWM.jpg

Montering

Fractal Design skriver selv at Lumen S36 kommer med de nødvendige montage, til at kunne montere på de populære platforme hos Intel og AMD. Hvis det er AMD skal du gøre brug af de medfølgende plader på bundkortet, og med Intel får du plade til bag bundkortet, for at kunne fastgøre køleren.

S36 AIO Fractal Lumen 12 PWM watercooling Pump Design aspect cooling All-in-One vandkøling.jpg

vandkøling PWM aspect cooling watercooling AIO All-in-One Fractal Design Pump Lumen 12 S36.jpg

Pump AIO All-in-One watercooling PWM cooling S36 Fractal 12 vandkøling aspect Lumen Design.jpg

Testen – Brugen og Ydelsen

watercooling Lumen vandkøling Fractal 12 AIO S36 Design aspect cooling All-in-One PWM Pump.jpg 

Testsystem

 • ASUS Prime Z370-P
 • Intel I7 8700K 
 • Nvidia GTX 1660 Ti 
 • 32 GB HyperX Fury DDR4 RGB 3200 MHz CL16
 • Samsung 970 EVO 500 GB SSD

Testsoftware

 • Prime95 (Benchmark)
 • HWinfo64 (Overvågning)

Procedure

Testen er sat op således, at vi først varmer systemet op med Prime95 stress test i 5 minutter. Derefter køre den videre i 30 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæserne bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne: 

Rumtemperatur: ~ 25 grader


Blæserhastighed: ~ 2000 RPM

Det er blevet tid til at få kigget på resultaterne, for hvad Lumen S36 fra Fractal Design kan levere. Jeg har sat den oppe imod blandt andet Celsius+ S36 Dynamic, som også er fra Fractal også har vi nogle gode 360mm modstandere fra både Corsair og Cooler Master. Kigger vi på idle deltatemperaturen, får vi en flot start med 2 grader i deltatemperatur. Lumen S36 bliver kun overgået af H150I Elite Capellix fra Corsair med 1 grad. 

aspect Pump S36 PWM Fractal AIO vandkøling Lumen All-in-One 12 cooling Design watercooling idle.png

Selvom det første resultat har givet Lumen S36 en god start, er det selvfølgelig under lidt pres, at vi kan se om Fractal Design er kommet med noget brugbart. Her ender vi med et flot resultat på 39 grader i deltatemperatur. Igen 1 grad over H150I Elite Capellix, men stadig et flot resultat sammenlignet med de andre kandidater. 

aspect Pump S36 PWM Fractal AIO vandkøling Lumen All-in-One 12 cooling Design watercooling load.png

Støjniveau

vandkøling AIO Design S36 PWM Pump Fractal cooling Lumen aspect All-in-One 12 watercooling.jpg

Lumen S36 har vist sig at kunne holde dit system køligt, men desværre kommer det også med en pris. For kigger vi på støjniveauet så ”vinder” Lumen S36 også her, med det højeste resultat jeg har set længe ender vi med et lydniveau som er på 44,1 dBa. Selvom jeg ikke bruger professionelt udstyr, er samme fremgangsmåde ens for alle kølere. Det kan derfor bruges som en sammenligning for hvilken der er mest støjsvag.

aspect Pump S36 PWM Fractal AIO vandkøling Lumen All-in-One 12 cooling Design watercooling dBa.png

Pris

Da Lumen S36 ikke er blevet lanceret før denne salg, har jeg ikke kunne finde en pris. Vi er blevet oplyst om en MSRP på 944,- DKK. Det er en fornuftig pris for en 360mm AIO køler. 

Fractal aspect All-in-One Pump PWM Lumen watercooling AIO Design 12 S36 vandkøling cooling.pngØnsker du at finde flere oplysninger omkring Lumen S36 fra Fractal Design kan du klikke på banneret. 

Konklusion

Det er blevet tid til at få samlet tankerne og kigget tallene igennem på Lumen S36 fra Fractal Design. Angående design kommer Lumen S36 ikke med noget fancy her. Hele designet er neutralt, flot og stilrent. Her handler det ikke om hvor meget lys du kan få ud af dit kabinet, men omkring at give et godt resultat til en fornuftig pris. 

Med Fractal Design skal tingene ikke være besværlige, montering skal være nemt og ligetil og Fractal Design sørger også for at påsætte kølepasta fra start, så du ikke skal bøvle med det. 

Kigger vi så på den ydelse, som du ender med at betale dine penge for med Lumen S36, så bliver du ikke skuffet. Vi fik et flot resultat på 39 grader i deltatemperatur, som kun blev overgået af én. 

Hvis vi bliver i ydelsen, er det også på bekostning at støjniveauet vi får det flotte resultat. For Lumen S36 larmer, og den larmer meget. Med et resultat på 44,1 dBa er det en af de højst målet resultater jeg har haft. Det kunne også høres da den blev startet op. Hvor det lød som et jetfly skulle tage at lette i baghaven. 

Som med Lumen S24 RGB så er kablerne ikke særlig lange på blæserne, og det kan skabe nogle problemer, når der skal kabelføres i kabinettet. 

Tager vi et kig på prisen, så rammer vi også et fornuftigt prisleje på Lumen S36. Du får selvfølgelig ikke noget RGB med, men hvis du kun er ude efter en hvor ydelsen er vigtig, vil Lumen S36 være en god kandidat. Hvilket også leder os videre til en score, hvor Lumen S36 fra Fractal Design ender med en score på 7 ud af 10. Selvom vi har rigtig mange positive punkter omkring Lumen S36, så syntes jeg støjniveauet har så stor en rolle, at jeg desværre ikke kan give en højere score. 

Pros

 • Nem at montere
 • Påsat kølepasta
 • Neutralt design
 • Fornuftig ydelse
 • Pris

Cons

 • Højt støvniveau
 • Kabler ikke altid lange nok